Ziņas

Sabiedrība

Līgatnē top Baltijā garšīgākais vīns

Gandarījums. Līgatnes vīna darītavas saimnieka Ainara Vanaga darītais vilkābeļu vīns Baltijas vīndaru konkursa kopvērtējumā starp 147 dažādiem vīniem ieguva godalgotu vietu un Baltijas kausu.Foto: Sarmīte Feldmane

Līgatnes vīna darītava Baltijas valstu vīnogu, augļu un ogu vīnu konkursa “Baltic Cup 2018” kopvērtējumā ieguva 1.vietu un kausu.

Konkurss, ko rīko Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība, šogad saņēma 49 vīna darītavu pieteikumus – 16 no Lietuvas, 11 no Igaunijas un 22 no Latvijas. No 147 vērtēšanai iesniegtajiem vīniem 40 bija no Lietuvas, 20 no Igaunijas un 87 no Latvijas. Vīndaru veikumu vērtēja starptautiska komisija. To vadīja viens no Latvijas pazīstamākajiem vīnziņiem Jānis Kaļķis.

“Konkurence bija liela,” atzīst Līgatnes vīna darītavas saimnieks Ainars Vanags. Viņa darītais lāceņu vīns starp saldajiem un pussaldajiem deserta vīniem ieguva 2. vietu, deserta vīnu grupā ābolu ledus vīnam 1. vieta , bet starp sausajiem vīniem vilkābeļu vīnam arī 1. vieta. Kopvērtējumā starp visiem vīniem – 2. vieta ābo­lu ledus vīnam, 1.vieta un Baltijas kauss vilkābeļu vīnam. Katra vīna darītava konkursā drīkstēja iesniegt piecus paraugus.

Pērn pirmajā Baltijas kausa konkursā līgatnieša vīni kopvērtējumā ieguva otro vietu.

Vērtējot kolēģu piedāvājumu, Ainars atzīst, ka šodien patērētājus grūti pārsteigt. “Pateicoties konkursiem, Latvijā vīna kvalitāte strauji paaugstinās. Konkuren­ce veicina kvalitāti, un katrs cenšas radīt labāko. Labākais – tā ir reklāma kvalitātei. Nevar salīdzināt, kādi mūsu vīni bija pirms gadiem septiņiem,” saka A.Vanags un pastāsta, ka Latvijā ir ap desmit lielāki vīna ražotāji, bet reģistrējuši savu darbību ir ap 70.

“Satiekoties ar kaimiņiem, bija patīkami dzirdēt, ka Latvijā vīndari tiek atbalstīti, ir skaidri noteikumi, kas jāievēro, ja gribi strādāt. Tāpēc arī Latvijā aizvien vairāk mājražotāju oficiāli reģistrējas, izņem licences. Arī Igau­nijā un Lietuvā ir vīna darīšanas tradīcijas, tikai to darīt legāli ir maz iespēju, jo sistēma nav sakārtota, nevar salīdzināt, kā tas ir pie mums,” vērtē A. Vanags.

Līgatnes vīna darītavā gadā saražo ap desmit tūkstošus litru vīna. “Tas ir tik, cik ģimene spējam paveikt. Sezonas laikā piesaistām palīgus ogu lasīšanā. Šovasar ogu raža bija necerēta – upeņu, jāņogu krūmi liecās līdz zemei. Ave­nes sākām lasīt jau pēc Jāņiem, un vēl ir ogas, arī salna skādi nenodarīja, tikai ķirbjiem lapas nedaudz aprāva. Ābolu raža milzīga, un tie tiek vākti, spiesta sula. Vīnogu raža arī bija ļoti laba. Esam atkarīgi no laikapstākļiem, tāpēc var tikai priecāties par tādu dabas dāvanu,” pārdomās dalās līgatnietis.

A.Vanags atzīst, ka darīt vīnu nebūt nav tik vienkārši, kā varbūt šķiet. “Vispirms jau jāpatīk tam, ko dari, jābūt interesei, arī azartam. Jāvelta laiks, lai izmēģinātu garšas nianses. Degustācijās interesenti novērtē, kaut ko iesaka. Tās ir noderīgas sarunas, var uzzināt, ko dažādi cilvēki vēlas baudīt. Konkursi dod atbildi, vai ejam pareizo ceļu, jo ar gadiem mainās pieprasījums, kādas garšu nianses kļūst populārākas,” pastāsta vīndaris.

Līgatnes vīna darītavā top vairāk nekā 20 ogu vīni. Ja kādām ogām laba raža, gatavo jauktos ogu vīnus. Pavisam ražo ap 50 dzērienu, arī sidru un stipros dzērienus – burkānu, biešu un aveņu, ābolu degvīnu. Vēl arī liķierus, uzlējumus. Izveidojusies sadarbība ar bioloģisko ogu audzētājiem, un piedāvājumā ir arī biovīni. “Jā­prot izcelt katras ogas īpašības. Mums ir stingra garšas kontrole. Vispirms paši testējam, tad piedāvājam degustācijās, tad konkursos, kur citi novērtē, kas sanācis. Kas nesanāk, tas nesanāk. Ābolu sidrs ir sarežģīts, tas ilgi nepadevās, bet nu jau būs uzķerts. Pēdējā laikā izmēģinu degvīnus, ilgs laiks paiet, līdz var tikt līdz vēlamajai garšai,” profesi­onālās nianses atklāj vīndaris.

Pavasarī Līgatnes vīna darītava tika atzīta par labāko Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības rīkotajā “Latvijas vīnu (vīnogu vīnu) un augļu, ogu vīnu konkurss – 2018 un kvalitātes novērtējums”. “Tika vērtēti ap 150 dažādi Latvijas vīni. Katrs ražotājs varēja iesniegt tik paraugu, cik vēlas, un visus vīnus vērtēja kopā. Sarēķinot punktus, noteica labāko darītavu. Piedāvāju deviņus vīnus un ieguvu visvairāk punktu,” pastāsta A.Vanags.

Uz izstādēm un tirdziņiem līgatnieši daudz nebrauc, jo tas prasa laiku, šogad pabūts tikai izstādē Igaunijā. Līgatnes vīna darītava ir ģimenes uzņēmums, kur ikdienā strādā seši no Vanagu ģimenes.

Ainars atzīst, ka Latvijā vīna darītava nevar pastāvēt, ja līdztekus nenodarbojas arī ar tūrismu. “Šovasar tūristu bija daudz. Rīkojam degustācijas, tepat ir Karošu darbnīca. Daudzi apmeklētāji iegriežas regulāri. No janvāra vidus līdz maijam, kad tūrisma sezona beigusies, būs atpūta. Tad varēs eksperimentēt ar garšām,” saka vīndaris.

Visu laiku tiek domāts par vīna pudeļu dizainu. Uz etiķetēm ir Līgatnes ala. “Un vīniem ir Līgatnes garša, kuru novērtējuši vīnziņi,” uzsver vīndaris A.Va­nags.