Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Kūkas un uzkodas pie kafijas

Druva
12:24
30.08.2013
145
Galvena No Kukam

Kafijas dzeršana ir cieņā gandrīz katrā ģimenē. Nereti arī pārtraukumus semināros, kā arī darba dienā mēdz saukt par kafijas pauzēm, jo visbiežāk jau arī kafija tiek dzerta. Par kafijas un kūku baudīšanu aicinājām pastāstīt kafejnīcas “Harmonija” īpašnieci un vadītāju Inesi Tūci un gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu. Abas rūpējas, lai “Harmonijā” ikviens var nogaršot gan gardas kūkas, gan aromātisku kafiju.

Ciemiņa lomā tika aicināta pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja Velga Zāmuele, kura neslēpj, ka arī skolotāji bieži vien ir īsti kafijotāji. Labas kafijas pazinēja Inese Tūce norāda, ka ikvienam ir savi kafijas gatavošanas paņēmieni, taču bilst, ka ieradumus laiku pa laikam der pamainīt. Piemēram, ja gadiem dzerta krūzītē aplieta kafija, tasīte mājās gatavota espreso var atklāt gluži citu pasauli. Viens no ierastākajiem kafijas pagatavošanas veidiem ir krūzītē aplieta kafija. Ūdenim jābūt karstam, apmēram 95 grādi. Vēsāks ūdens neder, jo tādā kafijas vērtīgās eļļas izšķīdīs tikai daļēji. Paradums apsegt kafijas krūzi ar šķīvīti vairāk ir stila jautājums — labāk atstāt ievilkties tāpat, jo kafijai patīk skābeklis. Pēc apliešanas kafija jāapmaisa, lai visa maltā kafija samirkst. Tad jānogaida apmēram četras minūtes, līdz kafija ievilkusies. Pirms dzeršanas kafiju ieteicams vēlreiz samaisīt. Franču nospiežamā kanna. Tas ir visai ērts kafijas pagatavošanas veids, jo šāda kanna ļauj izvairīties no biezumiem. Pirms iebērt kafiju, kannu ieteicams uzsildīt vai izskalot ar karstu ūdeni, īpaši, ja tā ir liela. Citādi ir pārāk daudz auksta stikla, metāla vai keramikas, kas paņems karstā ūdens enerģiju, atņemot to kafijai. Tad kannā ber kafiju, aplej ar uzvārītu ūdeni, apmaisa un bez vāka ļauj ievilkties četras minūtes, pēc tam nospiež biezumus uz leju un kafija gatava pasniegšanai.

Kafija turku gaumē. Senos laikos to gatavoja karstajās tuksneša smiltīs, bet mūsdienās mājās šādu kafiju var vārīt uz plīts. Jāiegādājas ibriks — speciāls metāla trauciņš ar garu rokturi. Vajadzēs ļoti smalki samaltu kafiju, gluži kā miltus. Ja ņem 60-80 ml ūdens, nepieciešams aptuveni 30 g kafijas. Ibrikā ielej ūdeni, pievieno kafiju, sagaida vārīšanos, tad noņem ibriku no plīts. Ļauj kafijai nosēsties un atkal uzvāra. Tā rīkojas trīs, četras reizes. Tad lej tasītēs un bauda. Ja vēlas kafiju ar cukuru, to ibrikā liek reizē ar kafijas biezumiem.

Itāliešu moka express. Mokas kafijas kanniņas itāliešu ģimenēs ir ļoti populāras jau gadu gadiem, un pēdējā laikā tās iecienītas arī pie mums. Kanniņu var dēvēt par mūsdienu espreso kafijas aparāta priekšteci. Kopīgs abiem ir tas, ka ūdens ar spiedienu tiek izspiests cauri kafijai īsā laika sprīdī. Šādi pagatavotai kafijai ir cita garša nekā franču kannā aplietai. Arī ūdens temperatūra ir augstāka, turklāt spiediena dēļ no kafijas daudz vairāk ekstrahējas visi labumi. Ja gribas īpaši piesātinātu kafiju, ieteicams izmantot tieši espreso kafijai paredzētās pupiņas, kas ir tumšāk grauzdētas. I.Tūce norāda, ka vislabākā kafija sanāk no tikko maltām pupiņām. Taču, ja tomēr kafija tiek pirkta jau samalta, jāpievērš uzmanība glabāšanai, lai nezūd patīkamais aromāts.

“Mūsu kafejnīcā pieejama Latvijā grauzdēta kafija ar dažādiem aromātiem. Cilvēki iecienījuši lazdu riekstu, īru krēma, ķiršu brendija, šokolādes, putukrējuma un citu garšu kafijas,” saka Inese un bilst, ka kafijā esošais kofeīns paaugstina garīgā darba spējas, paātrina reakciju, vairo enerģiju, izturību un stimulē fizisko aktivitāti. Tie ir arī iemesli, kādēļ cilvēki bieži izvēlas veltīt laiku kafijas pauzei. Inese gan norāda, lai arī latvieši ir lieli kafijas cienītāji, tomēr kafijas tradīcijas Latvijā nav tik bagātas kā citās Eiropas valstīs.

“To redzam arī ikdienā, kad, piemēram, cilvēki, pasūtot espreso kafiju, ir izbrīnīti, ka to pasniedz mazā tasītē un papildus dod glāzi ar ūdeni,” bilst kafejnīcas īpašniece.

Pedagoģe Velga Zāmuele stāsta, ka labprāt dzer kafiju, bet viņas aizraušanās ir plātsmaižu, kūku un uzkodu gatavošana.

“Man kafija garšo, ik dienu izdzeru krūzi. Patīk arī rosīties pa virtuvi un eksperimentēt,” smaidot saka V. Zāmuele un kopā ar gardo kūku cepēju Aļonu Kuvagu ķeras pie groziņu un tortes gatavošanas.

Aļona, gatavojot tortes, izmanto tikai dabīgus produktus, ar to parasti atšķiras rūpnieciski ceptas tortes no mājās gatavotām kūkām. Pāris stundās mājīgajā kafejnīcā tapa gardas kūciņas un uzkodas. Baudot kafiju un kūkas, V. Zāmuele atzina, ka cilvēkiem biežāk jārod laiks ēst gatavošanai. Tas ir jauks laika pavadīšanas veids, turklāt arī rezultāts ir patīkams. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
41

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1001
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
505
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi