Ziņas

Sabiedrība

Upeņu zapti pērk pat vasarā

Garšīgi. Cilvēki izvelas klasisko ievārījumu receptes.Foto: Māris Buholcs

Zemnieku saimniecība “Drapmaņi”, kas atrodas Skujenes pagastā, Amatas novadā, audzē ogas un gatavo ievārījumus. Saimniecībā ir ne vien ogulāji un augļu koki, bet arī sakņu dārzs, siltumnīcā tiek audzēti tomāti, ir pulciņš govju.

Raža ienākas bagātīga, un pietiek ne tik vien sev, radiem, kaimiņiem, bet paliek pāri un iznāk, ko realizēt tiešās pirkšanas punktos, mazajos veikaliņos un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajā sabiedrībā “Zaļais grozs”.

“Šogad saules trūkums un mitrums ir ietekmējis ogu ražu, tās ir sīkākas un mazāk, ogas nevienādi gatavojās un ķekari neizveidojās tik skaisti kā pagājušajā gadā, toties jāņogas gan šogad ir padevušās,” “Druvai”pastāstīja saimniece Brigita Mazpole. Sieviete atzīst, ka tagad lielākais darbs esot ogu lasīšana, tad tās tiek sasaldētas. Kad steidzīgākie, neatliekamie darbi apdarīti un pāri paliek laiks ievārījumiem, ogas atkal atsaldē un izvāra. “Tas ļauj pakāpeniski un pa porcijām savārīt svaigu ievārījumu,” stāstīja Brigita un atzina, ka lēnām iekaro pircēju interesi, lai gan pirmais solis sperts tikai pirms nepilna gada.

“Es sāku pagājušā gadā ar upeņu ievārījumu, jāņogu un pīlādžu želeju. Šogad papildināšu klāstu ar zemeņu ievārījumu. Pagaidām ar ievārījumu receptēm neeksperimentēju, jo pieredze rāda, ka cilvēkiem patīk klasiskas un pārbaudītas vērtības. Pircējiem garšo mans upeņu ievārījums, un tas ir ļoti pieprasīts pat tagad, vasarā,” sacīja mājražotāja. Gatavojot ievārījumus, netiek izmantotas ne krāsvielas, ne garšas pastiprinātāji vai konservanti.

“Drapmaņu” saimniece atklāj, ka ļoti labprāt vēlas papildināt savu piedāvājumu ar ērkšķogu un ķiršu ievārījumu. “Eksperimentālā kārtā plānoju ielikt kādu burciņu ar tomātiem un gurķiem, jo raža šogad izskatās daudzsološa. Vienu brīdi domāju siet arī svaigo sieru, bet strikto pārtikas drošības prasību dēļ nācās atteikties no šīs idejas,” stāstīja saimniece.

Brigita par savu produkciju saņem labas atsauksmes, veidojas pastāvīgā klientūra, it īpaši viņas produktus gaida Siguldas pusē. Mājražotājiem, līdzīgiem kā Brigitai, tā ir lieliska iespēja realizēt savu produkciju, izmēģināt meistarību, novērot tirgus tendences un klientu vēlmes, bet sabiedrībai – iegādāties garšīgu, veselīgu, ar mīlestību gatavotu produkciju.