Ziņas

Sabiedrība

Vienkārši, bet ekskluzīvi

Noderēs. Uzņēmējs Jānis Pilābers klientus pārsteidzis ar paša gatavotu ekskluzīvu dēli gaļas griešanaiFoto: no albuma

Biznesā galvenais ir atrast labu ideju. Dažkārt cenšamies to meklēt kaut kur “uz augšējiem plauktiem”, piemirstot, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Nepamanot, ka

idejas avots ir tepat acu priekšā. Svarīgākais –

pamanīt.

Labs piemērs ir uzņēmums “Duck Woodworks”, kura īpašnieks Jānis Pilābers piedāvā … dēļus gaļas griešanai. Liekas, kas tur sevišķs, veikalā piedāvājums plašs, bet uzņēmējs atradis savu īpašo nišu, padarot šo vienkāršo virtuves priekšmetu par ekskluzīvu izstrādājumu, ko jau novērtējuši aiz Latvijas robežām.

Ideja radusies vienkārši, stāsta J. Pilābers: “Man patīk raidījumi “Latvija var!”, kur uzņēmēji stāsta, kā radusies biznesa ideja. Citam tā uzņēmējdarbībā pāraugusi no hobija. Domāju par sevi, bet neatradu neko, kas mani tik ļoti aizrautu, neievērojot to, ko savam priekam jau darīju. Man patīk darboties ar koku, šo to izgatavot, un citi to novērtē. Tā brālēnam izgatavoju īpašu gaļas dēli, ko ieraudzīja kāda sieviete un izteica vēlmi arī tikt pie tāda. Sākumā atteicu, ka neatmaksājas taisīt, jo neviens nemaksās tik, cik tas reāli izmaksā. Taču šī doma kaut kur aizķērās, nolēmu, ka varbūt tomēr vērts pamēģināt. Varbūt būs cilvēki, kuri gatavi maksāt par ieguldīto darbu un kvalitāti. Un izrādījās, biju trāpījis. Dēli ieraudzīja pazīstamais pavārs Mārtiņš Sirmais, kuram tas uzreiz iepatikās. Sapratu, ka esmu izvēlējies pareizo virzienu.”

Uzņēmējs stāsta, ka šis viņam vēl nav pamatdarbs, drīzāk lieliska atslodze pēc ikdienas. Taču, redzot, kā aug pieprasījums, pienākšot brīdis, kad nāksies izdarīt izvēli. J. Pilābers saka, ka kokapstrādi nevienā skolā nav mācījies, iemaņas, visticamāk, nākot no vectēva, kurš Cēsu tirgū pārdevis paša gatavotas koka karotes: “Man bērnībā bija viņam daudz jāpalīdz, man tas ļoti nepatika. Vectēvs stāstīja, kā to darīt, kā pareizi eļļot, citas gudrības, bet toreiz mani tas nemaz neinteresēja. Tagad, kad viņa vairs nav, apzinos, ka vairāk vajadzēja ieklausīties vectēva padomos.”

Jāņa darbnīcā top ekskluzīvi dēļi gaļas griešanai, kurus pieprasa arvien vairāk. Uzņēmējs sākotnēji nav domājis tos piedāvāt Latvijā, bet izrādījies, arī te ir liels pieprasījums. Taču “Duck Woodworks”, kura logo redzama lidojoša pīle, izstrādājumi jau aizsūtīti uz Ameriku, Angliju, ir interese no Austrālijas, Somijas.

“Likās, neviens taču tik daudz darba neieguldīs gaļas dēlī, es izdarīju, un rezultāts ir pārsteidzošs. Kad saņemu atsauksmes no Latvijas, no ārvalstīm, saprotu, ka izdevies radīt kaut ko labu. Šis dēlis jau nav vienīgais produkts, ir iestrādes, pie kurām strādājam. Ir, kur augt, lai zīmolu attīstītu, lai tā pīlīte kļūtu ļoti pazīstama,” saka J. Pilābers.

Pajautāju par nosaukumu un logo. Uzņēmējs skaidro, ka jau skolas laikā viņam bijusi iesauka

– pīle – uzvārda dēļ. Kad bija produkts, vajadzējis izdomāt, ko likt virsū, lai veidojas zīmols. Bijuši visādi varianti, līdz kāds draugs ieteicis – liec virsū pīli, tas taču tavs simbols! Tā tapis zīmols, kas iepaticies gan uzņēmējam, gan klientiem.

Stāstot par paša gatavotajiem gaļas dēļiem, viņš norāda, ka viss tiek darīts ar rūpību un mīlestību, liekot lietā vectēva padomus, lai rezultāts būtu kvalitatīvs. Īpaša viņa ražojumu iezīme, ka katram dēlim ir savs, unikāls raksts, to īpaši novērtējot pircēji, kuru vidū arī pazīstamie pavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks

Dreibants.

“Ja šādi virtuves lietu zinātāji atzīst, ka mans produkts ir izcils, tas dod īpašu stimulu. Esmu sācis sadarbību, viņu veikalā pieejami mani gaļas dēļi, mīklas veltņi,” stāsta uzņēmējs.

Viņš norāda, ka Cēsīs ir daudz unikālu cilvēku, kuri prot radīt lieliskas lietas. Īpaši esot iedvesmojis Jānis Nīmanis, kura cirvji un naži atzīti visā pasaulē. J. Pilābers izgatavojis J. Nīmanim neordināras formas nažu kasti, un sadarbība turpinās. Ekskluzīviem nažiem ir ekskluzīva kaste.

“Sākot biznesu, nedrīkst padoties bailēm, jo tās apstādina. Jābūt gatavam riskēt. Var jau visu mūžu strādāt to, kas nav sirdij, bet varbūt vērts riskēt un darīt tīkamu darbu. Galvenais, nav jābrauc uz ārzemēm. Var strādāt tepat, bet ar visu pasauli. Absolūti nepiekrītu tiem, kuri brauc prom, sakot, ka te nekas nenotiek. Notiek tieši tik, cik mēs paši darām. Nākotnē iešu uz to, lai man būtu uzņēmums, kurā varu nodarbināt vietējos cilvēkus. Jo šis ir tikai pats, pats sākums. Man nekad nav bijusi doma apstāties tikai pie gaļas dēļu ražošanas. Ieceru ir ļoti daudz, bet par tām lai vispirms runā darbi,” saka J. Pilābers.

Jānis Gabrāns