Taizeme ir viena no eksotiskajām valstīm, par kurām nereti sapņojam aukstajās un pelēkajās Latvijas ziemas dienās. 12.janvāra “Druvā” varējāt lasīt par kolēģes Ilzes iespaidiem ceļojumā pa Taizemi, šobrīd piedāvāšu nedaudz ieskatīties šīs valsts virtuvē. To mums palīdzēs firma “Santa Maria”, kas piedāvā arī šīs virtuves garšvielas. Taizemes virtuve apvieno Ķīnas, Indijas un Malaizijas tradicionālās virtuves. Šo valstu iedzīvotāju kulinārās prasmes taizemieši adaptējuši un pārveidojuši, pievienojot atsevišķas Taizemei raksturīgās garšvielas, jūras produktus un citas pieejamās dabas veltes.
Viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem Taizemē, līdzīgi kā citās Tālo Austrumu zemēs, ir rīsi, ko maltītes laikā parasti novieto galda vidū. Rīsu ēdienu daudzveidība ir pārsteidzoša – tvaicēti vārīti, cepti, rīsi ar zivi, krabjiem, dārzeņiem, gaļu, garnelēm vai olu. Dažādu veidu nūdeles – olu, rīsu, vok – tradicionāli tiek izmantotas zupās un cepšanai vokpannā, pievienojot jūras veltes, dārzeņus un citus vietējos produktus. Gatavošanas laikā rīsiem un nūdelēm pievieno arī garšvielas, piemēram, kariju, čilli, laima sulu, citronzāli. Populāri gaļas ēdieni ir cepta vista, cepta pīle, marinēta cūkgaļa, sautēti cūku stilbiņi, kas, jāteic, nav tik sveši arī latvieša vēderam. Taizemes virtuve nav iedomājama bez dārzeņiem un augļiem, tomēr iespējams, pati raksturīgākā Taizemes virtuves iezīme ir svaigu – nežāvētu un nekaltētu – garšvielu izmantošana. To daudzveidība ir patiešām iespaidīga un kombinēšanas iespējas – neizsmeļamas.
Šodien taizemiešu virtuve ir populāra ne vienā vien Rietumvalstī, jo īpaši – ASV, Lielbritānijā, Kanādā un Austrālijā, arī Latvijā interese par eksotiskiem ēdieniem nav sveša. Ja esat gatavs kulināram ceļojumam uz tālo Taizemi, nebūt nav vajadzīgas specifiskas zināšanas, profesionāls restorāna aprīkojums vai stundām ilgi nepieciešamo izejvielu un garšvielu meklējumi, vien radošs gars, izdoma un gatavība eksperimentēt. Es vienmēr esmu teicis, ka tieši gatavība eksperimentēt var dot gluži pārsteidzošus rezultātus. “Santa Maria” produktu klāstā ir īpaši Taizemes virtuves produkti – mērces, kokosriekstu piens, dažādi garšvielu maisījumi tradicionālajiem vok ēdieniem un garšvielu maisījumi zupu pagatavošanai taizemiešu gaumē. Šie speciāli veidotie maisījumi ļaus nelauzīt galvu par garšvielu proporcijām, jo paredzēti konkrētām ēdienu grupām vai specifiska ēdiena pagatavošanai.
Ar plašāku recepšu klāstu un “Santa Maria” Thai produktu aprakstu var iepazīties “Santa Maria” mājas lapā, es piedāvāšu divas vienkāršas receptes.
Saldskābais Thai voks. Kā teikt, nosaukums jau vien ir ko vērts. Lai pagatavotu šo ēdienu divām personām, ņemam 250 gramus vistas vai cūkgaļas filejas, sagrieztas gabaliņos, vienu ēdamkaroti augu eļļas, 250 gramus saldētu vok dārzeņu, bet vēl labāk būtu ņemt dažādus svaigus dārzeņus, vēl nepieciešama viena paciņa “Santa Maria” saldskābās vok mērces.
Pannā uzkarsējam eļļu un apcepam gaļu līdz piecu minūšu gatavībai. Pievienojam dārzeņus (ja izmantojat saldētus, nepieciešams tos iepriekš atlaidināt, ja svaigus – tie jāsagriež gabaliņos) un maisot cepam divas, trīs minūtes. Beigās pievienojam saldskābo vok mērci un, nepārtraucot maisīšanu, karsējam vēl divas minūtes. Lai pilnībā izjustu Taizemes garšas burvību, saldskābo Thai voku pasniedzam ar “Santa Maria” olu nūdelēm.
Iesaku pamēģināt arī kādu desertu šīs austrumu zemes gaumē. Piemēram, pagatavojot kokosriekstu piena un laima krēmu ar mango. Ņemam 200 ml 35% saldā krējuma, 200 ml “Santa Maria” kokosriekstu piena, trīs ēdamkarotes cukura, vienu tējkaroti “Santa Maria” želatīna, pusi – laima sulas un rīvētu miziņu dekorēšanai, vienu gatavu mango, ko nomizojam un sagriežam šķēlēs.
Katliņā sajaucam saldo krējumu, kokosriekstu pienu, cukuru un karsējam uz ļoti mazas uguns piecas minūtes, līdz cukurs izkusis. Želatīnu aplej ar laima sulu un uzbriedina, pēc tam to izkausē uz ļoti mazas uguns vai ūdens peldē. Svarīgi atcerēties, ka želatīnu nedrīkst uzvārīt! Izkausēto želatīnu iejauc vēl siltā kokosriekstu pienā un salej porciju trauciņos. Liek ledusskapī un atdzesē trīs līdz piecas stundas. Pasniedz ar mango šķēlītēm un rīvētu laima miziņu.
Kāpēc nepamēģināt kaut ko nedaudz eksotisku?! Lai labi garšo!
Komentāri