Ieskatoties televīzijas programmā nākamajai nedēļai, uzmanību piesaistīja gaidāmā dokumentālā filma, kas tapusi 2022.gadā, “2050.gads – pasaule bez gaļas”. Lai arī, domāju, man ir visai maz izredžu šādu laika nogriezni sagaidīt, skaidrs, ka paziņotais, ko vēsta filmas nosaukums, cilvēku sabiedrību skars jau daudz agrāk un faktiski ir jūtams jau šobrīd. Ik pa laikam taču ir dzirdams, cik kaitīga veselībai ir gaļa un vispār dzīvnieku izcelsmes produkti, dzirdams, cik nelabvēlīgi gaļas ražošana ietekmē vidi, veicinot klimata pārmaiņas. Turklāt, nemitīgi augot iedzīvotāju skaitam uz planētas Zeme, gaļas patēriņš un tās ražošana, loģiski, arvien pieaug. Tādēļ, kā vēstīts filmā (to var noskatīties arī “YouToobe”), zinātnieki paziņojuši, ka 2050. gadā gaļu ikdienas patēriņā vairs atļauties nevarēsim, jo vienkārši nebūs vairs auglīgu zemes platību, kur audzēt lopus un barību viņiem.
Un tam, lūk, es ticu, bet, ka lielākā daļa sabiedrības labprātīgi atteiksies no dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas, atklāti sakot, ne. Secinājums gluži vienkāršs – īstu gaļu ēst varēs atļauties vien izredzētie. Uz to jau pamazām arī ejam- bioloģiski audzēta, ļoti kvalitatīva gaļa jau tagad nav katram pa kabatai. Ja nu vienīgi tiks atļauts un būs iespējams pašiem nobarot kādu vistiņu, cūciņu vai teliņu. Tas, kas minētajā filmā priecē, – mazajās saimniecībās audzētie lopiņi esot daudz nekaitīgāki dabai un veselīgāki uzturā!
Jāatgriežas pie sentēvu metodēm lauksaimniecībā, tikai tā varēsim izdzīvot! Ja ne – govju vietā kamieļi, gaļas vietā dažādi izstrādājumi no tārpiem… Un tā nav baidīšana- zinātnieki, laboratorijas strādā, eksperimentē, piedāvā.
Kamēr šāda ēdienkarte vēl tikai izmēģinājumu stadijā, jau šodien 5 % planētas iedzīvotāju esot veģetārieši vai vegāni vai nu veselības, vai pārliecības dēļ. Un viņu balsis nākotnes prognožu dēļ kļūst arvien skaļākas un uzstājīgākas. Izskatās, pavisam drīz gaļēdājiem to darīt nāksies slepus, līdzīgi kā slēpt savu patieso dzimumu.
Lūk, piemērs no kādas publikācijas portālā “Jauns”: ““Labdien, kaimiņi. Vai jūs varētu aizvērt logus, kad gatavojat gaļu? Mūsu ģimene ir vegāni (mēs ēdam tikai augu izcelsmes pārtiku), un gaļas aromāts, kad jūs gatavojat, mums izraisa sliktu dūšu un traucē. Mēs būtu pateicīgi par sapratni.”
Kaimiņi, kuriem bija adresēta šī vēstule, šo lūgumu neņēma vērā un savā pagalmā sarīkoja ballīti ar šašliku cepšanu. Vegānu ģimene bija spiesta rakstīt otru vēstuli, tagad izvēloties citu taktiku. Viņi apsūdz kaimiņus par “ņirgāšanos par ģimeni” un “pilnīgu rupjību”. Ģimene savā vēstulē arī apgalvo, ka kaimiņi to darījuši apzināti, lai kaitētu viņu ģimenei: “Esam pauduši bažas par gaļas smaku, kas mūsu ģimenei izraisa sliktu dūšu un traucē mums. Tomēr jūs sestdienas vakarā savā pagalmā sarīkojat grila ballīti un ielūdzat daudzus cilvēkus, zinot, ka tas kaitēs mūsu ģimenei.””
Tad tāda būs tā nākotne? Pilnīgi iespējams. Bet šodien vēl Latvijā pilnā sparā rit gaļas grilēšanas sezona brīvā dabā! Labu apetīti!
Komentāri