Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Desmit mīti par alkoholu

Druva
21:57
24.06.2009
29

Sabiedrībā ir iesakņojušies daudzi maldi un pat mīti par alkoholisko dzērienu noderīgumu. Cik no tiem ir patiesi? 1. mīts. Ar alkohola palīdzību var ātrāk sasildīties Alkoholiskos dzērienus bieži mēdz uzskatīt par sildošiem. Kādēļ? Cilvēki ir pārliecināti, ka spirtam ir siltuma efekts, un nosalušam cilvēkam pašas labākās zāles ir malks stipra dzēriena. Šajā apgalvojumā ir pavisam nedaudz patiesības. Ķermeņa atdzišanas gadījumā palīdz apmēram 50 grami degvīna vai konjaka — šāda alkohola deva paplašina asinsvadus un normalizē iekšējo orgānu apasiņošanu. Turpmākās alkohola devas palielina asinsriti ādā — tā kļūst sārta un rodas patīkama siltuma sajūta. Tomēr šis mirklis ir mānīgs — vienlaicīgi pastiprinās arī siltuma atdeve un organisms sāk atdzist vēl vairāk. Turklāt cilvēks to nemaz nemana, jo viņam ir mānīga sajūta, ka viss ir kārtībā. Secinājumi? Alkoholisko dzērienu sildošais efekts ir krietni pārspīlēts. 2. mīts. Alkohols palielina apetīti Alkohols patiešām rosina apetīti. Tomēr vieglu izsalkuma sajūtu provocē tikai stiprie dzērieni, turklāt mazos daudzumos. Runa ir par 20-25 gramiem degvīna, kas iedarbojas uz sāta sajūtu un uz mirkli „iemidzina” to. Viss process notiek ne mazāk kā 15-20 minūtes, tādēļ nav pareizi iedzert „apetītes veicināšanai” tieši pirms ēšanas — apetīte taču neparādīsies pāris sekunžu laikā! Turklāt alkohols pirms ēšanas arī nav pareizā izeja. Tas pārāk agresīvi iedarbosies uz tukšā kuņģa gļotādu, kā rezultātā pastiprināti izdalīsies kuņģa sula. Vai gastrīta veidošanās nav pārāk augsta cena, lai paēstu ar apetīti? 3. mīts. Alkohols noņem stresu Ļoti bieži noguruši cilvēki mēģina sev uzlabot garastāvokli ar alkohola palīdzību, kaut arī tas nav īsti pareizi. Lai mazinātu iekšējo saspringumu un atslābinātos, var iedzert pavisam nedaudz — 20-30 ml degvīna vai konjaka, vai 40 ml vīna vai martiņi. Diemžēl visbiežāk šim mērķim tiek patērēti daudz lielāki alkohola daudzumi un šajā gadījumā scenārijs var attīstīties divējādi. Viens variants — palielinās nogurums, pasliktinās garastāvoklis un parādās savdabīga depresija, kas liek justies vēl sliktāk. Otrs variants — alkohola izraisīta eiforija, kas neizbēgami beidzas ar depresiju. Nevienā no variantiem stress nemazinās. Tāpēc — ja vēlies mazināt stresu ar alkohola palīdzību, dari to ar prātu. 4. mīts. Alkohols paaugstina darba spējas Daudzi ir pārliecināti, ka alkohola ietekmē ir vieglāk strādāt. Runa nav par vidēju vai augstu reibuma pakāpi, kad notrulinās visas jūtas un reakcijas, bet gan par nelielu alkohola devu, kas aktivizē domāšanas procesu. Tomēr šī sajūta ir pilnīgi subjektīva, kā pavisam nesen pierādīja kāds austrāliešu zinātnieks, kas veica dažādus pētījumus. Izrādās, viegli iereibušiem cilvēkiem domāšana un reakcijas var paātrināties, tomēr tās bieži mēdz būt kļūdainas. Turklāt pat nelielas alkohola devas pazemina koncentrēšanās un spriestspējas kvalitāti. Secinājums viens — strādāt „zem grādiem” ir dārgāk. Varbūt arī darbs tiks paveikts ātrāk, taču tiks pieļautas kļūdas. 5. mīts. Alkohols pazemina asinsspiedienu. Daudzi hipertoniķi domā, ka var pazemināt spiedienu, iedzerot kādu glāzīti, jo alkohols taču paplašina asinsvadus… Jā, zināma taisnība šajā apgalvojumā ir — nelielas alkohola devas tik tiešām mazina asinsvadu sieniņu tonusu. Tomēr jāņem vērā arī tas, ka alkohols paātrina sirds darbību, savukārt arteriālais spiediens vistiešākajā veidā ir atkarīgs no asins apjoma, ko izpumpē sirds. Jo lielāks apjoms, jo augstāks spiediens. Tādēļ nekādā gadījumā alkoholu nedrīkst uzskatīt par zālēm hipertonijas ārstēšanai. Situācija kļūst vēl nopietnāka tādēļ, ka daudzi alkoholiskie dzērieni satur bioloģiski aktīvas vielas, kas arī mēdz iedarboties uz arteriālo spiedienu — visbiežāk negatīvi. 6. mīts. Kvalitatīvs alkohols nav kaitīgs Nekvalitatīvs alkohols, protams, ir kaitīgāks par kvalitatīvu, tomēr zini, ka jebkurš alkoholiskais dzēriens indē organismu. 7. mīts. Alkohols ir labas zāles pret saaukstēšanos Neskaitāmi cilvēki ārstējas no saaukstēšanās ar degvīnu — pievienojot ābolus, medu, piparus un vēl daudz ko citu. Uzskata, ka šāds „kokteilis” gan pazemina temperatūru, gan ārstē iesnas un mazina kakla sāpes. Neviens gan nezina, kur radusies šāda ideja un uzskata ka senatnē visi ārstējās ar šo metodi. Mūsdienu medicīna gan šādu ārstēšanās veidu neatzīst. Pirmkārt, tādēļ, ka „uguns dzira” nekādā veidā neuzlabo imunitāti. Otrkārt, iekaisušam kaklam spirts nodara vairāk ļaunuma nekā labuma — pēc „ārstēšanās” kakls sūrstēs vēl vairāk. Tādēļ nevajag ticēt degvīna ārstnieciskajam spēkam. Taču var palīdzēt nedaudz uzsildīts sarkanvīns — tam piemīt spēja stimulēt organisma imūnsistēmu. 8. mīts. Alus nav alkohols Valda uzskats, ka tā kā alus ir vājš alkoholiskais dzēriens, tas nekaitē veselībai. Šim maldam var būt katastrofiskas sekas. Alū tik tiešām nav daudz alkohola, tomēr tas nenozīmē, ka šis dzēriens ir nekaitīgs. Tas, tāpat kā citi alkoholiskie dzērieni, izraisa nopietnu atkarību. Ne velti pēdējā laikā aizvien biežāk tiek runāts par tā saukto alus alkoholismu — apiņu dzēriens ļoti nelabvēlīgi ietekmē aknas un sirdi. Ņemot vērā šo, nedrīkst alu uztvert kā limonādi un ik dienu patērēt vairākus litrus. Šāds neprāts ļoti ātri atspoguļosies uz tavu veselību. 9. mīts. Alkoholam nav kalorijas Daudzas sievietes veic visu apēsto kaloriju uzskaiti, taču aizmirst par izdzerto. Alkoholam ir ļoti augsta enerģētiskā vērtība, turklāt jo dzēriens ir stiprāks, jo vairāk kaloriju tam ir. Viens no kalorijām bagātākajiem dzērieniem ir degvīns, turklāt šīs kalorijas ir nevērtīgas, jo tās veido tikai spirts. Nedaudz savādāka situācija ir ar vīnu. Šī dzēriena enerģētisko vērtību daļēji nodrošina ogļhidrāti, kas viegli šķeļas un pārstrādājas. Tādēļ vīns tik ļoti neietekmē cilvēka figūru. Jebkurā gadījumā alkohols satur ļoti daudz kalorijas, tādēļ pirms iedzert padomā ne tikai par savu veselību, bet arī par figūru. 10. mīts. Jāuzkož, nevis jāuzdzer Lielākā daļa uzskata, ka, iedzerot stipru dzērienu, nekavējoties ir jāuzkož, jo uzdzerot alkohols tiek šķīdināts. Šis apgalvojums nav īsti pareizs, jo ir jānoskaidro, kādas uzkodas ir domātas — siltas vai aukstas. Aukstajām uzkodām ir ļoti zema spēja neitralizēt alkoholu un tas diezgan ātri uzsūcas asinīs. Tas pats notiek, ja tiek „uzdzerts”. Tādēļ, domājot šādi, sulas un limonādes var likt vienā plauktiņā ar augļiem un dārzeņu salātiem. Citādāk ir ar karstiem un taukainiem ēdieniem — tie pazemina etanola uzsūkšanos, samazina reibumu un tādēļ tiek uzskatīti par pašām labākajām uzkodām, ar ko nevar sacensties neviens „uzdzeramais”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
4

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
18

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
271
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
62

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1047
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
138

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi