Sestdiena, 25. janvāris
Vārda dienas: Zigurds, Sigurds, Sigvards

Latviju iepazīst, arī gardi paēdot

Sarmīte Feldmane
09:39
03.05.2017
11

Vasara tuvojas, un arī vēlēšanās kaut kur aizbraukt, apskatīt zināmas un mazāk pazīstamas vietas. Gan pasaulē, gan tepat Latvijā, kur arī netrūkst interesantā un neparastā. Sen zināms, lai iepazītu kādu novadu, tā atšķirīgo, noteikti jānobauda vietējā virtuve. Pāršķirs­tot tūrisma organizētāju piedāvājumu tepat Latvijā, teju katrā ekskursijā tiek piedāvāta šī iespēja.

“Kur tad bez ēšanas,” saka Vid­zemes tūrisma un transporta aģen­­­tūras “Balt-Go” vadītāja Līga Pommere un uzsver, ka par gastronomisko tūrismu pēdējos gados interese palielinās arī pasaulē. “Nesen biju Pleskavā, arī Krie­­vijā tam pievērš lielu uzmanību. Tūristus interesē nacionālais, tas, ko ikdienā nevar nobaudīt. Vai tad, aizbraucot uz Kur­­zemi, nepagaršosim skland­rau­šus un lībiešu putru vai Lat­ga­lē šmakovku un kļockas, vai Pie­bal­gā jēra zupu?

Aizvien vairāk mazie uzņēmumi, amatnieki atver savas darbnīcas tūristiem. Un interese ir liela, jo tā iespēja redzēt, kā top siers, kā cep maizi, brūvē alu, ražo konfektes. Pēc ekskursijas notiek iepirkšanās. Tā ir pavisam citādāka nekā veikalā, tiek pirkts suvenīrs kopā ar atmiņām, ar meistara stāstījumu, kā tas top. Tad par cenu nedomā, jo iegādājamies kaut ko īpašu. Saka jau, ka vīna pudele vai maizes klaips dārgs, bet vai tad Francijā, apmeklējot vīna darītavu, pērkot to īpašo vīnu, ko atvest mājniekiem, vērtējam, ka veikalā būs lētāk?

Priecē, ka arī Cēsu apkaimē ir mazie uzņēmumi, kuri ražo interesantus produktus un kuri līdztekus ražošanai attīsta arī tūrismu. Raunā ķiploku, siera un čipsu ražotne ir daudzu tūrisma firmu maršrutos, tāpat Valmiermuiža. Po­pulāras ir degustācijas.

Daudzi televīzijā skatās šovu “Īstās latvju saimnieces”, pēc tā ir interese paciemoties, redzēt to lauku sētu, satikt saimnieci un no­baudīt to, ko viņa gatavo.

Aktīvi ekskursanti ir seniori. Taču pēdējā laikā aizvien biežāk brauc četrdesmitgadnieki ar bērniem. Lai arī saka, ka bērnus tādas lietas maz interesē, tam noteikti nepiekrītu. Viņi ir ļoti zinātkāri, labprāt garšo nezināmus ēdienus, prasa, kas tajos salikts, arī mudina vecākus pamēģināt pagatavot mājās.

Jau pāris gadus pamazām vien kļūst populāri jubilejas radu un draugu vidū svinēt ekskursijās, nevis viesu namos. Jubilārs kopā ar viesiem dodas vienas dienas ekskursijā, ir gids, kurš gādā par lustīgu un kustīgu braucienu, un, protams, ir netradicionāls mielasts. Šovasar jau pieteiktas vairākas šādas vienas dienas jubileju ekskursijas. Daudzi atzinuši, ka pat neiedomājušies, ka arī tā var svinēt, nevis tikai pie galda,” pārdomās dalās Līga Pommere un uz­sver, ka iespēju ir daudz, aizvien nāk klāt jaunas idejas, vajag tikai tās īstenot. Ieskicējot šo tūrisma sezonu, viņa atzīst, ka braukt gribētāju skaits palielinās. Īpaši pieaug interese par vienas dienas ekskursijām tepat Latvijā un tuvajās kaimiņzemēs. Arī darba kolektīvi aizvien biežāk brauc ekskursijās. Runājot par cenām, Līga Pommere atzīst, ka šosezon vietējās ekskursijas ir kļuvušas ne­daudz dārgākas, bet tikai nedaudz, salīdzinot ar cenu pieaugumu ceļojumiem uz ārzemēm.

Vecpiebalgas Tūrisma un informācijas centra konsultants Andris Koks stāsta, ka tie, kuri brauc uz Piebalgu, interesējas ne tikai par muzejiem, dabu, bet arī vietējām tradīcijām. “Kat­ram jau ir savs iepriekšējs priekšstats, ar ko saistās Piebalga. Tas veidojies no literatūras, filmām, presē lasītā, televīzijā dzirdētā. No “Mērnieku laikiem” daudzi zi­na, ka Piebalgā vāra jēra zupu, un grib to pagaršot. To var izdarīt, un cilvēki prie­­cīgi, ka tagad zina, kas ir piebaldzēnu jēra zupa.

Bija atbraucis žurnālists no Tallinas, kurš arī interesējās par gastronomisko tūrismu. Viņš pabija “Piebalgas kūpinātavā” un atzina, ka apmeklējums bijis interesants un garšīgs piedzīvojums. Te gaļu kūpina pēc 19.gadsimta beigu receptes. Kā uzsvēra igaunis – svarīgi, ka pastāsta, parāda un pēc tam var pagaršot. Tas ir tā, it kā pats to būtu gatavojis. Pie­balgā iecienīts ir Piebalgā ievākts medus, cepta maize un no pļavās lasītām zālītēm vārīta tēja. Uguns­­­kurā vārītu zupu un paš­ceptu maizi piedāvā “Vēveros”, to var uzvārīt arī “Saulrietos”. Pie­balgā piedāvājums ir, bet tūristiem pietrūkst iespējas līdzdarboties – pašiem cept maizi, siet sieru, redzēt, kā brūvē alu, dara vī­nu. To dara mājražotāji, viņiem tas ir pamatdarbs, viņi ar tūrismu nenodarbojas.

Vecpiebalgā pierasts, ka svētkos pagastos viesi allaž tiek cienāti ar zupu. Baltā galdauta svētkos “Saul­rietos” galdā tiks likta Pie­bal­gā cepta maize, ievākts medus un zāļu tēja. Tas notiks lielajā istabā, kur kādreiz ar draugiem sēdēja Kārlis Skalbe. Viss būs kā Piebalgā,” pastāsta Andris Koks, uzsverot, ka tūristi katrā novadā meklē tā garšu. Tikai jāmāk tā piedāvāt. Un tūristi labprāt pirks.

Andris Koks pastāsta, ka šopavasar ekskursiju sezona sākusies agrāk. Jau aprīlī Vecpiebalgu iepazinušas pirmās ekskursantu gru­pas. Maijā vairākas saskaņojušas tūrisma maršrutus. “No Pie­balgas neviens mājās ar tukšu vēderu nebrauc. Ceram, ka nobauda to, ko kārojis, un cerētais bijis tā vērts,” bilst Tūrisma informācijas centra konsultants.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Nesatikās. Negadījums vai sistēma

19:18
23.01.2025
21

Valdība ne ar ko nespēj tikt galā, pat ar pašas lēmumiem! Tādi izteikumi pagājušajā nedēļā parādījās sociālās saziņas vietnēs, kad atklājās, ka no gandrīz tūkstoš pensijām aprēķināts pārāk liels ienākuma nodoklis, nav ņemts vērā jaunais neapliekamais minimums – tūkstoš eiro. Izrādījās, nav saskaņotas divu institūciju – Valsts ieņēmuma dienesta un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras – […]

Aptauja par to, ko pasaulē domā par Trampu

19:17
22.01.2025
21

Internetā (angļu valodā) klejo skarbs joks: “Kanāda: nav pārdodama. Panamas kanāls: nav pārdodams. Grenlande: nav pārdodama. Amerika: to nesen iegādājās Īlons Masks.” Protams, joki ir viena, bet realitāte nereti – pavisam cita lieta. Par attieksmi pret Donaldu Trampu pagājušā gada novembrī tika veikts pētījums 24 pasaules valstīs, aptaujājot 28 549 cilvēku. Pētījumu kopīgi veica ECFR […]

Paaudzēs kopā ar Maestro

19:01
20.01.2025
28

Šī nedēļa paiet Latvijā iemīļotā komponista Maestro Raimonda Paula zīmē. Viņam 12.janvārī apritēja 89 gadi. Īpašu uzmanību Maestro jubilejai veltīja arī muzikāli izklaidējošais televīzijas šovs “Pārdziedi mani!”, kurā astoņi dažādu žanru mākslinieki astoņos raidījumos rāda savas apbrīnojamās prasmes. Domāju, daudzus visvairāk aizkustināja priekšpēdējais raidījums, kurā izskanēja Raimonda Paula melodijas. Par cilvēku mīlestību liecināja arī skatītāju […]

"Kemperī" mukt no iznīcinātājiem?

07:03
20.01.2025
146

Rīgā dzimušais    leģendārā fotoaparāta “VEF-Minox” radītājs Valters Caps savas dzīves laikā vairākkārt bija spiests pamest mājas, iedzīvi un doties bēgļu gaitās. Pirmais pasaules karš un Krievijas revolūcija svaidīja viņa ģimeni pa brūkošo impēriju. Pagājušā gadsimta divdesmitajos Caps kļuva par foto­grāfa palīgu Tallinā. Staipot lielās un smagās tā laika bildēšanas uzpariktes, jaunais Valters pieķērās idejai […]

Kurš pamodinās aizmigušo līderi

19:01
19.01.2025
58

Un katrai paaudzei atvēlēts savs laiks bērnībai, briedumam, vērtību izpratnei un atmiņām.    Barikāžu laiku, par kuru neiztrūkstoši runājam janvārī, jaunākajām paaudzēm grūti saprast. Šodienas jauno cilvēku sapratnē šajos stāstos trūkst rīcības loģikas un padomju laiks ir tikai lappuse vēstures biezajā grāmatā.    Ik gadu barikāžu dalībniekiem jautā, vai arī šodien viņi dotos nezināmajā,    […]

Straume, kas pozitīvi ievelk

10:40
15.01.2025
63

Vai brīdī, kad uzzinājām, ka Latvijā ir radīta jauna animācijas filma “Straume” par kaķi vientuļnieku, kurš plūdos rod patvērumu laivā ar vēl citiem dzīvniekiem, tādēļ tam ir jāmācās uzticēties un sadarboties, varējām iedomāties, ka filma gūs ne tikai labus un izcilus vērtējumus, bet arī nesīs Latvijai vēsturisku notikumu – Zelta globusa balvas (ASV apbalvojums par […]

Tautas balss

Vēstures liecībām jābūt precīzām

19:02
24.01.2025
10
1
Uldis Kalniņš raksta:

“Izlasīju piektdienas “Druviņā” rakstu “Barikāžu laiku atceroties” un gribu pateikt paldies par uzaicinājumu piedalīties. Pat pēc 34 gadiem    no kolēģiem uzzināju daudz iepriekš nedzirdēta par barikādēm. Diemžēl Barikāžu notikumu divu epizožu aprakstos ir neprecīza informācija, kura varētu kaitēt barikāžu aizstāvju un organizētāju tēlam. Uzdevums “neko nedarīt” interfrontes “darbaļaužu” gājienam attiecās tikai uz gadījumu, ja […]

Tā nedrīkst notikt

19:20
21.01.2025
34
Lasītāja Z. raksta:

“Tas, kā notiek Latvijas Bankas prezidenta izraudzīšana, gudrus, zinošus un pieredzējušus speciālistus aizvien vairāk atturēs no kandidēšanas uz augstiem, atbildīgiem amatiem. Kam viņiem vajadzīga tā jezga, kādu dzirdam, ja viņi ir pieprasīti un labi apmaksāti profesionāļi ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Neesmu tik zinoša, lai spriestu, vai iepriekšējais prezidents Mārtiņš Kazāks strādāja pietiekami […]

Ne katram var uzticēties

19:20
21.01.2025
20
Cēsnieks J. raksta:

“Gribu brīdināt novadniekus, ka Cēsīs kāds cilvēks, kurš piedāvā santehnikas pakalpojumus, rīkojas negodīgi. Apskata vietu, kur vajadzīgs remonts, palūdz naudu materiālu iegādei, solītajā laikā neparādās, neatbild uz telefona zvaniem, pēc laiciņa piezvana, sola atdot naudu un tad atkal pazūd,” pastāstīja cēsnieks J. un piebilda, ka vērsies arī Valsts policijā.

Gaidīja vairāk

19:19
21.01.2025
14
Trīs bērnu māmiņa raksta:

“Cēsīs Latvijas kultūras galvaspilsētas atklāšanā gaidīju lielu gaismas šovu, vismaz tā biju sapratusi no publicētās informācijas. Aizgājām kopā ar bērniem, bet cerētā nebija. Nevar sacīt, ka bija slikti, bija laba mūzika, arī gaismas atrakcija bija jauka, bet piemērota mazākam cilvēku skaitam. Tik lielam notikumam bijām iedomājušies tiešām īstu gaismas izrādi,” piedzīvotajā dalījās trīs bērnu māmiņa.

Kāpēc jāmaksā par receptes apkalpošanu

19:06
19.01.2025
22
Cēsniece raksta:

“Tagad, ja jāpērk vairākas recepšu zāles, nākas piemaksāt daudz. Turklāt maksā ne tikai medikamentu pircējs, bet piemaksā arī valsts. Un tā taču arī ir sabiedrības, iedzīvotāju samaksātā nauda, tikai aptiekās nonāk caur nodokļiem. Saka, būšot lētākas zāles, bet pagaidām to nevar just. Tad kāpēc medikamentu tirgotāji saņem piemaksu par katru recepti 1,5 eiro?” neizpratni pauda […]

Sludinājumi