
Darbs zupas virtuvē Cēsīs rit pilnā sparā. Mēnesī tiek izsniegtas aptuveni 350 zupas porcijas.
Biedrība “Ģimenes centrs Mūsu nākotne” arī šoziem rūpējas, lai grūtībās nonākušie siltas pusdienas trīs reizes nedēļā saņemtu. Zupas virtuve ir atvērta jau kopš septembra, bet lielākais pieprasījums pēc siltām pusdienām ir no novembra. Trīs reizes nedēļā uz Palasta ielu 20 dodas cilvēki, kuri palikuši bez pietiekamiem iztikas līdzekļiem. Tur katru atnākušo sagaida biedrības priekšsēdētāja Svetlana Gurska. Viņa zupas virtuvē strādā jau septīto gadu. Uz gāzes plīts sagatavoti divi lieli katli, kas pilni ar karstu, kūpošu zupu. Istabā, kurā iespējams baudīt zupu uz vietas, ir iekurināta krāsns – Svetlana gādā, lai ļaudis ne tikai paēstu, bet arī sasildītos. “Zupas virtuve darbojas pirmdienās, trešdienās un piektdienās –stundu dienā. Dienas laikā pēc siltas zupas atnāk aptuveni 25 cilvēki. Katram pienākas divas porcijas. Vienas porcijas tilpums ir puslitrs. Manuprāt, tas ir gana daudz,” stāsta Svetlana, piebilstot, ka pārsvarā pēc zupas nākot trūcīgie pensionāri. Daudzbērnu ģimeņu esot maz.
Lai saņemtu zupu līdzņemšanai, jānāk ar saviem traukiem. Ja gribas paēst uz vietas, zupa tiks ielieta Svetlanas dotajā bļodiņā. Biedrības priekšsēdētāja rāda uz 25 litrus un desmit litrus ietilpīgiem katliem, kuros tiek vārītas zupas. Tās Svetlana cenšas dažādot – atnākušie tiek cienāti ar vismaz desmit dažādām – soļanku, boršču, šķelto zirņu, svaigo kāpostu, dārzeņu, makaronu – un citām zupām. Siltās pusdienas bez maksas pienākoties tiem, kuri atnesuši izziņu par maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu. Bet arī tie, kas atnākuši bez izziņas, prom netiek dzīti. Viņiem zupa tiek dota pret simbolisku ziedojumu – 25 centiem.
Svetlana stāsta, lai nodrošinātu trūkumcietējus ar zupu, nepieciešams regulāri papildināt produktu krājumus. Svetlana bieži tos iegādājas pati, bet liels atbalsts esot ziedotāji – bistro “CATA” pārstāvji un vairākas privātpersonas. “Tas nudien ir liels atspaids. Mums tiek ziedoti ne tikai dārzeņi, bet arī maize un piena produkti. Katram ziedotājam esam ļoti pateicīgi. Mums ir prieks, ka cilvēki nes dažādus pārtikas produktus – kartupeļus, burkānus, svaigos kāpostus, skābētus kāpostus, sīpolus, bietes, grūbas, maizi, sāli, cukuru un citus, arī sagādā malku,” norāda Svetlana. Viņa, sariešoties acīs asarām, atzīst, ka palīdzot citiem, pati jūtas gandarīta: “Man patīk gatavot ēst, esmu priecīga, ka tas kādam ir noderīgi. Manuprāt, ir būtiski, ka pilsētā trūkumcietējiem ir iespēja saņemt siltu ēdienu bez maksas. Šo iespēju izmanto tiešām daudzi. Turklāt lielai daļai svarīgs ne tikai ēdiens, bet sajūta, ka ir vieta, kur aiziet un siltumā pārmīt kādu vārdu ar citiem.”
Dodoties prom, kāpņutelpā “Druva” sastop vairākus cilvēkus, kuri atnākuši pēc siltas zupas. Katram stāsts citāds, bet visi kā viens skaudri. Grūtībās nonākušie ir maznodrošinātas ģimenes, bez darba palikušie, mazturīgie pensionāri, cilvēki bez pajumtes. Dažs uzreiz dodas pēc zupas, citi, uzklausot Svetlanas norādījumus, palīdz līdz trešajam stāvam uznest malku. Kārlis (vārds mainīts), atklāj, ka uz zupas virtuvi nāk jau vairākus gadus. “Man līdzi ir divi trauciņi. Vienu zupas porciju ēdīšu šodien, bet otru – rīt. Jābūt taupīgam. Citi ēd uz vietas, bet es zupu ņemu līdzņemšanai. Ēdiens ir garšīgs, silts. Tagad, kad ārā sniegs un aukstums, silta zupa ir pašā laikā.”
Zupas virtuve Cēsīs būs atvērta līdz pat maija vidum.