Svētdiena, 7. decembris
Vārda dienas: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Jāņi bez siera kā alus bez putām

Monika Sproģe
23:00
20.06.2017
90
Ikf0120 1

Jāņu siera recepte pārmantota no paaudzes paaudzē līdz mūsdienām. Jāņu sieru jau daudzus gadu desmitus ražo arī lielražotāji – piena pārstrādes uzņēmumi. Nu jau trīs gadus Jāņu siers iekļauts Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību produktu reģistrā. Kooperatīvā piensaimnieku sabiedrība “Straupe” ir viens no sešiem uzņēmumiem Latvijā, kas drīkst lietot savam ķimeņu sieram šo īpašo, aizsargāto nosaukumu – Jāņu siers.

Imants Balodis, kooperatīva “Straupe” valdes priekšsēdētājs, stāsta, ka uzņēmums Jāņu sieru ražo kopš 1993. gada: “Un vienmēr esam sveikuši sava darba kolektīva Jāņus un Līgas pie ugunskura ar pašu darināto sieru, alu, ozollapu vainagiem un Līgo dzies­mām. Kopīgos svētkos rodam lielāku iedvesmu kopīgam darbam. Varbūt arī tāpēc mūsu Jāņu sieri – dzelteni un apaļi – tik veicīgi ripo pie patērētājiem.”

Aizvadītais gads būtiskas izmaiņas “Straupes” ražotajā Jāņu siera patēriņā nav nesis, taču I. Balodis saka, būtiskākais ir kvalitāte, nevis kvantitāte. “Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem jau mēneša garumā izjūtam lielo tirgotāju pastiprinātu interesi tieši par Jāņu sieru. Kad svētki klauvē pie durvīm, katra tirgotāja goda lieta ir plašs Jāņu sieru klāsts veikala plauktos. Tāpēc 80% no visa saražotā Jāņu siera pārdodam tieši jūnijā, īsi pirms Jāņiem. Te arī jāpiekodina, ka Jāņu siers ir produkts, kas nav paredzēts ilgstošai glabāšanai, tāpēc divu nedēļu laikā tas būtu jāapēd. Šis siers nesatur konservantus un ir tikpat svaigs kā visi svaigie piena produkti,” uzsver I. Balodis.

Pašlaik ražošana tiek koncentrēta, lai varētu apmierināt pieprasījumu. “Uz šiem Jāņiem ir jāsaražo astoņas tonnas siera, no kurām trīs aizies uz “Rimi” veikalu tīklu. Redzot, par kādu cenu Jāņu sieru tirgo veikalos, secinām, ka uzcenojums ir vairākkārt palielinājies,” secina I.Balodis.

Ražošanas meistare Gunta Te­tere atzīst, ka Jāņu siera tapšanas process pienotavā ir gandrīz tāds pats kā lauku sētā: pienu saraudzē, tad silda, notecina suliņas un iegūst biezpienu. To pienā karsē, kamēr veidojas vijīga masa, tad pievieno sāli, olas, ķimenes un sal­do krējumu. Jāņu siera ražošana ir diezgan laikietilpīga, jo ne visas operācijas ir mehanizētas. Katrs siera ritulītis jāizveido un jāiepilda formā. Kad tas atdzisis, jāizņem, jāvakuumē un jāuzlīmē īpašā etiķete.

“Tā kā mūsu ražotais siers ir apstiprināts kā Latvijas nacionālais produkts, tam pastiprinātu uzmanību pievērš ārvalstu viesi. Dau­dzi, it īpaši tie, kas Latviju apmeklē jūnijā, dzelteno ritulīti vēlas nopirkt kā suvenīru. Tādu īpaši izceļamu nacionālo produktu nemaz nav tik daudz, tie ir skland­rauši, rupjmaize, pelēkie zirņi, Carnikavas nēģi un tagad arī Jāņu siers,” piebilst I. Balodis.

Kooperatīva “Straupe” priekšsēdētājs saka, ka katru gadu vasaras saulgriežos pāri Latvijai ar savu burvību nāk mūsu senākie un tautiskākie svētki – Jāņi. Tas ir laiks, kad latviešos neatkarīgi no tā, kur mēs atrodamies, atraisās ilgas pēc dzimtenes un sentēvu tradīcijām: “Ir Jāņu zāles ar savu neatkārtojamo smaržu, bērzu meijas, ozollapu vainagi, ugunskuri un, protams, cienastu galds, kur goda vietā ir mūsu senču radītais Jāņu siers un mučele izcila alus.”

Jāņu siers tāpat kā salināta rupj­maize un sklandrauši pagaidām ir vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkti ar garantētu tradicionālo īpatnību. Tas nozīmē, ka tie ražojami pēc tradici­onālas receptes un tehnoloģijas. Iekļaujot produktus reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem, kas neatbilst tradicionālajai produkta ražošanas receptei un tehnoloģijai. Reģistrā iekļautu produktu var ražot jebkurš uzņēmums, kurš var pierādīt, ka ražošanā izmanto tradicionālo produkta ražošanas recepti un tehnoloģiju. Ja uzņēmums uzskata, ka var šos kritērijus izpildīt, tam ar iesniegumu jāvēršas PVD, kas veiks pārbaudi uzņēmumā.

Kooperatīvā sabiedrība “Strau­pe” iesaistās arī Jāņu siera popularizēšanā. Uzņēmums ir ģenerālsponsors tikko iznākušajai, biedrības “Siera kluba” veidotajai grā­­matai par Jāņu sieru. Tā ir nu jau otrā grāmata par šo vērtīgo, tikai Latvijai raksturīgo pro­duk­tu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
17

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
31

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
154

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
420
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Satiekas Cēsu kultūras gada noslēgums un Ziemassvētku gaidīšana

00:00
03.12.2025
94

Cēsu novada pašvaldības iniciatīvas “Cēsis 2025. gada Latvijas kultūras galvaspilsēta” noslēguma notikumi Cēsīs pulcēja apmeklētājus gan koncertzālē, gan pilsētas laukumos. Ar Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pianista Daumanta Liepiņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā izskanēja koncerts, kas, kā norādījusi pašvaldība, iezīmēja “muzikālu atskatu uz kultūras galvaspilsētas gadu”. Klausī­tāji ar stāvovācijām pateicās par mūziķu sniegumu, bet […]

Tautas balss

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
17
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Sludinājumi