Piektdiena, 26. aprīlis
Vārda dienas: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Latviju iepazīst, arī gardi paēdot

Sarmīte Feldmane
09:39
03.05.2017
3

Vasara tuvojas, un arī vēlēšanās kaut kur aizbraukt, apskatīt zināmas un mazāk pazīstamas vietas. Gan pasaulē, gan tepat Latvijā, kur arī netrūkst interesantā un neparastā. Sen zināms, lai iepazītu kādu novadu, tā atšķirīgo, noteikti jānobauda vietējā virtuve. Pāršķirs­tot tūrisma organizētāju piedāvājumu tepat Latvijā, teju katrā ekskursijā tiek piedāvāta šī iespēja.

“Kur tad bez ēšanas,” saka Vid­zemes tūrisma un transporta aģen­­­tūras “Balt-Go” vadītāja Līga Pommere un uzsver, ka par gastronomisko tūrismu pēdējos gados interese palielinās arī pasaulē. “Nesen biju Pleskavā, arī Krie­­vijā tam pievērš lielu uzmanību. Tūristus interesē nacionālais, tas, ko ikdienā nevar nobaudīt. Vai tad, aizbraucot uz Kur­­zemi, nepagaršosim skland­rau­šus un lībiešu putru vai Lat­ga­lē šmakovku un kļockas, vai Pie­bal­gā jēra zupu?

Aizvien vairāk mazie uzņēmumi, amatnieki atver savas darbnīcas tūristiem. Un interese ir liela, jo tā iespēja redzēt, kā top siers, kā cep maizi, brūvē alu, ražo konfektes. Pēc ekskursijas notiek iepirkšanās. Tā ir pavisam citādāka nekā veikalā, tiek pirkts suvenīrs kopā ar atmiņām, ar meistara stāstījumu, kā tas top. Tad par cenu nedomā, jo iegādājamies kaut ko īpašu. Saka jau, ka vīna pudele vai maizes klaips dārgs, bet vai tad Francijā, apmeklējot vīna darītavu, pērkot to īpašo vīnu, ko atvest mājniekiem, vērtējam, ka veikalā būs lētāk?

Priecē, ka arī Cēsu apkaimē ir mazie uzņēmumi, kuri ražo interesantus produktus un kuri līdztekus ražošanai attīsta arī tūrismu. Raunā ķiploku, siera un čipsu ražotne ir daudzu tūrisma firmu maršrutos, tāpat Valmiermuiža. Po­pulāras ir degustācijas.

Daudzi televīzijā skatās šovu “Īstās latvju saimnieces”, pēc tā ir interese paciemoties, redzēt to lauku sētu, satikt saimnieci un no­baudīt to, ko viņa gatavo.

Aktīvi ekskursanti ir seniori. Taču pēdējā laikā aizvien biežāk brauc četrdesmitgadnieki ar bērniem. Lai arī saka, ka bērnus tādas lietas maz interesē, tam noteikti nepiekrītu. Viņi ir ļoti zinātkāri, labprāt garšo nezināmus ēdienus, prasa, kas tajos salikts, arī mudina vecākus pamēģināt pagatavot mājās.

Jau pāris gadus pamazām vien kļūst populāri jubilejas radu un draugu vidū svinēt ekskursijās, nevis viesu namos. Jubilārs kopā ar viesiem dodas vienas dienas ekskursijā, ir gids, kurš gādā par lustīgu un kustīgu braucienu, un, protams, ir netradicionāls mielasts. Šovasar jau pieteiktas vairākas šādas vienas dienas jubileju ekskursijas. Daudzi atzinuši, ka pat neiedomājušies, ka arī tā var svinēt, nevis tikai pie galda,” pārdomās dalās Līga Pommere un uz­sver, ka iespēju ir daudz, aizvien nāk klāt jaunas idejas, vajag tikai tās īstenot. Ieskicējot šo tūrisma sezonu, viņa atzīst, ka braukt gribētāju skaits palielinās. Īpaši pieaug interese par vienas dienas ekskursijām tepat Latvijā un tuvajās kaimiņzemēs. Arī darba kolektīvi aizvien biežāk brauc ekskursijās. Runājot par cenām, Līga Pommere atzīst, ka šosezon vietējās ekskursijas ir kļuvušas ne­daudz dārgākas, bet tikai nedaudz, salīdzinot ar cenu pieaugumu ceļojumiem uz ārzemēm.

Vecpiebalgas Tūrisma un informācijas centra konsultants Andris Koks stāsta, ka tie, kuri brauc uz Piebalgu, interesējas ne tikai par muzejiem, dabu, bet arī vietējām tradīcijām. “Kat­ram jau ir savs iepriekšējs priekšstats, ar ko saistās Piebalga. Tas veidojies no literatūras, filmām, presē lasītā, televīzijā dzirdētā. No “Mērnieku laikiem” daudzi zi­na, ka Piebalgā vāra jēra zupu, un grib to pagaršot. To var izdarīt, un cilvēki prie­­cīgi, ka tagad zina, kas ir piebaldzēnu jēra zupa.

Bija atbraucis žurnālists no Tallinas, kurš arī interesējās par gastronomisko tūrismu. Viņš pabija “Piebalgas kūpinātavā” un atzina, ka apmeklējums bijis interesants un garšīgs piedzīvojums. Te gaļu kūpina pēc 19.gadsimta beigu receptes. Kā uzsvēra igaunis – svarīgi, ka pastāsta, parāda un pēc tam var pagaršot. Tas ir tā, it kā pats to būtu gatavojis. Pie­balgā iecienīts ir Piebalgā ievākts medus, cepta maize un no pļavās lasītām zālītēm vārīta tēja. Uguns­­­kurā vārītu zupu un paš­ceptu maizi piedāvā “Vēveros”, to var uzvārīt arī “Saulrietos”. Pie­balgā piedāvājums ir, bet tūristiem pietrūkst iespējas līdzdarboties – pašiem cept maizi, siet sieru, redzēt, kā brūvē alu, dara vī­nu. To dara mājražotāji, viņiem tas ir pamatdarbs, viņi ar tūrismu nenodarbojas.

Vecpiebalgā pierasts, ka svētkos pagastos viesi allaž tiek cienāti ar zupu. Baltā galdauta svētkos “Saul­rietos” galdā tiks likta Pie­bal­gā cepta maize, ievākts medus un zāļu tēja. Tas notiks lielajā istabā, kur kādreiz ar draugiem sēdēja Kārlis Skalbe. Viss būs kā Piebalgā,” pastāsta Andris Koks, uzsverot, ka tūristi katrā novadā meklē tā garšu. Tikai jāmāk tā piedāvāt. Un tūristi labprāt pirks.

Andris Koks pastāsta, ka šopavasar ekskursiju sezona sākusies agrāk. Jau aprīlī Vecpiebalgu iepazinušas pirmās ekskursantu gru­pas. Maijā vairākas saskaņojušas tūrisma maršrutus. “No Pie­balgas neviens mājās ar tukšu vēderu nebrauc. Ceram, ka nobauda to, ko kārojis, un cerētais bijis tā vērts,” bilst Tūrisma informācijas centra konsultants.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ķīmiskās gaisa taciņas jeb sazvērestības teorija interneta dzīlēs

05:23
25.04.2024
20

Pieļauju, ka daudzi būs dzirdējuši sazvērestības teorijas par lidmašīnu atstātajām baltajām svītrām debesīs. Atzīšos, pati par šīm lietām uzzināju diezgan nesen – laikā, kad fiziķu un citu ļaužu nelielu izsmieklu izpelnījās jau tā neveiksmīgi labo slavu zaudējušais sportists Mairis Briedis. Chemtrails jeb ķīmiskās gaisa taciņas, kā es to latviskoju avīzes lasītāju labākai izpratnei, ir sazvērestību […]

Valsts bez savas vīzijas

15:13
22.04.2024
44

Latvija ir valsts, kurā ciena savu valodu, ir senas tradīcijas, bagāts kultūras mantojums. Tāpat vienmēr uzsvērts, ka Latvijā ir ļoti skaista daba, turklāt te varam piedzīvot visus četrus gadalaikus. Bet vai tas ir pietiekami, lai ieinteresētu ārvalstu investorus ieguldīt? Acīmredzot nē. To apliecina arī Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) veiktais pētījums […]

Krievijas iedzīvotāju portrets martā

15:13
22.04.2024
26

Aptaujas un socioloģiskie pētījumi vismaz vairākus gadus nedod precīzu un patiesu Krievijas iedzīvotāju uzskatu un nostājas ainu. Tomēr zināmu priekšstatu, ko iedzīvotāji vēlas, no kā baidās un no kādām atbildēm izvairās, aptaujas vieš. Levadas Centrs, kurš jau sen Krievijā ieguvis “ārvalstu aģenta” statusu, martā veica divas interesantas aptaujas: Ļeņins un viņa loma Krievijas dzīvē un […]

Iedzer, vecais, granapipku…

09:05
18.04.2024
65

Nav dienas, kad policija neziņotu, cik dzērājšoferu aizturēts, cik skandālu noticis, kopīgi lietojot alkoholu.    Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem Latvija ieņem 4. vietu, bet Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidū Latvija alkohola patēriņā ieņem 1. vietu. 2020. gadā reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš uz vienu 15 gadus vecu un vecāku iedzīvotāju Latvijā bija 12,1 litrs, […]

Atgriezties mājās vienmēr ir laba ideja

13:04
16.04.2024
63

Atgriešanās Latvijā pēc ilgāka laika ārvalstīs var būt gan bagāta emocionālā pieredze, gan izaicinošs ceļojums. Tas sniedz iespēju atkal sastapties ar dzimto valsti un savējiem, atvērt durvis jaunām profesionālajām vai personiskajām iespējām. Arī es pirms diviem mēnešiem esmu atgriezusies no Zviedrijas, kur kopā ar ģimeni pavadīju divarpus gadu. Bijām neliels latviešu loks, draugi un ģimene, […]

Dejas un sapņi

12:20
14.04.2024
31

Deja ir vēl viena valoda, caur kuru atklāt cilvēka iekšējo pasauli, pārdzīvojumus un sapņus. Par to ikviens varēja pārliecināties deju grupas “Viva” 25. jubilejas koncertā. Tajā uzstājās ne tikai tagadējās dejotājas, bet kustību burvībai ļāvās arī bijušās kolektīva dalībnieces, kurām jau ir mazuļi, savienojot pagātnes pieredzi ar īpašo dejas prieku šodienā. Stāsts, ko katra dejotāju […]

Tautas balss

Labāk uzraksts, ne karogs

16:57
26.04.2024
6
Druva raksta:

“No rudens pārtikas precēm būs redzami jānorāda valsts, kur tā ražota. Saprotu, ka to varēs parādīt ar karodziņu vai uzrakstu. Es domāju, ka vislabāk būs pietiekami lieliem burtiem rakstīts uzraksts, jo vai gan daudzi uzreiz atšķirs, piemēram, Slovākijas un Slovēnijas karogus. Arī tagad jau uz produktiem norāda izcelsmes valsti, tikai nereti uzraksts ir tik maziem […]

Uzšļāc ūdeni un dubļus

16:57
26.04.2024
5
Druva raksta:

“Regulāri nākas iet Cēsīs zem dzelzceļa tilta. Kad līst lietus, dubļains, gan to nevienam neiesaku. Uz galvas pilēs ūdens un mašīnas nošķiedīs. Ietve tur tik šaura, grūti izmainīties ar pretimnācēju, kur nu vēl pamukt kaut kur, kad brauc mašīna. Vai kāds saskaitījis, cik cilvēku kājām ik dienu iziet pa šo vietu? Žēl ģimnāzistu, kuri dosies […]

Operatīvi, atsaucīgi un laipni

16:56
26.04.2024
5
Druva raksta:

“Sirsnīgs paldies ārstes Sprindules prakses medicīnas māsai Irīnai, viņa bija ļoti atsaucīga un ātri nokārtoja, lai tieku pie vajadzīgajiem medikamentiem, kad man pasliktinājās pašsajūta. Un milzīgs paldies arī māsiņai Lindai, kas nāca pie manis mājās, vēnā ievadīja zāles, katru reizi mērīja asinsspiedienu, vienmēr izjautāja, kā jūtos, bija ļoti laipna, atsaucīga. Domāju, tā darbu vajadzētu darīt […]

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
35
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
39
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Sludinājumi