Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Viktorija, Balva

Aukstās zupas jāēd

Druva
12:20
08.06.2012
13
24 2

Tā saka krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, kura šomēnes pie sevis ciemos aicināja pedagogu un treneri Austri Āboliņu, lai kopā pagatavotu vieglu un vasarīgu maltīti – auksto zupu un salātus. Šefpavāre atzīst, ka viņai vasara vienmēr sākas ar gārsas, virzas, pieneņu lapu, nātru, gaiļpiešu un ceļteku lapiņu zupām un pat salātiem. Tāpat lieliska alternatīva skābeņu zupai ir rabarberu lapu zupa, kas garšo diezgan līdzīgi. Zupas un salātus var gatavot arī no jaunām biešu lapiņām. “Tagad modē nākuši rukolas salāti. Bet teju tāda pati garša ir tikko izdīgušu pieneņu lapām. Iesaku arī pie salātiem un aukstajām zupām piegriezt spinātus, tie ir organisma slota, kas izslauka visu nelabo un lieko. Arī nātru zupa ir ļoti veselīga, tikai, pirms tās pievienot zupai, lapiņas jānoplaucē. Tā nu es neiesaku pavasarī, vasarā skriet uz veikalu pēc salātiem, bet izmantot pieejamo piemājas dārzos. No kā tad Sibīrijā izsūtītie izdzīvoja? No balandām un nātrēm, tās satur daudz dzelzs, kas nepieciešama organismam. Es domāju, viss, kas nāk no pašu zemes, ir laba lieta,” tā A. Krasnā.

Pavāre arī teic, ka esam ieraduši tīteņus gatavot no kāpostu lapām, taču gaļu var ietīt arī gurķu, biešu un vīnogu lapās, iznākums ir gards. “Vispirms lapas nedaudz jāpatur karstā ūdenī, tad tajās jāietin pildījumam sagatavotā gaļa un jāliek cepties cepeškrāsnī. Vienkārši un gardi,” saka šefpavāre. Stāstot par ikdienas ēšanas paradumiem, sporta treneris A. Āboliņš atzīst, ka viņam galvenā ēdienreize ir brokastis, kuras ir sabalansētas un uzturvielām bagātas. “Arī mazajiem sportistiem mācu, ka brokastīm jābūt svarīgākajai ēdienreizei dienā. Man rīta maltītē noteikti ir kāda laba putra – piecgraudu vai rudzu, glāze piena un svaigi spiesta apelsīnu sula. Būtiski ir brokastīs uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ bieži ēdu vārītas olas, kas ir labākais olbaltumvielu avots. Tāpat mēdzu uzgrauzdēt maizīti, likt uz tās sieru vai šķiņķi, bet nesmērēt margarīnu vai sviestu. Tas manam dienas darbam iedod īsto enerģijas devu. Pieļauju, ka daudzās ģimenēs rīts ir steidzīgs un nevaļīgs. Bērniem galdā tiek celts kaut kas ātri pagatavojams. Kopumā vērtējot bērnu uzturu, jāsaka, ka viņi ēd diezgan briesmīgi- hesburgera maizītes, čipsi un kolas. Tas neko labu nedod. Internetā var redzēt, kā Amerikā top hamburgeros izmantotā maize, gaļa un viss pārējais, tās ir diezgan briesmīgas filmiņas,” domās dalās treneris. Viņš arī norāda, ka daudzi puiši, lai uzlabotu ķermeņa formu, lieto dažādus uztura bagātinātājus. “Viņiem stāstu, ka tas ir kaut kāds ārprāts – ēst proteīna pulveri tā vietā, lai ikdienas uzturā lietotu pareizus produktus! Tas ir tiešām nesaprotami un pat traģikomiski,” saka treneris. Kopā ar šefpavāri rosoties pa virtuvi un gatavojot aukstās zupas, A. Āboliņš atzina, ka tās viņam garšo un vasarā labprāt tādas gatavo. Tiesa gan, biežāk tā ir klasiskā biešu aukstā zupa.

“Tas, ko darām šodien, man ir kaut kas jauns un interesants, jo šādas zupas gatavojis neesmu,” sacīja treneris, turpinot darboties.

Šefpavāre norāda, ka vasarā daudz vajag ēst arī dažādus salātus gan ikdienā, gan tos gatavot svētku galdam, piknikiem.

“Šoreiz gatavojam vienkāršus salātus no cigoriņsalāta, puķkāposta, rukolas, spinātiem un ķirštomātiņiem. Klāt pieliekam gabaliņos sagrieztu Mocarella sieru, pārlejam ar zilā siera mērcīti. Tās pagatavošana nav sarežģīta – ar karoti bļodiņā saspaida zilo sieru un pielej tīrkultūru. Maisa, izveidojot viendabīgu masu, ar to pārlej salātus. Šādus salātiņus droši var pārkaisīt ar dažādu sēkliņu maisījumu,” gatavo un rāda šefpavāre. Baudot pagatavos ēdienus, treneris sacīja: “Fantastiski! Man garšo abas aukstās zupas! Gaspačo ir asāka, otra – maigāka, brīnišķīgu niansi piedeva kūpinātie kalmāra gabaliņi. Tā vien iedomājos, ka sēžu savas mājas dārzā lapenītē pie galda un baudu šādus ēdienus. Tiešām garšīgi. Jāatzīst, ka šī diena man bija piedzīvojums, un lielākais pārsteigums bija tas, cik viegli var uztaisīt grauzdēto maizīti ar ķiploka garšu. Nekad nebiju iedomājies, ka grauzdiņu var vienkārši ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Tiešām atklājums! Domāju, šīs lietas atcerēšos un manā virtuvē tās ienāks šajā vasarā.” Baudot vasarai tik raksturīgās aukstās zupas un no dažādiem zaļumiem pagatavotos salātus, A. Āboliņš atzina, ka vasarā ēdienkarte kļūst bagātāka ar šādiem ēdieniem un nav jāizvairās tos pagatavot ikdienā. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
359

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
73

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi