Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Šī ir valsts, kur man jādzīvo

Druva
00:00
17.11.2007
2

Klāt Latvijas neatkarības diena. Skanēs svētku koncerti, uzrunas, plīvos karogi, bet katrs mēs šos svētkus sagaidīsim ar savām izjūtām. Uz sarunu par šo dienu „Druva” aicināja Reini Bērziņu, kurš par spīti savai jaunībai sevi pieteicis gan politikā, gan valsts pārvaldē. Viņš ir Tautas partijas Saeimas frakcijas juridiskais konsultants un Ministru prezidenta padomnieks likumdošanas jautājumos, bet sabiedriskā kārtā pilda arī Tautas partijas Cēsu nodaļas biroja vadītāja pienākumus.

Prasme argumentēt

– Kas mudina jaunus cilvēkus darboties politikā, strādāt valsts pārvaldē?

– Galvenais, lai būtu interese par darbu, ko dari. Tas attiecas uz jebkuru jomu. Jāatrod vieta, kur cilvēks jūtas labi un ir piederīgs, kur viņš var sevi piepildīt un darba stundas aizrit ātri. Ja tas sakrīt, šī joma radīta konkrētajam cilvēkam. Man paveicies, ka darbu neuztveru kā pienākumu, man tas ir dzīvesveids. Varu strādāt savā profesijā, un laikā pēc izglītības iegūšanas esmu sapratis, ka tā tiešām ir mana joma.

Darbs valsts pārvaldē un politikā ir atšķirīgs no privātā biznesa. Bizness vairāk tendēts uz redzamu rezultātu ātru sasniegšanu, pieaugošu ienākumu vai kāda projekta realizācijas veidā. Valsts pārvaldē tempi varbūt ir nedaudz lēnāki, arī rezultāts, iespējams, parādās vēlāk.

– Bet atbildība?

– Jā, atbildība valsts pārvaldē ir citādāka, gribu teikt, lielāka. Domāju, ka privātajā sfērā var kādu reizi kļūdīties, to piedos, ja būs labs darbinieks, kurš dod reālu pienesumu firmai. Valsts pārvaldē ir citādi. Ja pieļausi kļūdu, to var arī nepiedot. Kļūdas šajā amatā var maksāt ļoti dārgi, jo nepareizs valstisks vai kāda resora lēmums var ietekmēt ļoti daudzus, pat visu valsti.

– Vai vecā gvarde ieklausās jaunajos, kuri atnāk no augstskolas un piedāvā savu redzējumu?

– Esmu strādājis pie dažiem Tautas partijas vadošajiem politiķiem, Saeimā ar Māri Kučinski, Ministru kabinetā ar Aigaru Kalvīti, un varu droši apgalvot, ka viņi novērtē ikvienu padomu, ja tas ir argumentēts. Un nav svarīgi, cik gadu padomdevējam, visu nosaka prasme argumentēt savu viedokli.

Tā kā sabiedriskā kārtā vadu arī Tautas partijas biroju Cēsīs, varu droši teikt, ka cēsniekiem paveicies ar domes priekšsēdētāju Gintu Šķenderu. Jau tad, kad Cēsu domē biju praksē juridiskajā nodaļā, pārliecinājos, ka viņš ir lielisks vadītājs, kurš ne tikai ieklausās jaunajos, bet cenšas arī viņus virzīt un atbalstīt, dodot iespēju izaugt. Ir svarīgi visvairāk vērtēt cilvēku pēc viņa teiktā, nevis tikai pēc pieredzes, vecuma vai kāda cita aspekta.

– Cilvēki iet politikā, lai darbotos valsts labā vai lai bīdītu savas lietas?

– Manuprāt, izpratne par to ir mainījusies. Tie, kuri gāja politikā 90. gadu pašā sākumā, riskēja ar daudz ko. Viņi nezināja, kā attīstīsies situācija, kā tas var atspēlēties. Ikviens bija savas nozares speciālists, tie bija cilvēki ar autoritāti, kuri jau sasnieguši panākumus, un viņi varēja zaudēt ļoti daudz, ja politiskā karjera neveidotos. Esmu pārliecināts, ka tad politikā gāja ideālu dēļ, jo viņiem bija skaidrs redzējums, kādai vajadzētu būt atjaunotajai Latvijai.

90.gadu vidū cilvēki saprata, ka neatkarība nostiprināta, un sākās aktīvs kapitāla sadalīšanas laiks. Bija jautājumi, piemēram, privatizācija, ko varēja ietekmēt, esot tuvāk lēmumu pieņemšanai, tāpēc politikā gāja tie, kuri gribēja vairāk sev, varbūt mazāk domājot par valsts nākotni. Tāpēc arī dažkārt bija neizprotami lēmumi. Šobrīd, manuprāt, politikā atkal nāk cilvēki, kuri savās jomās kaut ko sasnieguši un grib kļūt par tādiem politiķiem, kuri domā valstiski, grib strādāt valsts un sabiedrības labā. Citādi nav nozīmes darboties politikā, jo privātajā biznesā var nopelnīt vairāk nekā publiskajā sektorā. Pie tam jārēķinās, ka, atrodoties politiskā arēnā, personas privātā dzīve tiks rūpīgāk iztirzāta un par savām kļūdām nāksies maksāt dārgāk.

Gods būt

– Strādāt premjera birojā – tas ir īpašs izaicinājums?

-Piedāvājumu kļūt par Ministru prezidenta padomnieku uztvēru ļoti nopietni, un, lai arī tas notika mana atvaļinājuma pašā sākumā, ne mirkli nešauboties, teicu jā, un nākamajā dienā sāku strādāt. Saprotu, ka tā ir milzīga iespēja, tiesa, arī ļoti liela atbildība. Lai arī pašlaik politiskā situācija ir tāda, kā ir, savu izvēli nenožēloju. Tas ir interesants darbs, un iegūtā pieredze lieti noderēs turpmākajā dzīvē. Par to, ka esmu šajā amatā, paldies pienākas visiem, kuri mani skolojuši un devuši iespēju sevi pierādīt, sākot no TP Cēsu nodaļas biedriem un beidzot ar kolēģiem Rīgā, kas nekad nav lieguši padomu juridiskajās niansēs. Tomēr lielāko paldies veltu savai ģimenei – mammai, tētim, brālim un draudzenei, kuri allaž atbalstījuši manus centienus, par spīti faktam, ka tie aizņem daudz laika un enerģijas.

– Premjeram atkāpjoties, nav teikts, ka nākamais piedāvās šo amatu.

– Protams, to apzinos, bet ne jau pats pieteicos, tāpēc pratīšu arī pieņemt, ka man tā vairs nebūs. Situācijas var būt dažādas, kā redzams, tās mainās strauji. Esmu pārliecināts, ka laiks, ko būšu pavadījis šajā amatā, tiks novērtēts no nākamajiem darba devējiem. Neesmu jau visu licis tikai uz šo darbu. Studēju maģistrantūrā, kur īpašu nozīmi pievēršu civiltiesībām, šī nozare man ir tuva un gribu saglabāt saikni ar to.

Uzvilkt baltu kreklu

– Ko tev nozīmē 18.novembris?

– Man tie ir svētki, un domāju, ka arī citi to apzinās kā īpašu dienu, lai tajā vairāk ir prieka. Izskan arī viedokļi, ka nav iemesla priekam, jo neesam sasnieguši cerēto. Patiesībā esam sasnieguši ļoti daudz – izcīnījuši neatkarību, noturējuši to un pierādījuši, ka esam stipra tauta, kas spējīga atjaunot savu valsti. Nevar noliegt, ir problēmas, bet varbūt šajā dienā labāk uzvilkt baltu kreklu, saposties, nolikt malā visas ikdienas rūpes, radīt sev un apkārtējiem svētku sajūtu. Apzināties – esmu latvietis, šī ir mana valsts, esmu tās piederīgais.

Manuprāt, 4.maijs un 18.novembris ir vissvarīgākie datumi katram latvietim, lai sajustu to īpašo saikni ar valsti.

– Mēs protam novērtēt valstisko neatkarību. Vai uztveram to kā pašsaprotamu?

– Nesen lasīju interviju ar Andreju Ēķi par filmu „Rīgas sargi”. Iepriecina, ka ir Latvijā cilvēki, kuri cenšas parādīt, kā izcīnīta valsts brīvība. Patika viņa teiktais, ka jāmācās domāt plašāk, nekoncentrējoties tikai uz ikdienas negācijām. Varbūt vērts palūkoties, kas notiek citur. Sabrūkot Padomju savienībai, līdz ar Latviju, Lietuvu un Igauniju vēl 12 republikas pasludināja neatkarību. Bet cik tālu tās tikušas? Varam lamāt valdību, politiķus, bet nevar noliegt, ka esam daudz tālāk, nekā lielākā daļa no tām. Jā, bijušas kļūdas, nepareizi pieņemti lēmumi, bet galvenajās vadlīnijās valsts attīstība notikusi pareizi, to nenoliedz neviens. Neatkarīgi no tā, kura partija atradusies pie valsts vadības stūres, politiskais uzstādījums bijis pareizs– saglabāt valstisko pēctecību, ne tikai juridiski, bet arī tīri praktiski. Lai varam pieņemt lēmumus pilnīgi neatkarīgi, neskatoties austrumu virzienā, kā tas vērojams Gruzijā vai Ukrainā. Lai varam paust viedokli, kas atsevišķos mums būtiskos punktos atšķiras no Rietumiem. Tas nekas, ka esam Eiropas Savienībā, mums taču ir pašiem savas vērtības, uzstādījumi, tradīcijas, tautiskais mantojums. To nevajadzētu mainīt tāpēc, ka esam kādā savienībā.

– Šobrīd ir aktuāls jēdziens Dzimtene. Vai līdz ar pasaules globalizāciju tas aiziet nebūtībā?

– Manuprāt, latvietim vienmēr būs svarīga vieta, kurā viņš dzimis, tas ierakstīts gēnos. Runājot ar tiem, kuri strādā Īrijā vai citur, saprotu, ka saikne ar Latviju viņiem nav pārtrūkusi. Viņi devušies prom, sociāli ekonomisku apstākļu spiesti, un tas ir slikti. Šī ir joma, pie kuras jāstrādā, tikai sakārtojot ekonomiku, varam panākt, lai tautieši atgriežas.

Protams, tagad ir visplašākās iespējas braukt prom strādāt vai mācīties ārzemēs. Arī pats esmu apsvēris šādu iespēju, bet, apzinot visus par un pret, saprotu, ka tomēr Latvija ir

valsts, kur man jādzīvo. Šeit ir man tuvie cilvēki, un tas nav pienākums, bet kāda īpaša saikne. Par spīti tam, ka esam Eiropas Savienībā, ka visas robežas ir pilnībā vaļā, vārdam dzimtene tomēr ir liela nozīme. Arī jauniešiem, kuriem šīs iespējas aizbraukt mācīties ir visplašākās. Uz pāris gadiem aizbraukt prom nemaz nav tik slikti. Lai paskatītos, kā procesi notiek citur, tā ir pavisam cita pieredze, kas noder visam turpmākam mūžam.

– Kad Latvijas izlase uzvar hokejā, jaunieši stāv ar karogiem un no sirds dzied valsts himnu. Tā taču nav izrādīšanās, tur ir daļa patriotisma.

– Viennozīmīgi. Atceros 2000.gada 5.maiju, kad Sanktpēterburgā pasaules čempionātā hokejā Latvija uzvarēja Krieviju. Toreiz mājās viens skatījos spēli, un vēl tagad atceros tās sajūtas. Zinot, ko latviešiem nozīmēja šis mačs, tā tiešām bija grandioza uzvara visiem. Arī es dziedāju līdzi himnu, un acīs bija asaras. Tur taču nebija kam izrādīties, jo mājās biju viens pats. Esot spēlēs kopā ar citiem, sajūtu šo patriotismu, varbūt sportā tas vairāk izpaužas. Tad lepnums par savu valsti ir īpaši jūtams, un šādos brīžos latvieši ir spējīgi nolikt malā visu citu un būt vienoti. Gan atbalstot komandu, gan dziedot himnu asarām acīs. Un tās nav viltus asaras, dziļi sirdī daudzi Latvijas iedzīvotāji ir savas valsts patrioti.

– Vai mēs protam svinēt valsts dzimšanas dienu? Manuprāt,

dzimšanas diena savā būtībā ir jautrs pasākums, bet valstiskā līmenī to organizējam pārāk nopietni.

– Varbūt iemesls nopietnībai tas, ka svētki iekrīt novembrī, kad daba jau devusies ziemas miegā. Ja tie būtu vasarā, iespējams, valdītu pavisam citas noskaņas. Bet tās jau ir tikai nianses, būtība slēpjas tajā, ko mums šī diena nozīmē. Jāapzinās, cik daudz mums dots, ka esam saimnieki savā zemē, un tad būs sajūta, ka tie tiešām ir svētki. Redzam, kāda vienotība un svētku sajūta valda, piemēram, Dziesmu svētkos. Arī 18.novembrī jābūt līdzīgām emocijām. Tiem jābūt ne tikai valsts, bet īsti ģimeniskiem svētkiem. Tai vajadzētu būt dienai, ko pavadām nevis ar drūmi noliektām galvām, bet ar priekā mirdzošām acīm.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
12

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
146

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
80

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
119

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
36
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
19
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
18
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi