Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Gatavo kolēģēm 8.marta pārsteigumu

Druva
13:00
07.03.2013
138
Eedk 8marts 15

Šoreiz ēst gatavošana bija īpaši nozīmīgs notikums, jo Sieviešu dienā kolēģes iepriecināt bija nolēmis SIA „Vinda” valdes priekšsēdētājs Varis Ādamsons. Viņam talkā nāca pieredzējušais “Cafe 2 Locals” šefpavārs Jānis Solovjevs, kurš bija īpaši padomājis, lai svētku pusdienas dāmām būtu jaukas. Savukārt Varis Ādamsons atzina – šī ir pirmā reize, kad viņš kolēģēm gatavo maltīti. Rosījāmies “Vindas” virtuvītē, kurā darbinieki pārtraukumā malko kafiju vai ēd pusdienas. Uzņēmuma vadītājs norāda, ka pie darba galdiem un kabinetos darbinieki nekafijo, tam paredzēta virtuvīte un atpūtas telpa, kurā kolēģi kopā sanāk arī svinīgos brīžos. “Uzskatu, ka jebkura kolektīva vadīšana ir liels un nopietns darbs. Nenoliedzami, kolektīva sievietes 8. martā neaizmirstam un ziedus dāvinām, tāpat kā tas bija senāk. Turklāt uzskatu, ka svētku nevar būt par daudz, turklāt šie ir tādi kā pavasara priekšvēstnesis. Taču kolektīvam nelielus pārsteigumus organizējam ik pa laikam. Manā dzimšanas dienā nevis tikai ēdam kūku, bet cenšos kolēģus uzaicināt kādā izbraucienā. Esam, piemēram, bijuši Līgatnes dabas takās un braukuši zirga pajūgā. Tas saliedē kolektīvu, tā ir iespēja visiem kopā ne tikai ikdienā strādāt, bet pabūt arī ārpus ierastās darba vides. Turklāt, ja runājam par sievietēm, viņām patīk pārsteigumi un vīrieši ar izdomu,” norāda V. Ādamsons. Vaicāts, kāda, viņaprāt, ir atšķirība starp sieviešu un vīriešu kolektīvu, V. Ādamsons bilst, ka nemaz jau tik lielas atšķirības neesot. Turklāt viņam paveicies, ka “Vindas” kolektīvā ir gan vīrieši, gan sievietes. „Protams, tehniskos darbus ikdienā veic vīrieši, taču birojā ir desmit dāmas. Man jau kopš skolas un studiju gadiem nācies būt galvenokārt meiteņu kolektīvos, tas nemaz nav slikti. Galvenais, kam esmu pievērsis uzmanību, lai nerodas situācija, ka kolektīvs sadalās grupējumos. Tas nav labi, tādēļ gan veidojam kopēju gaisotni ikdienā, gan esam kopā dažādos pasākumos,” saka SIA „Vinda” vadītājs. Tā pamazām, runājot par sievietēm un Sieviešu dienu, šefpavārs J. Solovjevs norādīja, ka šīs būs īpašas pusdienas, turklāt būs uzsvērts, ka galds tiek klāts dāmām.

„Šoreiz maltītē jūras veltes, sākot no austerēm, beidzot ar mīdijām un mazajiem astoņkājīšiem. Gatavosim zaļos salātus ar gardu mērci. Saldajā dāmām pasniegsim saldējuma bumbas zemeņu mērcē,” sacīja “Cafe 2 Locals” šefpavārs. Īpašs pārsteigums dāmām – tika servētas austeres. Šefpavārs norāda, ka, iegādājoties austeres, jāskatās, lai tās nebūtu atvērušās. Tas nozīme, ka tās būs beigtas. Abi kungi ķērās pie austeru atvēršanas, kas ir visai sarežģīts process. „Austeru atvēršanai būs nepieciešams vai nu speciāls metāla cimds, vai dvielis, kurā austeri turēt. Neiztikt arī bez nazīša ar īsu, spicu asmeni. Austeri satver rokā vai dvielī ar plakano virsmu uz augšu. Ar naža galu iedur austerei vienā sānā un, griežot nazi pulksteņa rādītāja virzienā, atlauž vaļā. Protams, jābūt uzmanīgam, lai nesavainotu roku. Atverot čaulu, ar naža galu paceļ vienu austeres maliņu, lai ielaistu zem tās gliemenes sulu. Tad austeri atdala no čaulas. Ja austere ir svaiga, uzpilinot citrona sulu, tā viegli saraujas. Daži gardēži iesaka austerei uzliet vīna etiķi un nedaudz tam ļaut ievilkties. Ja nav pacietības gaidīt, var ēst arī uzreiz. Ja gribas pilnībā izbaudīt austeru garšu, tad to uzreiz nenorij, bet gan ar mēli viegli piespiež pie aukslējām. Arī ēšanas procesā ir nianses, ko gardēži uzskata par baudas pastiprināšanu – austeri, kurai uzpilināta citrona sula un uzbērts nedaudz piparu, kuriem jābūt svaigi maltiem, no vāka kopā ar visu šķidrumu iesūc mutē. Ja nu kādam šis “strēbšanas” process šķiet pārlieku skaļš un nepieņemams, var izmantot dakšiņu. Protams, austeres tiek baudītas kopā ar atdzesētu šampanieti vai vīnu, kas izceļ savdabīgo sāls un joda niansi un kopā veido harmonisku pēcgaršu,” stāsta šefpavārs un atvērtās austeres kārto lielā šķīvī, uz kura uzbērts samalts ledus. Šķīvī kā dekoru vai uzkodu liek arī šķēlītēs sagrieztu citronu. Rosoties pa virtuvi, V. Ādamsons atzīstas, ka ar ēst gatavošanu neaizraujas. Viņš zinot, kur mājās ir pagrabs un kur var atrast kartupeļus. Tāpat nepieciešamības gadījumā var pagatavot mannā putru, izvārīt kartupeļus un pagatavot piena mērci.

„Kā palīgs varu daudz ko izdarīt, man patīk izgarnēt ēdienu. Taču savulaik sievai iemācīju izcept torti pēc savas receptes, ko viņa arī dara. Runājot par biznesa pusdienām, ļoti labi ir zivju ēdieni un uzkodas, jo tos sarunas laikā viegli sakošļāt un nekad negadīsies situācija kā varbūt ar steiku, kuru, ja nelāgi pagatavots, nevar sakošļāt,” saka SIA “Vinda” valdes priekšsēdētājs un, rosoties pa virtuvi, atzīst, ka vīrieši un sievietes virtuvē darbojas ļoti atšķirīgi.

„Sievietes zina mērķi- jāpagatavo vakariņas, to dara ātri, reizē izdarot vēl daudzas citas lietas. Taču, ja man jāmizo kartupeļi, es to daru lēni, nesteidzīgi un izlobot katru netīrumu. Tāpat, ja vīrieši gatavo vakariņas, tad tas bieži vien nozīmē, ka pa vidu pāris reižu būs jābrauc uz veikalu. Sievietes vienmēr kaut ko pielāgo un pagatavo maltīti tāpat,” domās dalās Varis Ādamsons. Sarunas un darbi ritēja raiti, kolektīva dāmas tieši pusdienlaikā tika aicinātas pie galda. Viņas bija patiesi pārsteigtas un priecīgas par sarūpēto pusdienu galdu. Pēc maltītes V. Ādamsons atzina: „Kolēģes ir laimīgas. Un tiešām gandarītas par šodienas pusdienām.” Liene Lote Grizāne

Vietējais krodziņš ar terasi

“2 Locals” Rīgas iela 24a, Cēsis. Tālr.: 28377783, Twitter: cafe2Locals; www.draugiem.lv – profils: Cafe 2 Locals Svētku pusdienas, vakariņas, viesību galdi un izbraukuma banketi – dažādām gaumēm un maciņiem!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
78

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi