Ziņas

Sabiedrība

Kartupeļi padevušies brangi

Rūpīgi salasa katru bumbuli. Priekuļu pētniecības centra selekcijas laukos kartupeļus vāc īpaši - izmanto nevis tehniku, bet cilvēku roku darbu.Foto: Indars Krieviņš

Kartupeļu vākšanu selekcijas laukā pagājušajā nedēļā uzsākuši Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra zinātnieki. Neskatoties uz aizejošās vasaras kaprīzajiem laikapstākļiem, raža esot izcila. “Ja lietus netraucēs, tad šodien selekcijas lauciņos pabeigsim vākt kartupeļus, kas paredzēti izvērtēšanai uz lauka. Esam uzsākuši arī kartupeļu sēklas lauku novākšanu, pagaidām norakti gandrīz divi hektāri, bet lielākais darbs vēl priekšā, jo kopumā kartupeļi stādīti ap 35 hektāru platībā,” teic Priekuļu pētniecības centra kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule un atzīmē, ka sēklas kartupeļu audzēšanas būtisks nosacījums ir laikus novākt bumbuļus.

“Kā sēklas kartupeļu audzētāji regulējam bumbuļu augšanu, tāpēc iespēju robežās kartupeļi jānovāc paredzētajā laikā. Agrajām un vidējām šķirnēm raža šobrīd izskatās ļoti laba. Kartupeļi ir glīti, nav ne kraupja, ne puves. Mēs esam sēklaudzētāji, tāpēc bumbuļu lielumu ierobežojam, piemēram, iznīcinot lakstus. Lielāku ražu par 25-30 tonnām no hektāra neplānojam, taču lēšam, ka saimnieki šogad varētu gūt kādas 40-50 tonnas kartupeļu no hektāra,” paskaidro selekcionāre.

I. Skrabule saka, ka dažos laukos zeme ir pārāk mitra, līdz ar to uz bumbuļiem sāk parādīties baltas atvārsnītes. “Pagaidām tas nerada satraukumu, taču, ja augsne saglabāsies mitra, bojāto bumbuļu būs krietni vairāk,” atzīst pētniece un atzīmē, ka pēc kartupeļu novākšanas bumbuļi jāvēdina, bet pirms novietošanas uzglabāšanai jāpārlasa, atdalot labos no bojātajiem, jo tā tiks pārtraukta infekcijas izplatīšanās.

“Pašlaik laiks uzlabojas. Ceram, ka saule un vējš laukus pažāvēs un mitrums augsnē mazināsies,” saka selekcionāre un piebilst, ka šogad ne vien paši kartupeļi ir skaisti, bet arī to daudzums vienā cerā iepriecina. “To, protams, nevar attiecināt uz visām šķirnēm, taču dažām šķirnēm vienā cerā ir pat pa 15 bumbuļiem,” tā pētniece.

Priekuļu pētniecības centrā audzē sēklas kartupeļus, bet neliela ražas daļa tiks pārdota pārstrādei cietes ražotājiem, daļa tirgota arī kā pārtikas kartupeļi. “Kartupeļi pārsvarā tiek audzēti sēklai, taču realizējam dažādi. Pārtikas kartupeļus ir iespējams iegādāties pie mums uz vietas. Pagājušais gads bija veiksmīgs, jo zemnieku interese par mūsu selekcionēto šķirņu sēklas materiālu bija liela, atliek cerēt, ka tā būs arī nākamajā gadā, un, ņemot vērā ārkārtas situāciju Latgalē, iespējams, ka pieprasījums pēc kartupeļiem palielināsies,” domā I. Skrabule.