Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Ēdieni bērnu ballītei

Druva
12:18
23.03.2012
54
99

Šoreiz krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā gatavoja cienastu bērnu viesībām. Tādēļ ciemos tika aicināti bērni no Cēsu pilsētas 3. pirmsskolas izglītības iestādes. Mazie ne tikai parūpējās par jauku atmosfēru, bet arī cītīgi ķērās pie veicamajiem darbiņiem, svētku galds tika servēts kopīgiem spēkiem. Šefpavāre A. Krasnā, runājot par bērnu viesībām, uzsver, ka mazajiem svētku galdā jāceļ ēdieni, ko viņi var paņemt rociņās un aizskriet. Jo bērni nesēdēs pie bagātīgi klātiem galdiem vairākas stundas, kā to nereti dara pieaugušie. Tāpat šefpavāre norāda, ka bērnu ballīte nebūs īstā reize, kad galdā likt karbonāžu kalnus un salātu bļodas. Bērniem patīk mazas, vizuāli interesantas un acis piesaistošas lietiņas. Kā saka, šī ir īstā reize, kad vecākiem likt lietā radošo izdomu.

“Bērnu svētku galdā var celt augļus un dārzeņus dažādos veidos, lai gan, nenoliedzami, bērniem ļoti garšo saldumi, taču ar tiem gan aizrauties nevajadzētu. Noteikti galdā var celt arī gaļas ēdienus, piemēram – kotletīšu ezīšus, kas viegli pagatavojami. No kotlešu masas uztaisa lāsītes formiņas, adatu vietā sasprauž saulespuķu sēkliņas un kā actiņas ieliek krustnagliņas. Šādi sagatavotu gaļu liek cepties. Tā ezīšu gaļas paplāte gatava. Bērnu cienastam galdā var celt dažādus pildītus groziņus, var izmantot gan sāļo, gan saldo pildījumu,” stāsta šefpavāre un uzsver, ka noteikti nevajag aizmirst arī par kokteiļiem, kuri bērniem ļoti garšo. “Var sablenderēt, piemēram, kefīru kopā ar zemenēm un cukuru. Ļoti vienkāršs, bet gards kokteilis vasarā,” bilst šefpavāre. Sarunā ar bērniem “Druva” pārliecinājās, ka viņiem svarīgi, lai bērnu ballītē būtu augļi, čipsi, pīrāgi, paštaisīti hamburgeri, kā arī rasols un šampinjoni. Taču, uzsvēra sešgadnieki, galvenais, lai ballīte būtu jautra, ar dažādām spēlēm un rotaļām. 3. bērnudārza 10. grupas audzinātāja Velga Zāmule, stāstot par bērnu ēšanas paradumiem bērnudārzā, atzīst, ka katram ir kaut kas tāds, kas ļoti garšo, vai gluži pretēji, kas negaršo nemaz. “Kad brokastīs bērnudārzā ir cīsiņi, bērni visi kā viens stāsta, ka mājās nav brokastis ēduši, taču, ja brokastīs putra, visi atbild, ka mājās tajā dienā pabrokastojuši,” smaidot stāsta audzinātāja un paslavē mazos pavāriņus, jo pirms došanās uz “Glendeloku” visiem brokastu putras šķīvji esot bijuši tukši. Arī bērni pastāstīja, kas ir tas, kas viņiem negaršo. Tika saukta – siļķe, gurķu zupa, augļu ķīselis un jā, arī putras.

Kad beigās bijām tikuši skaidrībā, kas kuram garšo un kas ne visai, šefpavāre A. Krasnā aicināja bērnus nomazgāt rokas, sagatavot darba vietiņu un ķerties pie darba. “Bērniem patīk mazas sviestmaizītes, tādēļ vispirms uztaisīsim sviestmaizīšu tārpiņu,” sacīja šefpavāre un deva mazajiem pirmos norādījumus. Vispirms katrs bērns ar piparkūku formiņu izspieda rupjmaizes šķēlītē zvaigznītes formu, uzsmērēja sviestu un virsū lika no siera šķēlītes izspiestu zvaigznīti. Tad bērni maizītes sarindoja uz šķīvja un pavārīte no vārītas olas divām pusītēm uztaisīja maizīšu tārpiņam galvu – paprikas acis un muti, purava radziņus. Kājas tārpiņam tika pagatavotas no gurķa šķēlītēm, bet paplāte izklāta ar salātu lapām. Jāteic, ka bērniem ļoti patika ideja par tārpiņu, un vēlāk, kad sākās ēdienu degustācija, maizītes no šķīvja pazuda ātri vien. Tika apēsti arī gurķi, olas un pat izklātās salātu lapiņas. Kad pirmais darbiņš bija pabeigts, bērniem bija jāķeras pie sāļo biezpiena bumbiņu gatavošanas. Bērniem tika iedota sagatavota biezpiena masa, kura viņiem bija jāapviļā grauzdētās mandeļu skaidiņās, ar ko mazie viesi galā tika veikli. “Biezpiena sāļās bumbiņas pagatavot nav grūti. Biezpienam pievieno kausēto sieru, sezama sēkliņas un smalki sarīvētu papriku. No masas veido bumbiņas, kuras apviļā apgrauzdētās mandeļu skaidiņās vai sagrieztos zaļumos,” stāsta A. Krasnā. Bērniem tika iemācīta vēl kāda interesanta ēdiena recepte. No veikalā nopirktas marcipāna masas bērni pagatavoja svētku konfektes ar augļu gabaliņiem.

“Gatavu marcipāna masu var nopirkt Cēsīs “Solo” veikalā. Tajā var iemīcīt augļu gabaliņus un tad veidot mazas bumbiņas, kuras var glazēt ar izkausētu šokolādi,” tā A. Krasnā. Kamēr bērni pie galda nenoguruši rosījās, A. Krasnā pastāstīja vēl pāris idejas, ko vecāki var izmantot, klājot bērnu svinību galdu.

“Čipsi garšo visiem bērniem, tomēr man nepatīk veikalā pirktie, kuriem klāt ir visas nejaukās E vielas. Tādēļ saviem bērniem mājās reizēm pati taisīju čipsus. Uz speciālās rīves sarīvē kartupeli plānās, apaļās šķēlītēs. Aukstā ūdenī tās kārtīgi noskalo, lai ciete aizskalojas, apsusina uz salvetītes. Tad kartupeļu ripiņas liek cepties karstā eļļā. Kad čipsi gatavi, tiem var uzbērt dažādas garšvielas – sakapātas dilles, sauso sēņu buljonu vai vēl ko citu,” pastāstīja saimniece. Interesenta ir ideja bērniem nelielās glāzēs pasniegt dažādus kārtojumus. „Piemēram, izmanto smalki sarīvētu burkānu un putukrējumu. To liek kārtām. Tāpat var glāzē kārtot sablenderētu kivi, zemeņu un banānu masu. Būs ļoti skaisti un krāsaini. Var izmantot arī citus augļus,” stāsta šefpavāre. Pēc pāris stundu kopīgas rosīšanās galdā tika celti bērnu gatavotie ēdieni, kā arī pavāres sarūpētie. Pie lielā galda iestājās klusums, un bērni sāka degustāciju. Mazajiem ļoti garšoja piena, banānu un karameļu sīrupa kokteilis. Visi notiesāja vafeļu groziņus ar burkānu krēmu. Bērniem garšoja arī pašu gatavotās zvaigznīšu sviestmaizītes, bet ne visi atzina sāļās biezpiena bumbiņas. Dažiem nepatika biezpienam pievienotā paprika, cits noteica, ka negaršojot biezpiens. Kopumā bērni par sagatavoto maltīti bija apmierināti un viņu jaukais noskaņojums saulainajā pusdienlaikā liecināja, ka viss izdevies lieliski. Liene Lote Grizāne Krodziņš “Glendeloka” klāj bērnu ballīšu galdus gan uz vietas krodziņā, gan izbraukuma viesībās – zaļumos un mājās. Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016.www.glendeloka.lv

VAIRĀK FOTO MEKLĒ ŠEIT

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi