Ziņas

Sabiedrība

Mainās pircēju paradumi, bet mazāk nepērk

Garšīgas! Maiznīcas “Roze” konditore Ināra Kursīte tikko no krāsns izvilkusi pannu ar smaržīgām “Austiņām”. Pieprasījums pēc tām arī šajā laikā nav mazinājies.Foto: Sarmīte Feldmane

Mainoties ikdienas dzīvei, kurā noteicošie ir ierobežojumi, attālinātais darbs un mācības, cilvēki pamazām vien atsakās no paradumiem, no pierastā.

Tas ietekmē tos, kuru pakalpojumus, saražoto, piedāvāto izmanto. Pavisam pierasti bija, ka skolasbērni ieskrien vietējā veikalā vai kafejnīcā, nopērk kādu smalkmaizīti, picu vai kārumu, tagad ne. Kad svinējām svētkus, aicinājām radus, draugus, pasūtījām plātsmaizes, pīrādziņus, cepešus, kūkas, tagad ne.

“Reti kurš pērk gatavo produkciju, kaut ko ātrākai apēšanai. Skolēni gan pēdējā laikā saldumus vairs ne tik daudz pirka, kādu bulciņu, dzērienu. Tūristi iegriezās, nopirka smalkmaizītes, kādus salātus. Tagad tūristu vispār nav. Raunēnieši, braucot ciemos, kaut ko nopirka ciemakukulim, tagad visi dzīvo mājās,” stāsta SIA “Nestik” “Elvi” veikala Raunā vadītāja Daiga Kalēja un uzsver, ka šoziem izteikti mainījies tas, ko cilvēki vairāk pērk.

“Ir vairāk laika, lai gatavotu mājās. Tāpēc vairāk pērk gaļu, piena produktus,” pastāsta D.Ka­lēja un atklāj, ka gadiem bijis ierasts, ka Ziemassvētkiem parasti mielasts tiek gatavots mājās, bet Vecgada vakara galdam jau gatavus ēdienus pirka veikalā. Šajā gadu mijā lielākā daļa ģimeņu gatavoja mājās.

“Pieprasījums pēc konditorejas ir samazinājies. Tortes nepērk. Agrāk pirms svētkiem strādājām naktīs, lai visus pasūtījumus izpildītu. Nav viesību, nevajag tortes,” teic D.Kalēja un uzsver – ir jāpielāgojas situācijai un jāmeklē jaunas iespējas, jāizmanto resursi.

Tam piekrīt arī SIA “Roze MJ” līdzīpašnieks Māris Šķesteris. Maiznīca “Roze” un veikals atrodas pretī Straupes skolai. Skolas laikā bērni labprāt ieskrēja kaut ko nopirkt. “Skolēni ir mājās, vecāki retāk nāk iepirkties, bet iegādājas lielākus pirkumus. Ja bērns nopirka vienu bulciņu, vecāki pārdienās iegādājas divas. Nevar teikt, ka kopumā pieprasījums, tas, ko saražojam un pārdodam, ir samazinājies, pieprasījums ir pamainījies,” vērtē M.Šķesteris.

Vairāk tiek pārdota “Roze” maize, taču pieprasījums pēc tortēm samazinājies pat par 60 procentiem. Uzņēmējs uzsver: “Ja nevar rīkot viesības, kāzas, bēres, protams, nepērk tortes.” Pārējā konditoreja un maizes izstrādājumi, kuru ir vairāk nekā simts nosaukumu, tiek pirkti tāpat kā iepriekš. Katra konditore specializējusies kādu cepumu, smalkmaizīšu vai maizes cepšanā. Tā Inese Tīce un Ināra Kursīte lepojas, ka viņu ceptās “Austiņas” un dažādie cepumi allaž tiek slavēti. Arī Straupē vasarā bija daudz tūristu, kuri noteikti iegriezās vietējā veikalā.

Gan D.Kalēja, gan M. Šķesteris atzīst, ka vasarā situ­ācija bijusi ļoti laba, pircēju netrūcis. “Jūtam, ka daudzi pilsētnieki pārcēlušies uz laukiem, te dzīvo un strādā attālināti. Viņi ir mūsu klienti. Arī tas izlīdzina apgrozījumu,” stāsta M.Šķesteris, bet D.Kalēja uzsver, ka ražotājam un tirgotājam ir jādzīvo līdzi pircēju paradumiem. “Ja agrāk varēja aizbraukt iepirkties uz Rīgu, Smilteni, Cēsīm vai citur, tagad lielākoties nepieciešamo iegādājas vietējos veikalos. Un pircējs grib arī ko citu, ne tikai ikdienā pierasto. Viņš vairāk gaida no savējiem. Protams, katram pircējam nepieciešams kas savs, bet tirgotājiem un ražotājiem jāspēj to piedāvāt,” pārdomās dalās D.Kalēja.

Lai arī par pieprasījuma samazinājumu uzņēmēji nesūdzas, šis laiks tiek izmantots, lai apsvērtu šogad darāmo, kā arī nodrošinātu strādājošajiem darbu. “Tā kā pieprasījums pēc tortēm sarucis, cepējas pamazām iet atvaļinājumā. Visi ceram, ka vasarā situācija valstī mainīsies,” saka M.Šķesteris un atklāj, ja vien nekas nemainīsies, ir iecere ceptuvē veikt remontu, izveidot kulinārijas cehu, tiek arī gādātas jaunas iekārtas, lai atvieglotu roku darbu.

Savukārt “Elvi” veikalā Raunā jau no rudens tiek piedāvātas siltas pusdienas. “Patlaban Raunā nav citu iespēju iegādāties siltu ēdienu. Kūkas jācep mazāk, bet ir pieprasījums pēc siltiem ēdieniem, darbiniekiem ir darbs. Ik dienu piedāvājam trīs vienkāršus ēdienus: plovu, kartupeļus ar mērci, kartupeļu sacepumu, pankūkas. Katru dienu ko citu, pusdienlaikā ēdēji ir, paņem siltās pusdienas trauciņos,” atklāj D.Kalēja, uzsverot, ka uzņēmējdarbībā vienmēr jārēķinās ar ko negaidītu un katrā brīdī jārod cits risinājums.