Ziņas

Sabiedrība

Kad kafejnīcā nedrīkst paēst

Ikdiena mainījusies sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos – ēdienus drīkst piedāvāt tikai līdznešanai vai piegādāt. Kā tas sokas lauku kafejnīcās?

“Situācija neizskatās cerīga. Šonedēļ vēl strādājam, tad domāsim, vai kafejnīcu uz laiku slēgt,” saka SIA “Pelēkais kardināls” kafejnīcas “Hameleons” saimniece Laine Ķirķele Raunā. Salīdzinot ar situāciju martā, viņa vērtē, ka tā ir labāka, jo klienti drīkst ienākt kafejnīcā. Te nodrošināti visi aizsarglīdzekļi, kādu nebija pavasarī. Tagad ēdiens nav iepriekš jāpasūta, piedāvājumā – kompleksās pusdienas, var pagatavot arī ko citu. “Pavasarī uzņēmumiem vedām pusdienas, tagad to nedarīsim. Kā jau laukos, cenas ir zemes, un nevaram atļauties vēl ceļa izdevumus,” pastāsta L.Ķirķele. Darbdienās kafejnīcā pusdieno apkārtējo uzņēmumu strādnieki. Tagad ēdiens tiek ielikts kastītē un klients var doties pusdienot ārpus kafejnīcas telpām. “Cilvēki nav apmierināti, ka nevar piesēst pie galdiņa un paēst.

Vairāki teikuši – ja jau jāēd darba vietā, tad var no mājas paņemt pusdienas līdzi. Pusdienlaikā gribas kaut nedaudz atslēgties no darba,” atklāj kafejnīcas saimniece.

Līgatnē krodziņš “Pie Jančuka” ir slēgts. “Sestdien, svētdien strādāsim, varēs iegādāties pusdienas līdznešanai. Tad redzēsim, kāda būs interese,” stāsta saimnieks Jānis Smerliņš un piebilst, pavasarī vismaz varēja ārā pie galdiņiem piesēst, paēst, aukstumā neviens to nedarīs. Līgatnietis atgādina, ka tūrisma sezona beigusies, ja nu vienīgi ierobežojumu dēļ rīdziniekiem būs kaut neliela interese par Līgatnes dabu un takām, kāds varētu arī iegriezties kafejnīcā.

“Pie Jančuka” strādā pieci darbinieki. “Par viņiem vislielākais uztraukums. Ja kafejnīca būs ciet, atradīs citu darbu. Vai atgriezīsies, kad atkal drīkstēs normāli strādāt? Bet šīs problēmas ir visai nozarei. Nezinot, kas būs, nedrīkstu iepirkt produktus, kaut ko jau piegādātājiem esmu atteicis. Tā kā telpas īrēju no pašvaldības, lūgšu atvieglojumus īres maksai,” pārdomās dalās J.Smerliņš un pastāsta, ka kāds martā plānotais bankets noticis septembrī. “Ja zinātu, ka Ziemassvētkos varēsim strādāt, tad saprastu, kā šodien rīkoties. Pavasarī ārkārtējo situāciju pagarināja. Gribas strādāt, nav tādu uzkrājumu, lai varētu maksāt darbiniekiem, jo nopelnītais tiek ieguldīts, ” teic līgatnietis un piebilst, ka nākamgad 21.jūnijā “Pie Jančuka” 20 gadu jubileja. To gan gribētos nosvinēt bez ierobežojumiem.
“Jau pavasarī iemācījāmies pielāgoties situācijai, tagad ir pieredze, tikai jāstrādā,” saka kafejnīcas “Bērzi” Straupes pagasta Plācī saimniece Anastasija Pivovara un uzsver, ka kafejnīca ir atvērta, apkalpo ikvienu, tikai, protams, līdznešanai. Kafejnīcā tiek nodrošināti nepieciešamie drošības pasākumi un līdzekļi. “Cilvēku ir mazāk nekā bija pagājušonedēļ. Daudzi vēl nav sapratuši, ka nedrīkst paēst kafejnīcā. Kāds pat brīnījās, vai tad šie noteikumi attiecas arī uz mums. Cilvēki vēl nav izpratuši situāciju,” pārdomās dalās A.Pivovara.

Pavasarī “Bērzi” bija plašā apkārtnē pazīstami ar ēdiena piegādi mājās. Šonedēļ tas vēl netiek darīts, tiek vērtēts, kāds būs pieprasījums.
“Mums nav iemesla, lai kafejnīcu slēgtu. Strādājam un gādājam gardas maltītes,” saka “Bērzu” saimniece.