Pirmdiena, 23. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Brokastīs iecienītas – karstmaizītes

Druva
10:32
11.02.2014
125
4 1

Šķiet, brokastis nav iedomājamas bez sviestmaizēm, kas brīvdienās pārtop par karstmaizēm. SIA „Ungurmuiža” vadītāja Ieva Malceniece stāsta, ka viņas ģimenē viens no iecienītākajiem ēdieniem ir karstmaizes, īpaši tās garšo Ievas abiem bērniem, kuri, viņasprāt, būtu gatavi karstmaizes ēst ik rītu.

„Protams, katrā ģimenē darba dienas rīti ir steidzīgāki, nav laika domāt par karstmaizēm, taču brīvdienu rītos gan ir laiks īpašākām brokastīm,” saka Ieva un atklāj savu vienkāršāko recepti iecienītākajām karstmaizēm.

„Mūsu ģimenei nesagatavosi karstmaizes, uzliekot siera šķēli un apcepot maizīti cepeškrāsnī, tādēļ gatavošana sākas ar siera sarīvēšanu. Parasti izvēlos kādu pikantāku sieru, piemēram, Čedaras. Sarīvēju un pievienoju nedaudz majonēzes, tomātu mērci, masu lieku uz maizītēm, pēc tam ievietoju cepeškrāsnī. Šādi kraukšķīgi apceptas maizītes ir ļoti iecienītas,” stāsta Ieva un prāto, ka latvieši ir lieli maizes ēdāji, tādēļ arī karstmaizīšu recepšu ir daudz. Viņa teic, ka karstmaizēm un arī tostermaizēm var izmantot arī graudu maizi, sanākot garšīgi. Ievai pašai garšo tunča un siera karstmaizes, ko viņa sev pa retam pagatavo. Izmanto graudu maizi, sviestu nesmērē, vien uzliek nedaudz konservēta tunča, uzrīvē sieru un liek krāsnī cepties.

Tam, ka latvieši ēd diezgan daudz maizes, piekrīt arī kafejnīcas „2 Locals” saimniece Jolanta Sausiņa, kura Ievai lūdza pagatavot trīs dažādus karstmaizīšu veidus. Abas spriež, ka ikdienā, gatavojot maizītes, var izmantot arī lavašu, pita maizi, galetes vai pat sāļos cepumus, kuri veikalos ir plašā klāstā.

„Maizes vietā var izmantot cieto sieru, piemēram, parmezanu, uz kura virsū var salikt sakapātu tomātu, bekona šķēlīti un bazilika lapiņas. Siers nedaudz pakusīs, bet saglabās formu, turklāt būs ļoti garšīgs. Tāpat karstmaizītēm var izmantot veikalos nopērkamu gatavo mīklu, uz kuras var likt sablenderētus svaigus tomātus un pēc izvēles bekonu vai tunci, kas pārkaisīts ar sarīvētu sieru. Tās sanāks kā mazas picas,” stāsta J.Sausiņa.

Ķeroties pie maizīšu gatavošanas, Ieva teic, ka arī tūristi, kuri nakšņo Ungurmuižā, labprāt brokastīs izvēlas karstmaizes, īpaši iebraucēji no Vācijas, Krievijas.

„Eiropas valstīs brokastu ēšanas tradīcijas atšķiras, piemēram, Dienviditālijā brokastis vispār nav pieņemts ēst, labākajā gadījumā tas ir cepums ar kapučīno vai tasīti espreso kafijas. Ir valstis, kurās brokastīs neiztrūkstoši uz maizītes tiek smērēts džems. Savukārt Francijā tiek pasniegti kruasāni, bet Latvijā kārtīgam vīrietim vajag sātīgu omleti un maizītes,” smaidot saka I.Malceniece, bilstot vēl, ka karstmaizīšu pagatavošanā vajag tikai eksperimentēt ar pārtikas produktiem, tad tās katru reizi sanāks nedaudz citādas.

Pikantā karstmaizīte Nepieciešams: Ciabata Žāvēta cūkgaļas krūtiņa Krievijas siers Marinēts gurķis Tomāts Ķiploks Majonēze Zaļumi Smalki sagriež žāvēto gaļu, marinēto gurķi un tomātu. Sarīvē sieru. Visu sajauc bļodiņā, pievienojot nedaudz ķiploka un majonēzes. Šādu masu kārto uz ciabatas maizes šķēlēm. Liek krāsnī un 180 grādos cep apmēram 20 minūtes. Ja vēlas, pirms likt siera masu, uz maizes var uzsmērēt sviestu. Gatavo maizīti var pārkaisīt ar smalki sagrieztiem zaļumiem. Pasniedz siltu.

Mazs brīnums Nepieciešams: Hamburgermaizīte Ola Siers Paprika Cukini Sviests Apaļām kviešu miltu bulciņām jeb hamburgermaizītēm izgrebj vidu, pilda ar sviestā apceptu papriku un cukini. Virsū uzsit olu un liek cepties cepeškrāsnī uz desmit minūtēm. Tad uzkaisa sāli, piparus, kādu zaļumu un uzrīvē sieru. Vēlreiz ieliek cepeškrāsnī uz vēl apmēram sešām minūtēm, līdz maizītes gatavas.

Ja kādam garšo vēršacs, var maizīti cept mazāk, lai ola nav pilnībā izcepusies.

Saldās brokastu maizes Nepieciešams: Bagete Konservēti persiki Daži valrieksti Medus Kanēlis Dekorēšanai: zemene un piparmētru lapiņas Franču bageti sagriež šķēlītēs, apgrauzdē uz pannas (var izmantot arī tostermaizi, ko grauzdē tosterī). Siltām maizītēm liek virsū iepriekš sagatavotus augļus un mērcīti.

Konservētus persikus sagriež plānākās šķēlītēs. Kompota sulu sajauc ar kanēli un medu un izkarsē katliņā kā mērcīti. Pievieno valriekstus. Uzliek augļa šķēlītes un mērcīti lej pāri maizītēm. Dekorē ar zemeņu šķēlīti un piparmētras lapiņām. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
349

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
26
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi

Pārdod

15:17
22.12.2024
8

Nepieciešams tīrs un mīksts ūdens mājās vai uzņēmumam? Balstoties pēc ūdens analīzēm, piedāvājam ūdens filtrus gan privātajiem klientiem, gan juridiskajām personām. Veicam arī esošo sistēmu apkalpošanu, remontus un apkopes. Tālrunis +37128020512 Epasts filtru.darbnica@inbox.lv

Pārdod

23:57
24.11.2024
33

Mēs tīram dīzeļfiltrus visiem automobiļu, kravas transporta, traktoru, harvestera, kombaina un iekrāvēju modeļiem. Neatkarīgi no jūsu transportlīdzekļa veida, piedāvājam profesionālu un efektīvu tīrīšanu. Šī dīzeļfiltru tīrīšanas tehnoloģija ar augstu tvaika temperatūru neietver ķīmisku līdzekļu izmantošanu procesa atvieglošanai, kas nozīmē, ka process ir pilnībā ekoloģisks. Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu vai zvaniet.

Pārdod

23:57
24.11.2024
35

Piedāvājam kvalitatīvas rekuperācijas un ventilācijas sistēmas Jūsu mājām un birojam. Nodrošinām svaigu gaisu un energoefektivitāti, samazinot siltuma zudumus un uzlabojot iekštelpu mikroklimatu. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no konsultācijas līdz uzstādīšanai. Uzlabojiet gaisa kvalitāti un ietaupiet enerģiju ar mūsu uzticamajiem risinājumiem. Sazinieties ar mums, lai izvēlētos piemērotāko sistēmu Jūsu vajadzībām! Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu […]

Pārdod

23:56
24.11.2024
30

Piedāvājam dažādus apkures risinājumus Jūsu mājām un/vai biznesam. Mūsu klāstā atradīsiet grīdas apsildes sistēmas, infrasarkanos paneļus, gāzes sildītājus un citus energoefektīvus risinājumus, kas nodrošinās komfortu un ietaupīs Jūsu izdevumus. Nodrošinām profesionālu konsultāciju un uzstādīšanu, lai Jūs varētu izvēlēties piemērotāko variantu savām vajadzībām. Sazinieties ar mums jau šodien un uzziniet, kā varam uzlabot Jūsu apkures sistēmu! […]