Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Arī veģetārie ēdieni var būt pārsteidzoši gardi

Druva
08:53
17.10.2011
114
4a

Šomēnes cafe „Karstais suns” šefpavārs Gatis Pētersons un „Druva” uz pusdienu pagatavošanu aicināja cēsnieku, uzņēmēju Renāru Sproģi, kurš gan bilda, ka ar pavārmākslu esot uz jūs. Tomēr uzņēmējs labprāt piekrita padarboties šefpavāra vadībā un iemācīties pagatavot kādu interesantu ēdienu. Šīs reizes īpašais produkts bija ķirbis. Līdz Renāra ierašanās mirklim šefpavārs Gatis Pētersons jau bija paspējis aizbraukt Cēsīs uz veikalu „Solo”, lai iegādātos nepieciešamo maltītes pagatavošanai. Uzņēmējam vien atlika ķerties pie darba. “Šodien gatavosim ķirbja krēmzupu un pamatēdienā galdā celsim vārītas nūdeles ar garnelēm un citām piedevām,” sacīja pavārs. Mizojot ķirbi krēmzupai, Renārs pastāstīja, ka jau četrus gadus ir veģetārietis.

„Dažkārt cilvēki stāsta, ka par veģetāriešiem kļuvuši, jo noskatījušies kādu briesmīgu filmu par dzīvnieku nogalināšanu. Man šis lēmums nāca citādi. Biju Indijā, kur sastapu cilvēkus ar citu dzīves filozofiju. Pievērsos jogai un visam tam, kas saistās ar dziļāku izpratni par dzīvi un to, kas esam mēs. Sapratu, ka nevēlos ēst gaļu. Taču nav tā, ka esmu nosolījies to vairs nekad nedarīt. Pieļauju, ka reiz tik ļoti sakārosies gaļas, ka to ēdīšu. Turklāt nav tā, ka četrus gadus nemaz nebūtu lietojis uzturā gaļas ēdienus. Pirms laika biju Čečenijā, tur gaļu ēdu. Taču tas bija citu apsvērumu dēļ. Vide tur bija tik skarba. Vīri ar automātiem, granātmetējiem un vēl sazin ko. Pat pusdienojot uz galda stāvēja ieroči. Un tad, kad pasniedz pusdienas, kurās lielākoties ir tikai gaļas ēdieni, pie sevis nodomāju, vai viņi sapratīs, ka esmu veģetārietis,” smaidot stāsta Renārs un bilst, ka sākumā, kad kļuvis par veģetārieti, atteicies arī no zivju produktiem, tomēr, regulāri sekojot līdzi nepieciešamajam dzelzs daudzumam organismā, sapratis, ka ēdienkarte vismaz ar zivīm jāpapildina.

Runājot par šīs ēdienu gatavošanas reizes galveno produktu ķirbi, R. Sproģis saka: „Ķirbis, šķiet, vienaldzīgu neatstāj nevienu. Es to ēdu labprāt. Turklāt veģetāriešiem iesaka uzturā lietot ķirbi, jo tajā daudz veselīgu un nepieciešamu vielu. Ja runājam par ēdieniem, kuri man negaršo, teikšu, ka no bērnības ar nepatiku atminos piena zupas, lai gan tagad labprāt dzeru pienu. Lai cik tie nebūtu neveselīgi, man ļoti garšo burgeri, frī kartupeļi un viss pārējais, ko Mcdonald vai Hesburger var iegādāties. Tā kā esmu veģetārietis, ēdu fishburgerus un esmu laimīgs. Vēl paņemu sinepes, majonēzi un priecājos,” gatavojot pusdienas stāsta Renārs.

Rosība virtuvē turpinājās, līdztekus zupai uz plīts vārījās arī nūdeles. Renāram tika dots pienākums sadrupināt pekanriekstus un sagriezt gabaliņos ķirbi, kas tiks pasniegts pie nūdelēm. Pēc neilga laika šķīvjos jau tika servēta krēmzupa, bija pirmie komentāri par pagatavoto: „Sākumā, kad man teica, ka būs jāgatavo krēmzupa, domāju, kā nu būs, jo krēmzupas ir tieši tās, kas man visvairāk nepatīk. Bet te ir pilnīgi kaut kas cits. Turklāt ķirbis īsti negaršo pēc ķirbja, bet patīkami ir tas, ka zupā ir arī kartupeļi. Ļoti labi garšo grauzdiņi. Bazilika eļļa dod labu pikantumu. Tiešām viss kopā garšo lieliski.” Pamatēdienā tika servētas nūdeles ar ķirbi un garnelēm. Renārs atzina, ka šajās pusdienās šis ēdiens ir viņa favorīts. „Zupai tomēr bija raksturīga garšas vienveidība, bet šis ēdiens ir fantastisks. Garneles, pekanrieksti, nūdeles, ķirbju sēkliņas un ķirbju gabaliņi… fantastiski. Šo ēdienu labprāt censtos pagatavot mājās. Arī servēts šis ēdiens izskatās ļoti pievilcīgi,” atzina Renārs.

Pusdienu beigās šefpavārs aicināja šīs reizes ciemiņu R. Sproģi pagatavot piena kokteili. Pienam pievienoja nedaudz vaniļas sīrupa, apelsīna miziņu, sakratīja šeikerī.

„Mēs šoreiz kokteili gatavojām no auksta piena, taču var izmantot arī siltu vai pat karstu pienu, īpaši šādā drēgnā rudenī,” pamācīja šefpavārs. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
11

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
20

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
278
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
63

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1052
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
139

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
9
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi