Šoreiz krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā gatavoja cienastu bērnu viesībām. Tādēļ ciemos tika aicināti bērni no Cēsu pilsētas 3. pirmsskolas izglītības iestādes. Mazie ne tikai parūpējās par jauku atmosfēru, bet arī cītīgi ķērās pie veicamajiem darbiņiem, svētku galds tika servēts kopīgiem spēkiem. Šefpavāre A. Krasnā, runājot par bērnu viesībām, uzsver, ka mazajiem svētku galdā jāceļ ēdieni, ko viņi var paņemt rociņās un aizskriet. Jo bērni nesēdēs pie bagātīgi klātiem galdiem vairākas stundas, kā to nereti dara pieaugušie. Tāpat šefpavāre norāda, ka bērnu ballīte nebūs īstā reize, kad galdā likt karbonāžu kalnus un salātu bļodas. Bērniem patīk mazas, vizuāli interesantas un acis piesaistošas lietiņas. Kā saka, šī ir īstā reize, kad vecākiem likt lietā radošo izdomu.
“Bērnu svētku galdā var celt augļus un dārzeņus dažādos veidos, lai gan, nenoliedzami, bērniem ļoti garšo saldumi, taču ar tiem gan aizrauties nevajadzētu. Noteikti galdā var celt arī gaļas ēdienus, piemēram – kotletīšu ezīšus, kas viegli pagatavojami. No kotlešu masas uztaisa lāsītes formiņas, adatu vietā sasprauž saulespuķu sēkliņas un kā actiņas ieliek krustnagliņas. Šādi sagatavotu gaļu liek cepties. Tā ezīšu gaļas paplāte gatava. Bērnu cienastam galdā var celt dažādus pildītus groziņus, var izmantot gan sāļo, gan saldo pildījumu,” stāsta šefpavāre un uzsver, ka noteikti nevajag aizmirst arī par kokteiļiem, kuri bērniem ļoti garšo. “Var sablenderēt, piemēram, kefīru kopā ar zemenēm un cukuru. Ļoti vienkāršs, bet gards kokteilis vasarā,” bilst šefpavāre. Sarunā ar bērniem “Druva” pārliecinājās, ka viņiem svarīgi, lai bērnu ballītē būtu augļi, čipsi, pīrāgi, paštaisīti hamburgeri, kā arī rasols un šampinjoni. Taču, uzsvēra sešgadnieki, galvenais, lai ballīte būtu jautra, ar dažādām spēlēm un rotaļām. 3. bērnudārza 10. grupas audzinātāja Velga Zāmule, stāstot par bērnu ēšanas paradumiem bērnudārzā, atzīst, ka katram ir kaut kas tāds, kas ļoti garšo, vai gluži pretēji, kas negaršo nemaz. “Kad brokastīs bērnudārzā ir cīsiņi, bērni visi kā viens stāsta, ka mājās nav brokastis ēduši, taču, ja brokastīs putra, visi atbild, ka mājās tajā dienā pabrokastojuši,” smaidot stāsta audzinātāja un paslavē mazos pavāriņus, jo pirms došanās uz “Glendeloku” visiem brokastu putras šķīvji esot bijuši tukši. Arī bērni pastāstīja, kas ir tas, kas viņiem negaršo. Tika saukta – siļķe, gurķu zupa, augļu ķīselis un jā, arī putras.
Kad beigās bijām tikuši skaidrībā, kas kuram garšo un kas ne visai, šefpavāre A. Krasnā aicināja bērnus nomazgāt rokas, sagatavot darba vietiņu un ķerties pie darba. “Bērniem patīk mazas sviestmaizītes, tādēļ vispirms uztaisīsim sviestmaizīšu tārpiņu,” sacīja šefpavāre un deva mazajiem pirmos norādījumus. Vispirms katrs bērns ar piparkūku formiņu izspieda rupjmaizes šķēlītē zvaigznītes formu, uzsmērēja sviestu un virsū lika no siera šķēlītes izspiestu zvaigznīti. Tad bērni maizītes sarindoja uz šķīvja un pavārīte no vārītas olas divām pusītēm uztaisīja maizīšu tārpiņam galvu – paprikas acis un muti, purava radziņus. Kājas tārpiņam tika pagatavotas no gurķa šķēlītēm, bet paplāte izklāta ar salātu lapām. Jāteic, ka bērniem ļoti patika ideja par tārpiņu, un vēlāk, kad sākās ēdienu degustācija, maizītes no šķīvja pazuda ātri vien. Tika apēsti arī gurķi, olas un pat izklātās salātu lapiņas. Kad pirmais darbiņš bija pabeigts, bērniem bija jāķeras pie sāļo biezpiena bumbiņu gatavošanas. Bērniem tika iedota sagatavota biezpiena masa, kura viņiem bija jāapviļā grauzdētās mandeļu skaidiņās, ar ko mazie viesi galā tika veikli. “Biezpiena sāļās bumbiņas pagatavot nav grūti. Biezpienam pievieno kausēto sieru, sezama sēkliņas un smalki sarīvētu papriku. No masas veido bumbiņas, kuras apviļā apgrauzdētās mandeļu skaidiņās vai sagrieztos zaļumos,” stāsta A. Krasnā. Bērniem tika iemācīta vēl kāda interesanta ēdiena recepte. No veikalā nopirktas marcipāna masas bērni pagatavoja svētku konfektes ar augļu gabaliņiem.
“Gatavu marcipāna masu var nopirkt Cēsīs “Solo” veikalā. Tajā var iemīcīt augļu gabaliņus un tad veidot mazas bumbiņas, kuras var glazēt ar izkausētu šokolādi,” tā A. Krasnā. Kamēr bērni pie galda nenoguruši rosījās, A. Krasnā pastāstīja vēl pāris idejas, ko vecāki var izmantot, klājot bērnu svinību galdu.
“Čipsi garšo visiem bērniem, tomēr man nepatīk veikalā pirktie, kuriem klāt ir visas nejaukās E vielas. Tādēļ saviem bērniem mājās reizēm pati taisīju čipsus. Uz speciālās rīves sarīvē kartupeli plānās, apaļās šķēlītēs. Aukstā ūdenī tās kārtīgi noskalo, lai ciete aizskalojas, apsusina uz salvetītes. Tad kartupeļu ripiņas liek cepties karstā eļļā. Kad čipsi gatavi, tiem var uzbērt dažādas garšvielas – sakapātas dilles, sauso sēņu buljonu vai vēl ko citu,” pastāstīja saimniece. Interesenta ir ideja bērniem nelielās glāzēs pasniegt dažādus kārtojumus. „Piemēram, izmanto smalki sarīvētu burkānu un putukrējumu. To liek kārtām. Tāpat var glāzē kārtot sablenderētu kivi, zemeņu un banānu masu. Būs ļoti skaisti un krāsaini. Var izmantot arī citus augļus,” stāsta šefpavāre. Pēc pāris stundu kopīgas rosīšanās galdā tika celti bērnu gatavotie ēdieni, kā arī pavāres sarūpētie. Pie lielā galda iestājās klusums, un bērni sāka degustāciju. Mazajiem ļoti garšoja piena, banānu un karameļu sīrupa kokteilis. Visi notiesāja vafeļu groziņus ar burkānu krēmu. Bērniem garšoja arī pašu gatavotās zvaigznīšu sviestmaizītes, bet ne visi atzina sāļās biezpiena bumbiņas. Dažiem nepatika biezpienam pievienotā paprika, cits noteica, ka negaršojot biezpiens. Kopumā bērni par sagatavoto maltīti bija apmierināti un viņu jaukais noskaņojums saulainajā pusdienlaikā liecināja, ka viss izdevies lieliski. Liene Lote Grizāne Krodziņš “Glendeloka” klāj bērnu ballīšu galdus gan uz vietas krodziņā, gan izbraukuma viesībās – zaļumos un mājās. Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016.www.glendeloka.lv
Komentāri