Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Darbs, kurā jāmāk būt vienam

Druva
00:00
15.12.2007
3
6lp Maiziitis

Atmiņā spilgti saglabājušies nesen notikušie telefonsarunu noklausīšanās un korupcijas skandāli, arī KNAB vadītāja atstādināšana, kas izraisīja arī cēsnieka, Ģenerālprokurora Jāņa Maizīša reakciju.

”Druva” ar J. Maizīti sarunājās par Cēsīm, par izjūtām augstajā amatā, kā arī par aktualitātēm Latvijā.

– Cēsis ir ne tikai jūsu dzimtā pilsēta, bet šeit sācies arī ceļš uz Ģenerālprokurora amatu.

– Jā. Pēc Universitātes beigšanas atgriezos Cēsīs, sāku strādāt izmeklēšanas nodaļā milicijā, pēc tam prokuratūrā. Tad mani iecēla par rajona virsprokuroru. Šajā amatā nostrādāju līdz 2000. gadam.

Praktiskos pamatus esmu iemācījies Cēsīs. Esmu ļoti pateicīgs Cēsu kolēģiem. Īpaši jau par 90. gadu beigām, kad braucu komandējumos, stažējos Ģenerālprokuratūrā. Kolēģi padarīja manu nepaspēto.

– Vai Ģenerālprokurora amats bija apzināts karjeras mērķis?

– Noteikti ne. Hronoloģiski skatoties, 90. gadu otrajā pusē jutu, ka varu izdarīt vairāk, nekā tajā brīdī darīju. Taču pat zemapziņā nebija sajūtas, ka mani varētu uzaicināt par Ģenerālprokuroru. Pirmā vizīte pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja Andra Guļāna bija nopietns pārbaudījums, precīzi to atceros. Tad vēl nebija skaidrs, vai būšu tas, kuru viņš riskēs nominēt.

Pirmo nakti negulēju. Tas man bija laiks pārdomām, vai esmu gatavs šim darbam. Taču tā kopš 2000. gada strādāju, nu rit jau otrais termiņš.

– Termiņš 2010. gadā varētu tikt vēl pagarināts?

– Teorētiski ierobežojumu nav, bet nedomāju, ka tā būtu normāla prakse vienam cilvēkam atrasties šādā amatā ilgāk par desmit gadiem. Agri vai vēlu rodas rutīna, ir grūti paskatīties uz sevi kritiski. Izveidojas pašapmierinātība. Desmit gadi šādā amatā ir arī emocionāli, fiziski un garīgi smags darbs.

– Prokurora profesijai ir augsti standarti, Ģenerālprokuram jābūt paraugam.

– Piekrītot amatam, baidījos no neziņas. Taču, ja būtu zinājis, kā viss notiek, kas zina, vai piekristu. Neziņa varbūt traucēja, bet kopumā tā ir laba. Tad rodas arī nepieciešamība pierādīt sevi, spīts – vai tiešām neesi uz to spējīgs. Tikai tā kaut kas virzās uz priekšu.

Pirms uzsākt darbu šādā amatā, jāizsver, vai esi spējīgs būt viens, dažubrīd vientuļš. Ja baidies, nav ko mēģināt. Protams, komanda arī ir ļoti svarīga. Labprāt strādāju kopā ar kolēģiem, bez viņu atbalsta, izpratnes daudz ko nevar izdarīt.

-Daudz tiek diskutēts, cik un vai tieslietu sistēma ir korumpēta un negodīga. Kāda, jūsuprāt, tā ir?

– Korektāk varētu runāt tieši par prokuratūru, lai gan uzdrošinos teikt, ka esmu spējīgs analizēt arī tieslietu sistēmu kopumā.

Nekad neesmu teicis, ka prokuratūrā pilnīgi viss ir kārtībā. Tomēr daudzi negatīvie procesi, kas bija 2000., 2001.gadā, šobrīd tādā veidā vairs neeksistē. Trīs gadus neesam nevienu prokuroru saukuši pie kriminālatbildības par kukuļņemšanu, bet, kad sāku pildīt Ģenerālprokurora amatu, melnā statistika bija divi prokurori gadā.

Nevaru garantēt, ka pilnīgi visi prokurori ir godīgi. Tomēr konkurence, kas pēdējos gados ir izveidojusies, dod pirmos rezultātus.

Ja paskatāmies uz sistēmu kopumā, tad Iekšlietu ministrijā, policijā izmeklētājiem vēl aizvien atalgojums ir ļoti zems, līdz ar to nav, kas liek pamatus. Taču tā ir saistīta sistēma. Tai kopumā jābūt spēcīgai, bet nedomāju, ka prokuratūra ir vājākais posms. Turklāt esam sākuši izmeklēt lietas, kuras nemācējām, baidījāmies un kuras neļāva izmeklēt 90.gados. Tas ir sākts. Kas zina, kā būtu bijis, ja tas būtu noticis agrāk. Sabiedrībai būtu lielāka ticība, un daudz kas Latvijā būtu mainījies.

– Kā sistēma var kļūt godīgāka? Vai metode būtu arī algu palielināšana?

– Tas ir tikai viens no veidiem. Kopumā sistēmas attīstībā liela nozīme ir KNAB izveidošanai. Tas bija nepieciešams. Ne visās valstīs ir specializētās iestādes, kas izmeklē amatpersonu noziegumus, bet mēs bijām nonākuši līdz izpratnei.

Izmeklēšanas iestāžu galvgalī ir politiķi – ministri, kas pārstāv konkrētu partiju. Maz piemēru, kad kādas politiskās partijas vadītājs aktīvi atmaskotu kolēģu negodīgus darījumus vai pat noziegumus. Taču pretinieku darbībā pārkāpumus saskata. Tādēļ KNAB pastāvēšana bija ļoti svarīga. Tomēr biroja vadītājs ir Saeimas iecelts, bet, kā iet ar iecelšanām un noņemšanām, ir publiski zināms. Nesaku, ka viss ir atrisināts un ka KNAB ir absolūti ideāla iestāde, bet kopumā ir pozitīva virzība. KNAB lielos procesos aizvien vairāk parāda rezultātus. Būtiski, ka arī viens no jūtīgākajiem jautājumiem – politisko partiju finansēšana – top sakārtots.

Domāju, ka atpakaļceļa uz 90. gadiem nav.

– Vai KNAB nebūtu vēl lielāka nozīme, ja tas būtu pilnībā neatkarīgs?

– Par šādu modeli ir bijušas diskusijas, bet neatbalstu pilnīgu šādas iestādes neatkarību. Arī KNAB ir jākontrolē. Ja prokuratūra uzrauga KNAB izmeklēšanas un operatīvo darbību, tad ir vairākas jomas, kuras netiek uzraudzītas.

Drīzāk jautājums par KNAB neatkarību ir saistīts ar to, kā ieceļ un kā noņem iestādes vadītāju. Ir jābūt stingrām garantijām, lai politiski subjektīvu motīvu dēļ amatā nevarētu nonākt motivēts cilvēks vai arī vadītāju nebūtu iespējams vienkārši noņemt no amata tādēļ, ka nepatīk vienam vai otram politiķim. Šobrīd likuma garantijas nav pilnīgas, vajadzētu mainīt KNAB likumu, lai procesi būtu stabili. – Kas mainījies KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atstādināšanas lietā pēc jūsu protesta?

– Protestu valdībai iesniedzām par A.Loskutova atbrīvošanu no amata, bet valdība atbildēja, ka tas esot nepamatots. Lai šo juridisko strīdu izšķirtu, esmu iesniedzis administratīvajā rajona tiesā pieteikumu ar lūgumu atzīt par spēkā neesošu šo premjera rezolūciju.

Prokuratūra uzskata, ka KNAB vadītāju no amata var atstādināt tikai Ģenerālprokurors, to nevar darīt premjers. Tas ir prokuratūras viedoklis, bet katrs vadāmies pēc cita likuma. Valdība uzskata, ka jāvadās ne no KNAB likuma, bet no Valsts pārvaldes iekārtas likuma. Gara juridiska motivācija ir katram no mums. Tagad jānāk šķīrējam – tiesai.

Šo jautājumu atrisināt varētu, sakārtojot likumu un nosakot, ko kurš drīkst darīt. Tas ir jautājums arī par garantijām, jo līdztekus noteikts, ka jābūt komisijai, kura izvērtē cēloņus, vērtē, vai izdarīti pārkāpumi un vai tas noticis vadītāja vainas dēļ. Jebkuram darba ņēmējam taču ir tiesības sūdzēties tiesā, ja viņu atbrīvo no amata.

– Vai esat izjutis politisko spiedienu?

– Jau astoto gadu man uzdod šo jautājumu, katrā pieredzes posmā esmu atbildējis citādāk. 2000. gadā atbildēju, ka apmēram sapratu, par ko runāja Jānis Skrastiņš, aizejot no Ģenerālprokurora amata. Viņš atstāja amatu, sakot, ka nav gatavs strādāt tāda politiskā spiediena apstākļos. Mājienos atbildēju, ka saprotu, bet neko konkrētu neteicu.

2005. gadā ar izteicieniem signalizēju par problēmām, kas saistītas ar izmeklēšanām, bet neko daudz nepateicu, jo procesi necieta.

Tagad varu pateikt, ka ļoti maz tiekos ar politiķiem un viņi reti uzsāk sarunu par kādu dažādi traktējamu situāciju. Strādāju mierīgi un brīvi. Varu droši teikt, ka neviens nav gatavs un nav arī veidu, kā radīt situāciju, kuras dēļ varētu runāt par spiedieniem. To neviens nemēģina darīt. Daudz no tā, kas bija iespējams gadsimtu mijā, vairs nav iespējams.

Protams, varu runāt par sevi, bet esmu arī pārliecināts, ja kolēģiem, kuri nodarbojas ar lielajām lietām, būtu problēmas, es to zinātu. Uzdrošinos teikt, ka zinām arī veidus, kā pietiekami veiksmīgi ar to cīnīties.

– Kas notiek ar telefona noklausīšanās lietām saistībā ar grāmatu ”Tiesāšanās kā ķēķis”?

– Ir viens kriminālprocess par noklausīšanās faktu, ko izmeklē Drošības policija. Lai gan mūsu rīcībā nav audio materiālu, tomēr skaidrs, ka sarunas tiešām ir noklausītas, jo fiksēti konkrēti datumi, saglabājusies ”Lattelekom” informācija par sazvani. Cilvēki, kuri grāmatā minēti zem pseidonīmiem, žurnālista iesniegtajā izdrukā krievu valodā ir ar konkrētiem vārdiem. Tur minētas amatpersonas, tiesneši, advokāti, konkrēti datumi. Cits jautājums ir par to, cik precīzs ir saturs, bet sarunas ir par notikušiem faktiem.

Pārbaudi par tiesnešiem un prokuroriem, kas iesaistīti sarunās, esam pabeiguši, un tuvākajā laikā materiālus nosūtīsim Augstākās tiesas priekšsēdētājam, iekšlietu ministram un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājam. Mūsuprāt, ir skaidrs, ka vismaz ētikas kodeksa pārkāpumi ir saskatāmi tiesnešu rīcībā. Taču izmeklēšana par noklausīšanās faktu turpināsies.

– Jūsu darbs ir stresa piesātināts. Kā atgūstat spēkus?

– Atbraucu uz Cēsīm. Tā sajūta, kas gūta, kaut pastaigājot pa Cēsu ielām, ir kā elpas vilciens pirms ieniršanas, lai pēc iespējas ilgāk var izturēt zem ūdens. Tad var arī ezeram pārnirt pāri.

Visi mani skolas laiku draugi, draugi un cilvēki, kuriem uzticos, ir gandrīz tikai no Cēsīm. Tā Cēsīs vai ap tām satiekamies un pavadām brīvo laiku, tad atkal izklīstam ikdienas darbos.

– Ir Advente. Cilvēki vairāk pievēršas garīgumam. Vai ticat augstākiem spēkiem?

– Ar pietāti un lielu cieņu izturos pret principiem, kas saistīti ar garīgumu, ar to, ko saprotam ar ticību.

Adventes laikā cilvēki gaida, tic un cer. Būtu labi, ja šādos brīžos būtu vairāk laika, jo piebremzēšanas un pārdomu ir par maz. Dažreiz domāju – tā ir ik gadu, no sirds kaut ko ceram, bet paiet laiks un notiek tas, ko negribējām sagaidīt. Un atkal jāgaida gaidīšanas, brīnumu laiks. Taču šad tad brīnumi notiek.

Varbūt skan egoistiski, bet man jāpaļaujas uz sevi. Neko neizdarīšu, ja pats savas domas vai kritērijus nevarēšu formulēt un sakārtot. Ja ir kāda situācija, kad nezinu, kā rīkoties, nemeklēju palīdzību no malas, bet cenšos pats visu izdarīt.

Protams, kā jebkurš cilvēks, ticu daudzām netveramām lietām. Galu galā tūkstošiem gadu cilvēki balsta savu dzīvi ticībā, bet ikdienas darbā, kad pašam ir jārīkojas, maz kas var palīdzēt.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
18

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
195

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
56

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
31

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
82

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
120

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
58
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
25
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
32
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi