
Latviešu pavāri Māris Sirmais un Ēriks Dreibants bija vieni no tiem, kuri tautā laida “Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”. Kopš manifestā paustā, ka latviešu virtuvēs – restorānos vairāk jāpiedāvā latviešu produkti, samazinot svešzemju labumus, ir pagājis laiks. Lai pieteiktu jaunu nogriezni latviskajā virtuvē, abi pavāri šomēnes Ruckas muižas mākslas rezidencē Cēsīs sarīkoja pavāru saietu.
Ēriks Dreibants sarunā ar “Druvu” uzsvēra, ka sešos gados kādi 70 procenti no manifestā ietvertā ir īstenojies Latvijas restorānos. “Esam sapulcējušies, jo varam jau stāstīt, kā restorānos pievērš uzmanību latviešu produktiem. Ja pirms sešiem gadiem daži Latvijai tipiski produkti vēl netika ražoti restorānu vajadzībām, tad tagad lauksaimnieki ar to nodarbojas, jo ir pieprasījums. Piemēram, audzē ķimenes.
Ja 90. gados pavāri restorānos bija priecīgi izmēģināt ķengurgaļu, krokodilgaļu, jo toreiz skaitījās tā – jo ēdienkārtē vairāk nezināmu produktu ierakstu, jo foršāk, tad tagad notiek pretēja virzība. Restorānu ēdienkārtēs piedāvā mūsu pašu ķirbjus, bietes, vietējās saldūdens zivis. Tāpēc arī šodien aicinājām pastāstīt par Latvijas zivīm dabas pētnieku Māri Olti.”
Cēsu saietā šefpavārs Dzintars Kristovskis stāstīja par sezonalitāti virtuvē, vīndaris Ivars Gaiļūns par meža ogām dzērienos. Uzņēmuma “Grauda spēks” īpašnieka Raimonda Biedrīša tēma pavāru saietā bija “Pilngraudu milti”. Dabisku garšu audzētāja trešajā paaudzē Mārtiņa Kaugara uzstāšans tēma – “Garšas pavasaris. Sēklu dīgšana”.