Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Ādams, Ieva

Ēdieni bērnu ballītei

Druva
12:18
23.03.2012
114
99

Šoreiz krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā gatavoja cienastu bērnu viesībām. Tādēļ ciemos tika aicināti bērni no Cēsu pilsētas 3. pirmsskolas izglītības iestādes. Mazie ne tikai parūpējās par jauku atmosfēru, bet arī cītīgi ķērās pie veicamajiem darbiņiem, svētku galds tika servēts kopīgiem spēkiem. Šefpavāre A. Krasnā, runājot par bērnu viesībām, uzsver, ka mazajiem svētku galdā jāceļ ēdieni, ko viņi var paņemt rociņās un aizskriet. Jo bērni nesēdēs pie bagātīgi klātiem galdiem vairākas stundas, kā to nereti dara pieaugušie. Tāpat šefpavāre norāda, ka bērnu ballīte nebūs īstā reize, kad galdā likt karbonāžu kalnus un salātu bļodas. Bērniem patīk mazas, vizuāli interesantas un acis piesaistošas lietiņas. Kā saka, šī ir īstā reize, kad vecākiem likt lietā radošo izdomu.

“Bērnu svētku galdā var celt augļus un dārzeņus dažādos veidos, lai gan, nenoliedzami, bērniem ļoti garšo saldumi, taču ar tiem gan aizrauties nevajadzētu. Noteikti galdā var celt arī gaļas ēdienus, piemēram – kotletīšu ezīšus, kas viegli pagatavojami. No kotlešu masas uztaisa lāsītes formiņas, adatu vietā sasprauž saulespuķu sēkliņas un kā actiņas ieliek krustnagliņas. Šādi sagatavotu gaļu liek cepties. Tā ezīšu gaļas paplāte gatava. Bērnu cienastam galdā var celt dažādus pildītus groziņus, var izmantot gan sāļo, gan saldo pildījumu,” stāsta šefpavāre un uzsver, ka noteikti nevajag aizmirst arī par kokteiļiem, kuri bērniem ļoti garšo. “Var sablenderēt, piemēram, kefīru kopā ar zemenēm un cukuru. Ļoti vienkāršs, bet gards kokteilis vasarā,” bilst šefpavāre. Sarunā ar bērniem “Druva” pārliecinājās, ka viņiem svarīgi, lai bērnu ballītē būtu augļi, čipsi, pīrāgi, paštaisīti hamburgeri, kā arī rasols un šampinjoni. Taču, uzsvēra sešgadnieki, galvenais, lai ballīte būtu jautra, ar dažādām spēlēm un rotaļām. 3. bērnudārza 10. grupas audzinātāja Velga Zāmule, stāstot par bērnu ēšanas paradumiem bērnudārzā, atzīst, ka katram ir kaut kas tāds, kas ļoti garšo, vai gluži pretēji, kas negaršo nemaz. “Kad brokastīs bērnudārzā ir cīsiņi, bērni visi kā viens stāsta, ka mājās nav brokastis ēduši, taču, ja brokastīs putra, visi atbild, ka mājās tajā dienā pabrokastojuši,” smaidot stāsta audzinātāja un paslavē mazos pavāriņus, jo pirms došanās uz “Glendeloku” visiem brokastu putras šķīvji esot bijuši tukši. Arī bērni pastāstīja, kas ir tas, kas viņiem negaršo. Tika saukta – siļķe, gurķu zupa, augļu ķīselis un jā, arī putras.

Kad beigās bijām tikuši skaidrībā, kas kuram garšo un kas ne visai, šefpavāre A. Krasnā aicināja bērnus nomazgāt rokas, sagatavot darba vietiņu un ķerties pie darba. “Bērniem patīk mazas sviestmaizītes, tādēļ vispirms uztaisīsim sviestmaizīšu tārpiņu,” sacīja šefpavāre un deva mazajiem pirmos norādījumus. Vispirms katrs bērns ar piparkūku formiņu izspieda rupjmaizes šķēlītē zvaigznītes formu, uzsmērēja sviestu un virsū lika no siera šķēlītes izspiestu zvaigznīti. Tad bērni maizītes sarindoja uz šķīvja un pavārīte no vārītas olas divām pusītēm uztaisīja maizīšu tārpiņam galvu – paprikas acis un muti, purava radziņus. Kājas tārpiņam tika pagatavotas no gurķa šķēlītēm, bet paplāte izklāta ar salātu lapām. Jāteic, ka bērniem ļoti patika ideja par tārpiņu, un vēlāk, kad sākās ēdienu degustācija, maizītes no šķīvja pazuda ātri vien. Tika apēsti arī gurķi, olas un pat izklātās salātu lapiņas. Kad pirmais darbiņš bija pabeigts, bērniem bija jāķeras pie sāļo biezpiena bumbiņu gatavošanas. Bērniem tika iedota sagatavota biezpiena masa, kura viņiem bija jāapviļā grauzdētās mandeļu skaidiņās, ar ko mazie viesi galā tika veikli. “Biezpiena sāļās bumbiņas pagatavot nav grūti. Biezpienam pievieno kausēto sieru, sezama sēkliņas un smalki sarīvētu papriku. No masas veido bumbiņas, kuras apviļā apgrauzdētās mandeļu skaidiņās vai sagrieztos zaļumos,” stāsta A. Krasnā. Bērniem tika iemācīta vēl kāda interesanta ēdiena recepte. No veikalā nopirktas marcipāna masas bērni pagatavoja svētku konfektes ar augļu gabaliņiem.

“Gatavu marcipāna masu var nopirkt Cēsīs “Solo” veikalā. Tajā var iemīcīt augļu gabaliņus un tad veidot mazas bumbiņas, kuras var glazēt ar izkausētu šokolādi,” tā A. Krasnā. Kamēr bērni pie galda nenoguruši rosījās, A. Krasnā pastāstīja vēl pāris idejas, ko vecāki var izmantot, klājot bērnu svinību galdu.

“Čipsi garšo visiem bērniem, tomēr man nepatīk veikalā pirktie, kuriem klāt ir visas nejaukās E vielas. Tādēļ saviem bērniem mājās reizēm pati taisīju čipsus. Uz speciālās rīves sarīvē kartupeli plānās, apaļās šķēlītēs. Aukstā ūdenī tās kārtīgi noskalo, lai ciete aizskalojas, apsusina uz salvetītes. Tad kartupeļu ripiņas liek cepties karstā eļļā. Kad čipsi gatavi, tiem var uzbērt dažādas garšvielas – sakapātas dilles, sauso sēņu buljonu vai vēl ko citu,” pastāstīja saimniece. Interesenta ir ideja bērniem nelielās glāzēs pasniegt dažādus kārtojumus. „Piemēram, izmanto smalki sarīvētu burkānu un putukrējumu. To liek kārtām. Tāpat var glāzē kārtot sablenderētu kivi, zemeņu un banānu masu. Būs ļoti skaisti un krāsaini. Var izmantot arī citus augļus,” stāsta šefpavāre. Pēc pāris stundu kopīgas rosīšanās galdā tika celti bērnu gatavotie ēdieni, kā arī pavāres sarūpētie. Pie lielā galda iestājās klusums, un bērni sāka degustāciju. Mazajiem ļoti garšoja piena, banānu un karameļu sīrupa kokteilis. Visi notiesāja vafeļu groziņus ar burkānu krēmu. Bērniem garšoja arī pašu gatavotās zvaigznīšu sviestmaizītes, bet ne visi atzina sāļās biezpiena bumbiņas. Dažiem nepatika biezpienam pievienotā paprika, cits noteica, ka negaršojot biezpiens. Kopumā bērni par sagatavoto maltīti bija apmierināti un viņu jaukais noskaņojums saulainajā pusdienlaikā liecināja, ka viss izdevies lieliski. Liene Lote Grizāne Krodziņš “Glendeloka” klāj bērnu ballīšu galdus gan uz vietas krodziņā, gan izbraukuma viesībās – zaļumos un mājās. Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016.www.glendeloka.lv

VAIRĀK FOTO MEKLĒ ŠEIT

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
359

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
74

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
1
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi