Ziņas

Izklaide

Vidzemes plānošanas reģions iepazīstinās ar jaunu kulinārā tūrisma ceļu “Livonijas garša”

“Valmiermuižas alus virtuvē” 17.oktobrī plkst.11 Vidzemes plānošanas reģions (VPR) pulcinās kopā Vidzemes novadu krodziņu, restorānu, viesu namu saimniekus, mājražotājus un citus interesentus, lai stāstītu par jauna kulinārā tūrisma ceļa “Livonijas garša” veidošanu, aģentūru LETA informēja VPR pārstāve Zane Kaķe.

Dalībnieki uzzinās par iespējām piedalīties šajā projektā, lai kopīgi veidotu jaunu, gardēžiem un Latvijas un Igaunijas apceļotājiem saistošu zīmolu, kas konkurētu ar gastronomiskā tūrisma galamērķiem citviet Eiropā.

Tūrisma maršruts “Livonijas garša” tiek īstenots “Interreg Estonia – Latvia” projekta “Livonijas kulinārais ceļš” laikā. Jaunā zīmola “Livonijas garša” iecere ir veidot gastronomiskā tūrisma piedāvājumu Latvijas un Igaunijas teritorijā.

Projekta iedvesmas avots esot vēsturiskā Livonija, kurā ietilpa Latvija un Igaunija. Kulinārais ceļš ļaušot izzināt Livonijas un jaunāko laiku vēstures “nospiedumus” Igaunijas un Latvijas virtuvēs, tur rodamās kopīgās garšas un ēdienus, jaunatklātos produktus. Gardēžu pieturvietās nobaudāmie ēdieni stāstīšot ne tikai par Livonijas laika produktiem, garšām, ko iepazina pilīs, muižās un saimnieču virtuvēs, bet arī par senās pavārgrāmatās rodamām receptēm, kas tiks pilnīgotas, lai atbilstu mūsdienu prasīgo ēdienu baudītāju vēlmēm. Maltītēs tiks izmantoti sezonāli, vietējie produkti.

Gastronomiskā tūrisma maršrutos tiks aicināti aptuveni 250 mājražotāji un visa veida ēdinātāji – krodziņi, restorāni, viesu nami, saimnieču virtuves. Iecerēts, ka “Livonijas garša” veicinās sadarbību starp mazajiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem Latvijā un Igaunijā, kā arī vietējo pārtikas produktu izmantošanu. Projekta ietvaros tiks veidoti reģionāli un starpvalstu sadarbības tīkli starp tūrisma ēdināšanas uzņēmumiem un vietējiem pārtikas ražotājiem un zemniekiem.

Kulinārajā ceļā Vidzemē iekļausies reģionālais kulinārais maršruts “Taste HansEATica”. Tā unikālais stāsts tiks veidots, par pamatu ņemot Rubenes mācītāja Kristofa Hardera tulkoto, sastādīto un drukāto grāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata” (1795). Šis izdevums sendienās ļāva latviešu tautības muižu pavāriem un saimniecēm uzzināt, kā gatavojams teļa ķīlis ar kastaņām un kā vārāma klāra spēka zupe jeb gaļas sula.

Informācijas dienā sanākušos projekta vadītāja Lienīte Priedāja-Klepere iepazīstinās ar kulinārā ceļa “Livonijas garša” ieceri, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās iespējām. Šefpavārs Valters Zirdziņš iedvesmos aktualizēt aizmirstas garšas un senas receptes. Savukārt Valmieras muzeja krājuma glabātāja Indra Vīlistere ļaus ielūkoties vidzemnieka virtuves mākslas mantojumā, bet lauku mājas “Donas” saimniece Ilze Briede stāstīs, kā senas būšanas un ēšanas piedāvāt ceļotājiem, un kāds ir ieguvums, iesaistoties tūrisma ceļos.