Ziņas

Uzņēmējdarbība

“Straupes” siers kronēts

Māra Majore – Linē, “Druva” Pagājušās nedēļas nogalē piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība „Straupe” piedalījās Latvijas novadu 8. Siera dienās Liepājā. Tur “Straupes” ražotais ķimeņu siers ieguva Siera karaļa kroni.

Par karaļa kroņa iegūšanu priecājas viss piensaimnieku k/s “Strau-pe” kolektīvs, īpaši jau siera meistare Gunta Tetere un ražošanas daļas vadītāja Lilita Tiesnese. Ar saražoto produkciju “Straupe” regulāri piedalās dažādos konkursos un gūst arī augstu novērtējumu. Pērn ķimeņu siers ieguva 2. vietu skābpiena sieru grupā Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības organizētajā konkursā.

K/s “Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis pastāstīja: “Katru gadu Siera dienās kā karalis tiek

kronēts kāds no Latvijā ražotajiem ķimeņu sieriem, jo tas ir tradicionāls, ko citās valstīs būtībā neražo.”

Siera dienās, ko organizēja biedrība “Siera klubs”, k/s „Straupe” pircējiem piedāvāja šogad pirmos ķimeņu siera ritulīšus – Jāņu sieru. Līdz Līgo svētkiem vēl gandrīz mēnesis, taču “Straupe” Jāņu siera ražošanu ir uzsākusi sparīgi. I. Balodis skaidro, ka apaļie Jāņu siera ritulīši ir pircējiem jau pazīstamais “Straupes” ķimeņu siers, ko visa gada garumā var iegādāties siera „desas” formas fasējumā: “Ik gadu saražojam ap septiņām, astoņām tonnām Jāņu siera. Tagad cenšamies prognozēt, cik lielos daudzumos siera rituļus ražot šogad. Jāņu siera rituļi ir pieprasīti maija beigās, jūnijā, bet vēlāk pircēji tos vairs neizvēlas. Taču ķimeņu sieram “desas” formā ir stabils pieprasījums visu gadu. To ir arī ērtāk uzglabāt un sagriezt. Jāņu sierā, tāpat kā citos mūsu ražotajos produktos, ir tikai dabīgas sastāvdaļas – vājpiena biezpiens, sviests, olas, sāls un ķimenes. Jāņu siers ir roku darbs. Tā gatavošanas pašizmaksa ir augsta – augstāka nekā Holandes vai Krievijas siera ražošanai. Tādēļ arī Jāņu siers nav lēts produkts. Tas ir iemesls, kādēļ Jāņu sieru ražo neliels skaits pienotavu.”

I. Balodis uzskata, ka ķimeņu siers ir ieguvis pircēju atzinību. Būtiski ir saglabāt kvalitāti. Piensaimnieks skaidro, ka Jāņu sieram jābūt ne pārāk mīkstam un ne pārāk drupenam, viegli nogriežamam, turklāt garšai jābūt pircējam tīkamai – ne pārāk sāļai, ne arī saldai.

Jau nākamnedēļ pircējiem “Straupe” piedāvās īpašus 150 gramu fasējumus – Jāņu sieru šķēlītēs. Tās, tāpat kā puskilograma, 800 gramu un kilograma Jāņu siera rituļus iespējams nopirkt visos “Straupes” veikaliņos – Cēsīs, Plācī, Valmierā un Rīgā, kā arī tirgos. Tradicionāli “Straupe” piedalīsies arī Jāņu gadatirgū Rīgā, Doma laukumā.

Liepājā “Straupe” pirmo reizi Kurzemes puses pircējus iepazīstināja ar savu produkciju – sieru, krējumu, sviestu, jogurtu un citiem piena labumiem.