Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Kafijas dzērienu veidi un to atšķirības

Reklāma
23:00
29.11.2024
187
Pexels Foodie Factor 162291 551993

FOTO: pexels.com


Garda kafija – kas to padara tik īpašu?

Katra cilvēka ideālā kafijas tasīte atšķiras. Vieniem tas ir spēcīgs, aromātisks dzēriens bez piedevām, citiem – maiga garša, ko papildina samtainas piena putas. Lai kāds būtu jūsu priekšstats par ideālo kafiju, mūsdienās pieejamo kafijas dzērienu daudzveidība nodrošina, ka ikvienam atradīsies kaut kas piemērots. Liela nozīme ir arī tam, kāds kafijas automāts tiek izmantots. Tā kā ir pieejamas dažādas iespējas, ir pavisam viegli apjukt terminoloģijā. Espresso, latte, cappuccino, americano, macchiato – kā šie dzērieni atšķiras, un, vēl svarīgāk, kā jūs varat pagatavot savu iecienītāko mājās? Esam sagatavojuši populārāko kafijas dzērienu ceļvedi, kas palīdzēs jums atklāt savu iecienītāko kafijas dzērienu – sākot no kafijas pupiņas līdz pat gatavam dzērienam jūsu tasītē.


Kafijas automāti, kas paredzēti kafijas pupiņām

Dažādi kafijas automāti kafiju gatavo atšķirīgi. Vienā kafijas automātā var pagatavot viena veida kafiju, savukārt cits – piešķirt tām pašām pupiņām pavisam savādāku garšu. Pirms iegādājaties lielāku iepakojumu ar kafijas pupiņām, mēs iesakām tās izmēģināt, izmantojot savu kafijas automātu. Automātiskajos kafijas automātos var pagatavot dažādu veidu dzērienus, savukārt ar filtra kafijas automātu vislabāk izceļas specializētās kafijas piesātinātās garšas notis.


Kafijas pupiņas – kafijas dzērienu pamats

Pasaulē ir pieejami simtiem kafijas pupiņu šķirņu, taču vispopulārākās ir arabika un robusta, no kurām tiek pagatavota lielākā daļa dzērienu.

• Arabikas pupiņas: Tās ir smalkākas un satur mazāk kofeīna, tām piemīt maigs skābums un plašs garšu profils – no augļu un ogu notīm līdz šokolādes un ziedu niansēm. To maigākā garša padara arabikas kafijas šķirni par īpaši iecienītu kafijas entuziastu vidū, turklāt tā ir piemērota espresso, melnai kafijai vai piena dzērieniem.

• Robustas pupiņas: Tās satur vairāk kofeīna un tām ir spēcīgāka, intensīvāka un rūgtāka garša. Tikai robustas pupiņas tiek izmantotas reti; tās bieži tiek sajauktas ar arabikas pupiņām, lai līdzsvarotu maigumu un stiprumu, kā arī skābumu un rūgtumu. Šādi maisījumi ir īpaši piemēroti kafijām ar pienu, piemēram, cappuccino un latte.


Dažādi kafijas dzērieni – viss, kas jums jāzina

No latte līdz americano un macchiato – ir neticami, cik daudz kafijas dzērienu var pagatavot no nelielām, taču spēcīgām kafijas pupiņām. Lai patiesi izbaudītu savas iecienītākās garšas, ar svaigām kafijas pupiņām vai kvalitatīvu maltu kafiju vien nepietiek – jums ir arī jāizprot atšķirības starp šiem dzērieniem. Lūk, apskats ar populārākajiem dzērieniem:

Espresso
Espresso neapšaubāmi ir viens no populārākajiem kafijas dzērieniem. Šim dzērienam raksturīga intensīva garša un plašais aromātu spektrs, kas tiek sniegts nelielā daudzumā. Lai mājās pagatavotu īstu espresso, ievērojiet šos galvenos padomus:
• Espresso tiek gatavots no smalki samaltas kafijas, lai ūdens lēni un rūpīgi spētu ekstrahēt aromātu un garšu.
• Kafijai jābūt stingri noblietētai, un vienai porcijai parasti nepieciešami 7-8 grami maltas kafijas.
• Kvalitatīvas pupiņas ir ļoti svarīgas, lai izbaudītu vislabāko garšu nelielā ūdens daudzumā. Priekš katras espresso tasītes mēs iesakām samalt svaigas, augstas kvalitātes pupiņas.

Americano
Ja espresso jums šķiet pārāk spēcīgs, americano piedāvā maigāku melnas kafijas garšu. Tā tiek pagatavota, espresso kafiju atšķaidot ar karstu ūdeni. Tas padara spēcīgo, intensīvo garšu maigāku, vienlaikus saglabājot kafijas aromātu un būtību. Lai pagatavotu americano mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Atšķaidiet to ar karstu ūdeni līdz vēlamajam stiprumam.

Cappuccino
Arī krēmīgā cappuccino pamatā ir espresso, taču tas tiek papildināts ar piena putu kārtiņu. Galvenās iezīmes:
• Cappuccino pagatavošanai izmanto kafiju ar tumšāku grauzdējumu, lai iegūtu bagātīgāku garšu, kas papildina pienu.
• Smalki maltas pupiņas ir ļoti svarīgas intensīvas garšas atklāšanai.
• Pareizi saputots piens ir ļoti svarīgs. Dažos modernajos kafijas automātos to iespējams izdarīt automātiski, savukārt citiem nepieciešams piena putotājs.
Lai pārbaudītu, vai cappuccino ir pagatavots pareizi, pamēģiniet ar karoti nosmelt putas, lai atklātu zem tām esošo kafiju. Ja tas ir grūti, cappuccino ir pagatavots izcili.

Pexels Vjapratama 1206620
FOTO: pexels.com

Latte
Latte ir populārs kafijas dzēriens ar pienu, kas ir krēmīgāks un maigāks nekā cappuccino, jo tas satur lielāku piena daudzumu. To pagatavo, sajaucot espresso ar siltu pienu un papildinot ar nelielu piena putu kārtiņu. Lai pagatavotu latte mājās:
1. Pagatavojiet espresso porciju.
2. Pievienojiet divreiz lielāku daudzumu silta piena.
3. Pa virsu uzlejiet piena putas plānā kārtiņā.
Latte bieži vien tiek aromatizēta ar sīrupiem, piemēram, karameļu vai vaniļas, radot tādus dzērienus kā karameļu vai vaniļas latte.

Macchiato
Šis daudzpusīgais kafijas dzēriens ir piemērots gan maigas, gan stipras kafijas baudītājiem, un tas ir pieejams divās variācijās:
• Latte Macchiato: Līdzīgs latte dzērienam, taču vispirms tiek pievienots piens un pēc tam espresso. Šāda kārtība rada slāņainu efektu, jo espresso pārklāj piena kārtu.
• Espresso Macchiato: Espresso kafijas porcija, kas papildināta ar glāzi piena putu.
Lai pagatavotu espresso macchiato, vienkārši pagatavojiet porciju espresso un tasītē pa vidu pievienojiet pāris tējkarotes piena putu.


Unikāla pieredze katrai gaumei

Kādu kafiju vēlaties tagad? Spēcīgu espresso, maigu latte, atspirdzinošu americano vai krēmīgu cappuccino? Katrs dzēriens piedāvā atšķirīgu garšas pieredzi. Atcerieties, ka viss sākas ar kvalitatīvām kafijas pupiņām un kafijas pagatavošanas tehnikas pamatprincipiem. Ar kafijas automātu un nedaudz prakses varēsiet izmēģināt dažādas receptes un pilnveidot savas prasmes, lai mājās baudītu izcilu kafiju.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
41

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1001
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
505
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi