Ziņas

Sabiedrība

Rada īpašus gardumus

"Sēklu muss" dažādie gardumi. Garšo tikpat labi, cik skaisti iepakots. Viena no to ražotājām Kristīne Rinča priecājas par "Sēklu muss" attīstību un atzīst, ka enerģiju jauniem darbiem smeļas Piebalgas pusē. Foto: no albuma

Pozitīvu atkarību pārveidot par biznesu un īstenot sapni par lauku mājām. Šādu divu sapņu īstenošanos pēdējo gadu laikā izdevies sasniegt Kristīnei Rinčai.

Kristīne, kura kopā ar draudzeni Agnesi Nazarecu izveidojusi uzņēmumu “Sēklu muss”, ir piebaldziete – viņa nāk no Taurenes pagasta, bet vidusskolas gadi aizvadīti Cēsīs. Lai gan ikdienas dzīve rit Rīgā, tomēr Kristīnei, nu jau kopā ar vīru un dēliņu, izdevies atgriezties Vecpiebalgas novadā, iegādājoties lauku māju un īpašumu Meirēnos.
Kristīnes ikdiena paiet, gatavojot gardumus. Draudzene atbild par sēklu un žāvētu augļu trifeļu ražošanu, bet Kristīne rūpējas par to pārdošanu. Kristīne stāsta, ka “Sēklu muss” ir pirmais uzņēmums, kura ražotās sēklu un žāvētu augļu trifeles pieejamas Latvijas veikalos. Būtiski, ka to sastāvā nav miltu, cukura, olu, mākslīgu krāsvielu, garšas pastiprinātāju un konservantu. Sēklu musa sastāvā ir tikai sēkliņas un žāvēti augļi.

“Pagājušajā vasarā Agnese, ar kuru esam draudzenes jau desmit gadu, kārtējo reizi atbrauca ciemos pie manis ar pašgatavotajām, gardajām sēkliņu un augļu trifelēm. Viņa kādu laiku bija svaigēdāja, lai bagātinātu un dažādotu ēdienkarti, gatavoja trifeles. Tās garšoja ne tikai viņai, bet arī viņas ģimenei un draugiem, tai skaitā man. Man no tām radās pozitīva atkarība. Vienmēr centos tirdziņos meklēt veselīgus produktus, tai skaitā veselīgus našķus, kuros, atšķirībā no veikalā pieejamajiem saldumiem, nebūtu pārlieku daudz cukura, nevajadzīgu konservantu, garšas pastiprinātāju, tauku un sastāvdaļu, kas izraisa alerģijas,” stāsta Kristīne un saka, ka abām radusies doma – kādēļ gan šādus gardumus negatavot pārdošanai. No pērnās vasaras līdz rudenim abas cītīgi domājušas, vai tik tiešām riskēt un uzsākt uzņēmējdarbību. “Daudzkārt ļāvām idejai noplakt un atkal uzplaukt, bet jau oktobrī sapratām, ka tomēr gribam pamēģināt. Novembrī sākām nopietni strādāt pie idejas īstenošanas,” saka Kristīne.

Padomi un atbalsts gūts Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā. Savukārt tagad “Sēklu muss” Cēsu biznesa inkubatorā plāno attīstību. Piemēram, tiek izstrādāti iepakojumi trifelēm, lai tie varētu iekarot lielos tirdzniecības centrus un būtu iespējams izmēģināt spēkus arī citās valstīs, piemēram, Skandināvijā. K. Rinča neslēpj, ka ļoti liels ir prieks par Cēsu novada domes plāniem uzsākt sadarbību ar “Sēklu muss”, atzīstot, ka sēklu un žāvēto augļu trifeles varētu būt jaukas prezentācijas dāvanas.

Straujš bijis “Sēklu muss” veiksmes stāsts. No nelielas mājražošanas, kas uzsākta pērn rudenī, nu Rīgā top sava ražotne. Kristīne vērtē: “Svaigēšana ir populāra, turklāt aizvien vairāk cilvēku rūpīgi domā par veselīgu dzīvesveidu, tai skaitā uzturu. Mūsu gatavotos gardumus iecienījuši gan svaigēdāji, gan tie, kuri vēlas našķoties ar ko veselīgu un uzturvērtības ziņā bagātīgu. Uzņēmumam vēl nav pat gads, bet pieprasījums ir tiešām liels.” Ņemot vērā to, ka pieprasījums palielinās un ir plāni arī par eksportu, ideja par ražotni atnākusi pašsaprotami.

Cena trifelītēm pirmajā mirklī šķiet augsta, tomēr Kristīne mudina ieskatīties sastāvdaļu uzskaitījumā – dažādās sēkliņas un žāvētie augļi izmaksā dārgi. Turklāt abas draudzenes trifeles izvēlas gatavot tikai no augstas kvalitātes sēkliņām un augļiem, kuriem nav pievienoti konservanti un citas nevajadzīgas sastāvdaļas. Taču lēti tas nav. Daļa no sastāvdaļām ir pat bioloģiski sertificētas. Tomēr – lai arī trifeles būtu bioloģiskas, visām sastāvdaļām tādām jābūt. Pagaidām šādu ceļu “Sēklu muss” neiet, jo tad gardumu cena palielinātos vēl vismaz divas reizes.
Sen zināms ir teiciens, ka draudzību nevajag sabojāt ar naudu un kopīgu biznesu, tomēr Kristīne saka, ka tā nebūt nav un “Sēklu muss” ir tam pierādījums. Kristīne ar smaidu atklāj, ka studiju laikā kopā arī dzīvojušas un iepazinušas viena otru gana labi. Arī kopīgās uzņēmējdarbības sākšana parādījusi, ka abas ir laba komanda.

Agnese gatavo trifeles, bet Kristīne rūpējas par aprēķiniem, finanšu jautājumiem, mārketingu un jaunu tirgu atrašanu. Cēsīs pagaidām šīs konfektes var iegādāties tikai Cēsu “Vecpilsētas aptiekā”, bet ar laiku Kristīne cer īpašo gardumu redzēt arī citu veikalu plauktos. Šobrīd saldumi plašā klāstā iegādājami Rīgas eko veikalos.
Uz Cēsu un Piebalgas pusi Kristīne un viņas ģimene dodas bieži, īpaši jau vasarās. Kristīne neslēpj, ka Rīgā pavadītais laiks aizvien vairāk licis saprast, cik ļoti viņai nepieciešama lauku atmosfēra, plašums un miers, kas dod spēku. Kristīnes vīrs nāk no Sēlijas, tomēr abi kopā izlēmuši par labu lauku īpašuma iegādei Vecpiebalgas novadā. Kristīne atzīst – kamēr citi naudu iegulda ceļojumos, viņas ģimene gribējusi lauku īpašumu, kurā, protams, nākas ieguldīt ne tikai daudz laika un darba, bet arī līdzekļu. Laukos patīk ne tikai viņai un vīram, bet arī divus gadus vecajam dēlam.