Otrdiena, 24. decembris
Vārda dienas: Ādams, Ieva

Arī veģetārie ēdieni var būt pārsteidzoši gardi

Druva
08:53
17.10.2011
53
4a

Šomēnes cafe „Karstais suns” šefpavārs Gatis Pētersons un „Druva” uz pusdienu pagatavošanu aicināja cēsnieku, uzņēmēju Renāru Sproģi, kurš gan bilda, ka ar pavārmākslu esot uz jūs. Tomēr uzņēmējs labprāt piekrita padarboties šefpavāra vadībā un iemācīties pagatavot kādu interesantu ēdienu. Šīs reizes īpašais produkts bija ķirbis. Līdz Renāra ierašanās mirklim šefpavārs Gatis Pētersons jau bija paspējis aizbraukt Cēsīs uz veikalu „Solo”, lai iegādātos nepieciešamo maltītes pagatavošanai. Uzņēmējam vien atlika ķerties pie darba. “Šodien gatavosim ķirbja krēmzupu un pamatēdienā galdā celsim vārītas nūdeles ar garnelēm un citām piedevām,” sacīja pavārs. Mizojot ķirbi krēmzupai, Renārs pastāstīja, ka jau četrus gadus ir veģetārietis.

„Dažkārt cilvēki stāsta, ka par veģetāriešiem kļuvuši, jo noskatījušies kādu briesmīgu filmu par dzīvnieku nogalināšanu. Man šis lēmums nāca citādi. Biju Indijā, kur sastapu cilvēkus ar citu dzīves filozofiju. Pievērsos jogai un visam tam, kas saistās ar dziļāku izpratni par dzīvi un to, kas esam mēs. Sapratu, ka nevēlos ēst gaļu. Taču nav tā, ka esmu nosolījies to vairs nekad nedarīt. Pieļauju, ka reiz tik ļoti sakārosies gaļas, ka to ēdīšu. Turklāt nav tā, ka četrus gadus nemaz nebūtu lietojis uzturā gaļas ēdienus. Pirms laika biju Čečenijā, tur gaļu ēdu. Taču tas bija citu apsvērumu dēļ. Vide tur bija tik skarba. Vīri ar automātiem, granātmetējiem un vēl sazin ko. Pat pusdienojot uz galda stāvēja ieroči. Un tad, kad pasniedz pusdienas, kurās lielākoties ir tikai gaļas ēdieni, pie sevis nodomāju, vai viņi sapratīs, ka esmu veģetārietis,” smaidot stāsta Renārs un bilst, ka sākumā, kad kļuvis par veģetārieti, atteicies arī no zivju produktiem, tomēr, regulāri sekojot līdzi nepieciešamajam dzelzs daudzumam organismā, sapratis, ka ēdienkarte vismaz ar zivīm jāpapildina.

Runājot par šīs ēdienu gatavošanas reizes galveno produktu ķirbi, R. Sproģis saka: „Ķirbis, šķiet, vienaldzīgu neatstāj nevienu. Es to ēdu labprāt. Turklāt veģetāriešiem iesaka uzturā lietot ķirbi, jo tajā daudz veselīgu un nepieciešamu vielu. Ja runājam par ēdieniem, kuri man negaršo, teikšu, ka no bērnības ar nepatiku atminos piena zupas, lai gan tagad labprāt dzeru pienu. Lai cik tie nebūtu neveselīgi, man ļoti garšo burgeri, frī kartupeļi un viss pārējais, ko Mcdonald vai Hesburger var iegādāties. Tā kā esmu veģetārietis, ēdu fishburgerus un esmu laimīgs. Vēl paņemu sinepes, majonēzi un priecājos,” gatavojot pusdienas stāsta Renārs.

Rosība virtuvē turpinājās, līdztekus zupai uz plīts vārījās arī nūdeles. Renāram tika dots pienākums sadrupināt pekanriekstus un sagriezt gabaliņos ķirbi, kas tiks pasniegts pie nūdelēm. Pēc neilga laika šķīvjos jau tika servēta krēmzupa, bija pirmie komentāri par pagatavoto: „Sākumā, kad man teica, ka būs jāgatavo krēmzupa, domāju, kā nu būs, jo krēmzupas ir tieši tās, kas man visvairāk nepatīk. Bet te ir pilnīgi kaut kas cits. Turklāt ķirbis īsti negaršo pēc ķirbja, bet patīkami ir tas, ka zupā ir arī kartupeļi. Ļoti labi garšo grauzdiņi. Bazilika eļļa dod labu pikantumu. Tiešām viss kopā garšo lieliski.” Pamatēdienā tika servētas nūdeles ar ķirbi un garnelēm. Renārs atzina, ka šajās pusdienās šis ēdiens ir viņa favorīts. „Zupai tomēr bija raksturīga garšas vienveidība, bet šis ēdiens ir fantastisks. Garneles, pekanrieksti, nūdeles, ķirbju sēkliņas un ķirbju gabaliņi… fantastiski. Šo ēdienu labprāt censtos pagatavot mājās. Arī servēts šis ēdiens izskatās ļoti pievilcīgi,” atzina Renārs.

Pusdienu beigās šefpavārs aicināja šīs reizes ciemiņu R. Sproģi pagatavot piena kokteili. Pienam pievienoja nedaudz vaniļas sīrupa, apelsīna miziņu, sakratīja šeikerī.

„Mēs šoreiz kokteili gatavojām no auksta piena, taču var izmantot arī siltu vai pat karstu pienu, īpaši šādā drēgnā rudenī,” pamācīja šefpavārs. Liene Lote Grizāne

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bērna piedzimšana ir lielākais brīnums

06:27
22.12.2024
361

Ziemassvētku laiks ir stāsts par brīnumu – bērniņa piedzimšanu. Vecmātes šo brīnumu piedzīvo visa gada garumā. Sarunā ar Cēsu klīnikas vecmāti Ivetu Reķi viņa uzsver, ka bērniņa dzimšana patiesi ir brīnums. Ivetai Reķei Cēsu klīnika ir pirmā un vienīgā darbavieta, kurā pavadīti 45 gadi, no tiem 35 gadus palīdzēts mazuļiem ienākt šajā pasaulē, desmit gadi, […]

Māksla ir process, kurā gūt sev kaut ko nozīmīgu un nepieciešamu

06:55
20.12.2024
74

Viņa nupat par skulptūru “Trejdeviņu koks” ieguvusi Cēsu novada mākslas gada “Balvas 2024” augstāko apbalvojumu “Zelta balva”. Ar mākslinieci ANNU EGLI sarunājāmies par emocijām, kas papildina šādu atzinību, par radošo procesu un tuvojošos gadu miju. Lai arī viņa pašlaik dzīvo Rīgā, ar Cēsīm mākslinieci saista īpašas atmiņas, kad bērnībā daudz laika pavadīts dzimtas lauku mājās […]

Adīšana piedzīvo renesansi

06:53
19.12.2024
57

Adīšana piedzīvo renesansi – tā saka jaunā adīšanas entuziaste Baiba Dambe. Šomēnes viņa Cēsu kinozālē organizēja “Adīšanas kino seansu”. Pieredze līdzīgu notikumu rīkošanā viņai jau bija. Cēsīs sarunu festivālā “Lampa” sadarbībā ar Ģimenes telti Baiba organizēja “Mammu adīšanas pikniku”. Lielākoties tur bija mammas, kam pavisam mazi bērni, sievietes varēja kopā paadīt, parunāties, arī iemācīties uzadīt […]

Daiļrecepšu grāmata ar humora devu

06:22
18.12.2024
80

Vircoti lasāmgabali miesai un dvēselei jeb humoristiski pastāstiņi ar atbilstošām receptēm savīti Lienes Margevičas un Natas Brambergas sarakstītajā un “Zvaigzne ABC” izdotajā grāmatā “Vienaldzīgo nav!”. Tā stāsts “Pusdienas slimnīcā” papildināts ar recepti – makaronu zupa ar piena plēvi, stāstam “Vīramāte ir klāt!” pievienots ēdiens – bujabēze ar fenheli, bet “Heavy Metal” – biezeņzupa ar selerijām. […]

Mežā savējais

07:07
15.12.2024
39

Dabā miers, tā atpūšas. Cilvēks vēro, gūst sevī saskaņu ar mežu, ezeru, upi, ainavu. Par būšanu dabā, saprašanos ar meža dzīvniekiem un zivju viltību izzināšanu, par dabas mainību gadalaikos un pēdējās desmitgadēs saruna ar Kasparu Dukaļski, mednieku kluba “Drusti” biedru, makšķernieku. -Bērnībā ar vectēvu un tēvu braucām medībās un makšķerēt. Vēlēšanās būt dabā, svaigā gaisā ir […]

Grāmata, kas piepilda – ne vien vēderu, bet arī prātu un garu

06:39
14.12.2024
185

“Tā ir dāvana mums un dāvana Latvijai,” par tikko no tipogrāfijas iznākušo grāmatu “Pavāru māja Līgatnē” pauž Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants. Grāmata ir veltījums gan pašai Pavāru mājai, gan tās cilvēkiem, sākot no pavāriem un produktu audzētājiem, beidzot ar dizaineriem un arhitektiem. Tāpat grāmatā varēs atrast Pavāru mājas viesu iecienītāko ēdienu receptes. Par ieceri […]

Tautas balss

Balvas kā no pārpilnības raga

18:43
17.12.2024
27
Seniore T. raksta:

“Saprotams, ka katra nozare, ministrija, organizācija grib savu jomu celt saulītē. Tiek rīkoti dažnedažādi konkursi, vērtēšanas. Un nu gada balvas birst kā no pārpilnības raga, nav nedēļas, kad negodina vismaz trīs četru sfēru sasniegumus. Vai tas nav mazliet par traku, un vai tā nedevalvējas pagodinājumu vērtība? Beigās jau sajūk, kas ko kam pasniedzis, kas ko […]

Iela grimst tumsā

18:42
17.12.2024
25
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Viestura ielas posmā, kas ved gar dzīvnieku patversmi, labu gabalu ir pilnīga tumsa. Nedeg pat tās pāris laternas, kas tur atrodas. Māju šai apkārtnē maz, taču cilvēki dodas pastaigās, un tagad, decembra pusē, tumšs jau ap pulksten četriem pēcpusdienā,” sacīja apkaimes iedzīvotāja.

Neizdarība kavē palīdzību

18:42
17.12.2024
22
1
Lasītāja V. raksta:

“Diezgan traki dzirdēt, ka cilvēkiem ar invaliditāti tehnisko palīglīdzekļu trūkst tādēļ, ka iestādes, kas par to rūpējas, neprot organizēt darbu. Mēs pārmetam valdībai, ka tā nedod pietiekami daudz līdzekļu, bet, izrādās, nauda iedota, vajadzīgais sagādāts, tikai lietas nenokļūst pie tiem, kam tās nepieciešamas. Iestāde, kas sadala tehniskos palīglīdzekļus, nemaz nezina, kas ir noliktavā, nesteidzas ar […]

Rada gaismas svētkus

18:41
17.12.2024
19
Silvija raksta:

“Ziemassvētku noskaņu, protams, katrs rada pats. Taču nevaram neietekmēties, redzot skaisto – tad sirds gavilē un acīs ir prieks. Nedēļas nogalē iznāca pabūt Taurenē un Dzērbenē pie radiem. Sasmēlos gaismu. Cik skaists Nēķena muižas parks, Dzērbenes muiža un izrotātās eglītes! Arī iedzīvotāji izgaismojuši pagalmus, balkonus, mājas. Var doties nesteidzīgā braucienā, ja negribas iet kājām. Un […]

Kā tālāk dzīvosim

22:00
16.12.2024
25
1
Lasītāja M. raksta:

“Bail klausīties, ka ASV stāsies laukā no NATO! Kas tad būs mūsu, Baltijas valstu, aizstāvis no agresīvajiem lielajiem kaimiņiem? Tad mūs var glābt tikai, ja Eiropas Savie­nība izveidojas par konfederāciju. Ja visa Eiropa būs kā viens, tad tai būs lielāks spēks. Un Krievijai jau vajag Fran­ciju, Itāliju, Vāciju, ja būsim cieši kopā, mazākas bažas, ka […]

Sludinājumi