Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Kūkas un uzkodas pie kafijas

Druva
12:24
30.08.2013
143
Galvena No Kukam

Kafijas dzeršana ir cieņā gandrīz katrā ģimenē. Nereti arī pārtraukumus semināros, kā arī darba dienā mēdz saukt par kafijas pauzēm, jo visbiežāk jau arī kafija tiek dzerta. Par kafijas un kūku baudīšanu aicinājām pastāstīt kafejnīcas “Harmonija” īpašnieci un vadītāju Inesi Tūci un gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu. Abas rūpējas, lai “Harmonijā” ikviens var nogaršot gan gardas kūkas, gan aromātisku kafiju.

Ciemiņa lomā tika aicināta pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja Velga Zāmuele, kura neslēpj, ka arī skolotāji bieži vien ir īsti kafijotāji. Labas kafijas pazinēja Inese Tūce norāda, ka ikvienam ir savi kafijas gatavošanas paņēmieni, taču bilst, ka ieradumus laiku pa laikam der pamainīt. Piemēram, ja gadiem dzerta krūzītē aplieta kafija, tasīte mājās gatavota espreso var atklāt gluži citu pasauli. Viens no ierastākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir krūzītē aplieta kafija. Ūdenim jābūt karstam, apmēram 95 grādi. Vēsāks ūdens neder, jo tādā kafijas vērtīgās eļļas izšķīdīs tikai daļēji. Paradums apsegt kafijas krūzi ar šķīvīti vairāk ir stila jautājums — labāk atstāt ievilkties tāpat, jo kafijai patīk skābeklis. Pēc apliešanas kafija jāapmaisa, lai visa maltā kafija samirkst. Tad jānogaida apmēram četras minūtes, līdz kafija ievilkusies. Pirms dzeršanas kafiju ieteicams vēlreiz samaisīt. Franču nospiežamā kanna. Tas ir visai ērts kafijas pagatavošanas veids, jo šāda kanna ļauj izvairīties no biezumiem. Pirms iebērt kafiju, kannu ieteicams uzsildīt vai izskalot ar karstu ūdeni, īpaši, ja tā ir liela. Citādi ir pārāk daudz auksta stikla, metāla vai keramikas, kas paņems karstā ūdens enerģiju, atņemot to kafijai. Tad kannā ber kafiju, aplej ar uzvārītu ūdeni, apmaisa un bez vāka ļauj ievilkties četras minūtes, pēc tam nospiež biezumus uz leju un kafija gatava pasniegšanai.

Kafija turku gaumē. Senos laikos to gatavoja karstajās tuksneša smiltīs, bet mūsdienās mājās šādu kafiju var vārīt uz plīts. Jāiegādājas ibriks — speciāls metāla trauciņš ar garu rokturi. Vajadzēs ļoti smalki samaltu kafiju, gluži kā miltus. Ja ņem 60-80 ml ūdens, nepieciešams aptuveni 30 g kafijas. Ibrikā ielej ūdeni, pievieno kafiju, sagaida vārīšanos, tad noņem ibriku no plīts. Ļauj kafijai nosēsties un atkal uzvāra. Tā rīkojas trīs, četras reizes. Tad lej tasītēs un bauda. Ja vēlas kafiju ar cukuru, to ibrikā liek reizē ar kafijas biezumiem.

Itāliešu moka express. Mokas kafijas kanniņas itāliešu ģimenēs ir ļoti populāras jau gadu gadiem, un pēdējā laikā tās iecienītas arī pie mums. Kanniņu var dēvēt par mūsdienu espreso kafijas aparāta priekšteci. Kopīgs abiem ir tas, ka ūdens ar spiedienu tiek izspiests cauri kafijai īsā laika sprīdī. Šādi pagatavotai kafijai ir cita garša nekā franču kannā aplietai. Arī ūdens temperatūra ir augstāka, turklāt spiediena dēļ no kafijas daudz vairāk ekstrahējas visi labumi. Ja gribas īpaši piesātinātu kafiju, ieteicams izmantot tieši espreso kafijai paredzētās pupiņas, kas ir tumšāk grauzdētas. I.Tūce norāda, ka vislabākā kafija sanāk no tikko maltām pupiņām. Taču, ja tomēr kafija tiek pirkta jau samalta, jāpievērš uzmanība glabāšanai, lai nezūd patīkamais aromāts.

“Mūsu kafejnīcā pieejama Latvijā grauzdēta kafija ar dažādiem aromātiem. Cilvēki iecienījuši lazdu riekstu, īru krēma, ķiršu brendija, šokolādes, putukrējuma un citu garšu kafijas,” saka Inese un bilst, ka kafijā esošais kofeīns paaugstina garīgā darba spējas, paātrina reakciju, vairo enerģiju, izturību un stimulē fizisko aktivitāti. Tie ir arī iemesli, kādēļ cilvēki bieži izvēlas veltīt laiku kafijas pauzei. Inese gan norāda, lai arī latvieši ir lieli kafijas cienītāji, tomēr kafijas tradīcijas Latvijā nav tik bagātas kā citās Eiropas valstīs.

“To redzam arī ikdienā, kad, piemēram, cilvēki, pasūtot espreso kafiju, ir izbrīnīti, ka to pasniedz mazā tasītē un papildus dod glāzi ar ūdeni,” bilst kafejnīcas īpašniece.

Pedagoģe Velga Zāmuele stāsta, ka labprāt dzer kafiju, bet viņas aizraušanās ir plātsmaižu, kūku un uzkodu gatavošana.

“Man kafija garšo, ik dienu izdzeru krūzi. Patīk arī rosīties pa virtuvi un eksperimentēt,” smaidot saka V. Zāmuele un kopā ar gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu ķeras pie groziņu un tortes gatavošanas.

Aļona, gatavojot tortes, izmanto tikai dabīgus produktus, ar to parasti atšķiras rūpnieciski ceptas tortes no mājās gatavotām kūkām. Pāris stundās mājīgajā kafejnīcā tapa gardas kūciņas un uzkodas. Baudot kafiju un kūkas, V. Zāmuele atzina, ka cilvēkiem biežāk jārod laiks ēst gatavošanai. Tas ir jauks laika pavadīšanas veids, turklāt arī rezultāts ir patīkams. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
131

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
627
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
241

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
449

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi