Šķiet, brokastis nav iedomājamas bez sviestmaizēm, kas brīvdienās pārtop par karstmaizēm. SIA „Ungurmuiža” vadītāja Ieva Malceniece stāsta, ka viņas ģimenē viens no iecienītākajiem ēdieniem ir karstmaizes, īpaši tās garšo Ievas abiem bērniem, kuri, viņasprāt, būtu gatavi karstmaizes ēst ik rītu.
„Protams, katrā ģimenē darba dienas rīti ir steidzīgāki, nav laika domāt par karstmaizēm, taču brīvdienu rītos gan ir laiks īpašākām brokastīm,” saka Ieva un atklāj savu vienkāršāko recepti iecienītākajām karstmaizēm.
„Mūsu ģimenei nesagatavosi karstmaizes, uzliekot siera šķēli un apcepot maizīti cepeškrāsnī, tādēļ gatavošana sākas ar siera sarīvēšanu. Parasti izvēlos kādu pikantāku sieru, piemēram, Čedaras. Sarīvēju un pievienoju nedaudz majonēzes, tomātu mērci, masu lieku uz maizītēm, pēc tam ievietoju cepeškrāsnī. Šādi kraukšķīgi apceptas maizītes ir ļoti iecienītas,” stāsta Ieva un prāto, ka latvieši ir lieli maizes ēdāji, tādēļ arī karstmaizīšu recepšu ir daudz. Viņa teic, ka karstmaizēm un arī tostermaizēm var izmantot arī graudu maizi, sanākot garšīgi. Ievai pašai garšo tunča un siera karstmaizes, ko viņa sev pa retam pagatavo. Izmanto graudu maizi, sviestu nesmērē, vien uzliek nedaudz konservēta tunča, uzrīvē sieru un liek krāsnī cepties.
Tam, ka latvieši ēd diezgan daudz maizes, piekrīt arī kafejnīcas „2 Locals” saimniece Jolanta Sausiņa, kura Ievai lūdza pagatavot trīs dažādus karstmaizīšu veidus. Abas spriež, ka ikdienā, gatavojot maizītes, var izmantot arī lavašu, pita maizi, galetes vai pat sāļos cepumus, kuri veikalos ir plašā klāstā.
„Maizes vietā var izmantot cieto sieru, piemēram, parmezanu, uz kura virsū var salikt sakapātu tomātu, bekona šķēlīti un bazilika lapiņas. Siers nedaudz pakusīs, bet saglabās formu, turklāt būs ļoti garšīgs. Tāpat karstmaizītēm var izmantot veikalos nopērkamu gatavo mīklu, uz kuras var likt sablenderētus svaigus tomātus un pēc izvēles bekonu vai tunci, kas pārkaisīts ar sarīvētu sieru. Tās sanāks kā mazas picas,” stāsta J.Sausiņa.
Ķeroties pie maizīšu gatavošanas, Ieva teic, ka arī tūristi, kuri nakšņo Ungurmuižā, labprāt brokastīs izvēlas karstmaizes, īpaši iebraucēji no Vācijas, Krievijas.
„Eiropas valstīs brokastu ēšanas tradīcijas atšķiras, piemēram, Dienviditālijā brokastis vispār nav pieņemts ēst, labākajā gadījumā tas ir cepums ar kapučīno vai tasīti espreso kafijas. Ir valstis, kurās brokastīs neiztrūkstoši uz maizītes tiek smērēts džems. Savukārt Francijā tiek pasniegti kruasāni, bet Latvijā kārtīgam vīrietim vajag sātīgu omleti un maizītes,” smaidot saka I.Malceniece, bilstot vēl, ka karstmaizīšu pagatavošanā vajag tikai eksperimentēt ar pārtikas produktiem, tad tās katru reizi sanāks nedaudz citādas.
Pikantā karstmaizīte Nepieciešams: Ciabata Žāvēta cūkgaļas krūtiņa Krievijas siers Marinēts gurķis Tomāts Ķiploks Majonēze Zaļumi Smalki sagriež žāvēto gaļu, marinēto gurķi un tomātu. Sarīvē sieru. Visu sajauc bļodiņā, pievienojot nedaudz ķiploka un majonēzes. Šādu masu kārto uz ciabatas maizes šķēlēm. Liek krāsnī un 180 grādos cep apmēram 20 minūtes. Ja vēlas, pirms likt siera masu, uz maizes var uzsmērēt sviestu. Gatavo maizīti var pārkaisīt ar smalki sagrieztiem zaļumiem. Pasniedz siltu.
Mazs brīnums Nepieciešams: Hamburgermaizīte Ola Siers Paprika Cukini Sviests Apaļām kviešu miltu bulciņām jeb hamburgermaizītēm izgrebj vidu, pilda ar sviestā apceptu papriku un cukini. Virsū uzsit olu un liek cepties cepeškrāsnī uz desmit minūtēm. Tad uzkaisa sāli, piparus, kādu zaļumu un uzrīvē sieru. Vēlreiz ieliek cepeškrāsnī uz vēl apmēram sešām minūtēm, līdz maizītes gatavas.
Ja kādam garšo vēršacs, var maizīti cept mazāk, lai ola nav pilnībā izcepusies.
Saldās brokastu maizes Nepieciešams: Bagete Konservēti persiki Daži valrieksti Medus Kanēlis Dekorēšanai: zemene un piparmētru lapiņas Franču bageti sagriež šķēlītēs, apgrauzdē uz pannas (var izmantot arī tostermaizi, ko grauzdē tosterī). Siltām maizītēm liek virsū iepriekš sagatavotus augļus un mērcīti.
Konservētus persikus sagriež plānākās šķēlītēs. Kompota sulu sajauc ar kanēli un medu un izkarsē katliņā kā mērcīti. Pievieno valriekstus. Uzliek augļa šķēlītes un mērcīti lej pāri maizītēm. Dekorē ar zemeņu šķēlīti un piparmētras lapiņām. Liene Lote Grizāne
Komentāri