Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Aukstās zupas jāēd

Druva
12:20
08.06.2012
26
24 2

Tā saka krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, kura šomēnes pie sevis ciemos aicināja pedagogu un treneri Austri Āboliņu, lai kopā pagatavotu vieglu un vasarīgu maltīti – auksto zupu un salātus. Šefpavāre atzīst, ka viņai vasara vienmēr sākas ar gārsas, virzas, pieneņu lapu, nātru, gaiļpiešu un ceļteku lapiņu zupām un pat salātiem. Tāpat lieliska alternatīva skābeņu zupai ir rabarberu lapu zupa, kas garšo diezgan līdzīgi. Zupas un salātus var gatavot arī no jaunām biešu lapiņām. “Tagad modē nākuši rukolas salāti. Bet teju tāda pati garša ir tikko izdīgušu pieneņu lapām. Iesaku arī pie salātiem un aukstajām zupām piegriezt spinātus, tie ir organisma slota, kas izslauka visu nelabo un lieko. Arī nātru zupa ir ļoti veselīga, tikai, pirms tās pievienot zupai, lapiņas jānoplaucē. Tā nu es neiesaku pavasarī, vasarā skriet uz veikalu pēc salātiem, bet izmantot pieejamo piemājas dārzos. No kā tad Sibīrijā izsūtītie izdzīvoja? No balandām un nātrēm, tās satur daudz dzelzs, kas nepieciešama organismam. Es domāju, viss, kas nāk no pašu zemes, ir laba lieta,” tā A. Krasnā.

Pavāre arī teic, ka esam ieraduši tīteņus gatavot no kāpostu lapām, taču gaļu var ietīt arī gurķu, biešu un vīnogu lapās, iznākums ir gards. “Vispirms lapas nedaudz jāpatur karstā ūdenī, tad tajās jāietin pildījumam sagatavotā gaļa un jāliek cepties cepeškrāsnī. Vienkārši un gardi,” saka šefpavāre. Stāstot par ikdienas ēšanas paradumiem, sporta treneris A. Āboliņš atzīst, ka viņam galvenā ēdienreize ir brokastis, kuras ir sabalansētas un uzturvielām bagātas. “Arī mazajiem sportistiem mācu, ka brokastīm jābūt svarīgākajai ēdienreizei dienā. Man rīta maltītē noteikti ir kāda laba putra – piecgraudu vai rudzu, glāze piena un svaigi spiesta apelsīnu sula. Būtiski ir brokastīs uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ bieži ēdu vārītas olas, kas ir labākais olbaltumvielu avots. Tāpat mēdzu uzgrauzdēt maizīti, likt uz tās sieru vai šķiņķi, bet nesmērēt margarīnu vai sviestu. Tas manam dienas darbam iedod īsto enerģijas devu. Pieļauju, ka daudzās ģimenēs rīts ir steidzīgs un nevaļīgs. Bērniem galdā tiek celts kaut kas ātri pagatavojams. Kopumā vērtējot bērnu uzturu, jāsaka, ka viņi ēd diezgan briesmīgi- hesburgera maizītes, čipsi un kolas. Tas neko labu nedod. Internetā var redzēt, kā Amerikā top hamburgeros izmantotā maize, gaļa un viss pārējais, tās ir diezgan briesmīgas filmiņas,” domās dalās treneris. Viņš arī norāda, ka daudzi puiši, lai uzlabotu ķermeņa formu, lieto dažādus uztura bagātinātājus. “Viņiem stāstu, ka tas ir kaut kāds ārprāts – ēst proteīna pulveri tā vietā, lai ikdienas uzturā lietotu pareizus produktus! Tas ir tiešām nesaprotami un pat traģikomiski,” saka treneris. Kopā ar šefpavāri rosoties pa virtuvi un gatavojot aukstās zupas, A. Āboliņš atzina, ka tās viņam garšo un vasarā labprāt tādas gatavo. Tiesa gan, biežāk tā ir klasiskā biešu aukstā zupa.

“Tas, ko darām šodien, man ir kaut kas jauns un interesants, jo šādas zupas gatavojis neesmu,” sacīja treneris, turpinot darboties.

Šefpavāre norāda, ka vasarā daudz vajag ēst arī dažādus salātus gan ikdienā, gan tos gatavot svētku galdam, piknikiem.

“Šoreiz gatavojam vienkāršus salātus no cigoriņsalāta, puķkāposta, rukolas, spinātiem un ķirštomātiņiem. Klāt pieliekam gabaliņos sagrieztu Mocarella sieru, pārlejam ar zilā siera mērcīti. Tās pagatavošana nav sarežģīta – ar karoti bļodiņā saspaida zilo sieru un pielej tīrkultūru. Maisa, izveidojot viendabīgu masu, ar to pārlej salātus. Šādus salātiņus droši var pārkaisīt ar dažādu sēkliņu maisījumu,” gatavo un rāda šefpavāre. Baudot pagatavos ēdienus, treneris sacīja: “Fantastiski! Man garšo abas aukstās zupas! Gaspačo ir asāka, otra – maigāka, brīnišķīgu niansi piedeva kūpinātie kalmāra gabaliņi. Tā vien iedomājos, ka sēžu savas mājas dārzā lapenītē pie galda un baudu šādus ēdienus. Tiešām garšīgi. Jāatzīst, ka šī diena man bija piedzīvojums, un lielākais pārsteigums bija tas, cik viegli var uztaisīt grauzdēto maizīti ar ķiploka garšu. Nekad nebiju iedomājies, ka grauzdiņu var vienkārši ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Tiešām atklājums! Domāju, šīs lietas atcerēšos un manā virtuvē tās ienāks šajā vasarā.” Baudot vasarai tik raksturīgās aukstās zupas un no dažādiem zaļumiem pagatavotos salātus, A. Āboliņš atzina, ka vasarā ēdienkarte kļūst bagātāka ar šādiem ēdieniem un nav jāizvairās tos pagatavot ikdienā. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
31

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
956
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
137

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
55

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
499
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Savējie jāpalutina

05:15
06.12.2025
144

Valija Viļuma paspēj būt visur. Viņa dzied senioru ansamblī “Mantojums”, darbojas Līgatnes Muzikālajā teātrī, pensionāru klubā “Možums”, un vēl darāmais mājās, dārzā. “Tikai jākustas, tik daudz kas notiek, nevar sēdēt mājās,” teic līgatniete un piebilst, ka divreiz nedēļā ir teātra, vienreiz ansambļa mēģinājumi, brīvdienās koncerti, izrādes. Gada nogale būs notikumiem bagāta, koncerts kultūras namā, pensionāru […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi