”Alus sezona visnotaļ atkarīga no tā, kāds ārā laiks. Maija svētki alus ražotājiem bija labvēlīgi. Aprīļa pēdējā nedēļā, pēc pirmajām saulainajām dienām, veikali pieprasīja divreiz vairāk alus nekā iepriekšējā nedēļā. Ja aprīlī patērētājiem piegādājām 200 – 250 tūkstošus litru dzērienu dienā, tad maijā jau ap 400 tūkstošiem litru,” stāsta a/s ”Cēsu alus” valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone un piebilst, ka vasaras sezonai kompānija gatavojusies jau ziemā, lai patērētājiem piedāvātu kaut ko jaunu.
Ar jaunajiem dzērieniem jau varēja iepazīties izstādē ”Cēsu uzņēmējs”. Dzirdēti atzinīgi vērtējumi. Popularitāti ieguvis alus ”Mītava”, kas tapis kopā ar pazīstamo grupu ”Prāta vētra”. Izmantojot grupas dalībnieka Jāņa Jubalta tēva kladē atrastu recepti, tapusi jauna alus šķirne. Prātinieki piedalās arī tā reklamēšanā. ”Visi strādājām ar entuziasmu. Tikpat atbildīgi, kā puiši raksta dziesmas, viņi līdzdarbojās šī alus radīšanā,” atzīst ”Cēsu alus” valdes priekšsēdētāja un atklāj, ka
par ”Mītavu” dzirdētas vien labas atsauksmes. Pagājušonedēļ veikaliem tika piegādātas pirmās pudeles ar jauno “Cēsu special” alu . Tāpat kā ”Dry” alu, arī šā miestiņa vienu pudeli var atvērt ar otru, jo tās apakšā ir atkorķējamais. Tas ir ērti un mūsdienīgi. Pudeles etiķete klasiski eleganta, un alus darītāji ir pārliecināti, ka dzēriens garšos mūzikas un mākslas baudītājiem.
Šonedēļ pircēji saņems vēl kādu jaunumu – maigu ledus alu ”Cēsu premium ice”. Veikalos to varēs nopirkt 0,33 litru pudelē.
“Cēsu alus”, iepriecinot patērētājus, šosezon veikaliem piedāvā jaunus ledusskapjus – extra cold – īpaši auksts. Tajos produkcija tiek atvēsināta līdz nulle grādiem. Ja pierasts, ka vēss alus ir ap desmit grādus silts, tad tie alus baudītāji, kam kārosies īpaši aukstu dzērienu, atspirdzinājumam tādu varēs iegādāties.
”Sezona tikai sākusies, vēl būs jaunumi un pārsteigumi,” saka Eva Sietiņsone un ar gandarījumu stāsta, ka ”Cēsu alus” ražotie viegli gāzētie bezalkoholiskie dzērieni Near water (gandrīz ūdens) kļūst aizvien iecienītāki. Tiem ir maiga garša, nedaudz gāzēti, tajos ir taukus dedzinošais L-Carnitine. Dzēriens satur tikai 9 kcal/100 ml. Šīs sezonas jaunums ir Aqua Plus ar zaļo ābolu garšu. Jaunumi ir arī enerģijas dzērienu, mazalkoholisko kokteiļu un sidru klāstā. Var vien piebilst, ka pērn ”Cēsu alus” enerģijas dzēriens ”Dinami:t” savā grupā bija tirgus līderis.
Šogad ”Cēsu alus” ražošanā investēs septiņus miljonus latu. Tā ir viena no lielākajām investīcijām pārtikas rūpniecībā Latvijā, ieguldījums nākotnei ilgtermiņā. ”Iepriekšējos gados kompānijai bija strauja augšupeja, šis ir stabilizācijas gads,” uzsver valdes priekšsēdētāja. Jūnijā sāks strādāt
skārdeņu ražotne. Telpas jau izbūvētas, tiek uzstādīta līnija. Tas ir atbildīgs darbs, nopietns pārbaudījums, jāmācās, jāapgūst jaunās iekārtas. Jau pabeigta noliktavu paplašināšana. Tiek paplašinātas priekšattīrīšanas iekārtas.
”Cēsu alus” iegulda pusmiljonu latu, lai, pieaugot ražošanas apjomiem, palielinātu notekūdeņu attīrīšanas jaudas. Investīcijas ieguldītas arī, lai dažādotu dzērienu plastmasas pudeles.
”Uzsākot sezonu, uzņēmums ne vien aktīvi strādā, bet arī alus ražotnē
uzņems daudzus augstus viesus. Vakar tie bija 12 valstu militārie atašeji. Jaunais ASV vēstnieks Cēsu vizītes laikā arī apmeklēs alus darītavu. Tuvākajā nedēļā uzņemsim arī žurnālistus no Maķedonijas un Somijas.
”Jāteic, pēdējos gados pie mums, lai iepazītos ar uzņēmumu, viesojušies ļoti daudz ārvalstu pārstāvji – Baltijas valstu pašvaldību ministri, ģenerālprokurors un citas augstas amatpersonas, ” ar lepnumu stāsta Eva Sietiņsone un uzsver, ka ”Cēsu alus” ir pagodināts uzņemt gan valsts pārvaldes, gan citu valstu amatpersonas un pārstāvjus.
Kā katru vasaru, a/s ”Cēsu alus” strādājošo skaits palielinās. ”Šis gads darbinieku piesaistē ir vieglāks par iepriekšējo. Darbaspēka tirgus stabilizējies. Ja pērn daudzi strādājošie izteica nepamatotas pretenzijas, jo varēja viegli atrast darbu citur un, piemēram, celtniecībā īsā laikā nopelnīt vairāk, šobrīd situācija mainījusies, prasības kļuvušas adekvātas. Sezonas laikā strādājošo skaits palināsies vismaz par 40 cilvēkiem. Nepārtraukti saņemam pieteikumus. Cēsīs uz vienu vakanci patlaban piesakās ap 20 strādātgribētāju. Pērn uz dažām brīvām darba vietām nedēļas laikā nepieteicās neviens,” situāciju darba tirgū raksturo Eva Sietiņsone un piebilst, ka cilvēki meklē stabilitāti, un kompānija rūpējas, lai strādājošie būtu apmierināti. Patlaban a/s”Cēsu alus” strādā ap 240 darbinieku. Šogad par 20 vairāk nekā pērn. Kaut vairākas iekārtas tiek automatizētas, kompānijas attīstība aizvien ir ļoti strauja un nepieciešams arvien vairāk darbinieku.
Vasara ir aktīvākais atpūtas, koncertu un dažādu pasākumu laiks. Šosezon ar ”Cēsu alus” atbalstu notiks vairāki pasākumi rajonā un Latvijā. Tāpat kā iepriekš, akciju sabiedrība atbalstīs brīvdabas izrādes ”Vienas vasaras ministrs” vairākās pilsētās, protams, piedalīsies ”Prāta vētras” tūrē, Cēsīs – Imantdienas, arī bērnu svētki ne pirmo gadu risināsies ar ”Cēsu alus” atbalstu.
” Mums šovasar svarīgi, ka desmito gadu tiks pasniegta balva ”Cēsnieks” par devumu pilsētai, ieguldījumu vēsturē, kultūrā, sociālajā jomā. Kopā ar bijušajiem laureātiem domājam, kā godināt ne tikai desmito balvas ieguvēju, bet atcerēties iepriekšējos,” stāsta cēsniece Eva Sietiņsone un aicina jau tagad cēsniekus pārdomāt, kas varētu būt šī gada “Cēsu alus” balvas ”Cēsnieks” laureāts.
Cēsu lielākā ražotne allaž lepojusies par piederību Cēsīm. ”Vēsture mums ir būtiska, ” uzsver ”Cēsu alus” valdes priekšsēdētāja un atklāj, ka ļoti gribētu šogad pabeigt alus darīšanas vēstures ekspozīcijas izveidi. Varbūt tā atradīs vietu Cēsu pilī, jo tieši te 1590. gadā sākās alus darītavas vēsture. ”Tas ir laikietilpīgs darbs, kultūrvēsturisks ieguldījums. Negribam steigties, bet izdarīt to pamatīgi un kvalitatīvi,” atzīst Eva Sietiņsone, novēlot saulainu vasaru.
Komentāri