Ziņas

Izklaide

Vaidavā tiekas Gastronomija un Māls


Jūnija beigās Vaidavā ieradušies 20 mākslinieki no dažādām pasaules malām – no Argentīnas līdz pat Sibīrijai, un no Norvēģijas līdz pat Jordānijai, lai “Vaidava Ceramics” ražotnē demonstrētu savu labāko sniegumu, strādājot ar vietējo sarkano mālu, informē biedrības “Radošuma meka” pārstāve Asnāte Avotniece.

Simpozijs “Mālēdiens”

Divu nedēļu garumā – no 26. jūnija līdz 9. jūlijam – SIA „Vaidava Ceramics” ražotnē norisinās 1.Starptautiskais keramikas simpozijs „Mālēdiens”, kurā 20 keramikas mākslinieki no tādām pasaules valstīm kā Latvija, Šveice, Beļģija, ASV, Spānija, Gruzija, Argentīna, Īrija, Norvēģija, Turcija, Jordānija, Krievija, Somija un Izraēla, darinās keramikas traukus no sarkanā Lodes māla. Kā Simpozija vadītāji piesaistīti divi izcili keramiķi – Vincents Kempenajers (Vincent Kampenaers) no Beļģijas un Inita Reimandova no Latvijas.

A.Avotniece norāda, ka simpozija mērķis ir veicināt Latvijas atpazīstamību saistībā ar vienu no aktuālākajām tendencēm gastronomijas pasaulē – ideju par „tīro ēšanu” (clean eating), kuras pamatā ir vienkāršas, dabiskas un pēc iespējas mazāk pārveidotas pārtikas lietošanas princips. Šī ideja veicina pasaulē labākos restorānus atteikties no tradicionālajiem baltajiem porcelāna traukiem, aizstājot tos ar mākslinieku veidotiem „dabīgiem” māla traukiem.

Ēšana vairs nav tikai gastronomiska bauda, bet arī vizuāla bauda, tāpēc Simpozija galvenais uzdevums māksliniekiem būs garšu burvja, restorāna „Valmiermuižas pārstāvniecība Rīgā” šefpavāra Dzintara Kristovska sastādītā 11 kārtu ēdienkarte, kur katrai kārtai mākslinieki radīs noteikta izmēra, taču savas iztēles un iedvesmas vadītus, traukus.

Atvērto durvju diena – plenērs 3 Cepļi

Pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona atbalstam, 3.jūlijā Vaidavas ražotne tiks atvērta gan vietējiem keramiķiem, gan sabiedrībai, lai iepazītos ar simpozija māksliniekiem un piedalītos papīra cepļu dedzināšanas performancē. Jau no plkst 11:00 varēs vērot cepļu būvēšanu un pildīšanu ar keramikas darbiem, savukārt ap 12:00 sāksies pats dedzināšanas process. Pēcpusdienā ap plkst 16:00 plānota cepļu atvēršana, kam sekos viesmākslinieku prezentācijas un meistarklases. Visa pasākuma garumā tiks padomāts arī par bērniem, sniedzot iespēju spēlēties, veidot un eksperimentēt ar mālu.

Brīvdabas vakariņas Vaidavas ezera krastā

Simpozija noslēgumā, 8. un 9.jūlijā, Vaidavas ezera krastā tiks organizētas vakariņas „Pilnbrieda garša. Latvijas vasara”. Vakariņas notiks brīvā dabā apmēram 3,5 stundu garumā. Vakariņas būt īpaša noskaņu, skaņu, smaržu, krāsu un garšu simbioze, kuras laikā šefpavāra uz vietas gatavotie ēdieni tiks pasniegti uz mākslinieku radītajiem traukiem.

Šāds pasākums un pieredze Latvijā un visā Eiropā būs pirmo reizi, tāpēc aicinām izmantot iespēju un piedalīties šajā unikālajā brīvdabas performancē, kur vērotāja acu priekšā satiekas Gastronomija un Māksla, Ēdiens un Māls, Radītājs un Baudītājs. Simpozija noslēguma īpašās vakariņas ir iekļautas Latvijas kā Eiropas gastronomiskā reģiona “iesildīšanas” programmā.

Pasākumus organizē biedrība „Radošuma meka”. Pasākumus atbalsta „Vaidava Ceramics”, „Valmiermuižas alus”, Kocēnu novada dome, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, “Kunturi”. Informatīvais atbalstītājs – „Četras sezonas”. Īpaši pārsteigumi vakariņu viesiem no „Nilsson Coffee” un „Bee in”.