Ziņas

Sabiedrība

Kad sapņi tiek piepildīti

Visam pamatā ir darbs. Ēstuves "Jāņoga" īpašnieki Edgars Sanders (no kreisās) un Jānis Sproģis par savu izvēli biznesu uzsākt Cēsīs ir pārliecināti.Foto: Madara Ozoliņa

Šomēnes Cēsīs durvis vērusi ēstuve un kulinārija “Jāņoga”, kuras īpašnieki sola, ka paēdis jutīsies ikviens apmeklētājs. Viens no “Jāņogas” saimniekiem Jānis Sproģis stāsta, ka ceļš līdz savam uzņēmumam bijis garš – 20 gadu, kuru laikā apgūta pavāra profesija, uzkrāta pieredze: “Kad atnācu no armijas, pieteicos bezdarbnieku rīkotajos pavāru kursos. Tas viss mani ļoti ieinteresēja un aizrāva. Pieredzi ieguvu, strādājot dažādos restorānos tepat Latvijā, un laimi izmēģināt devos arī uz Angliju, bet sapratu, ka ne dzīvošana, ne strādāšana ārzemēs nav mans aicinājums.” Doma par savu kafejnīcu Jānim bijusi jau sen. Tā kā šefpavārs ir no Taurenes puses, bet sieva no Raiskuma, tad pēc kāda laika, kas tika pavadīts Rīgā, tika nolemts pārcelties atpakaļ uz dzimto pusi. Tā Jānis sevi jau vairāk nekā desmit gadus sauc par cēsnieku.

Ar līdzīpašnieku Edgaru Sanderu Jānis iepazinies nejauši kādā kafejnīcā. “Mēs agrāk pazīstami nebijām. Iepazināmies kafejnīcā, sākam runāt, un notika kaut kāds klikšķis. Sapratām, ka abi esam lieli entuziasti un abi uz viena viļņa, tādēļ domu par savu kafejnīcu tālāk attīstījām kopā,” stāsta Jānis. “Kā pavārs strādāju četrus gadus. Bet jau labu laiku esmu veģetārietis un gatavoju augu valsts ēdienus. Man ir svarīgi, lai cilvēks justos paēdis. Tā kā veģetārieši no ēdienkartes izslēdz gaļu un piena produktus, tad mans uzdevums ir tos kompensēt ar citiem produktiem – piemēram, graudiem, riekstiem, maizi,” stāsta Edgars.

“Pie mums paēst var ikviens, gan cilvēks, kurš uzturā lieto gaļu, gan arī veģetārietis vai vegāns. Ja pie mums atnāk piecu cilvēku kompānija, no kuriem viens būs vegāns, tad arī viņš šeit varēs garšīgi un pilnvērtīgi paēst. Mēs blakus ēstuvei esam ierīkojuši kulinārijas veikaliņu, kur var iegādāties kūciņas un bulciņas, bet drīzumā piedāvājuma klāstā būs arī burgeri un kokteiļi. Piedāvāsim ēdienu arī līdzņemšanai,” par ēstuves konceptu stāsta Jānis. Abi īpašnieki atzīst, ka darba, lai kafejnīca attīstītos, kā plānots, esot daudz. “Protams, cilvēkiem pirmās sajūtas par kādu vietu rodas pēc vizuālā tēla. Dažs varbūt saka, ka mums pie sienas nepieciešams pielikt kādu lampu, bet ne tas, ne arī dārgi trauki vai viesmīļi uzvalkos mums nav primārais. Mēs ar klientu runājam caur ēdienu. Galvenais tomēr ir tas, kas atrodas uz šķīvja. Cilvēki pie mums nāk paēst, un uz to mēs arī koncentrējamies. Tāpat mums nav dārga restorāna princips ar mazām porcijām. Labāk lai cilvēks jūtas paēdis un ēdiens uz šķīvja palicis pāri, nekā tā pietrūkst,” min Jānis Sproģis.

Jautāts, vai biznesa uzsākšana mazpilsētā nebaida, Edgars Sanders atbild, ka nē: “Ja ir labs ēdiens un labs serviss, tad vietai vairs nav tik lielas nozīmes. Ja cilvēkiem garšos, tad viņi nāks. Mēs ticam gan sev, gan cēsniekiem, gan pilsētas viesiem, ka šī vieta tiks novērtēta. Jau šobrīd, kaut kafejnīca strādā vien dažas nedēļas, esam saņēmuši daudz atsauksmju – gan ļoti pozitīvas, gan arī kritiskas. Uzklausām un izvērtējam visas. Šo vietu mēs attīstīsim lēnām un pamazām, augot kopā ar saviem klientiem.”

Gan Jānis, gan Edgars ir ne tikai “Jāņogas” īpašnieki, bet paši aktīvi darbojas arī virtuvē. “Mēs neesam no tiem uzņēmējiem, kuri grib staigāt uzvalkā. Tieši būšana virtuvē un piedalīšanās ēdiena gatavošanas procesā sagādā vislielāko baudu. Mums nav problēmu tos pašiem aiznest arī klientiem pie galdiņiem un ar cilvēkiem aprunāties, jo tikai tā var iegūt patiesāku un personiskāku pieeju mūsu viesiem,” uzskata Jānis.

Jaunie uzņēmēji ir pārliecināti, ka, ja vien cilvēkam no sirds patīk tas, ko viņš dara, tad visam jāizdodas.