Šomēnes cafe „Karstais suns” šefpavārs Gatis Pētersons un „Druva” uz pusdienu pagatavošanu aicināja cēsnieku, uzņēmēju Renāru Sproģi, kurš gan bilda, ka ar pavārmākslu esot uz jūs. Tomēr uzņēmējs labprāt piekrita padarboties šefpavāra vadībā un iemācīties pagatavot kādu interesantu ēdienu. Šīs reizes īpašais produkts bija ķirbis. Līdz Renāra ierašanās mirklim šefpavārs Gatis Pētersons jau bija paspējis aizbraukt Cēsīs uz veikalu „Solo”, lai iegādātos nepieciešamo maltītes pagatavošanai. Uzņēmējam vien atlika ķerties pie darba. “Šodien gatavosim ķirbja krēmzupu un pamatēdienā galdā celsim vārītas nūdeles ar garnelēm un citām piedevām,” sacīja pavārs. Mizojot ķirbi krēmzupai, Renārs pastāstīja, ka jau četrus gadus ir veģetārietis.
„Dažkārt cilvēki stāsta, ka par veģetāriešiem kļuvuši, jo noskatījušies kādu briesmīgu filmu par dzīvnieku nogalināšanu. Man šis lēmums nāca citādi. Biju Indijā, kur sastapu cilvēkus ar citu dzīves filozofiju. Pievērsos jogai un visam tam, kas saistās ar dziļāku izpratni par dzīvi un to, kas esam mēs. Sapratu, ka nevēlos ēst gaļu. Taču nav tā, ka esmu nosolījies to vairs nekad nedarīt. Pieļauju, ka reiz tik ļoti sakārosies gaļas, ka to ēdīšu. Turklāt nav tā, ka četrus gadus nemaz nebūtu lietojis uzturā gaļas ēdienus. Pirms laika biju Čečenijā, tur gaļu ēdu. Taču tas bija citu apsvērumu dēļ. Vide tur bija tik skarba. Vīri ar automātiem, granātmetējiem un vēl sazin ko. Pat pusdienojot uz galda stāvēja ieroči. Un tad, kad pasniedz pusdienas, kurās lielākoties ir tikai gaļas ēdieni, pie sevis nodomāju, vai viņi sapratīs, ka esmu veģetārietis,” smaidot stāsta Renārs un bilst, ka sākumā, kad kļuvis par veģetārieti, atteicies arī no zivju produktiem, tomēr, regulāri sekojot līdzi nepieciešamajam dzelzs daudzumam organismā, sapratis, ka ēdienkarte vismaz ar zivīm jāpapildina.
Runājot par šīs ēdienu gatavošanas reizes galveno produktu ķirbi, R. Sproģis saka: „Ķirbis, šķiet, vienaldzīgu neatstāj nevienu. Es to ēdu labprāt. Turklāt veģetāriešiem iesaka uzturā lietot ķirbi, jo tajā daudz veselīgu un nepieciešamu vielu. Ja runājam par ēdieniem, kuri man negaršo, teikšu, ka no bērnības ar nepatiku atminos piena zupas, lai gan tagad labprāt dzeru pienu. Lai cik tie nebūtu neveselīgi, man ļoti garšo burgeri, frī kartupeļi un viss pārējais, ko Mcdonald vai Hesburger var iegādāties. Tā kā esmu veģetārietis, ēdu fishburgerus un esmu laimīgs. Vēl paņemu sinepes, majonēzi un priecājos,” gatavojot pusdienas stāsta Renārs.
Rosība virtuvē turpinājās, līdztekus zupai uz plīts vārījās arī nūdeles. Renāram tika dots pienākums sadrupināt pekanriekstus un sagriezt gabaliņos ķirbi, kas tiks pasniegts pie nūdelēm. Pēc neilga laika šķīvjos jau tika servēta krēmzupa, bija pirmie komentāri par pagatavoto: „Sākumā, kad man teica, ka būs jāgatavo krēmzupa, domāju, kā nu būs, jo krēmzupas ir tieši tās, kas man visvairāk nepatīk. Bet te ir pilnīgi kaut kas cits. Turklāt ķirbis īsti negaršo pēc ķirbja, bet patīkami ir tas, ka zupā ir arī kartupeļi. Ļoti labi garšo grauzdiņi. Bazilika eļļa dod labu pikantumu. Tiešām viss kopā garšo lieliski.” Pamatēdienā tika servētas nūdeles ar ķirbi un garnelēm. Renārs atzina, ka šajās pusdienās šis ēdiens ir viņa favorīts. „Zupai tomēr bija raksturīga garšas vienveidība, bet šis ēdiens ir fantastisks. Garneles, pekanrieksti, nūdeles, ķirbju sēkliņas un ķirbju gabaliņi… fantastiski. Šo ēdienu labprāt censtos pagatavot mājās. Arī servēts šis ēdiens izskatās ļoti pievilcīgi,” atzina Renārs.
Pusdienu beigās šefpavārs aicināja šīs reizes ciemiņu R. Sproģi pagatavot piena kokteili. Pienam pievienoja nedaudz vaniļas sīrupa, apelsīna miziņu, sakratīja šeikerī.
„Mēs šoreiz kokteili gatavojām no auksta piena, taču var izmantot arī siltu vai pat karstu pienu, īpaši šādā drēgnā rudenī,” pamācīja šefpavārs. Liene Lote Grizāne
Komentāri