
Šajā vasarā Amatas novada svētki tiks svinēti katrā novada pagastā, izlozējot tematus, ko katrs godinās. Skujeniešiem lozē izkrita – ēdieni. Tas nozīmē, ka Skujenes pagastā tiks godināts ēdiens un vietējo zemnieku produkcija.
Skujenes pagasta tautas nama vadītāja un kultūras dzīves organizatore Solvita Skrastiņa “Druvai” stāsta, ka pirmās idejas jau apzinātas un kādā sētā šiem svētkiem par godu tiek audzēts jērs. Savukārt saimnieces domā, ar ko gardu svētku laikā pacienās ciemiņus un pašus skujeniešus. Skaidrs gan ir viens – galvenā uzmanība tiks veltīta un gods parādīts pagasta un novada zemniekiem, medniekiem, mājsaimniekiem un viņu saražotajai produkcijai.
Visos Amatas novada svētkos aktīvi bijuši mednieki. Arī Skujenē bez mednieku līdzdalības un gastronomiskā piedāvājuma neiztikt.
Pieredzējušais mednieks Egons Veidemanis stāsta, ka par jauku pārsteigumu šajos novada svētkos parūpēsies kolēģi no Zaubes pagasta, kuri solījuši uz atklātas uguns cept cūciņu.
“Nesadalīta cūkas liemeņa cepšana ir interesants process, taču tas prasa vismaz sešas septiņas stundas. Domāju, cilvēkiem būs, gan ko paskatīties, gan beigās nogaršot,” stāsta Egons un norāda, ka arī vietējie mednieki svētku mielastu papildinās ar medījuma gaļu.
“Kā tad nu mednieks bez gaļas! Medībās ejam un medījumu gūstam. Visbiežāk jau mednieki gaļu ved pārstrādei, lai gatavotu konservus vai desas. Taču tas nav lēts prieks, daļa mednieku vēlas vienkārši svaigas gaļas porciju,” stāsta mednieks un norāda, ka tradīcija ir pēc medībām uzcept nomedītā dzīvnieka aknas. Katram medniekam arī esot savas iecienītās receptes, pēc kurām medījuma gaļu gatavo.
“Man patīk gatavot, labprāt cepu kotletes, karbonādi vai irbītes. Protams, meža gaļa prasa rūpīgu apstrādi. Vienmēr pēc cepšanas gaļa vēl jāsautē,” stāsta mednieks un bilst, ka bebra gaļu gan gatavojot vien daži mednieki, tie, kas kaislīgi aizraujas ar šī dzīvnieka medībām.
“Ēdiena izvēle ir gaumes lieta, un latvietis ir liels ēdājs. Domāju, katros svētkos parādām, ka esam kārtīgi ēdāji. Turklāt uzskatu, ka arī vīrieši ir labi pavāri un katrs prot kaut ko pagatavot. Tiesa gan, tas varbūt garšos citādi nekā sievietes gatavotais, bet garšos labi,” smaidot saka mednieks. Viņš gan norāda, ka pamazām var pamanīt arī to, ka nereti Latvijas iedzīvotāji ēd pārāk daudz un pat nepareizi.
“Taču uzskatu, ka, laukos dzīvojot, vienmēr iespējams ēst veselīgi un pareizi,” norāda Egons. Taujāts pēc kādas labas medījuma gaļas receptes, Egons teic, ka ar vienu var padalīties. “To parasti gatavoju, kad atklāta pīļu medību sezona. Recepte ir “Pildīta meža pīle”, kuru gan, ārpus kārtas, saimnieces var aizstāt ar parastu pīli. Bet ideja pavisam vienkārša – pīles vēderā pilda skābus ābolus un cauraugušu cūkgaļu, kurai klāt vairāk speķīša. Tad pārkaisa ar dažādām garšvielām, pīles vēderu aizšuj un liek cepties. Pēc tam vēl pīlei gar malām var salikt kartupelīšus, bet sanāk tiešām garda maltīte,” stāsta Egons.
Liene Lote Grizāne