Ceturtdiena, 19. decembris
Vārda dienas: Lelde, Sarmis

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

Anna Kola
06:39
14.12.2024
148
Eriks

Ēriks Dreibants. FOTO: no Ērika Dreibanta personīgā albuma

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants.

Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri radīt šo grāmatu un citām pavāru dzīves niansēm saruna ar ĒRIKU DREIBANTU.

-Kā radās ideja par šādu grāmatu?

-Laiku pa laikam man jautā: “Ērik, kad tev būs sava pavārgrāmata?” Uz to nekad īsti neatbildu, jo man nekad nav šķitis interesanti veidot tikai savu recepšu krājumu grāmatu. Vienmēr ir licies, ka tur klāt jābūt kādam stāstam.

Kad Līgatnē iegādājos tagadējo Pavāru māju, ēka un apkārtne bija pamesta novārtā. Gan pats, gan ar ģimenes palīdzību, gan iesaistot kolēģus, izdevās šo vietu atjaunot tā, lai te varētu uzņemt viesus. Te jāsaka, ir milzīgs prieks, ka man ir paveicies ar draugiem: stikla mākslinieku Arti Nīmani, ainavu arhitekti Ilzi Rukšāni, keramiķi Eviju Vītolu un citiem. Pavāru māja tapa kopdarbā. Tas šķita lielisks stāsts, ar kuru dalīties. Un pats nams ir vēsturisks – celts 1897.gadā. Sapratām, ka ir daudz lietu, ar ko piepildīt grāmatu – ēkas vēsture, apkārtne, Gaujas Nacionālais parks, cilvēki, kuri saistīti ar Pavāru māju, un protams, arī ēdienu receptes.

-Cik ilgs laiks pagāja no idejas līdz nodrukātai grāmatai?

-Jāsaka, nebija nekādas steigas. Kad nav mērķa visu izdarīt iespējami ātrāk, tad darbs rit pavisam citādi. Ar Ilzi Poli, grāmatas redaktori, aptuveni pirms pusotra gada vienojāmies, ka varam šo projektu uzsākt. Tolaik abi bijām vienisprātis, ka grāmatu varētu veidot, sekojot gadalaikiem, proti, nosacīti to sadalot četrās daļās. Tā arī ir, izdalīti četri gadalaiki, četras sadaļas receptēm tieši saistībā ar tiem. Tāpat arī negribējām pavasara ēdienu gatavot decembrī, pērkot Spānijas zemenes. Doma bija tāda, lai recepti varētu lietot laikā, kad tajā vajadzīgie produkti ir viegli pieejami. Piemēram, lācenes arī bildējām un izmantojām attiecīgajā ēdienā laikā, kad tās Latvijā nogatavojušās.

-Vai grāmata jau pieejama interesentiem?

-No 18.novembra tā ir tirdz­niecībā. Jau dzirdam patīkamas atsauksmes, ka grāmata ir ļoti kvalitatīva arī noformējuma ziņā. Daudzi atzīst, ka, redzot grāmatu attēlos vai video sociālajos tīklos, nevar apjaust, cik patiesībā tā ir kvalitatīva. Daudzi darbā atrod arī ko sev jaunu.

-Kā izdevumam izraudzījāties ēdienu receptes?

-Jā, vienmēr jau nākas izšķirties, kuras receptes izmantot, kuras ne. Galvenā doma, kas palīdzēja izvēlēties, bija akcents uz Pavāru mājas viesu iecienītākajiem ēdieniem. Viesiem ļoti garšo Pavāru mājas maize, tad nu grāmatā ir atrodama arī maizes recepte, lai ikviens mājās varētu pamēģināt to atkārtot. Tā kā kopumā grāmatā var iepazīt ēdienus, par kuriem esam saņēmuši lielākos komplimentus. Grāmatas pircējiem Pavāru mājā ar lielāko prieku tajā ierakstām ko īpašu, kādu novēlējumu vai veltījumu.

-Vai grāmatā ir kāda recepte, kas īpaša jums pašam?

-Viena no viesu ļoti iemīļotām receptēm, kas katru gadu atgriežas rudens ēdienkartē, ir ozolzīļu deserts. Tā pamatā ir ozolzīļu kafija, no kuras top saldējums, karamele, klāt liekam ceptus čipsus. Viss ir no ozolzīlēm. Deserts radās tad, kad Armands Roze, kurš rada šo kafiju, aicināja to piedāvāt viesiem restorānā. Bija skaidrs, ka cilvēkiem kā dzēriens tas nav ļoti iemīļots, tāpēc nospriedām, ka šī kafija ir lieliska izejviela citiem ēdieniem. Degustējām ozolzīļu kafiju, radās doma – var taču pielikt saldo krējumu un pagatavot saldējumu vai, pievienojot cukuru, savārīt karameli. Tā radās deserts, kurš nu ir kļuvis par vienu no visiecienītākajiem mūsu “Pavāru mājā”.

-Daudzus gadus darbojoties ēdināšanas nozarē, kas ir tas iedvesmas avots, dzinulis, kas ļauj atkal meklēt jaunas garšas, doties jaunos ēdienu ideju meklējumos?

-Tas ir vienkāršs, bet reizē ļoti grūts jautājums. Ēdināšanas nozare, protams, pamatā ir bizness. Bet pāri tam – tas ir mans dzīves­veids. Nemitīgi sekoju visām aktualitātēm, pētu un izzinu, kas jauns. Jebkurā profesijā jau ir tā – ja tevi tas interesē, tad dzinulis darboties nevar nekur pazust. Gribas darboties, darbošanās ir harmoniska un organiska.

Piemēram, pirms mūsu sarunas pie manis atnāca Zigmārs Ronis, kas mums piegādā savu bērzu sīrupu. Viņa radītais produkts ir unikāls, mēs to izmantojam regulāri, pie mūsu maizes pasniedzam nerafinētu rapšu eļļu un bērzu sīrupu. Katra iepazīšanās ar kādu zemnieku, amatnieku rada progresu jaunu garšu, jaunu ēdienu nianšu atklāšanā. Tas viss slāņojas cits uz cita.

-Jūsu ēdienkartē svarīga arī produktu izcelsme, un Pavāru mājā uzsvars arvien ir uz vietējo ēdienu izcelšanu.

-Te gan gribu atzīmēt, ka tā nodalīt latvisku ēdienu no citu tautu ēdieniem nemaz vairs nevar. Drīzāk gribas teikt, ka mēs ēdam ziemeļnieciski. Arī Pavāru ­mājā dominē ziemeļeiropai raksturīgie ēdieni un garšas. Protams, vietējie zemnieki, ar ko sadarbojamies, ir iespējami tuvākie – Līgatne, arī Priekuļi. Ir arī produkti, ko tuvējie zemnieki neaudzē, piemēram, sēnes, kuras iepērkam no kuldīdzniekiem. Ir arī tādi produkti, kas nāk no tālām vietām, piemēram, Grenlandes garneles.

-Ir svētku gaidīšanas laiks. Vai arī Pavāru mājā tas ir kas īpašs?

-Mums visu laiku ir kas īpašs. Ēdienkarti mainām līdz ar gadalaikiem. Patlaban ir sezonas ēdienkarte ar Latvijai raksturīgiem dārzeņiem. Ziemas ēdienkarte ir svētkiem piemērota un aktuāla tieši šim laikam.

-Jums ļoti tuva ir arī dabas tēma – labprāt vērojat putnus, sikspārņus. Vai darāt to joprojām?

-Jā, tā ir. Tas arvien ir aktuāli. Viesi, kas atbrauc uz Pavāru ­māju, var priecāties par putnu barotavām ziemā, vasarā – kādām citām aktivitātēm, kas saistās ar putniem. Pavāru mājas sienas rotā mākslinieces Ievas Jurjānes zīmēti putni. Arī mūsu smilšakmens pagrabos, kas ir izplatīti visā Līgatnē, ziemo sikspārņi. Esam te visi līdzās.

-Kā plānojat aizvadīt Ziemas­­­­svētkus, Jauno gadu?

-Svētku laikā nestrādājam – Ziemassvētki un Jaunais gads ir izteikti ģimenes svētki, restorāns ir ciet. Ja būsim virtuvē, tad katrs savā mājas virtuvē, gatavojot maltīti ģimenes locekļiem. Svarīgākais šajos svētkos ir atcerēties, ka ir jārod laiks, lai būtu kopā ar saviem tuvākajiem.

Senāk, kad biju jaunāks, strādāju visos svētkos, tikai vēlāk sapratu, ka nevēlos tā turpināt un nevēlos tādu likteni saviem kolēģiem. Ir jāatceras, ka ir jāatrod mirklis, kad apkārtējā dzīve mazliet apstājas un laiks rit tikai ģimenei. Ko nu katra ģimene izvēlas darīt, tas ir individuāli – vai nu visiem kopā cept piparkūkas, spēlēt galda spēles, vai darīt ko citu. Galvenais šajā svētku laikā būt kopā ar savējiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
6

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
47

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
35

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Gatavo ar mīlestību un sniedz mieru

06:36
13.12.2024
299

Cēsniece Linda Zaula, kura uzaugusi Līgatnē, četrus gadus vada kafejnīcu “Pande cafe”. Sākumā tā bija Līgatnē, tagad divus gadus ir Cēsīs. Pande – atgādinājums no pandēmijas laika Īpašniece atklāj, ka kafejnīcas nosaukums nebūt nav saistīts ar pandām, kā daudziem liekas. “Uzņēmējdarbību sāku pandēmijas laikā, kas nebija viegls periods, jo mēs katrs cīnījāmies par kaut ko- […]

Analizē rokrakstus un dzeju pieraksta uz lapiņām

06:34
10.12.2024
113
2

Ieklausīties dzejoļos, kas tapuši trīs gadu desmitos, uzzināt, cik daudz pārsteidzoša par katru var pastāstīt rokraksts, bija iespēja kuplā skaitā sanākušajiem Mārsnēnu pagasta bibliotēkā. Tajā aizvadīta tikšanās ar dzejnieci un rokraksta analīzes eksperti Iritu Rozentāli. Irita atklāja un noslēdza pasākumu ar savu dzeju, kas šogad izdota krājumā “Dvēseles lidojums”. Tā ir kā dienasgrāmata par pārdzīvoto. […]

Sāka ar pirmo koncertu Cēsu stadionā

06:28
09.12.2024
105

Ar skaļu un krāšņu koncertu grupa “Pisang Ambon” Cēsu Izstāžu namā nospēlēja 30 gadu jubilejas koncertu. Tiem, kam patīk viņu radītā mūzika, bija svētki. “Kad vienam pazīstamam teicu, ka rīkosim jubilejas koncertu, viņš atteica, ka tagad jau visi rīko jubilejas, ja neko citu    nespēj izdomāt, tad kaut vai – gads pēc pēdējā iznākušā diska. […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
19
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
21
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
18
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
17
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
22
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

23:57
24.11.2024
30

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
30

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
25

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]