Vasara ir auksto zupu laiks. Tās gan latvieši ierasti gatavo no kefīra un dažādiem dārzeņiem. Šoreiz jauniešu kafejnīcas pavāre Elīna Visocka stāsta, kā pagatavot auksto zupu no svaigiem tomātiem. Šī recepte nāk no spāņu virtuves, zupas nosaukums ir gaspačo. “Tomātiem nedaudz iegriež miziņu un ieliek verdošā ūdenī, līdz tiem sāk lobīties nost miziņa. Tad tomātus izņem un ieliek aukstā ūdenī, lai tie atdziest, pēc tam nomizo. Nomizotos tomātus sagriež, var daiviņās, un tie jāsablenderē viendabīgā masā, kas būs zupas pamats. Pievieno svaigi maltus melnos piparus, jūras sāli, gaišo balzamiko etiķi- visu pēc garšas. Zupā liek gabaliņos sagrieztu zilo sīpolu, dažādas krāsas papriku, gurķi. Var likt klāt arī olīvas, kuras mēs nepievienosim. Taču dārzeņu un garšaugu izvēle ir gaumes lieta,” stāsta pavāre un norāda, lai zupa labāk garšotu, to var pasniegt kopā ar grauzdētu maizi. “Maizes šķēli nedaudz apsmērē ar eļļu, uz tās uzliek šķipsniņu sakapātus saulē kaltētus tomātus, maizīti apgrauzdējam. Pirms pasniegšanas uz maizes vēl var uzlikt gabaliņos saplūkātu salātlapu un kādu no svaigajiem sieriem. Mēs izmantosim mīkstā Trikātas siera sniega bumbas. Var izmantot fetas vai jebkuru citu mīksto sieru,” saka Elīna un norāda, ka šai zupai maz kaloriju, par ko varētu priecāties meitenes, kuras ievēro diētu. Elīnas pagatavoto zupu, devām nogaršot neatkarīgajam ekspertam, kurš atzina: -Neesmu tomātu fans, un tiem speciāli uz veikalu pakaļ nekad neeju, taču teikšu, ka šādā izpildījumā man tie garšo. Zupa patiešām ir vasarīga, viegla. Pārēsties noteikti no vienas porcijas nevar. Ļoti patīkami, ka klāt tiek pasniegta grauzdētā maizīte ar kaltētajiem tomātiem un mīksto sieru. Interesanta garšu buķete. Jāteic, ka arī pagatavošana nešķiet sarežģītas, tādēļ, iespējams, arī pats varētu mēģināt ko tādu pagatavot. Liene Lote Grizāne
Komentāri