Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Gardēžiem, kad tie sasniegs Valmieru

Mairita Kaņepe
00:00
18.01.2017
11
Img 3826 1

Ja skatāmies no Rīgas skatu punkta, tad jaunākajā tūrisma ceļvedī 2017. gadam – “Gardēžu ceļvedis. Rīgas – Gaujas reģions” – tālākais sasniedzamais mērķis ir Valmiera. Seši Valmieras restorāni 2017.gada garumā gatavi sagaidīt tūristus, lai piedāvātu ko īpašu – sajūtu par Latviju caur garšu. Iecerēts, ka risināsies arī sarunas, ko gan latvietis tādu īpašu liek galdā katrā no četriem gadalaikiem. Iecerēts, ka atbilžu meklējumos te ieradīsies pasaules valstu gardēži. Vairums ceļojumu sāks no lidostas vai dzelzceļa stacijas Rīgā, tāpēc tūrisma ceļveži taisnā ceļā vedīs uz centrāltirgu! Jaunā karte “Gardēžu ceļvedis” rāda ceļu arī uz tirgiem Straupē, Cēsīs un Valmierā. Eiropas mērogā šobrīd izplatītais tūrisma ceļvedis cilvēkiem rāda – jo tālāk brauksi no lidostas, jo tālāk tiksi! Latviešu pavāri katrā gadalaikā gatavi ārvalstu gardēžiem pasniegt dabas garšu šķīvi. Arī 101. kilometrā, kad jau sasniegta Valmiera, latvieši, aicinot pie galda, nelikšot vilties.

Kas tad pārstāvēs Latvijas dabas garšu 2017. gada šķīvjos? Tagad, ziemā, trīs galvenie: rupjmaize, pīlādži un rāceņi. Nāks pavasaris, un galdā būs cita trijotne: rabarberi, skābenes, bērzu un kļavu sulas. Pienāks vasara, un, lasot gardēžu karti, tūristi ieraudzīs, kur pasniedz sama gaļu, kur gatavo ēdienus no skābiem ķiršiem un lācenēm. Ja zelta rudens atvilinās gardēžus uz Latviju, tad karte rādīs kā tirgus, tā restorānus galvaspilsētā un Gaujas nacionālā parka trīs pilsētās, lai piedāvātu nogaršot cidonijas, baravikas un smalkus ēdienus no brieža gaļas.

Sestdien, kad Vecrīgā atklāja starptautisko Latvijas tūrisma piedāvājumu, taisni uz ielas – Kaļķu un Vaļņu ielu krustojumā – notika pirmais gardēžu ēdienu festivāls ar ziemas stāstu “Dabas garša šķīvī”. Rīgā atvērtā Valmiermuižas restorāna šefpavārs Dzintars Kristovskis ir izraudzīts par latviešu virtuves vēstnesi. Pasaules gardēžiem jāpasniedz dabas garša šķīvī. Patiesībā svešiniekiem jāļauj apjaust, ka latviešiem tas nav nekāds jauns modes virziens. Tās ir mūsu pamatu vērtības, izvēloties produktus saimes galdam.

“Visu, ko labu atrodam mežā un pļavā, ko izaudzējam dārzā, mēs, latvieši, liekam galdā,” uzsver uzņēmuma “Valmiermuižas alus” pārstāve Jūlija Ville, stāstot “Druvai”, kā Valmieras pusē tiks gādāts par ceļotājiem – gardēžiem, latviskās virtuves izzinātājiem. “Aicinot baudīt latviskas garšas, mēs izmantosim sezonas produktus. Tagad, ziemā, latviešu šķīvjos ir vasarā un rudenī novāktā un pagrabā saglabātā pārtika. Iesaistoties oriģinālajā tūrisma projektā, 20 restorāni Rīgā un pieci seši restorāni katrā no trīs pilsētām Gaujas nacionālā parka teritorijā – Siguldā, Cēsīs un Valmierā – jau laikus piedomājuši par vietējo produktu rezervēm.

Katras pilsētas pašvaldība, tās tūrisma informācijas centrs bijis atbildīgs, lai starptautiski veidotais Eiropas gardēžu tūrisma projekts veidotos atbilstoši iecerei, kad Latvija iegūs Eiropas mēroga titulu “Gastronomijas reģions 2017”. Pašvaldības bija tās, kas izraudzījās gardēžu ceļvedī “Rīgas – Gaujas reģions” iekļaujamus restorānus. No Valmieras tie ir restorāni pilsētas centrā – “Rātes vārti”, “Agnese”, “Parks”, “Vecpuisis” , “Teātra vīna studija”, kā arī viens restorāns pilsētas pievārtē – “Valmiermuižas alus virtuve”.

“Jau pirms gada aktīvi darbojāmies, lai varētu piedalīties viesu uzņemšanā, kad Latvijai tiks piešķirts tituls “Eiropas gastronomijas reģions”. Visa gada garumā viesmīlīgi sagaidīsim un pasniegsim latviskus ēdienus, pagatavotus mūsdienīgā manierē,” saka Valmiermuižas pārstāve Jūlija Ville. “Arī līdz tam esam uzņēmuši ciemiņus. Rādām, kā rūpnīcā gatavojas alus, stāstām, no kādām izejvielām tas top. Mūsu uzņēmuma nodarbošanās tik ļoti atbilst Eiropas projekta idejai par dabas garšu, ka tieši mūsu šefpavārs Dzintars Kristovskis kļuva par projekta vēstnieku.”

Katrā restorānā bija uzdots izdomāt ēdienus, kas saistīti ar četriem gadalaikiem. Viesi atbrauks baudīt Latvijas dabas garšu šķīvī, un piedāvājumu ikviens ieraudzīs ēdienkartē, uzzinās ēdiena sastāvdaļas un arī saimniecības, kuras sagādājušas produktus.

Valmiermuižas restorānā pavasara ēdienkartē izmantos bērzu sulas, vasarā – lācenes, rudenī būs ēdiens ar cidonijām, ziemā ar pīlādžiem. Tā kā šajā projektā piedalās ne tikai restorāni, arī saimniecības, kas sagādā latviskus produktus, tad arī pati Valmiermuižas alus darītava būšot gardēžu apskates objekts. Valmieras pusē gardēži būs gaidīti arī uzņēmumā “Vaidavas keramika”, Kocēnu pagastā, kur ražo ozolkoka mucas, Trikātas pagastā, kur top daudzveidīgi izstrādājumi no šokolādes, papildinātas ar latvisku garšu.

Valmieriete Jūlija Ville piedalās tūrisma ceļvežu izstrādē un Valmieru pārstāvēs arī tūrisma gadatirgos Baltijas valstīs, kas tūlīt sekos viens otram. Valmiera no Rīgas ir pietiekami tālu, lai Lat-vijas un ārzemju gardēžiem noderētu arī sagatavotais naktsmāju saraksts. Gatavojoties gardēžu pieplūdumam Vidzemē, apkopota informācija par pasākumiem gada garumā Gaujas nacionālajā parkā, arī to, kurus piedāvās muižas un pilsētas. Valmiermuiža janvāra kalendārā iekļāvusi savu ideju par “Garšvielu amatnīcu”. Tajā parādīs itin derīgas prasmes, lai latvisku ēdienu pagatavotu uz ugunskura, piemēram, kā izmanot ugunskura dūmus.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
38

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
108

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
98

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
165

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
27
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi