Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Nedodas prom, bet paplašina ražošanu

Sarmīte Feldmane
05:49
27.08.2025
263
Zindari

Gandarījums, ka klienti novērtē. “Zindari” saimnieks Agris Elperis. FOTO: no albuma

Pie ražotnes Cēsīs plāksne ar uzrakstu “Zindari” noņemta, bet saimnieks Agnis Elperis ir tikpat rosīgs un aizņemts.

“Viss notiek un attīstās,” viņš saka un piebilst, ka dzīvē daudz kas ir apstākļu sakritība un pašam jāizvēlas ceļš, pa kuru iet.

Pirms diviem gadiem cēsnieks izveidoja koprades darbnīcu “Zindari”, sāka izgatavot hidrolātus jeb ziedūdeņus,    augu izvilkumus eļļā, čagu.    Tika izveidots internetveikals, kas veiksmīgi darbojas, jo produktiem ir pieprasījums.

“Neesmu pamēģinājis plašākā tirgū. Izpētot to, saprotu, ka tam,  ko ražoju,    tirgus ir    augošs, Eiropā pieprasījums ik gadu palielinās. Redzot noietu Latvijas internetveikalā, jo produktus tirgoju tikai internetā, saprotu, ka attīstības iespējas ir mazas, Iemesls vienkāršs – mazs tirgus,” stāsta “Zindaru” saimnieks.

Drīzumā viņš sāks iekārtot ražotni Austrijā, skaistā vietā, kur no mājas redzami sniegotie Alpi, blakus Innas upe, kurai otrā pusē- Vācija. Ražotnē iecerēta telpa, kur interesenti varēs paši darboties meistarklasēs, gatavot hidrolātus, uzzināt, kādas vērtības varam gūt no augiem.

“Internetveikals būs Austrijas un Vācijas tirgum. Vienādus produktus piedāvāšu gan no mūspusē, bioreģionā    vāktiem augiem, un    tas būs rakstīts uz etiķetēm, gan arī      no augiem, kas vākti tīrā vidē pie Innas.    No Cēsīm un Latvijas nepazūdu,” saka A.Elperis un piebilst, ka būs interesanti, ko pircēji vairāk izvēlas Latvijā, kas labāk patīk vāciešiem un austriešiem.

“Zindari” Cēsīs atstāj telpas, kurās līdz šim strādāja, taču citviet pilsētā tiks iekārtota maza ražotne, kura gan nebūs publiski pieejama. “Vasarā droši vien uz vairākiem mēnešiem būšu te. Pļavas, meži pazīstami, zinu, kas, kur aug, kad zied. Taps produkti no augiem, kas aug Gaujas Nacionālajā parkā,” atklāj cēsnieks un uzsver, ka iesāktais tiek turpināts, tikai plašāk – Cēsīs un Austrijā.

Atrast savu nišu

Par ziedūdeņiem, augu ekstraktiem A.Elperis zina daudz stāstīt. Par katru augu, ko tas var dot. “Lai visu apgūtu, mūža nepietiks,” viņš nosaka. Ar “Zin­daru” zīmolu piedāvājumā ir 39 hidrolāti. Ne tikai tādi, ko katrs var iedomāties, – jasmīna, ievas, asinszāles, ābeles, ceriņu,    kumelītes, priedes, bērza, bet arī ceļmallapu, raspodiņa, liepu lapu, nātru, pīlādžogu, raudenes. Agnis pastāsta, ka pasaulē vispieprasītākais ir rožu smaržūdens, tad lavandas, rozmarīna un kumelīšu. “Zindari” lavandu iegādājas Latvijas lauku saimniecībās, bet rozmarīnu -bioveikalos. Visi Cēsīs ražotie hidrolāti ir reģistrēti Eiropas Kosmētikas līdzekļu elektroniskās paziņošanas portālā CPNP , uz etiķetēm ir produktu apraksti, reģistrācijas numuri.    “Hidrolātā ir auga esence, to nevar salīdzināt ar sulu, tēju, jo katram augu produktam ir sava vērtība. Tvaicējot piecas stundas, augs atdod tādas vielas, kuras citādi nedabūt,” pastāsta A.Elperis un piebilst:    “Redzēs, ko par augu ekstraktiem teiks vācieši, austrieši.”   

Kādreiz katrai zāļu sievai skapītī bija ne tikai zāļu tējas,bet arī dažādu augu uzlējumi. Agnis daudz pētījis, kā katru ekstraktu pareizi izgatavot. Tiek izmantota vīnogu kauliņu, saulespuķu, čia sēklu eļļa.    Ir augi, kuri  pat trīs mēnešus jātur saulē, citi tikpat ilgi tumsā, tikai tad eļļas izvilkums ir gatavs.

Smags darbs jāiegulda, lai iegūtu un sagatavotu čagu. Arī tā kļūst aizvien pieprasītāka, jo daudzi iepazīst šo dabas dotās bagātības vērtību. “Zindaru”gatavotā ir reģistrēta kā uztura bagātinātājs.

“Man patīk darbības niša, kurā esmu. Jā, daudzi Latvijā ražo hidrolātus, augu ekstraktus, čagu, bet ne tik daudzi kā zāļu tējas,” saka A.Elperis.

Uzņēmējam jāmāk rēķināt

Agnis Elperis ir pieredzējis uzņēmējs. Ne tikai cēsnieki viņu pazīst kā “Cēsu maizes” dibinātāju un vietējo produktu veikala “Milti un Zīle rokā” izveidotāju. Pamazām maiznieks ieguva klientu uzticību, bet zīmols- atpazīstamību. “Pēc septiņu gadu darba biju noguris. Aizņemtība bija pārlieku liela. Māsīca jau strādāja ceptuvē un pamazām pārņēma “Cēsu maizi”. Prieks, ka Zaļaiskalnu ģimenes uzņēmums attīstās,” pastāsta A.El­peris un atklāj, ka maizes cep­šanai savulaik pievērsies, lai nedaudz pamainītu nodarbošanos. Viņš ir informāciju tehnoloģiju vadības izstrādes un administrēšanas speciālists. Izglītojies Anglijā un Vācijā.

“Darbs bija labi atalgots, bet saspringts, nervozs. Atteicos no vairākiem klientiem un veltīju laiku maizes cepšanai. Aizvien man ir pastāvīgie klienti, pie kuriem tagad braukšu no Austrijas,” pastāsta uzņēmējs. Viņš atzīst, ka tikai tāpēc, ka strādāja labi atalgotu darbu, varēja izveidot gan “Cēsu maizi”,  gan “Zindarus”.
“Sā­kumā taču neko nepelni, ieguldi visu, kas ir, un vēl kādu laiku piemaksā par to, ko dari. Ar to ir jārēķinās. Kāpēc vecpilsētā uzņēmēji tik bieži mainās? Tie, kuri saistīti ar tūrismu, vasarā tik daudz nenopelna, lai ziemās    izdzīvotu. Vajag papildu ienākumus, citu darbu. Un ir pašam skaidri jāsaprot, vai nopelnīto algu vērts ieguldīt uzņēmumā, vai tas, ko dari, patiešām ir sirdij tuvs,” pārdomās dalās cēsnieks. Un vēl – viņš pats veido etiķešu dizainu, tās izgatavo, uztur    mājaslapu un regulāri klientus informē feisbukā. “Ja būtu jāmaksā speciālistiem par pakalpojumiem, tie būtu lieli izdevumi,” atgādina uzņēmējs.

Lai arī kādu produktu ražotājs piedāvā, ienācējam tirgū vispirms ir jāiegūst uzticība. “Lai ieietu tirgū, produktam jābūt izcilam, kad jau ir klienti, kvalitāti zaudēt nedrīkst. Daru no sirds. Sociālajos tīklos nestāstu, lai pērk, jo mans ziedūdens ir labākais,    tikai    ievietoju informāciju, ko ražoju un kas tas ir. Pozitīvās atsauksmes iedrošina gan mani, gan pircējus.    Varu teikt, ka tagad “Zindari”ir pelnoši,” saka uzņēmējs.

Veidojot “Zindarus”, A.Elperim bija iecere par koprades telpām, lai vienam nebūtu garlaicīgi, lai sadarbotos. Taču par piedāvāto iespēju interese bija maza, pieteicās viens cēsnieks, kurš kādu laiku pastrādāja reizi nedēļā.    Meistarklasēs, kurās katrs no paša savāktajiem augiem varēja izgatavot hidrolātu, apmeklēja pāris cilvēku nedēļā, palielinoties darba apjomam, Agnim tām pietrūka laika.

“Cēsīs jūtos labi. Ne jau pavisam dodos prom,” saka cēsnieks Agnis Elperis.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
83

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
25

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
287
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi