Svētdiena, 14. decembris
Vārda dienas: Auseklis, Gaisma

Galdā ķirbji un burkāni

Sarmīte Feldmane
08:01
24.10.2025
45
Top View Pumpkin Carrots

Nītaurietes Ingrīdas Vītiņas ikdienas rūpes ir mazbērni. Pēc skolas jāsagaida mājās ar pusdienām, jāpacienā ar kādu gardu našķi.

“Pieskatu mazbērnus un eksperimentēju virtuvē,” ar smaidu teic nītauriete. Interese par kulināriju un konditoreju viņai jau no skolas laikiem. Tad recepšu grāmatu bija maz. Ingrīda antikvariātos pirka poļu, vācu, čehu pavārgrāmatas, žurnālus un ar vārdnīcas palīdzību atšifrēja rakstīto. Un mēģināja gatavot. Ārzemju izdevumos receptes bija ar skaistām bildēm, tās tika krātas.

“Tagad vairāk eksperimentēju, negatavoju pēc citu receptēm. Katra recepte ir pamaināma. Cits grib mazāk cukura, dažam negaršo sīpoli, var izmantot ķiplokus.  Iespēju daudz, tikai jāpamēģina,” saka Ingrīda un piebilst, ka televīzijā, protams, iecienītākie ir kulinārijas raidījumi, tos garām nelaiž. Ne jau lai uzzinātu kādu recepti, bet gan kādas garšas sader kopā, kādas ne, kā garšvielas cita citu pastiprina vai nomāc.
“Ne uzreiz izdodas, kā gribētos, mazbērni, bērni novērtē, tad no kādas sastāvdaļas atsakos vai pretēji – kaut ko pielieku klāt,” atklāj nītauriete un uzsver, ka bieži rezultāts ir atkarīgs no miltiem, to kvalitātes. Pēdējā laikā viņa izmanto    “Kaunas grūdai” premium kviešu miltus.

Ir rudens, dārzs novākts, un izaudzētais jāliek galdā. “Kāpēc kaut kas negaršo? Visticamāk, ja kaut kas negaršo, bērnībā nav pagaršots.    Kad atbrauc mazbērni, tad  ceļu galdā dažādus ēdienus un stāstu, ka tas ir burgers, tas nagets. Vai tad sacepti ķirbji nav nageti, un burgeri taču arī var būt dažādi,” noslēpumu atklāj Ingrīda un atzīst, ka jaunajai paaudzei ķirbji īpaši neiet pie sirds, bet, kad izdodas notušēt to garšu, ēd ar gardu muti. 

Burkānmaizītes

Rauga mīklai vajag:
100 ml eļļas
100 ml piena
200 ml silta ūdens
tējkarote sāls
3 ēdamkarotes cukura
530 g miltu
2 tējkarotes sausā rauga

Pildījumam:
100 ml eļļas
500 g smalki sarīvētu burkānu
100 g smalki sagriezta sīpola
1 ēdamkarote “Santa Maria” garšvielas kartupeļiem
3 ķiploka daiviņas
sezama sēklas
sakulta ola

Uz pannas apcep sīpolus un burkānus, kamēr mīksti; pievieno garšvielas un noņem no uguns. Piespiež ķiploku, visu sajauc un atdzesē.

Kad mīkla uzrūgusi, to izrullē, uzklāj pildījumu un sarullē rullītī, sagriež gabalos. Liek uz pannas, nosmērē ar olu, virsū uzber sezama sēklas. Cep kā pīrādziņus, kamēr gaiši brūni.

Pildījumu var izmantot arī pīrādziņiem, nedaudz pieliekot pīrāgu gaļu.

Plānās vafeles ar ķirbju biezeni

Vajag:
125 g ūdens
125 g ķirbju biezeņa
170 g miltu 
1 olu
4 ēdamkarotes cukura
4 ēdamkarotes eļļas
3 ēdamkarotes kartupeļu
cietes
pustējkaroti vanilīna
pustējkaroti kanēļa
pustējkaroti sodas
šķipsniņu sāls

Olu, cukuru, eļļu, garšvielas, biezeni un ūdeni  mikserī sakuļ. Tad piejauc miltus, pievieno sodu un kartupeļu cieti. Vafeļu masa gatava, var cept.

Ķirbju biezeņa saldējums

Vajag:
250 g saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
100 ml piena
200 ml ķirbju biezeņa
1 tējkaroti citrona aromāta
citrona miziņu

Sakuļ saldo krējumu ar cukuru kā putukrējumu, pievieno pienu, biezeni, sarīvētu citrona miziņu un citrona aromātu, lai notušē ķirbja garšu. Var pievienot arī ķirbju sukādes. Visu vēlreiz uzputo, salej trauciņos un liek saldētavā. Saldējumu var pildīt vafelēs, pasniegt ar kādu mērci. Pieaugušajiem var pievienot liķieri “Marcati Limoncello”.

Lai labi garšo!

Piektdien003.qxd

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Virsnieka gods nav tikai vārdi

19:20
14.11.2025
104

Novembris. Latvijai īpašais mēnesis, kad patriotiskās jūtas izviļņojas publiskajā telpā sarkanbaltsarkanās krāsās, citos nacionālos simbolos un latvju zīmēs. Atceramies un godinām vēsturi. Šķiet, paaudzei, kas piedzīvojusi padomju okupācijas laikus, šis mēnesis ir vēl īpašāks. Tā Latvijas valstiskumu, cilvēkus, kuri par to cīnījās, latviešu karavīru godināšanu izjūt dziļi un to apzinās arī kā savas iekšējās brīvības […]

Ada zeķes ukraiņiem un dodas garās pastaigās

19:15
14.11.2025
88

Kopš kara sākuma Ukrainā multiplās sklerozes biedrība “MSs Cēsis” ikvienu aicina adīt zeķes, lai tā palīdzētu Ukrainas karavīriem frontē. Dziju biedrībai ziedo “Limbažu Tīne”, bet pieteikties adīt zeķes var ikviens, kurš jūt aicinājumu. Viena no adītājām ir deviņdesmitgadīgā cēsniece Lidija Jonāne, kurai ne tikai padodas brīnišķīgu zeķu adīšana, bet ir arī lieliska humora izjūta un […]

Uzmanoties no kritienu riska

19:10
14.11.2025
21

“Saskaņā ar Pasaules Veselības Organizācijas datiem, katru gadu tiek reģistrēti 37,3 miljoni kritienu, kas ir pietiekami smagi, lai persona vērstos pēc medicīniskās palīdzības. Tuvojas gada tumšākais gadalaiks – ziema, kad kritienu riskiem ir jāpievērš īpaši liela uzmanība. Ceļi kļūst slideni, ielas ir apledojušas, šie un daudzi citi faktori palielina kritienu risku senioriem un cilvēkiem ar […]

Dažādi raksti

19:00
14.11.2025
34

Svētku pabalsts politiski represētām personām Novembrī Cēsu novada pašvaldība, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes personu datu apstrādes departamenta ziņām, Cēsu novadā deklarētām politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem izmaksā svētku pabalstu 75 eiro apmērā, informē Cēsu novada Sociālā dienesta vadītājas vietniece Vita Pleševnika. Šogad pabalstu saņems 256 cilvēki. Pabalsts tiek ieskaitīts […]

Arvien kustībā – Juris Kokins

08:14
24.10.2025
302

Vai novērtējam tik būtisko vajadzību būt kustībā un svaigā gaisā? Ne vienmēr. Taču cilvēki, kas savu dzīvi saistījuši ar sportu, ar aktīvām nodarbēm dabā, saglabā darbīgumu un dzīvesprieku arī seniora gados.Juris Kokins ir pazīstams novadniekiem, kas nodarbojušies un nodarbojas ar sportu. Viņu zina jaunā paaudze, kam Juris, Jaunsardzes instruktors, rīkoja pārgājienus, nometnes, mācīja militāras iemaņas […]

Saudzēt acis rudenī

08:10
24.10.2025
47

Rudenī līdz ar tumšāka laika iestāšanos vairāk jāpiedomā, kā saudzēt acis, tās lieki nepārpūlot. Cēsu klīnikas oftalmologs Dāvis Raščevskis “Druvai” pastāstīja, kam tumšajā sezonā vairāk pievērst uzmanību, rūpējoties par redzi, kādi simptomi jāpamana un cik bieži nepieciešams apmeklēt acu ārstu. Acis regulāri jāmirkšķina Seniori daudz lasa, darina rokdarbus, min krustvārdu mīklas. Tas prasa koncentrēšanos, tāpēc […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
14
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
14
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi