Sestdiena, 23. novembris
Vārda dienas: Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Kūkas un uzkodas pie kafijas

Druva
12:24
30.08.2013
68
Galvena No Kukam

Kafijas dzeršana ir cieņā gandrīz katrā ģimenē. Nereti arī pārtraukumus semināros, kā arī darba dienā mēdz saukt par kafijas pauzēm, jo visbiežāk jau arī kafija tiek dzerta. Par kafijas un kūku baudīšanu aicinājām pastāstīt kafejnīcas “Harmonija” īpašnieci un vadītāju Inesi Tūci un gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu. Abas rūpējas, lai “Harmonijā” ikviens var nogaršot gan gardas kūkas, gan aromātisku kafiju.

Ciemiņa lomā tika aicināta pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja Velga Zāmuele, kura neslēpj, ka arī skolotāji bieži vien ir īsti kafijotāji. Labas kafijas pazinēja Inese Tūce norāda, ka ikvienam ir savi kafijas gatavošanas paņēmieni, taču bilst, ka ieradumus laiku pa laikam der pamainīt. Piemēram, ja gadiem dzerta krūzītē aplieta kafija, tasīte mājās gatavota espreso var atklāt gluži citu pasauli. Viens no ierastākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir krūzītē aplieta kafija. Ūdenim jābūt karstam, apmēram 95 grādi. Vēsāks ūdens neder, jo tādā kafijas vērtīgās eļļas izšķīdīs tikai daļēji. Paradums apsegt kafijas krūzi ar šķīvīti vairāk ir stila jautājums — labāk atstāt ievilkties tāpat, jo kafijai patīk skābeklis. Pēc apliešanas kafija jāapmaisa, lai visa maltā kafija samirkst. Tad jānogaida apmēram četras minūtes, līdz kafija ievilkusies. Pirms dzeršanas kafiju ieteicams vēlreiz samaisīt. Franču nospiežamā kanna. Tas ir visai ērts kafijas pagatavošanas veids, jo šāda kanna ļauj izvairīties no biezumiem. Pirms iebērt kafiju, kannu ieteicams uzsildīt vai izskalot ar karstu ūdeni, īpaši, ja tā ir liela. Citādi ir pārāk daudz auksta stikla, metāla vai keramikas, kas paņems karstā ūdens enerģiju, atņemot to kafijai. Tad kannā ber kafiju, aplej ar uzvārītu ūdeni, apmaisa un bez vāka ļauj ievilkties četras minūtes, pēc tam nospiež biezumus uz leju un kafija gatava pasniegšanai.

Kafija turku gaumē. Senos laikos to gatavoja karstajās tuksneša smiltīs, bet mūsdienās mājās šādu kafiju var vārīt uz plīts. Jāiegādājas ibriks — speciāls metāla trauciņš ar garu rokturi. Vajadzēs ļoti smalki samaltu kafiju, gluži kā miltus. Ja ņem 60-80 ml ūdens, nepieciešams aptuveni 30 g kafijas. Ibrikā ielej ūdeni, pievieno kafiju, sagaida vārīšanos, tad noņem ibriku no plīts. Ļauj kafijai nosēsties un atkal uzvāra. Tā rīkojas trīs, četras reizes. Tad lej tasītēs un bauda. Ja vēlas kafiju ar cukuru, to ibrikā liek reizē ar kafijas biezumiem.

Itāliešu moka express. Mokas kafijas kanniņas itāliešu ģimenēs ir ļoti populāras jau gadu gadiem, un pēdējā laikā tās iecienītas arī pie mums. Kanniņu var dēvēt par mūsdienu espreso kafijas aparāta priekšteci. Kopīgs abiem ir tas, ka ūdens ar spiedienu tiek izspiests cauri kafijai īsā laika sprīdī. Šādi pagatavotai kafijai ir cita garša nekā franču kannā aplietai. Arī ūdens temperatūra ir augstāka, turklāt spiediena dēļ no kafijas daudz vairāk ekstrahējas visi labumi. Ja gribas īpaši piesātinātu kafiju, ieteicams izmantot tieši espreso kafijai paredzētās pupiņas, kas ir tumšāk grauzdētas. I.Tūce norāda, ka vislabākā kafija sanāk no tikko maltām pupiņām. Taču, ja tomēr kafija tiek pirkta jau samalta, jāpievērš uzmanība glabāšanai, lai nezūd patīkamais aromāts.

“Mūsu kafejnīcā pieejama Latvijā grauzdēta kafija ar dažādiem aromātiem. Cilvēki iecienījuši lazdu riekstu, īru krēma, ķiršu brendija, šokolādes, putukrējuma un citu garšu kafijas,” saka Inese un bilst, ka kafijā esošais kofeīns paaugstina garīgā darba spējas, paātrina reakciju, vairo enerģiju, izturību un stimulē fizisko aktivitāti. Tie ir arī iemesli, kādēļ cilvēki bieži izvēlas veltīt laiku kafijas pauzei. Inese gan norāda, lai arī latvieši ir lieli kafijas cienītāji, tomēr kafijas tradīcijas Latvijā nav tik bagātas kā citās Eiropas valstīs.

“To redzam arī ikdienā, kad, piemēram, cilvēki, pasūtot espreso kafiju, ir izbrīnīti, ka to pasniedz mazā tasītē un papildus dod glāzi ar ūdeni,” bilst kafejnīcas īpašniece.

Pedagoģe Velga Zāmuele stāsta, ka labprāt dzer kafiju, bet viņas aizraušanās ir plātsmaižu, kūku un uzkodu gatavošana.

“Man kafija garšo, ik dienu izdzeru krūzi. Patīk arī rosīties pa virtuvi un eksperimentēt,” smaidot saka V. Zāmuele un kopā ar gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu ķeras pie groziņu un tortes gatavošanas.

Aļona, gatavojot tortes, izmanto tikai dabīgus produktus, ar to parasti atšķiras rūpnieciski ceptas tortes no mājās gatavotām kūkām. Pāris stundās mājīgajā kafejnīcā tapa gardas kūciņas un uzkodas. Baudot kafiju un kūkas, V. Zāmuele atzina, ka cilvēkiem biežāk jārod laiks ēst gatavošanai. Tas ir jauks laika pavadīšanas veids, turklāt arī rezultāts ir patīkams. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cienīt laika nospiedumus

06:44
22.11.2024
23

Atjaunotais Uzvaras piemineklis Cēsu centrā    ir līdz šim arhitekta Imanta Timermaņa vērienīgākais darbs. Par Atmodas gadu notikumiem un šodienu saruna ar SIA “Arhitekta Imanta Timermaņa birojs” vadītāju. -Par pieminekļiem runā, diskutē, ceļ un nojauc arī šodien. -Šķiet, virziens aizgājis ne īstajās dimensijās. Andreja Upīša    pieminekļa zāģēšana ir muļķība. Ja ir kādi izteikti ideoloģiski […]

Viens bez otra nevaram nekādi

10:41
21.11.2024
321

Straupes pagasta bioloģisko zemnieku saimniecību “Eicēni” divi skoloti dārznieki Elita un Jānis Reinhardi nodibināja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos, drīz pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Sāka tā romantiski – ar mazu siltumnīcu pie Elitas dzimtas mājām, kurā koši izauga izjukušās kopsaimniecības pamesti rožu stādi. Veidojot saimniecību, piedzīvota gan ziedēšana, gan ērkšķu dūrieni, un nu jau abi dārznieki ar […]

Katrā augā ir kas vērtīgs. Jāprot to izmantot

11:32
20.11.2024
34

Pastāv uzskats, ka kaut kur tālās zemēs ir tie vērtīgie augi, kas veselību var ļoti pozitīvi ietekmēt. Patiesībā viss, kas ir vajadzīgs mums, aug tepat tuvumā, atzīst dabas velšu vācēja, aktīva ārstniecības augu pētniece un augu valsts izzinātāja ELITA MELNE. “Savs jaukums ir būt dabā arī šajā nosacīti drūmajā laikā, tas ļauj izjust zināmu pirmatnību. […]

Militārā tehnika – stāsts par Latvijas vēsturi

11:04
18.11.2024
21

Cēsniekam Lūkasam Matutim bija pieci gadi, kad televīzijā redzēja, kā brauc tanki. “Tas šķita kas tik liels un interesants,” ar smaidu atceras Lūkass. Jau padsmitnieka gados viņš sāka izgatavot dažādas tehnikas modeļus. Un, protams, arī tanku. Līdztekus arī izzināja Latvijas militārās tehnikas vēsturi. Cēsu muzejā šomēnes apskatāma viņa veidoto modeļu    izstāde “Latvijas militārās tehnikas […]

Kā ikdienas paradumi var uzlabot zobu veselību

19:03
16.11.2024
30

Ikdienas paradumi spēlē būtisku lomu zobu veselības uzturēšanā un var novērst daudzas mutes dobuma problēmas. Regulāra un pareiza zobu kopšana palīdz ne vien uzturēt skaistu smaidu, bet arī izvairīties no biežām zobārsta vizītēm saistībā ar infekcijām, kariesu un smaganu iekaisumu. Aplūkosim trīs vienkāršus ieradumus, kas var ievērojami uzlabot zobu veselību. Regulāra un pareiza zobu tīrīšana […]

Vai plastiskā ķirurģija patiesi ir ceļš uz pārliecinošāku ārieni?

19:00
16.11.2024
26

Šis jautājums, kas sākotnēji var šķist vienkāršs, patiesībā slēpj sevī vairākus aspektus, kas saistīti gan ar fiziskajām, gan psiholoģiskajām izmaiņām. Plastiskā ķirurģija ne vienmēr nozīmē tikai ārējas pārmaiņas – tā bieži ietekmē arī cilvēka pašpārliecību un kopējo dzīves kvalitāti. Daudziem pacientiem šīs izmaiņas ir ceļš uz harmoniskāku dzīvi, kurā viņi izjūt gan iekšēju, gan ārēju […]

Tautas balss

Vai svarīgākā ir domes vadība

11:01
21.11.2024
47
J. raksta:

“Pagājušajā “Druvas” numurā bija ziņa, ka Cēsu novada pašvaldība par labu darbu valsts svētkos apbalvo 50 darbiniekus. Neviens pagodinātais vārdā nebija nosaukts, bet domes priekšsēdētājs un viņa vietnieki gan minēti pilnībā. Vai tad tikai viņi pelnījuši tādu godu, citi ne,” neapmierinātību ar publikāciju izteica J.

Sveiciens glābējiem un policistiem

11:01
21.11.2024
14
13
Seniore raksta:

“Noskatījos dokumentālo filmu par ugunsdzēsēju glābēju darbu. Tajā bija uzskatāmi parādīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku pienākumi, reālas situācijas, kādās viņi strādā, ar kādu bīstamību jāsastopas un cik profesionāli viņi atrisina situācijas. Gribu novēlēt visiem, kas strādā šajā dienestā, veselību un izturību un visus sveikt svētkos. Paldies vēlos teikt arī Valsts policijai. Arī tas […]

Kur novilkt robežu

11:39
20.11.2024
31
Lasītāja raksta:

“Lasu, ka Cēsīs Leona Paegles ielai atjaunots Ģimnāzijas ielas nosaukums. Nosaukumā, protams, nav nekā slikta, taču, manuprāt, nav pareizi, ka mēs cenšamies aizslaucīt visu mūsu vēsturi. Šoreiz varbūt ne tik daudz par Cēsīm, bet kopumā. Nav jau neviens cilvēks ideāls, arī rakstnieki, mākslinieki. Katram savi un varbūt daudziem nepareizi uzskati, bet vai tāpēc viņu vārdi […]

Pilsoniska atbildība

11:39
20.11.2024
27
M.N. raksta:

“Paldies priekulietim Gundaram Muceniekam, kurš Lāčplēša dienas rītā Priekuļu birzītē pie piemiņas zīmes Kārlim Ulmanim nopļāva kūlu. G.Mucenieks nežēloja savu laiku un izmantoja arī savu trimmeri,” pastāstīja M.N.

Nevar atrast tualetes

14:54
13.11.2024
65
Seniore no kaimiņu novada raksta:

“Mēs, trīs kundzes astotajā gadu desmitā, no kaimiņu novada bijām ciemos Cēsīs. Izstaigājām pilsētu, vēsturiskās vietas. Kā jau ekskursijā, katrai bija līdzi ūdens pudele. Pienāca brīdis, kad, kā mēdz teikt, daba sauc. Tā kā man Cēsis zināmākas, vedu draudzenes uz Rožu laukumu, atceros, tam līdzās bija pārvietojamās tualetes. Aizgājām, bet nekā, to vairs nav. Un […]

Sludinājumi