Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Labība gatavojas nevienmērīgi, bet labi

Monika Sproģe
23:00
14.08.2017
116
Labibaskulsana Indarsfoto 4

Lēnām un pakāpeniski sākas graudu kulšana. Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrs nokūlis savu pirmo šī gada ražu – ziemas kviešus ‘Fredis’. AREI Priekuļu pētniecības agronome, Sēklkopības nodaļas vadītāja Nelda Venta vēsta: “Esam nokūluši 12 ha ziemas kviešu un ieguvuši aptuveni 60 tonnas graudu. Pašlaik situāciju uz lauka varētu vērtēt kā nevienmērīgu, jo šur tur graudi ir cieti, bet citviet pienaini un mīksti. Kā jau agrāk pētnieki lēsa, šī gada laik­apstākļi ietekmējuši gan augšanas, gan nogatavošanās procesu. Graudu vārpas ir nepilnas, un laukos vēl krietni daudz zaļo vārpu. Spriežam, ka nebūtu par skādi kādu dienu pagaidīt, un te jābilst, ka graudu kulšana sākas katrā novadā, katrā nogabalā atšķirīgos laikos, jo arī graudaugu šķirnes katru gadu nogatavojas dažādi. Pagājušajā gadā viss nogatavojās vienlaicīgi un nebija iespējams visu iegūto ražu laikā novākt, tad šogad iznāk nogaidīt. Turklāt, apsekojot laukus, secinām, ka rudzi vēl nav sasnieguši pilngatavību. ‘Fredis’ ir agra ziemas kviešu šķirne, tāpēc darbi sākās ar tiem, sāksim kult arī kailgraudu miežus.”

Priekuļu pētniecības centrs strādā nemitīgā sadarbībā ar Stendes pētniecības centru, tādēļ pētnieku savstarpējā saziņa ir ikdienas darba pamats. Izrādās, arī tur kulšanas darbi sākušies ar rapsi, bet pie labības kulšanas kurzemnieki vēl nav ķērušies.

Pētniecības centrs graudaugu audzēšanu veic pēc integrētām lauksaimniecības metodēm, un bioloģiskie lauciņi aizņem vien 19 hektārus. “Bioloģiskie pamatā ir zinātnes lauciņi, un zinātnieki arī domā, ka pašlaik vēl esot par agru ievākt,” saka agronome.

Lai novērstu zudumus, lauksaimnieki labību cenšas novākt tehniskās gatavības pakāpē visīsākajā laikā un tad nekavējoties dara arī nokulto graudu pirmsapstrādi: kaltēšanu, tīrīšanu, šķirošanu. V. Nelda saka: “Pašlaik mitruma procents graudos ir augsts, turpat vai 22 procenti. Pārliecīgs mitruma daudzums vai tā nepietiekamība var traucēt ķīmisko procesu norisei graudā, un rezultātā proteīns graudā uzkrājas nepietiekamā daudzumā. Ideālā variantā mitruma procentam būtu jāsvārstās no 14 līdz 16 procentiem, līdz ar to zemniekiem, kas jau tagad steidz veikt kulšanas darbus, varētu nākties paredzēt lielākas kaltēšanas izmaksas.”

Lai gan Priekuļu pētniecības centram ir sava kalte, tomēr tās ietilpība ir neliela, tāpēc centrs sadarbojas ar LPKS “VAKS” un daļu graudu nodod kooperatīvam, sev paturot vien nedaudz. Pērnajā gadā zemnieki cīnījās ar daļēju izmisumu, jo nācās ne vien ķert sau­lainākus mirkļus, bet arī cīnīties ar smagsvara tehnikas grimšanu. Agronome saka, ka šogad, neskatoties uz lietavām, lauki esot ļoti sausi, tāpēc, ja neatsāksies ilgstošas lietavas, tādām problēmām nevajadzētu būt.

Jaunpiebalgas pusē saimnieki teic, ka labība vēl zaļa, laikapstākļu dēļ viss gatavojas par divām nedēļām vēlāk nekā parasti. Bioloģiskajā saimniecībā “Jaun – Skanuļi” tehnika gatavībā, bet ar darbu vēl jāgaida. Saimniece Valda Dene spriež, ka graudaugus kult varētu sākt pēc divām trim nedēļām: “Mums ir kvieši, mieži, auzas un zirņi. Zirņi ir vārīšanas gatavībā, bet pārējām kultūrām vēl jāpagaida. Ja drīzumā uzlīs lietus, vārpas piebriedīs, un tad vajadzēs siltu laiku, lai varētu nokult. No mitruma nebaidāmies, ja pagājušajā gadā ar tehniku tikām uz laukiem, arī šogad tiksim.”

LPKS “VAKS” agronome Zinta Jansone atzīst: “Nu varam teikt, ka arī Vidzemē sācies šī gada graudaugu ražas laiks, tomēr viss aizkavējies vismaz par divām nedēļām. Tas ir saistīts ar mērenajām un zemajām šī gada temperatūrām, taču tās un mitrums gādāja par labas ražas veidošanos.

Šobrīd kuļ Latvijas agrās kviešu šķirnes, zālāju sēklas un arī ziemas rapšus. Pēc pirmajiem novāktajiem laukiem secinām, ka raža būs krietni lielāka nekā pagājušogad. Saimniekiem, kuri mēslo ar mērķi iegūt ražu un kvalitāti, ieguldītais darbs un līdzekļi attaisnosies, jaušam, ka būs labas graudu un rapšu ražas. Agro kviešu vidējā klēts raža šobrīd rādās aptuveni piecas līdz sešas tonnas no hektāra, kas ir ļoti augsts rādītājs Vidzemē. Pirmajiem novāktajiem ziemas rapšiem ražība drusku virs trīs tonnām no hektāra, un cenas par tonnu šogad kāpušas par 10 līdz 20%, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Mitrums graudiem noteikti vidēji būs augstāks nekā citus gadus, jo novākšanas laiks ir tuvāk rudenim, naktis kļūst garākas, aukstākas, arī rasa lielāka. Kaltēšanas izmaksas mūsu kooperatīvā vēl ir zemas, kas, protams, iepriecina mūsu partnerus zemniekus.”

Tā kā Latvijas laukos drīz mas­veidā sāksies kulšanas darbi, uz autoceļiem palielināsies kombainu un kravas automašīnu skaits, lauksaimnieki aicina autovadītājus būt iecietīgiem un arī uzmanīgiem.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
9

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
34

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
84

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
90

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
159

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
28
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
25
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
40
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi