Zemnieku saimniecībā “Kliģeni” pirmie 300 kilogrami gurķu jau pagājušās nedēļas nogalē bija tirdzniecībā vietējā “Solo” veikala tīklā. Tiesa gan, aukstā pavasara dēļ gurķu sezona sākusies nedaudz vēlāk kā parasti.
“Kliģenu” vairumtirdzniecības menedžeris Reinis Reķis “Druvai” atzīst, ka gurķu ražu nedaudz aizkavējis aukstais laiks, taču no dēstiem līdz pirmajiem gurķiem, kas nu jau novākti, pagājis ne vairāk par pusotru mēnesi. “Var teikt, ka siltumnīcās augam tiek veltīta uzmanība 24 stundas diennaktī un radīti vislabākie augšanas apstākļi. Turklāt “Kliģenos” audzējam samērā dārgas šķirnes gurķus, jo mums svarīga dārzeņa kvalitāte un garša,” norāda R. Reķis.
Gurķus vāc katru dienu. “Ir zināma patiesība – jo biežāk tiek novākta raža, jo augs vairāk ražo,” bilst R. Reķis, sakot, ka
siltumnīcā, kur gurķi aug hektāra platībā, ik dienas tiek novākts 2,5 līdz 3,5 tonnas dārzeņu. Pirmdienās raža ir lielāka – vidēji 5,5 tonnas gurķu, kas tad arī uzreiz tiek laisti tirdzniecībā.
“Dārzeņu uzkrājumus neveidojam, ko no rīta novācam, to arī tajā dienā pārdodam. Svarīgi, ka gurķis pircēja rokās nonāk svaigs. Apmēram 15 procenti mūsu izaudzēto gurķu paliek Cēsu apkaimes tirdzniecības vietās, pārējais tiek tirgots citviet Latvijā,” situāciju vērtē vairumtirdzniecības menedžeris.
Runājot par konkurenci un saimniecības piedāvāto produkcijas apjomu Latvijas tirgū, R. Reķis atzīst, ka, iespējams, visiem tirgotājiem “Kliģenu” gurķi netiek, tomēr norāda, ka par ražošanas palielināšanu netiek domāts.
“Ja gurķus audzētu vairāk, tad vasarā veidotos pārprodukcija. Līdz Jāņiem gurķi un tomāti ir pieprasīti, bet pēc tam raža sāk ienākties mazdārziņos, tad jau cilvēki ēd pašaudzēto. Un vasarā arī intensīvāk ieved dārzeņus no Spānijas, Polijas un Igaunijas. Sezonas laikā konkurence ir pietiekami liela,” norāda R. Reķis un bilst, ka šie gurķu stādījumi ražos līdz Jāņiem, tad siltumnīca tiks iztīrīta un stādīta otrā aprite, kas sāk ražot jūlija beigās, augusta sākumā, ražu tirgos līdz novembrim.
“Kliģenos” dārzeņu
audzēšanai izmanto trīs hektārus segto platību. Vienā hektārā siltumnīcās aug gurķi, otrā un trešajā – tomāti, gan lielaugļu šķirnes, gan mazie ķirštomāti, kā arī dzeltenie plūmju tomāti.
Liene Lote Grizāne
Komentāri