Ziņas

Sabiedrība

Ķiploki tirgū pieprasīti

Jaunā raža aug. Saiva Steika jau ceturo gadu audzē ķiplokus. Par noietu sūdzēties nevar. Līdz jaunajam gadam visa raža ir pārdota.Foto: Sarmīte Feldmane

Saiva Steika Straupē jau ceturto gadu audzē ķiplokus. “Apdomājot, ko varētu darīt, apsvēru dažādus variantus, izvēlē neesmu kļūdījusies. Daudz roku darba, bet ķiplokiem cena ir laba, tas kompensē ieguldīto,” saka Saiva un uzsver, ka ķiploku tirgū vēl vietas pietiek, jo Latvijā audzētāju nemaz nav ļoti daudz.

Ķiplokus viņa audzē 0,2 hektāros, pagaidām platības nepalielina. “Ja palielinātu platības, tad vajadzētu tehniku. Šis apjoms ir tāds, ko viens var izravēt un laikā novākt. Jādomā par novākšanas tehniku, arī Latvijā to var iegādāties. Ja vairāk sāks audzēt un izmantot tehniku, ķiplokiem cena būs zemāka un varēsim konkurēt ar ievestajiem ķiplokiem no Spānijas un Ķīnas. Pēc ķiplokiem pieprasījums ir, taču daudzu pircēju izvēli nosaka cena. Tomēr tie, kuri pārliecinājušies par vietējo kvalitāti, par to, ko pirkt, nešaubās,” domās dalās straupiete.

Ķiploki labi pārziemojuši. Tikai jaunās šķirnes ķiploki, kurus Saiva iegādājās pērnruden un kuriem neveidojas ziedi, diezgan daudz izsaluši. Saimniece atzīst, ka rudenī pats svarīgākais – ķiplokus neiestādīt par agru vai par vēlu. “Lauksaimniecībā viss atkarīgs no laikapstākļiem. Katru gadu no pieredzes kaut ko iemācos,” nosaka ķiploku audzētāja.

Saiva saimnieko vecāku mājās. Viņiem sava saimniecība, kurā audzē gaļas liellopus, bet meitai sava zeme ķiplokiem. Saivai kopā ar dzīvesbiedru Gati pieder mežizstrādes uzņēmums “SGM Silva”. Gatis lielākoties aizņemts mežizstrādē visā Vidzemē. “Vecākiem zeme ir, un man patīk pa zemi ņemties, bet par lopkopību gan nedomāju. Lai audzētu lopus, jāiegulda vairāk,” domās dalās straupiete.

Par noietu Savai nav jāuztraucas, vietējie zina, ka “Jurģīšos” neizmanto ķimikālijas, tāpēc ķiplokus labprāt pērk. Arī vietējais uzņēmējs “Roze MJ” tos tirgo savos veikalos. Saiva atzīst, ka īpaši laukos sadarbība ir ļoti svarīgs atbalsts. Pērn “Jurģīšos” izaudzēja ap 800 kilogramiem ķiploku, jau līdz gadu mijai tie bija iztirgoti.

“Pagaidām par pārstrādi neesmu domājusi. Paši sev izžāvējām, samalām garšvielām, garšīgi. Ja sāktu pārstrādāt – tas jau būtu kas pavisam cits. Tagad izaudzēju, nojumē apžāvēju, tad lieku pagrabā. Ziemā ir brīvs laiks, “saka Saiva. Viņa pēc profesijas ir ekonomiste, pārliecinājusies, ka laukos ir lielas iespējas gan darbam, gan lai uzturētu ģimeni. “Arī laukos viss mainās. Pirms gadiem pagastā bija daudz mazu saimniecību, tagad to ir krietni mazāk un tās kļuvušas lielākas, toties cilvēki sāk nodarboties ar ko citu – ne tikai audzē labību, slauc pienu vai nobaro lopus. Nodarbošanās pašam jāizdomā. Protams, lai kaut ko audzētu, vajadzīga zeme. Man vecākiem zeme ir, ja man tā būtu jāpērk, situācija būtu cita,” vērtē straupiete Saiva Steika.