Ziņas

Sabiedrība

Lauki taisnās kartupeļu vagās

Lai aug! Priekuļu pagasta piemājas saimniecības "Lāčplēši" saimnieki Vilnis Gaiķis un Līga Greble stāda `Lauru`. Šīs šķirnes kartupeļi ir ļoti pieprasīti.Foto: Māris Buholcs

Kartupeļu stādīšanai ir īstais laiks. Mazdārziņos gan saimnieki, cerot uz agrāku ražu, to jau izdarījuši, tie, kam lauki lielāki, steidz izmantot labos laika apstākļus. Agroresursu un ekonomikas institūta tīrumos Priekuļos strādā stādītāji. Kartupeļu agronome Lāsma Jefimova uzsver, ka stādīšana notiek pilnā sparā. Sēklaudzēšanai paredzēts apstādīt līdz 40 hektāriem. “Sēklas kartupeļi ir gandrīz iztirgoti. Tāpat kā citus gadus, pirmie tika izpirkti agro šķirņu kartupeļi, īpaši `Priekuļu agrie`,” pastāsta agronome un piebilst, ka tie, kam ir dārziņi, vēlas iespējami agrāk izaudzēt kartupeļus pašpatēriņam, nevis pirkt ievestos. “Arī citas mūsu radītās un audzētās šķirnes ir pieprasītas, katrai ir savi piekritēji, nav tādas, kurai nebūtu pietiekams noiets.”

Šopavasar priekuliešu piedāvājumu klāstā nebija jaunu šķirņu, bet Lāsma Jefimova atklāj, ka nākamgad sēklai, iespējams, zinātnieki piedāvās divu jaunu – vidēji agru un vidēji vēlu – šķirņu kartupeļus.

“Pavasaris normāls, nav tā, ka būtu aizkavējies, lai gan vienmēr jau šķiet, ka labāk visu izdarīt agrāk. Tagad augsne iesilusi, tikai jāstāda,” saka Priekuļu pagasta piemājas saimniecības “Lāčplēši” saimnieks Vilnis Gaiķis. Viņš kartupeļus audzē četros hektāros. Izaudzētā raža tiek pārdota Cēsu tirgū. “Izmantojam to, ka tuvu Cēsis. Par noietu sūdzēties nevar. Konkurence ir liela, bet par pērno ražu nav jāuztraucas, tā pāri nepaliks,” bilst saimnieks un uzsver, ka izaudzēt kvalitatīvus kartupeļus nav tik viegli, kā varētu iedomāties, bet spēlēties ar kvalitāti nedrīkst. To nevar arī izdarīt lēti. Diemžēl bez miglošanas neiztikt.

Audzēšanai tiek izraudzītas tās šķirnes, kuras ir pieprasītākās ikdienas galdam. “Lāčplēšu” laukos aug `Solist’, `Mirabella`, `Laura`, `Vineta` – katra šķirne ar savām īpašībām un piemērota dažādiem ēdieniem. Vilnis bilst, ka, iespējams, nākampavasar stādīs arī `Belarosu`, jo tā pēdējā laikā kļuvusi populāra.

“Bez kartupeļiem kārtīgas pusdienas grūti iedomāties. Cilvēki aizvien vairāk domā, ko ēd, dod priekšroku Latvijā audzētajiem dārzeņiem,” domās dalās Vilnis Gaiķis un pastāsta, ka saimniecība audzē arī kāpostus, burkānus, un citus dārzeņus, bet pavasarī zaļumus. Tie katru dienu pieejami tirgū. “Tikai ar kartupeļu tirgošanu būtu sarežģītāk, tāpat ar audzēšanu, jo laukos kultūras jāmaina, turklāt pircējiem ērtāk visu nopirkt pie viena tirgotāja,” stāsta Vilnis Gaiķis un ir pārliecināts, ka rudenī raža būs laba.

Priekuļu pagasta “Ķingas” ir bioloģiskā saimniecība, kurā audzē dārzeņus, arī kartupeļus. “Tikko kartupeļus sastādījām, mazāk nekā pērn, pat ne pushektāru,” stāsta saimniece Kaiva Zaķe un paskaidro, ka dārzeņu audzēšanu pamazām vien samazina, jo pirms gadiem kartupeļi audzēti pāris hektāros. “Bioloģiski audzēti dārzeņi diemžēl nevar konkurēt ar ievestajiem, pārpircēju piedāvātajiem. Dārzeņus tirgojam Cēsu tirgū, un pieredze liecina, ka diemžēl pircēji vairāk tic bildei – tam, cik skaisti izskatās dārzeņi, nevis stāstītajam, ka tie ir no bioloģiskas saimniecības, ka audzēti bez ķīmijas, tāpēc pagrauzis kāds tārpiņš,” domās dalās zemniece un piebilst, ka pašmāju audzētājus visvairāk aizvaino tas, ka tirgotāji ievesto preci uzdod par Latvijā audzēto. Kaiva atminas, ka vēl ne tik sen runāts – tirdziniekiem, kuri pārdod savos laukos un siltumnīcās izaudzēto, brauks pārbaudīt, vai tiešām tur kaut kas aug. Zemniece pārliecināta – ja tā darītu, ieguvēji būtu gan vietējie zemnieki, gan pircēji. “Man ir liela siltumnīca, kur izaug zaļumi, redīsi. Ja katru dienu tirgotu, ilgāk par divām nedēļām ko pārdot nebūtu. Bet ir tirgotāji, kuriem visu pavasari ir pašu audzētais. Cik tad lielai jābūt siltumnīcai?” saka priekuliete un atgādina, ka tirgus, tas vispirms ir godaprāts.

Kartupeļi šovasar “Ķingās” iestādīti tikai pašu galdam. Aprīļa sākumā gan agrie kartupeļi iestādīti siltumnīcā, tie vēl pirms Jāņiem būs tirgū. “Dārzeņu audzēšanu samazinām. Varbūt kādreiz bioloģiski audzēto novērtēs,” bilst Kaiva un atzīst, ka zemniekam visu laiku jāmeklē jaunas iespējas. Arī “Ķingas” izmēģina citas lauksaimniecības nozares.

Paies vien pāris nedēļu, apstādītajos kartupeļu laukos parādīsies pirmie asni. Tad vairs nav tālu ziedēšana.