Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Kaimiņi – Stalbe un Umurga – pretī nezināmajam

Druva
23:00
02.10.2007
6

Administratīvi teritoriālā reforma Latvijā ir neizbēgama. Kāpēc? Uz šo jautājumu konkrētas atbildes nav. Daudzi pagastveči pretojas, jo gadu gaitā darbs iegūlis savās sliedēs, bet valstiski viņi tiek nolikti fakta priekšā – reforma būs. Tādēļ nākas lemt, ar kādu kaimiņu sēst vienā novada klēpī.

„Druvas” kārtējā sarunā ar kaimiņu rajonu robežsaimniekiem – Stalbes pagasta padomes priekšsēdētāju Alfu Lapsiņu un Limbažu rajona Umurgas pagasta vadītāju Pēteri Magoni tas izskanēja konkrēti – palikt kaimiņiem, bet katram savā pusē. Iespēja dabūt naudu

Alfs Lapsiņš atzīst, ka ikdienas ritumā gan Stalbe, gan Umurga katra skatās savā virzienā – Stalbe vairāk uz saviem kaimiņiem, bet Umurgas pagasts uz Limbažiem.

Saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu Umurgas pagasta padomes priekšsēdētājs Pēteris Magone tā arī skaidri pasaka: „Mēs šo reformu negribam.” Un piebilst, ka, ik reizi tiekoties ar kādu no ministriem, jautājis par tās ekonomisko izdevīgumu, jo tas ir galvenais pagasta un arī novadu attīstībā: „Neviens man uz šo jautājumu nevarēja atbildēt, grābstās kā pa gaisu, ka kaut kādi labumi jau būs un iedzīvotāji iegūs vairāk pakalpojumu.” P.Magone ministriem teicis: „Ja esat gatavi dot naudu, tad dodiet tāpat! Kāpēc tās dēļ būtu jāapvienojas vairākiem pagastiem?'' „Tāpat viņi negrib dot, tādēļ uzskatu, ka šis labums būs nosacīts. Spiediens uz administratīvi teritoriālo reformu ir pamatīgs, un saprotu, ka nekas vairs nemainīsies,” pārliecinājies P.Magone un stāsta, ka dienā, kad „Druvai” notiek saruna ar Umurgas un Stalbes pašvaldībām, Umurgā tiek pieņemts lēmums par pievienošanos Limbažu novadam „Ja

valsts piesolījusi 200 tūkstošus latu, tad kāpēc tos nepaņemt,” saka P.Magone un it kā mierinājumam uzsver, ka pagasts jau saglabāsies tā vai tā.

Rodas jautājums, vai pašvaldības tik viegli uzpērkamas, jo nauda, kā zināms, ātri iztērējas. Kas pēc tam? Vai novadi saņems jaunu kompensāciju attīstībai? Šis jautājums vēl miglā tīts. Savienosies, kā izdevīgāk

Pēteris Magone vērtē, ka Umurgai pievienoties Limbažiem ir izdevīgi, jo pilsēta atrodas piecu kilometru attālumā, tur daudziem pagasta iedzīvotājiem ir darba vietas. Tādēļ saites ar šo pilsētu nesaraut. Bet Umurgas pagastam ir izdevīga atrašanas vieta, jo nav tālu arī Cēsis un Valmiera.

„Umurgas īpatnība ir tā, ka savulaik, nu jau nelaiķis, vietējās saimniecības direktors Sproģis likvidēja lauku mājas un izbūvēja pagasta centra ciematu. Tagad vismaz puse mūsu iedzīvotāju dzīvo tur,” stāsta P.Magone un uzsver, ka dzelzs priekškars ar Cēsu rajonu jau Umurgai nav, arī pats, braucot uz Cēsu pusi, iepērkas Stalbes veikalā.

Limbažu novadā paredzēts vienoties Umurgai, Katvaru pagastam, Viļķenei, Limbažu pilsētai un pagastam līdz pat Skultei. Vēl neatbildēts jautājums ir Vidriži un Liepupe, kas skaitās senā Limbažu reņģu galvaspilsēta. „Ja mums nebūs izejas uz jūru, tas neapmierina, tādēļ novadu veidotājiem aizsūtīju vēstuli, lai šo jautājumu lemtu, jo mūsu pusei nav izdevīgs ieteikums, ka jūras puses pašvaldības veido novadu kopā ar Salacgrīvu. Ceru, ka Liepupe būs mūsējā, kaut gan tā ir liela un gara jūras malas daļa – rīdzinieku piejūras atpūtas

vieta ar dārziņu kooperatīviem,” secina P.Magone un vēlreiz cerīgi uzsver, ka pagasts paliks un tā attīstībai jāizmanto piesolītā nauda.

Stalbe kopā ar Raiskumu un Straupi

„Esam pieņēmuši lēmumu – novadu veidosim trīs pašvaldības – Stalbe, Raiskums un Straupe, kas ģeogrāfiski no Cēsīm atrodas Gaujas upes otrā pusē,” reformas neizbēgamību atklāj A.Lapsiņš un mierinājumam stāsta: „Pašvaldības esam vienādas gan budžeta, gan iedzīvotāju daudzuma ziņā. Izvietojums visiem trim pagastiem ir izdevīgs. Piedāvājums, kas nāca no ministrijas, iezīmējot mūs pie Cēsu novada, Stalbei izskatījās par lielu un garu. Biju uz valdības sēdi, kur atbalstīja ieceri apvienoties trim pagastiem pēc pašu iniciatīvas. Sapulcējāmies Straupes, Stalbes un Raiskuma deputāti un nolēmām veidot kopēju novadu,” stāsta A.Lapsiņš.

Te jāpiebilst, ka Cēsu domē, tiekoties ar reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministru Aigaru Štokenbergu, Raiskuma pašvaldība strikti pateica: „Lieciet mūs mierā! Mēs gribam būt paši par sevi!” Tomēr valdības plāns novadu veidošanā tiek īstenots tik autoritāri, ka pagastiem vairs nav nekādas teikšanas. „Tie, kuri piedalījās valdības sēdē, konstatēja, ka viss notiek ļoti ātri un neatgriezeniski. Ja neesat izlēmuši, ar ko apvienoties, tad lemsim mēs un turiet muti ciet,” savu redzējumu pauda A.Lapsiņš, piebilstot, ka labākais variants šajā neizbēgamībā ir izvēlēties pašiem un paņemt naudu, ko par to piedāvā. „Valsts likums paredz novadus izveidot līdz 2009. gadam, tad varam saņemt pusotru miljonu, kas ir vienreizēja palīdzība…Esam pieņēmuši lēmumu saukties par Pārgaujas novadu. Raiskums piekrīt, bet Straupe par šo nosaukumu vēl domā. Būtībā Pārgaujas nosaukums mūsu pusē tiek lietots jau vairākus gadus, un ne jau nosaukumā ir tas svars,” vērtē A.Lapsiņš.

„Novadu nosaukumi ir nosacīti, jo paliks gan Stalbe, gan Straupe un Raiskums,” uzskata P.Magone un vērtē, ka Stalbes un Umurgas pagasts iedzīvotāju ziņā ir līdzīgi. Kā viņiem komunicēties un draudzēties, paliek katra paša ziņā.

Dzīve vairs nenotiek uz vietas

„Līdz ar zemes reformu cilvēki ir tā kā samaisījušies,” secina P.Magone un stāsta, ka daudzi atgūst savus īpašumus, bet dzīves vietu tajos nedeklarē, dzīvo kaut kur citur. „Tomēr ar turīgajiem īpašniekiem mēģinu strādāt, jo no viņiem nāk iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas pagastam ir būtisks. Sajukumu rada pasu režīma atcelšana. Ja kāds brauc strādāt uz Īriju, uz pagasta padomi neatnāk un par to nepavēsta. Pašvaldība tikai pēc laika konstatē, ka pagastā šī cilvēka vairs nav,” stāsta P.Magone.

Umurgas pagastā pašlaik dzīvo 1340 iedzīvotāju, pēdējo gadu laikā skaits samazinājies par 60 cilvēkiem, jo tie strādā ārzemēs. „Īpaši tie ir jaunieši. Ja pirms vairākiem gadiem bija daudz bezdarbnieku, tagad tādi ir tikai tie, kas vispār strādāt negrib,” secina P.Magone.

Runājot par darba vietām, Umurgas pagasta vadītājs atklāj, ka ir perspektīva – septiņus, astoņus kilometrus no Umurgas centra uz Valmieras pusi, pie Iesalkājām gatavojas būvēt lielu celulozes rūpnīcu. „Tās specifiku izdzirdot, daudzi nodrebinās,” smej Magone un atklāj, ka rūpnīcu iecerēts balstīt uz jaunas tehnoloģijas bāzes, kas videi skādi nedarīs, bet nodarbināti tiks apmēram 110 cilvēki. Tie gan pārsvarā būs ķīmiķi un laboranti, bet vietas atradīsies arī šoferiem un krāvējiem. Izejvielas celulozes ražošanai būs salmi, ko gatavojas iepirkt Vidzemē, kā arī makulatūra, ko, visticamāk, iepirks ārzemēs.

Nomales kā dzīvesveids

Uz „Druvas” uzdoto jautājumu, kā dzīvo cilvēki pagastu nomalēs, kur nav pieejams daudz no tā, ko ikdienā saņem pagastu centros vai pilsētās, P.Magone atbild: „Par nomales efekta pastiprināšanos varētu runāt gadījumā, ja vietās, kur bijis kāds kultūras nams vai pasta nodaļa, tā tiks likvidēta. Un, protams, izveidojot novadu, daudz ko nevarēs paturēt. Tomēr dzīvība šais it kā nomaļajās vietās līdz ar to neapstāsies, jo sācies atgriezeniskais process, mājas sāk būvēt vietās, kur kādreiz pat iedomāties nevarēja. Nomales nosaukums zaudē savu jēgu, bet, ja tās tā var saukt, cilvēki paši izvēlas dzīvot nomalēs, tas ir dzīves stils – attālināties no centra.”

„Kolēģim varu piekrist,” tā A.Lapsiņš. „Ko mēs saprotam ar vārdu ”nomales”? Stalbe ir centrs, kur notiek lielākā rosība. Arī Rozula atrodas labā vietā. Vēl Daibe, kas ir tālāk no centra – pāri par 20 kilometriem, ja izbraucam cauri visam purvam. Tomēr katrai vietai ir sava funkcija. Daibēnieši izvēlējušies kluso vietu dzīvošanai, viņiem nav vajadzīgi ne lepni kultūras nami, ne plašas pasta nodaļas. Turienes iedzīvotāji ir apmierināti ar to, kas viņiem ir un kas nav. Ir iedzīvotāji, kuri Daibē mājo nedaudz gadus, brauc uz darbu Cēsīs. Kāds no viņiem man teica: „No rīta pamostoties vai vakaros gulēt ejot, dzirdu dabu. Te riestojot bauro brieži, aļņi un dzērves kliedz! Kad to saklausu, saprotu, ka neviens lielveikala vai pilsētas troksnis šo gandarījumu nevar sniegt,” atceras A.Lapsiņš un kategoriski nostājas pret vārdu “ nomale”. Iedzīvotāji ir apmierināti ar to, ka gan pasts, gan autoveikals piebrauc pie mājas durvīm. „Man, dēliņ, nekur nav jāiet un zirgs nav jājūdz. Man ir mobilais telefons, ja kādreiz kļūst slikti, var zvanīt ātrajai palīdzībai,” tā A.Lapsiņam teikusi kāda Daibes puses iedzīvotāja. Viņš vārdos glezno, ka, iebraucot tā sauktajās nomalēs, sajūtams, ka daba apkārt šalko un nepieciešams nav arī sabiedriskais transports. Turklāt tas ir pieejams, kaut vai pašvaldības autobuss, kas bērnus ved uz skolu.

„Daibītē, kur nav pieejami centru un pilsētu pakalpojumi, pārsvarā dzīvo vecāka gada gājuma cilvēki, pagasta galvenā rūpe, lai tur būtu labi ceļi visos gadalaikos, gan lietū, gan šķīdonī un putenī. Šie cilvēki vairāk arī neko neprasa,” atzīst Stalbes pagastvecis.

„Umurgā ir sešas, septiņas apdzīvotas vietas, kas kādreiz bija saistītas ar kādreizējām kolektīvās saimniecības fermām. Šodien šīs apdzīvotās vietas statusu zaudē, un ne mazums cilvēku tās ir pametuši,” stāsta P.Magone un informē, ka tagad daudzi atguvuši savus īpašumus – zemi, sāk būvēt mājas un atgriezties. „Zemei un nekustamajam īpašumam vērtība ir visā Eiropā, tas drīzumā neizbēgami būs arī pie mums, tukšu vietu nebūs. Kaut vai tāpēc, ka, rēķinot pēc mūsdienu tempiem un iespējām, Rīga ir tuvu un ātri sasniedzama,” vērtē P.Magone. Galvenais – izglītība

Abi kaimiņu pagasta vadītāji uzskata, ka galvenie līdzekļi jāiegulda izglītībā. P.Magone uzsver, ka viņa pagastā pēdējos gados dzimstība palielinājusies, bet A.Lapsiņš nopūšas, jo nākamgad mazā skolēnu skaita dēļ būs jāslēdz pamatskola Rozulā. Stalbes vidusskola tad uzņems visus Rozulas skolas audzēkņus.

Bet paliek jautājums, vai administratīvi teritoriālā reforma veicinās pagasta iedzīvotāju ērtības, kaut vai pamatizglītības iegūšanu, vai pēc tās nebūs jābrauc kilometriem tālu?

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
114

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
47

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
29

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
64

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
23
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
15
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi