Cēsīs ēdināšanas nozarē ik pa laikam jaušamas pārmaiņas. Viena kafejnīca tiek aizvērta, cita sāk darbu. Rezultātā cēsniekiem ir gana plaša izvēle, lai izraudzītos iecienītāko pusdienu vietu.
SIA “Sāts Cēsīs” valdes priekšsēdētājs Sandis Zukulis ēdināšanas nozares uzņēmumu vada jau septiņus gadus. Tie, kuri pusdieno MRU ēdnīcā vai kafejnīcā “Kate” pedagoģijas augstskolas telpās, zina, kā garšo S. Zukuļa un viņa pavāru komandas piedāvātais ēdiens.
Vērtējot nozari, uzņēmējs teic, ka sabiedriskā ēdināšana ir grūts bizness. “Mūs, ēdinātāju, Cēsīs ir ļoti daudz. Ja man būtu jāatver jauna kafejnīca, ilgi domātu, vai to darīt. Drīzāk jau skatītos uz Valmieru vai Smilteni,” saka uzņēmējs, uzsverot, ka ne tikai mazpilsētā Cēsīs, bet arī Latvijā kopumā ēšanas paradumi atšķiras no citu valstu tradīcijām.
“Cēsnieks drīzāk no mājas paņems zupiņu vai maizīti un ātri paēdīs darbā vienatnē, kaut gan siltas zupas šķīvis ēdnīcā varbūt pat izmaksā lētāk, turklāt ir iespēja aiziet papusdienot kopā ar kolēģiem, paziņām un parunāties par dzīvi. Nenoliedzami, Cēsīs noteicošā ir ēdiena cena. Cilvēks grib paēst pēc iespējas lētāk, bet reizē kvalitatīvi un garšīgi. To es nodrošinu ar lielo ēdināšanas zāli. Tur
piecu, sešu galdu vietā, kā parasti kafejnīcās, ir 12 un 13 galdi. Varu pusdienlaikā paēdināt pat 60 steidzīgus cilvēkus,” norāda S. Zukulis. Viņš spriež, ka ēdināšanas nozarē iztur tas, kurš spēj pielāgoties klientu prasībām un tirgum. “Mūsdienās cilvēki vēlas papusdienot ātri, turklāt būtiski, lai vieni un tie paši salāti nebūtu jāēd visu nedēļu,” vērtē S. Zukulis, kurš daudzus gadus strādājis arī par šefpavāru. Viņš norāda: “Savu nodarbošanos nesauktu par biznesu, bet par dzīvesveidu. Īpaši grūti ir uzturēt ēdnīcas, kafejnīcu niša, domāju, gan vēl nav aizpildīta līdz galam.”
Nedēļas nogalē Cēsīs, Jāņa Poruka ielā, durvis vērs jauna kafejnīca “Birzmaļi”. Tās vadītāja Aija Puķāne “Druvai” stāsta, ka ēdināšanas nozarē darbojas 15 gadus. Viņa atzīst, ka šajā laikā jau nekas daudz nav mainījies. Svarīgākais par atbilstošu cenu piedāvāt garšīgu maltīti. Ja tas tiek nodrošināts, tad cilvēks ir gatavs iekāpt arī auto, lai pusdienotu pat attālāk no darba vietas.
Par to pārliecināts arī kafejnīcas “Birzmaļi” jaunais šefpavārs Kaspars Vīns, kurš plāno klientus pārsteigt ar mūsdienīgiem ēdieniem.
“Iepriekšējos gados esmu strādājis Rīgā par šefpavāru, taču vispār esmu no Pārgaujas novada Kūduma. Šī man savā ziņā ir iespēja atgriezties dzimtajā vietā un pieņemt izaicinājumu, sākt strādāt jaunā kafejnīcā,” saka K. Vīns. Viņš norāda, ka ir grūti raksturot ēdināšanas iestādes Cēsīs, jo reti pusdienojis sabiedriskās vietās, taču pavisam skaidri zina, kā strādās savā virtuvē, lai klienti viņa gatavotos ēdienus atzītu par labiem.
“Ēdienkartē būs dažādu valstu ēdieni, nedaudz izsmalcinātāki, kā arī vienkāršāks pusdienu piedāvājums. Taču uzskatu, ka ēdiens ir kaut kas vairāk, nekā tikai sāta iegūšana. Priecājos, ka cilvēki pēdējos gados iemācījušies baudīt maltīti. Tāpat esmu gandarīts, ka netrūkst pavāru, kuri patiešām gatavo ar mīlestību un pozitīvu enerģiju. Domāju, latviešiem ir visai interesantas ēšanas tradīcijas. Taču laiki mainās, jāteic, cilvēki sāk novērtēt labu ēdienu, arī paši mājās arvien vairāk gatavo un cenšas ēst veselīgāk, ir izvēlīgāki produktu ziņā, novērtē kvalitatīvo,” saka šefpavārs K. Vīns, kurš par profesijas izvēli bijis pārliecināts kopš bērnības.
Liene Lote Grizāne
Komentāri