Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

No Latvijas kļavām un bērziem paņemt eksportpreci

Sarmīte Feldmane
23:00
26.03.2017
124
Zigmars Ronis 1

Pavasarī kļavu un bērzu sulas iesaka dzert dažādu nozaru speciālisti. Pāris nedēļu, kamēr tās tek, tiek uzskatītas par laiku, kad daba dāvā teju brīnumlīdzekli. Pērnpavasar līgatnietis Zigmārs Ronis arī sadomāja, ka varētu padzert kļavu sulu. Nopirka urbjmašīnu, ieurba vairākās kļavās, jo sulas īsti netecēja. Tad laiks kļuva siltāks un saldo dzērienu vairs nebija, kur likt. Izliet arī žēl. Būdams tehnisks cilvēks, Zigmārs atcerējās par reverso osmozes tehnoloģiju. Pasaulē tā labi zināma jūras ūdens atsāļošanai, attīrīšanai. Ar to no sulas izspiež ūdeni, un paliek koncentrāts. Būvēt krāsni, lai vārītu sīrupu, laika nebija, no koncentrāta tika izmēģināts saraudzēt vīnu.

Zigmārs uzbūvējis divas iekārtas, viena stundā var pārstrādāt četras tonnas sulas, otras jauda 300 litru stundā. Uzbūvēta arī krāsns. To, ka Zigmārs kaut ko gatavojas būvēt, Līgatnē zināja daudzi, jo viņš detaļas iekārtai, kuras vien varēja, pasūtīja vietējiem meistariem. Osmozes iekārtai tās pasūtītas visās pasaules malās, atvestas un te saliktas, jo Latvijā tādas nopirkt nevar.

“Iekārta ir portatīva. To var aizvest uz birzi, un mājās vest tikai sulas koncentrātu. Ielej sulu, iekārta 95 procentus ūdens izspiež un iegūst koncentrātu. Tas izmantojam sīrupam, dzērienos, ēdienos, kosmētikā. Gan jau būs vēl varianti. Pagaidām nezinu, kur izmantot iegūto tīro ūdeni,” pastāsta Zigmārs.

Viņš atzīst, ka par Latvijas kļavām un bērziem ir pārsteigti ne tikai latvieši, bet arī citi. “Uzskats, ka Kanādā, lūk, aug īstās kļavas, bet no tām, kas Latvijā, sīrupu iegūt nevar, ir maldīgs. Mūsu kļavu sulās cukura koncentrācija neatpaliek no Amerikā un Kanādā augošām kļavām,” stāsta Zigmārs un uzsver, ka vajag pamēģināt un pārliecināties. “Katrs solis un darbība jāizdomā pašam, jo nav, kur aizbraukt un apskatīties. Kanādā taču neviens nerādīs – jādara tā. Kanādieši bija pārsteigti, cik daudz ūdens izdodas izspiest no sulas, viņiem rādītāji esot mazāki. Kanādā ir maz bērzu, viņi interesējās par tiem.

Latvijā kļavu maz, un skaidrs, ka bizness neiznāks, sīrups būs ekskluzīvs produkts. Par bērzu sulas izmantošanu gan var runāt nopietnāk,” pārdomās dalās līgatnietis. No apmēram 50 litriem kļavu sulas iznāk litrs sīrupa, bērza sīrupam vajag simts litru sulas.

Zigmārs nodibinājis uzņēmumu “Ligatne luxury nanofiltred extracts”, izveidojis mājaslapu. Interesi par līgatnieša produktiem izrādījuši vācieši, holandieši. “Vāciešus interesē sasaldēts bērzu sulas koncentrāts. Pēc tam koncentrātam pielej ūdeni un iegūst bērza sulas, kas ir dārgas. Toties tā var samazināt transporta izmaksas,” atklāj uzņēmējs un uzsver, ka bizness būs atkarīgs no apjoma, ko varēs piedāvāt. Protams, arī cenas. Skaidrs, ka ne bērzu sulas koncentrāts, ne sīrups, nemaz nerunājot par kļavu sīrupu, ir dārgi produkti.

Šis pavasaris Zigmāram atnācis darbīgs. Sulu tecēšanas laiks ir ļoti īss. “Pagaidām viss notiek testēšanas režīmā. Mācos, mēģinu. Kļavas ir interesanti koki. 30.decembrī tecināju pirmās sulas,” atklāj Zigmārs. Viņš par vērtīgajām vielām bērzu un kļavu sulās izzinājis iespējami daudz.

“Sīrupa gatavošana pagaidām ir vaļasprieks. Darbs ir nežēlīgs, līdz kārtīgam biznesam tālu. Redzu ļoti garu ceļu, esmu tikai padevis signālu. Svarīgi, vai cilvēkiem garšos. Vai latviešiem bērzu sīrups kļūs tikpat populārs kā kanādiešiem kļavu, rādīs laiks. Ja nebūs, kas pērk, bizness nesanāks,” pārdomās dalās līgatnietis un atklāj, ka bērzu birzis noteikti nestādīs, bet ļoti vērtīga būtu sadarbība ar zemniekiem. “Kļavu Latvijā maz, ja kādam daudz, labprāt izmantotu. Bērzu birzis gan nav retums. Esmu iegādājies pāris tūkstošus septiņu milimetru caurulītes sulu tecināšanai. Tās var savienot un no visas birzs bērziem sulas tecināt vienā traukā. Tad ar iekārtu aizbraucu uz birzi, mājās vedu koncentrātu, ko var saldēt vai vārīt sīrupā,” atklāj uzņēmējs.

Zigmārs Ronis pastāsta, ka cer – vaļasprieks kļūs par biznesu. Viņš bijis uz sarunām ar Pārtikas veterināro dienestu un atzīst, ka darbinieki bijuši ļoti ieinteresēti. “Kad tas vairs nebūs tikai hobijs, jāzina, kas jādara,” saka uzņēmējs un piebilst, ka brīvdienās Līgatnē tirgus laukumā viņš rā-da, kā iegūst kļavu vai bērzu sīrupu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
21

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
46

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
127

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
46
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
138

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
360

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi