Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Aukstās zupas jāēd

Druva
12:20
08.06.2012
7
24 2

Tā saka krodziņa “Glendeloka” šefpavāre Anita Krasnā, kura šomēnes pie sevis ciemos aicināja pedagogu un treneri Austri Āboliņu, lai kopā pagatavotu vieglu un vasarīgu maltīti – auksto zupu un salātus. Šefpavāre atzīst, ka viņai vasara vienmēr sākas ar gārsas, virzas, pieneņu lapu, nātru, gaiļpiešu un ceļteku lapiņu zupām un pat salātiem. Tāpat lieliska alternatīva skābeņu zupai ir rabarberu lapu zupa, kas garšo diezgan līdzīgi. Zupas un salātus var gatavot arī no jaunām biešu lapiņām. “Tagad modē nākuši rukolas salāti. Bet teju tāda pati garša ir tikko izdīgušu pieneņu lapām. Iesaku arī pie salātiem un aukstajām zupām piegriezt spinātus, tie ir organisma slota, kas izslauka visu nelabo un lieko. Arī nātru zupa ir ļoti veselīga, tikai, pirms tās pievienot zupai, lapiņas jānoplaucē. Tā nu es neiesaku pavasarī, vasarā skriet uz veikalu pēc salātiem, bet izmantot pieejamo piemājas dārzos. No kā tad Sibīrijā izsūtītie izdzīvoja? No balandām un nātrēm, tās satur daudz dzelzs, kas nepieciešama organismam. Es domāju, viss, kas nāk no pašu zemes, ir laba lieta,” tā A. Krasnā.

Pavāre arī teic, ka esam ieraduši tīteņus gatavot no kāpostu lapām, taču gaļu var ietīt arī gurķu, biešu un vīnogu lapās, iznākums ir gards. “Vispirms lapas nedaudz jāpatur karstā ūdenī, tad tajās jāietin pildījumam sagatavotā gaļa un jāliek cepties cepeškrāsnī. Vienkārši un gardi,” saka šefpavāre. Stāstot par ikdienas ēšanas paradumiem, sporta treneris A. Āboliņš atzīst, ka viņam galvenā ēdienreize ir brokastis, kuras ir sabalansētas un uzturvielām bagātas. “Arī mazajiem sportistiem mācu, ka brokastīm jābūt svarīgākajai ēdienreizei dienā. Man rīta maltītē noteikti ir kāda laba putra – piecgraudu vai rudzu, glāze piena un svaigi spiesta apelsīnu sula. Būtiski ir brokastīs uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, tādēļ bieži ēdu vārītas olas, kas ir labākais olbaltumvielu avots. Tāpat mēdzu uzgrauzdēt maizīti, likt uz tās sieru vai šķiņķi, bet nesmērēt margarīnu vai sviestu. Tas manam dienas darbam iedod īsto enerģijas devu. Pieļauju, ka daudzās ģimenēs rīts ir steidzīgs un nevaļīgs. Bērniem galdā tiek celts kaut kas ātri pagatavojams. Kopumā vērtējot bērnu uzturu, jāsaka, ka viņi ēd diezgan briesmīgi- hesburgera maizītes, čipsi un kolas. Tas neko labu nedod. Internetā var redzēt, kā Amerikā top hamburgeros izmantotā maize, gaļa un viss pārējais, tās ir diezgan briesmīgas filmiņas,” domās dalās treneris. Viņš arī norāda, ka daudzi puiši, lai uzlabotu ķermeņa formu, lieto dažādus uztura bagātinātājus. “Viņiem stāstu, ka tas ir kaut kāds ārprāts – ēst proteīna pulveri tā vietā, lai ikdienas uzturā lietotu pareizus produktus! Tas ir tiešām nesaprotami un pat traģikomiski,” saka treneris. Kopā ar šefpavāri rosoties pa virtuvi un gatavojot aukstās zupas, A. Āboliņš atzina, ka tās viņam garšo un vasarā labprāt tādas gatavo. Tiesa gan, biežāk tā ir klasiskā biešu aukstā zupa.

“Tas, ko darām šodien, man ir kaut kas jauns un interesants, jo šādas zupas gatavojis neesmu,” sacīja treneris, turpinot darboties.

Šefpavāre norāda, ka vasarā daudz vajag ēst arī dažādus salātus gan ikdienā, gan tos gatavot svētku galdam, piknikiem.

“Šoreiz gatavojam vienkāršus salātus no cigoriņsalāta, puķkāposta, rukolas, spinātiem un ķirštomātiņiem. Klāt pieliekam gabaliņos sagrieztu Mocarella sieru, pārlejam ar zilā siera mērcīti. Tās pagatavošana nav sarežģīta – ar karoti bļodiņā saspaida zilo sieru un pielej tīrkultūru. Maisa, izveidojot viendabīgu masu, ar to pārlej salātus. Šādus salātiņus droši var pārkaisīt ar dažādu sēkliņu maisījumu,” gatavo un rāda šefpavāre. Baudot pagatavos ēdienus, treneris sacīja: “Fantastiski! Man garšo abas aukstās zupas! Gaspačo ir asāka, otra – maigāka, brīnišķīgu niansi piedeva kūpinātie kalmāra gabaliņi. Tā vien iedomājos, ka sēžu savas mājas dārzā lapenītē pie galda un baudu šādus ēdienus. Tiešām garšīgi. Jāatzīst, ka šī diena man bija piedzīvojums, un lielākais pārsteigums bija tas, cik viegli var uztaisīt grauzdēto maizīti ar ķiploka garšu. Nekad nebiju iedomājies, ka grauzdiņu var vienkārši ierīvēt ar ķiploka daiviņu. Tiešām atklājums! Domāju, šīs lietas atcerēšos un manā virtuvē tās ienāks šajā vasarā.” Baudot vasarai tik raksturīgās aukstās zupas un no dažādiem zaļumiem pagatavotos salātus, A. Āboliņš atzina, ka vasarā ēdienkarte kļūst bagātāka ar šādiem ēdieniem un nav jāizvairās tos pagatavot ikdienā. Liene Lote Grizāne Paldies krodziņam “Glendeloka” Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 2b, par sarūpēto pārtikas grozu. Tālr. 64161016. www.glendeloka.lv

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
24
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi