Līgatnē darītais vīns kļūst aizvien pazīstamāks un iecienītāks. Daudzi to baudījuši vasarā īpašā
gaisotnē Līgatnes alās, iegādājušies darītavas veikaliņā vai kādā tirdzniecības vietā.
Gada nogalē SIA “Līgatnes vīnu darītava” vīni guvuši augstu novērtējumu Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības rīkotajā ikgadējā vietējo Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā. Tā atzīta par otru labāko pašmāju vīna darītavu starp vairāk nekā desmit, kas piedalījās konkursā. Tajā dažādās grupās vērtēšanai bija iesniegti 157 vīnu paraugi, līgatnieši profesionāļu garšošanai iesniedza 20.
“Ar rezultātu esmu apmierināts,” saka vīndaris Ainars Vanags.
Sauso baltvīnu
grupā
vilkābeles augļu vīns ieguva 1.vietu; 2.vieta ābolu dzirkstošajam vīnam jeb dabīgi raudzētajam šampanietim –
dzirkstošo vīnu (tradicionālās metodes) grupā; 3.vieta deserta sarkanvīnu grupā – aveņu vīnam; 3.vieta pussauso un pussaldo sarkanvīnu grupā – upeņu vīnam.
“Konkursā ir jāpiedalās, lai iegūtu ražojumu kvalitātes vērtējumu, uzzinātu profesionāļu viedokli. Dažam vīnam vajadzīgi trīs gadi, līdz ir galarezultāts,” domās dalās Ainars Vanags un paskaidro, ka konkursā būtiskākais ir iegūtie punkti. Puse līgatniešu darīto vīnu konkursā
ieguva vairāk nekā 700 punktus,
tas ir labākais rezultāts starp darītavām.
500 punkti robeža, kad izpildīta kvalifikācija. Neviens “Līgatnes vīna darītavas” vīns nav novērtēts zemāk.
“Vīnziņi atzīst, ja punktu mazāk,
tas nav labs vīns, bet ne jau kaitīgs. Profesionāļi vērtē garšu, smaržu, krāsu, kopiespaidu, kā jūties pēc dzēriena baudīšanas. Protams, gaume atšķiras, bet profesionāļi vadās pēc šiem kritērijiem,” pastāsta vīndaris un uzsver, ka vīndarim salīdzinājums ar citiem
paveikto un vērtējums ir ļoti svarīgs tālākā attīstībā. “Ērkšķogu vīns ir garšīgs, zinu, ka jāpiestrādā. Vilkābeļu vīns, kas saņēma augstu vērtējumu, pērn vietu nedabūja. Tagad zinu, recepte jāfiksē, varu nodrošināt kvalitāti. Pirmoreiz kā eksperimentu piedāvāju
divu veidu kazeņu vīnu
– deserta sarkanvīnu, kas paticis labāk,
un sauso vīnu. Vērtējums labs, zinu, kas jāuzlabo,” saka Ainars Vanags.
“Līgatnes vīnu darītavā” top ap 20 vīnu šķirnēm, veikaliem tiek piegādātas ap desmit, pārējos var nopirkt Līgatnē.
Pēdējos gados Latvijā rodas aizvien jaunas darītavas.
Ainars Vanags atzīst, ka tas ir tikai pašsaprotami, jo, redzot, ko kāds dara, arī citi grib pamēģināt. Tam, kurš sāk,
vienmēr ir sekotāji,
starp kuriem
var parādīties līderis.
“Svarīgākais – konkurss parāda, ka Latvijā ražo kvalitatīvu vīnu,” uzsver Līgatnes vīndaris un atklāj, ka veikali, kas tirgo vietējo preci,
paši uzrunā ražotāju, jo tic, ka būs pircēji.
Līdztekus vīna darīšanai “Līgatnes vīna darītava” kā ģimenes uzņēmums
darbojas arī ar citām lietām. Pazīstama ir “Karošu darbnīca”, kur tiek gatavoti izstrādājumi no visiem Latvijas kokiem. Te ekskursijās skolēnus iepazīstina ar koku, stāsta, ko
var izgatavot no parastas pagales vai mežā atrasta koka, pēc tam ir pankūku ēšana. Ģimenē katram savs darāmais. Ainara dzīvesbiedre Elita ir atbildīga par grāmatvedību,
dēls Kristaps nodarbojas ar kokapstrādi, meita Sintija gādā, lai viss, kas tiek piedāvāts, būtu skaisti noformēts, viņas draugs savukārt pārzina
mehatroniku, mamma Rasma vada ekskursijas, prot arī darināt skaistus rokdarbus.
“Esmu latvietis, vietējais, kurš piedāvā to, kas ir vietējā reģionā, ko cilvēki pieprasa, –
koka izstrādājumus, vīnu. Ar vienu izdzīvot nevar. Tad vēl
piedāvājam ievārījumus, dāvanu komplektus, tējas,” bilst Ainars un rāda glītas kastītes, kurās pudele aveņu, lāceņu zemeņu vīna, arī tādu pašu ogu ievārījums un zāļu tēja. “Korporatīvās dāvanas ir pieprasītas. Svarīgākais, lai tās būtu gaumīgi noformētas. Arī koka izstrādājumiem jābūt ar kādu svētku akcentu, nevis parastam, ko izmantot mājsaimniecībā,” pastāsta līgatnietis un atzīst, ka divus mēnešus gadā pēc dāvanu komplektiem ir pieprasījums, tas arī viss. Tad jādomā kas cits.
Sarmīte Feldmane
Komentāri