Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Gatavoja torti pāra kāzām, tagad cep dzimšanas dienas kūkas viņu bērniem

Agnese Leiburga
06:04
18.08.2025
312
Kârumlâde Pers Alb 1

Vineta Žamoidika un Alla Oldermane- Vadzinska. FOTO: no albuma

“Tiešām sirsnīgs paldies “Cēsu alus” komandai par izvirzīšanu titulam un milzīgs paldies ikvienam, kurš balsoja, juta līdzi, un paldies visiem mūsu klientiem un it īpaši vietējiem pilsētniekiem un novadniekiem, kas turpina mūs atbalstīt. Ir patīkami justies novērtētam par ieguldīto darba mīlestību,” par izvirzīšanu balvai “Gada Cēsnieks” teic kafejnīcas “Vinetas un Allas Kārumlāde” radītājas Vineta Žamoidika un Alla Oldermane- Vadzinska.

Jau 15 gadus Cēsu centrā

Par “Vinetas un Allas Kā­rumlādi” mēdz teikt, ka šī kafejnīca ir kā Cēsu Rīgas ielas dinozauri. Citās vietās saimnieki sen jau mainījušies, bet “Vinetas un Allas Kārumlāde” arvien vēl darbojas. Pašas saimnieces pasmejas par šo apzīmējumu un piekrīt, ka arī ir dzirdējušas tādu apgalvojumu. “Nezinu, vai iet pie sirds, ka mūs dēvē par dinozauriem, bet tā jau ir, ka citi iestādījumi tuvākajā apkārtnē nāk un iet, bet mēs tepat vien esam, nu jau piecpadsmit gadus,” teic Vineta. Saimnieces arī pastāsta, ka pirmos divus gadus gan darbojušās blakus ielā. Toreiz radusies iespēja no mazākām telpām pārnākt uz šīm, lielākām.

Abas īpašnieces lepojas, ka ir vietējās līdz kaulam, un pauž prieku, ka ir savējo klientu lutinātas un novērtētas. “Konditoreja ir gan mūsu izglītība, gan sirdslieta,” paskaidro Vineta un Alla, Jautātas, kāpēc izvēlējās tieši šo uzņēmējdarbības jomu. Viņas atminas, ka, uzsākot darboties šajā sfērā, iespēju un zināšanu bijis daudz mazāk nekā pašlaik. Sākumā daudz kas apgūts, skatoties ārzemju grāmatās un žurnālos, mēģinot pašu spēkiem un pielāgotiem pieejamajiem līdzekļiem un instrumentiem atdarināt tur redzamo. “Tad to gala rezultātu nevarēja sasniegt tik vienkārši, kā tas ir tagad,” atzīst Alla, paskaidrojot, ka dažādu gardumu cepšana ir vaļasprieks daudziem un ir iegādājami visdažādākie speciāli tam domāti instrumenti un izejvielas. Nereti arī tie, kam konditorejas izstrādājumu radīšana ir hobijs, izlemj attīstīt to par savu uzņēmējdarbību. “Tomēr visbiežāk viņi specializējas katrs kādā šaurākā nišā, piemēram, cepot tikai kūkas, makarūnus vai kaut ko citu,” spriež Alla. “Mums savukārt piedāvājums gadu gaitā kļuvis ļoti plašs,” piebilst Vineta. Viņa atzīst: “Mums vienmēr bijis tāds dzinulis, ka gribas pamēģināt kaut ko jaunu, tāpēc klāsts visu laiku palielinās.”

Kādam mīļāka kūciņa, citam aknu pastēte

Pašām pamēģinot radīt ko jaunu, parasti griboties arī šo produktu piedāvāt klientiem. Ne vienmēr jaunumi uzreiz iekarojot pircēju sirdis. Dažkārt sākotnēji šķiet, ka to nemaz nevajag, bet vēlāk klienti tomēr šo produktu prasa. Viņas arī pastāsta, ka tagad patērētājs arī kļuvis daudz izglītotāks. “No sākuma kaut to pašu makarūnu bija jāpierunā pagaršot,” atceras Alla. Konditores ar smaidu spriež, ka latviešiem arī sākotnēji tādi makarūni šķituši pārāk mazi un dārgi, bet neviens jau pat nenojauš, cik daudz pūļu pielikts, lai panāktu, ka tie izskatās patiešām skaisti un ir izcili garšīgi.

Taujātas par klientu iecienītākajiem produktiem, “Kārumlādes” saimnieces saka, ka vienu vai pāris tādu esot grūti nosaukt. “Tieši tāpēc, ka produkcijas klāsts ir tik plašs, ir grūti nosaukt pāris iecienītākos. Tādu ir diezgan daudz,” saka Vineta. Abas paskaidro, ka tas lielā mērā esot atkarīgs arī no konkrētā laika posma. Piemēram, ja tuvojoties kādi tradicionālie svētki – Jāņi, Ziemassvētki vai tamlīdzīgi, tad ļoti populāri esot pīrādziņi. Tie ir ļoti pieprasīti arī dzimšanas dienu un darba ballītēm, bet kāzu laikā topā ir tortes un kūciņas. Kūkas gan aktīvi tiekot pasūtītas arī dzimšanas dienām.

Ir klienti, kas gadiem nāk uz kafejnīcu ēst vienu konkrētu izstrādājumu, kas viņam ļoti garšo. “Ir pircējs, kas regulāri nāk pie mums nopirkt tieši aknu pastēti,” situāciju raksturo Alla. Novērots, ka brokastīs iecienītākā esot omlete. Pašām garšojot gan sāļumi, gan saldumi – tikpat labi ierastie pīrādziņi, cik eksperimentāli un jauni garšu salikumi.

“Burvīgi, ka ir klienti, kas nāk pie mums kopš pašiem pirmsākumiem. Viņi, piemēram, ir sūtījuši pie mums savu kāzu torti un tagad pasūta kūkas bērnu dzimšanas dienām. Tas ir īpaši mīļi,” ar gandarījumu teic Vineta. Kon­ditores atzīst, ka nu jau dažkārt esot grūti atcerēties, par kuru kūku tieši ir runa, kad klients saka: “Atceraties, jūs toreiz mums tādu garšīgu kūku uz kāzām izcepāt!” Ja stāstīto papildina toreizējās tortes foto, tad gan parasti neesot problēma atminēties, par kuru konditorejas veikumu ir runa.

Abas kafejnīcas saimnieces atzīst, ka ļoti mīl Cēsis un nekur citur savu kafejnīcu nevar iedomāties. “Tomēr gribētos, lai ir vairāk cilvēku. Jūt, ka paliekam mazāk, pat ielas ir tukšākas,” pārdomās dalās Vineta. Klientu pieplūdums, protams, esot lielāks vasaras mēnešos, kad pastāvīgo apmeklētāju loku papildina tūristi. Tiesa gan, abas pasmejas, ka vairs īsti neesot skaidrs, kad ir atvaļinājumu sezona. Agrāk licies, ka tā sākas apmēram maijā. Pa­gājušajā gadā jūtamāks cilvēku pieplūdums bijis jūlijā. Esot dienas, kad kafejnīcas darbinieces teju visu dienu runā tikai angļu valodā. Ne bez lepnuma saim­nieces palepojas ar foršo kolektīvu, kam svešvaloda neesot problēma. Ar smaidu viņas piebilst, ka šeit esot jānāk pastrādāt, ja grib tikt pie ģimenes pieauguma, jo 15 gadu laikā kolektīvā sagaidīti 18 bērniņi.

Vineta un Alla priecājas, ka viņu darbības loks ir gana plašs. “Ja būtu tikai kafejnīca un nebūtu piegādes un pasūtījumu, nezinu, kā varētu pārlaist ziemas sezonu,” atzīst Vineta. Viņas palepojas, ka “Kārumlādes” izstrādājumi nopērkami arī daudz kur citur visā Latvijā. Tāpat nesezonā klienti nākot uz kafejnīcu ne tikai iedzert kafiju un apēst kaut ko garšīgu, bet arī nopirkt kaut ko dāvanām – garšvielas, kādu našķi vai ko citu.

Nominācija balvai “Gada Cēsnieks” bijis negaidīts, bet patīkams pārsteigums. Abas uzņēmējas pauž prieku par balvas saņēmēju – skolotāju Agritu Bart­u­sēviču. Vineta un Alla atzīst, ka viņām milzīgu gandarījumu radījusi jau šī nominācija vien. Tā kā abas ļoti mīl Cēsu pilsētu, kurā izveidojušas kafejnīcu, tad saka – kamēr vien cilvēki labprāt izvēlēsies baudīt šo produkciju, viņas turpinās darboties kafejnīcā pašā Cēsu sirdī. Esot arī šādas tādas jaunas idejas, par kuru īstenošanu vēl tiek domāts.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
77

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi