Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Veselīgi auzu cepumi ar lepnumu no Cēsīm

Agnese Leiburga
05:51
09.10.2025
153
Auzu Auzas

Lepnums! Cēsniece Linda Gnedlere lepojas, ka viņai izdevušies tik labi, veselīgi našķi ar labu uzturvērtību. FOTO: no albuma

Cēsniece Linda Gnedlere novērtē veselīga uztura nozīmi ikdienā, arī veselīgus našķus. Ilgstoši veselīgu cepumu receptes meklējumi viņu aizveduši līdz savas prečzīmes “auzu auzas” radīšanai. Vasaras beigās “auzu auzas” bija to 13 uzņēmēju pulkā, kuri tika pie iespējas lepoties ar preču zīmi “Radīts Cēsu novadā”, kas apliecina piederību un ieguldījumu nozares un novada attīstībā.

“Manām “auzu auzām” tagad ir nepilni divi gadi. Pa­gājušajā gadā neplānoti ļoti zīmīgā datumā – Valentīndienā, 14.februārī – es tās piereģistrēju,” atklāj Linda. Pastāstot vairāk, viņa atzīst, ka lielākoties visiem auzu pārslu cepumi asociējas ar saldinātiem, kraukšķīgiem un pacietiem kulinārijas izstrādājumiem, bet viņas radītie esot pavisam citādi – biezi, irdeni un mīksti, katrs cepums esot aptuveni 50 gramus smags. “Dažkārt klienti teikuši, ka katrs cepums ir drīzāk kā maza kūciņa vai batoniņš,” atzīst to veidotāja, parādot, ka viņas izstrādājumi ir roku darbs, radīts zieda formā, lai atšķirtos no standarta cepumu piedāvājuma. Sastāvdaļas ir izmeklētas un pārdomātas tā, lai būtu pēc iespējas labāka uzturvērtība. Ir domāts, lai sastāvā būtu gan šķiedrvielas, gan olbaltumvielas, bet saldināti cepumi tiek ar datelēm, jo tās ir gana saldas.

Ideālās cepumu receptes meklējumi sākušies jau sen, jo Lindai arī ikdienā patīkot eksperimentēt un rūpēties, lai ģimenes, kurā aug divi bērni, uzturs būtu pēc iespējas veselīgāks. Linda atklāj, ka viņu mājās tāda parastā beramā cukura nemaz neesot, gluži tāpat kā balto kviešu miltu.

“Tā es pamazām darbojos. Pievienoju auzām dažādus augļus un ogas, meklēju jaunus garšu salikumus,” teic cepēja, atklājot, ka vēlējusies, lai arī citi, ne tikai ģimene, var nogaršot, cik labi tie ir izdevušies, tāpēc sākusi cepumus piedāvāt pircējiem. Pašlaik “auzu auzas” sortimentā ir piecu veidu cepumi. Esot pamēģināts ražot vēl citus, bet tie tomēr neesot iegājušies stabilā piedāvājumā. Sortimentā turēt pārāk daudzus veidus neesot ērti arī tāpēc, ka, pircējam pasūtījumā izvēloties visu veidu cepumus, bet vien pa dažiem no katra varianta, Lindai ir sarežģīti vēlmi nodrošināt.

“Ir tomēr mīklas apjoms, kas man jāgatavo, lai nodrošinātu ideālo kvalitāti,” paskaidro cepēja. Jāpiebilst, ka “auzu auzas” cepumi tiek gatavoti tikai pēc pasūtījuma, klients tos vienmēr saņem svaigi ceptus. Lai cepumi nezaudētu kvalitāti, tie vienmēr izlietojami ieteiktajā termiņā. Ja gribas uzglabāt ilgākam periodam, cepumus var sasaldēt. Pirms likšanas galdā cepumus var pasildīt mikroviļņu krāsnī, tas dod pavisam gardu, tikko ceptu našķu efektu.

Gana ilgs bijis process, kamēr Linda secinājusi, kā tieši labāk cepumos izmantot auzu pārslas, lai produkts nekļūtu sauss un stiegrains. “Ar tādu sastāvu neesmu neko līdzīgu atradusi. Uzskatu, ka mani cepumi ir unikāli un īpaši,” teic Linda.

Viņa arī atzīst, ka preču zīmes “Radīts Cēsu novadā” iegūšana likusi vairāk novērtēt un pašai lepoties ar savu produktu, vienlaikus liekot darīt visu apzinīgāk un pārdomātāk. Preču zīmes iegūšanai sekojuši arī sadarbības piedāvājumi. “Kaut kam jaunam esmu arī piekritusi, kas pašlaik ir procesā,” pauž Linda.
Gnedleru ģimene jau piecus gadus ir cēsnieki, pirms tam mituši Taurenes pagastā. Lindas dēlam ir 17, meitai 11 gadi, abi mācās Cēsīs – dēls Vidzemes tehnikumā, bet meita Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskolā. Vairāk aizrauties ar īpašajiem cepumiem Linda sākusi, kad bērni jau bijuši paaugušies un radies vairāk brīvā laika, lai nodotos eksperimentiem ideālās cepumu receptes meklējumos. “Bet eksperimentēt virtuvē man ir paticis vienmēr, neko nepatīk gatavot pēc parastas standarta receptes. Man pat dēls daž­kārt prasījis, vai es nevarētu kādreiz pārmaiņas pēc izcept vienkārši parastas pankūkas vai kotletes,” tā Linda, atzīstot, ka tieši kotletes ir ideālais veids, kā bērniem no mazotnes iedot dažādus dārzeņus, samaļot gaļas masā klāt, piemēram, burkānus, puķkāpostus vai brokoļus. Savukārt pankūkas viņas mājā nekad netopot no parastajiem kviešu miltiem, jo to viņai nemaz neesot. Lindai vienmēr griboties pa­ekspe­rimentēt, mīklai pieliekot kaut ko netipisku, piemēram, čia sēklas vai kādu citu oriģinālu piedevu.

“Man cilvēki jautājuši, vai es ar šo nopelnu, bet te vispār nav runas par pelnīšanu, bet gan par dalīšanos ar vērtīgo. Es lepojos, ka man kaut kas tik labs izdodas, tādēļ gribu tajā dalīties ar citiem,” atklāj Linda, pastāstot, ka pamatdarbā strādā zobārstniecības administrācijā. Sarunas laikā viņa vairākkārt uzsver, cik ļoti priecājas būt tieši Cēsu novada ražotāja.

“Radīts Cēsu novadā” ir stāsts par esošiem un jauniem uzņēmējiem, kuri lepojas ar sevi, ka viņu radītā prece, produkts vai pakalpojums tiek ražots Cēsu novadā. “Esmu lepna, ka dzīvoju Cēsīs. Cēsis ir skaista, mūsdienīga, bet tajā pašā laikā vēsturiski bagāta pilsēta. Te ir manas mājas,” augustā pēc preču zīmes “Radīts Cēsu novadā” saņemšanas soci­ālajos tīklos priekā dalījās Linda.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
96

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
53

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1007
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Meksika - senu un mūsdienīgu tradīciju zeme

06:21
08.12.2025
56

Aivis Dombrovskis ir psihologs, psihoterapeits, viņa sirds pieder vienīgi Cēsīm, bet darba dzīve ir Rīgā un ārzemēs. Šoruden viņš bija Meksikā, piedalījās pasaules transpersonālās psiholoģijas un psihoterapijas konferencē “2025 XOLOTL”. Pasākuma norises laiks pielāgots meksikāņiem tik nozīmīgajām Mirušo dienas svinībām. Piepildīt sapņus – iepazīt Meksiku Kad ģeogrāfijas skolotāja Cēsu 1. vidusskolā rādīja filmu par Meksiku, […]

Sabiedrības līdzatbildības izjūta aug

06:06
07.12.2025
506
4

Iedzīvotāju ziņojumi par iespējamu vardarbību kļūst aizvien biežāki, netrūkst ne dzērājšoferu, ne pieaugošas agresijas izpausmju, kā arī aizvien vairāk ir telefonkrāpnieku upuru. Par raizēm un arī panākumiem darbā Policijas dienas, 5. decembra, priekšvakarā uz sarunu aicinājām Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) Dienvidvidzemes iecirkņa priekšnieci Ingu Randari. -Kā jutāties, uzsākot dienestu policijā, un kā […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
22
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi