Piektdiena, 5. decembris
Vārda dienas: Sabīne, Sarma, Klaudijs

Kafijas dzērienu veidi un to atšķirības

Reklāma
23:00
29.11.2024
184
Pexels Foodie Factor 162291 551993

FOTO: pexels.com


Garda kafija – kas to padara tik īpašu?

Katra cilvēka ideālā kafijas tasīte atšķiras. Vieniem tas ir spēcīgs, aromātisks dzēriens bez piedevām, citiem – maiga garša, ko papildina samtainas piena putas. Lai kāds būtu jūsu priekšstats par ideālo kafiju, mūsdienās pieejamo kafijas dzērienu daudzveidība nodrošina, ka ikvienam atradīsies kaut kas piemērots. Liela nozīme ir arī tam, kāds kafijas automāts tiek izmantots. Tā kā ir pieejamas dažādas iespējas, ir pavisam viegli apjukt terminoloģijā. Espresso, latte, cappuccino, americano, macchiato – kā šie dzērieni atšķiras, un, vēl svarīgāk, kā jūs varat pagatavot savu iecienītāko mājās? Esam sagatavojuši populārāko kafijas dzērienu ceļvedi, kas palīdzēs jums atklāt savu iecienītāko kafijas dzērienu – sākot no kafijas pupiņas līdz pat gatavam dzērienam jūsu tasītē.


Kafijas automāti, kas paredzēti kafijas pupiņām

Dažādi kafijas automāti kafiju gatavo atšķirīgi. Vienā kafijas automātā var pagatavot viena veida kafiju, savukārt cits – piešķirt tām pašām pupiņām pavisam savādāku garšu. Pirms iegādājaties lielāku iepakojumu ar kafijas pupiņām, mēs iesakām tās izmēģināt, izmantojot savu kafijas automātu. Automātiskajos kafijas automātos var pagatavot dažādu veidu dzērienus, savukārt ar filtra kafijas automātu vislabāk izceļas specializētās kafijas piesātinātās garšas notis.


Kafijas pupiņas – kafijas dzērienu pamats

Pasaulē ir pieejami simtiem kafijas pupiņu šķirņu, taču vispopulārākās ir arabika un robusta, no kurām tiek pagatavota lielākā daļa dzērienu.

• Arabikas pupiņas: Tās ir smalkākas un satur mazāk kofeīna, tām piemīt maigs skābums un plašs garšu profils – no augļu un ogu notīm līdz šokolādes un ziedu niansēm. To maigākā garša padara arabikas kafijas šķirni par īpaši iecienītu kafijas entuziastu vidū, turklāt tā ir piemērota espresso, melnai kafijai vai piena dzērieniem.

• Robustas pupiņas: Tās satur vairāk kofeīna un tām ir spēcīgāka, intensīvāka un rūgtāka garša. Tikai robustas pupiņas tiek izmantotas reti; tās bieži tiek sajauktas ar arabikas pupiņām, lai līdzsvarotu maigumu un stiprumu, kā arī skābumu un rūgtumu. Šādi maisījumi ir īpaši piemēroti kafijām ar pienu, piemēram, cappuccino un latte.


Dažādi kafijas dzērieni – viss, kas jums jāzina

No latte līdz americano un macchiato – ir neticami, cik daudz kafijas dzērienu var pagatavot no nelielām, taču spēcīgām kafijas pupiņām. Lai patiesi izbaudītu savas iecienītākās garšas, ar svaigām kafijas pupiņām vai kvalitatīvu maltu kafiju vien nepietiek – jums ir arī jāizprot atšķirības starp šiem dzērieniem. Lūk, apskats ar populārākajiem dzērieniem:

Espresso
Espresso neapšaubāmi ir viens no populārākajiem kafijas dzērieniem. Šim dzērienam raksturīga intensīva garša un plašais aromātu spektrs, kas tiek sniegts nelielā daudzumā. Lai mājās pagatavotu īstu espresso, ievērojiet šos galvenos padomus:
• Espresso tiek gatavots no smalki samaltas kafijas, lai ūdens lēni un rūpīgi spētu ekstrahēt aromātu un garšu.
• Kafijai jābūt stingri noblietētai, un vienai porcijai parasti nepieciešami 7-8 grami maltas kafijas.
• Kvalitatīvas pupiņas ir ļoti svarīgas, lai izbaudītu vislabāko garšu nelielā ūdens daudzumā. Priekš katras espresso tasītes mēs iesakām samalt svaigas, augstas kvalitātes pupiņas.

Americano
Ja espresso jums šķiet pārāk spēcīgs, americano piedāvā maigāku melnas kafijas garšu. Tā tiek pagatavota, espresso kafiju atšķaidot ar karstu ūdeni. Tas padara spēcīgo, intensīvo garšu maigāku, vienlaikus saglabājot kafijas aromātu un būtību. Lai pagatavotu americano mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Atšķaidiet to ar karstu ūdeni līdz vēlamajam stiprumam.

Cappuccino
Arī krēmīgā cappuccino pamatā ir espresso, taču tas tiek papildināts ar piena putu kārtiņu. Galvenās iezīmes:
• Cappuccino pagatavošanai izmanto kafiju ar tumšāku grauzdējumu, lai iegūtu bagātīgāku garšu, kas papildina pienu.
• Smalki maltas pupiņas ir ļoti svarīgas intensīvas garšas atklāšanai.
• Pareizi saputots piens ir ļoti svarīgs. Dažos modernajos kafijas automātos to iespējams izdarīt automātiski, savukārt citiem nepieciešams piena putotājs.
Lai pārbaudītu, vai cappuccino ir pagatavots pareizi, pamēģiniet ar karoti nosmelt putas, lai atklātu zem tām esošo kafiju. Ja tas ir grūti, cappuccino ir pagatavots izcili.

Pexels Vjapratama 1206620
FOTO: pexels.com

Latte
Latte ir populārs kafijas dzēriens ar pienu, kas ir krēmīgāks un maigāks nekā cappuccino, jo tas satur lielāku piena daudzumu. To pagatavo, sajaucot espresso ar siltu pienu un papildinot ar nelielu piena putu kārtiņu. Lai pagatavotu latte mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Pievienojiet divreiz lielāku daudzumu silta piena.
3. Pa virsu uzlejiet piena putas plānā kārtiņā.
Latte bieži vien tiek aromatizēta ar sīrupiem, piemēram, karameļu vai vaniļas, radot tādus dzērienus kā karameļu vai vaniļas latte.

Macchiato
Šis daudzpusīgais kafijas dzēriens ir piemērots gan maigas, gan stipras kafijas baudītājiem, un tas ir pieejams divās variācijās:
• Latte Macchiato: Līdzīgs latte dzērienam, taču vispirms tiek pievienots piens un pēc tam espresso. Šāda kārtība rada slāņainu efektu, jo espresso pārklāj piena kārtu.
• Espresso Macchiato: Espresso kafijas porcija, kas papildināta ar glāzi piena putu.
Lai pagatavotu espresso macchiato, vienkārši pagatavojiet porciju espresso un tasītē pa vidu pievienojiet pāris tējkarotes piena putu.


Unikāla pieredze katrai gaumei

Kādu kafiju vēlaties tagad? Spēcīgu espresso, maigu latte, atspirdzinošu americano vai krēmīgu cappuccino? Katrs dzēriens piedāvā atšķirīgu garšas pieredzi. Atcerieties, ka viss sākas ar kvalitatīvām kafijas pupiņām un kafijas pagatavošanas tehnikas pamatprincipiem. Ar kafijas automātu un nedaudz prakses varēsiet izmēģināt dažādas receptes un pilnveidot savas prasmes, lai mājās baudītu izcilu kafiju.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ilze Liepa - kopš piecu gadu vecuma teātrī

05:51
04.12.2025
125

“Cēsu Mazais teātris” sevi pieteica 2019.gadā ar iestudējumu “Antālija”. Latvijā jaunu profesionālu mazās formas teātri izveidoja aktrise Ilze Liepa, kura līdz tam bija redzama uz Valmieras teātra skatuves. Aktrise piepildīja pirms kāda laika radušos ideju par savu teātri. Ilze pastāsta “Druvai” gan par Cēsu Mazā teātra aktu­alitātēm, gan pakavējas atmiņās par tapšanas vēsturi un savu […]

No Kanādas atgriežas uz dzīvi Cēsīs

05:03
03.12.2025
621
1

Liene Sestule pēc 15 gadu ilgas prombūtnes Kanādā atgriezusies dzimtajā Cēsu novadā. Viņa “Druvai” atzīst, ka, atgriežoties pēc tik ilga laika, esot sajūta, ka viss atkal dzīvē jāsāk no jauna. Daudz šo gadu laikā esot mainījies, piemēram, banku sistēma. “Es it kā ne mirkli nepārtraucu kontaktus ar Latviju un katru gadu braucu šurp. Tomēr, kad […]

Tieši drūmākajā gadalaikā spēt ieraudzīt dzīves skaistumu

05:00
02.12.2025
146

Ceļā uz veikalu iepirkties “Druva” sastop amatieti Anitu Daiju. Uz vaicājumu, kā klājas, Anitai nav citu domu, kā ar azartu teikt: “Ļoti labi!” Izrādās, viņa tikai pirms nepilna mēneša devusies pelnītā pensijā un vēl ir kā apreibusi no brīvības sajūtas. Anita aizvadītos gadus strādājusi par sētnieci, tīrījusi Ģikšu pagasta centru, visus galvenos celiņus. “Esmu ļoti […]

Ceļā pretim gaismai un brīnumam

05:55
01.12.2025
240

Svētdien Pirmā Advente. Sākas pārdomu laiks un ceļš pretī Ziemassvētkiem, pretī gaismai. Par notikumiem apkārt, sevis meklējumiem, atvērtību saruna ar evaņģēliski luteriskās baznīcas Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas un Apšu – Lodes draudžu mācītāju Andri Vilemsonu. -Par Adventi, Ziemas­svētkiem jau krietnu laiku skandē lielveikali, reklāmas, atgādina dažādas labdarības akcijas. -Tā bijis vienmēr. Mana dzīves filozofija – vislabākā diena […]

No notīm līdz emocijām

05:35
28.11.2025
43

Dainis Skutelis un viņa lielākā radošā loma Pirmo reizi Latvijā ir skatāms Franca Lehāra meistardarbs, operete “Džudita”, mīlas stāsts par kaislīgu satikšanos un šķiršanos, kad Džuditas mīļotais Oktāvio dodas karā. Operete atklāj kaisles, likteņa, mīlestības un arī nodevības spēku. Lai gan darbu iestudējusi starptautiska komanda, operetes teksti un dziesmas ir latviešu valodā. Izpirkta un skatītāju […]

Aukstajam laikam šuj siltas segas

06:32
27.11.2025
448

“Milzīgs paldies mammai Skaidrītei, kas mani vienmēr atbalstījusi, un māsai Ingai, viņa man ir bijusi paraugs un palīdzējusi virzīties uz priekšu,” sarunā par uzņēmējdarbību šuvējas arodā būtiskāko uzsver Ilvija Tīrone-Gabrānova, akcentējot, ka ģimenes atbalsts vienmēr ir bijusi viņas stiprā aizmugure. Ilvija dzīvojusi un dzīvo Cēsu novadā, izņemot periodus, kad mācījās Rīgā un kādu brīdi mitinājās […]

Tautas balss

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
28
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Atbildība arī gājējam

08:26
22.11.2025
29
Cēsniece V. raksta:

“Agrāk bērniem skolā mācīja satiksmes noteikumus. Atceros, ka teica: “Pirms šķērsojiet brauktuvi, vispirms paskatieties pa kreisi, pēc tam pa labi, vai nebrauc kāda automašīna. Tikai pēc tām ejiet pāri ielai.” Un tas attiecas ne tikai uz vietām, kur nav gājēju pārejas, bet arī tur, kur tās ir. Taču tagad bērni un jaunieši vispār neskatās, vai […]

Sludinājumi