Ceturtdiena, 25. aprīlis
Vārda dienas: Līksma, Bārbala

Kilograms Našķoties Zane

Druva
11:12
14.01.2020
17
Naskoties 1 1200x675 2

Cēsnieci Zani Grēviņu (Ozoliņu) jeb kā Našķoties Zane pazīst ikviens gardēdis un pavārmākslas entuziasts. Jauniete ir grāmatas “Našķoties” autore, tas ir viens no visvairāk pirktajiem izdevumiem grāmatnīcās.

Tajā apkopotas teju vai simts vienkārši pagatavojamu ēdienu receptes, kas papildinātas ar kārdinošiem foto kadriem. Zane par sevi feisbukā raksta: “Dienās es strādāju, naktīs es guļu, un kaut kur tam visam pa vidu es gatavoju ēst un par to uzrakstu.”

Zane ir cēsniece, bet pirms astoņiem gadiem devusies studēt uz Rīgu un tur arī palikusi uz dzīvi. Tomēr saikne ar Cēsīm nav zudusi, viņa bieži apciemo savu ģimeni. Jauniete absolvējusi Rīgas Stradiņa universitāti, mācījusies multimediju komunikāciju.

Par to, kā tapa pavārgrāmata, Zane laikraksta “Druva” lasītājiem atklāj: “Ar ēst gatavošanu aizraujos, kopš sevi atceros, pirms gadiem četriem receptes sāku publicēt internetā, lai katram draugam, kurš lūdz dalīties ar kādu recepti, nebūtu jāatbild atsevišķi. Pēc laika pamanīju, ka draugu pulks, kuri skatās manas receptes internetā, patiesībā ir mērāms tūkstošos. Vietne bija kļuvusi par vienu no populārākajiem blogiem Latvijā, to lasa un ēdiena receptes izmēģina ne tikai Cēsīs, Rīgā, Durbē un Aizkrauklē, bet arī Dubajā, Londonā un Parīzē. Tas viss iedvesmoja turpināt. Pēc kāda laika sāku darboties žurnālā “Pie Galda”, un jau pēc nepilna gada ar redakciju vienojāmies, ka bloga digitālo saturu varam kopīgiem spēkiem ietilpināt arī grāmatas formātā.”

Zane par publicēto recepšu izvēli stāsta: “Vispirms grāmatā vēlējos satilpināt kaudzi recepšu, lai tā noderētu gan saldumu mīļiem, gan arī tiem, kuriem vislabāk pie sirds iet speķa pīrādziņš un desmaize.” Vienas nodaļas nosaukums ir “Našķoties superzvaigznes”, kurā apvienota neliela daļa blogā publicēto un lasītāju iecienītāko ēdienu recepšu. Pārējās nodaļās ir iepriekš nepublicētas Zanes ģimenē ļoti iemīļotu ēdienu receptes. Jauniete atzīst: “Kaut grāmatas tapšanas laikā lapaspušu skaits strauji palielinājās, daudzas blogā lasāmās receptes “palika aiz borta”. Par to nebēdājos, esmu dzirdējusi, ka tās izdrukātas vai ar roku pārrakstītas glabājas starp “Našķoties” lappusēm.”

Grāmatas veidošana ir bijusi interesenta un laikietilpīga: “Man visgrūtāk bija noticēt, ka tas notiek pa īstam un kopā ar burvīgo atbalsta un darba komandu patiešām tapinām grāmatu. Darbs bija draudzīgām emocijām piepildīts. Neļāvu sev rakstīt brīžos, kad nebija iedvesmas, jo zinu, ka tad nekas labs nesanāk, to ievēroju vēl joprojām. Lietas var darīt labi tikai tad, kad to patiešām ļoti gribas, nevis tad, kad spiež termiņi un liela pienākuma apziņa, tāpēc centos, lai viss notiek vieglā ritmā un atmosfērā.”

Turot rokās pirmo izdevumu, bijusi pat tāda kā neticība, ka tā tiešām ir īstenība. “Kad grāmatas tapšanas komandas dalībniece Māra teica, ka atvesti pirmie sai­ņi, lēcu uz divriteņa un braucu uz izdevniecību. Trīcošām rokām attaisīju paciņu, paņēmu vienu grāmatu, tā sver tieši kilogramu, un raudāju. Šis īpašais eksemplārs nonāca pie manas mammas, zinu, ka līdzīgas sajūtas pārņēma arī daudzus līdzjutējus no ģimenes un draugu pulka, tāpēc droši varu teikt, ka mana pirmā grāmata ir no visām pusēm apslacīta ar prieka asarām un ar patiesu tā brīža saviļņojumu,” emocijas atklāj Zane.

Par to, kā rodas iedvesma receptēm, jauniete stāsta: “Visla­bākās idejas rodas, braucot ar riteni, dodoties cauri tirgum vai atverot ledusskapi un ieraugot to, kas tajā draud sabojāties vai vienkārši izskatās tāds, ka kaut ko no tā varētu pagatavot. Pēcāk domas raisās pašas.

Ļoti liela nozīme manā garšas izjūtā ir tam, ar ko kopā ēdiens tiek notiesāts vai kur es atrodos. Īpaši garšīgi man šķiet tomāti karstā vasaras dienā siltumnīcā, kad tie tikko noplūkti un vēl pavisam silti. Vislabāk pankūkas garšo pie mammas, bet frī kartupeļi ir vislabākie, ja tie pagatavoti kraukšķīgi, pasniegti konusveida tūtiņās un tiek apēsti, ejot pa ielu un runājot ar draugiem. Protams, svarīga ir arī kvalitāte un pagatavošanas maniere. Taču domāju, ka ne vienmēr restorānā ar visbaltāko galdautu un psrofesionālākajiem viesmīļiem ēdiens liksies visgaršīgākais, ja nebūs pievienota šķipsniņa sajūtu,” dalās ēdienu blogere. Pavārgrāmatas autori bieži aicina uz tikšanos ar lasītājiem, viņa bija arī dzimtajās Cēsīs. Pasā­kums Cēsu Centrālajā bibliotēkā izvērties aizkustinošs. “Vēlos pateikties visiem, kuri atnāca uz tikšanos, bet īpaši pasveicināt viešņu, kuru neizdevās atpazīt un kārtīgi pateikties. Tā bija ļoti jauka dāma, viņa man uzdāvāja godam kalpojušu, 1938. gadā izdotu pavārgrāmatu “Jaunā virtuve”. Pal­dies, paldies, paldies! Grāmata ir goda vietā mūsu mājas virtuvē,” saka Našķoties Zane.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Kultūras apmaiņa un ielu māksla. Jaunieši mācās sadarbību un toleranci

10:26
23.04.2024
39

12 jaunieši no Nīderlandes un tikpat Cēsu novada pārstāvju pagājušajā nedēļā darbojās Cēsīs. Viņi tikās projektā “Ielu mākslas spēks 2.0”, kura mērķis ir veicināt izpratni par līdzdalību, sadarbību, toleranci. Kopējā darbā tapa arī kas jauns – ar ielu mākslai raksturīgajiem paņēmieniem apgleznota telpa Jauniešu mājā. “Sākotnējais plāns projektā bija piešķirt jaunas krāsas Jauniešu mājas iekšpagalmam, […]

CVĢ fiziķu komanda iegūst 3.vietu valsts mērogā

05:12
19.04.2024
68

“Pats komandu olimpiādē piedalījos jau trešo reizi, bet šajā gadā veicās vislabāk. Bija ļoti interesanti, sadalījām uzdevumus starp mums pieciem,” par dalību Latvijas Fizikas komandu olimpiādē pastāsta Cēsu Valsts ģimnāzijas (CVĢ) 12.a klases skolnieks Kārlis Driba. “Šoreiz bija daudz komandu, vairāk nekā abās iepriekšējās olimpiādēs, tāpēc tas bija arī zināms izaicinājums. Bija patīkami redzēt starp […]

"Tuk, tuk, taisīsim strazdulēniem būri!”

05:18
18.04.2024
56

Straupes pamatskolas pirmsskolas trīsgadnieku grupiņas “Taurenīši” bērni mēneša tēmas ietvaros rosīgi darbojās – kopā ar mazā Vestarda tēti gatavoja putnu būrīšus lidojošajiem draugiem dārzos. Bērni ne vien vēroja, kā dēlīšu sagataves pārtop par putnu būrīti, bet drosmīgākie arī iemēģināja roku mājiņas gatavošanā. “Ar šiem bērniņiem strādāju, kad viņi tikko atnāca uz bērnudārzu. Esmu studente, un […]

Bērni lasa un vērtē grāmatas

09:59
08.04.2024
71

Gada garumā bērni un vecāki lasīja grāmatas un izvēlējās tīkamākās, piedaloties Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2023”. Programmas dalībnieki, kuri tajā iesaistījās Cēsu Centrālās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā, pulcējās lasīšanas svētkos. Cēsniece Anastasija Alekse­jeva ir grāmatu mīļotāja, meitene izlasīja ne tikai savam vecumam paredzētos, bet visus programmā iekļautos darbus. […]

Lai mācītu skolēnus, mācās arī skolotāji

12:25
27.03.2024
87

Cēsu Bērzaines pamatskolā aizvien pilnveido iekļaujošās izglītības metodes Statusa maiņa no speciālās skolas uz pamatskolu, kura īsteno iekļaujošo izglītību, ir liels solis un process, kas prasa īpašu pieeju un virzību uz mērķtiecīgu attīstību. Cēsu Bērzaines pamatskolai šis ir pirmais mācību gads jaunajā statusā. Skola nemitīgi pilnveidojas, lai mācību process skolā nodrošinātu nepieciešamo katram skolēnam. “Iekļaujoša […]

Topošās mūziķes un viņu pedagoģes iepazīst Somijas pieredzi

18:03
21.03.2024
80

Astoņas Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēknes divas februāra nedēļas praktizējās un “ēnoja” Somijas kolēģus Kuopio konservatorijā, Kuopio pilsētā Somijā. “Gan audzēknēm, gan pedagoģēm bija iespēja piedalīties konservatorijas individuālajās specialitāšu stundās un lekcijās, iepazīties ar augstākās izglītības iespējām un izglītības sistēmu Somijā, kā arī kopā ar Somijas skolas audzēkņiem un pedagogiem piedalīties ar sagatavotu koncertprogrammu […]

Tautas balss

Ģimnāzijas remonts ievelkas

09:23
23.04.2024
27
Druva raksta:

“Ļoti ievilcies Cēsu Valsts ģimnāzijas ēkas remonts. Esmu pensionēta skolotāja, mani interesē, vai jaunajā mācību gadā ģimnāzisti varēs atgriezties savā skolā vai mācības būs jāturpina pielāgotajās telpās Raunas ielā. Saprotu, ka tur nav slikti, taču ģimnāzijas tēla veidošanai gan tas par labu nenāk,” pārdomās dalījās seniore.

Dīvainie valodas nepratēji

13:26
16.04.2024
37
5
Druva raksta:

“Pagājušajā nedēļā klausījos televīzijas “Rīta Panorāmu”, kur “Stabilitātes” līderis Rosļikovs stāstīja, ka nav taču jāprasa pusmūža cilvēkiem ar Krievijas pilsonību latviešu valoda. Jaunajiem jā, bet vecāka gadagājuma nē. Sabiedrība Latvijā esot ļoti iekļaujoša, visi tiekot galā. Te nu jāatgādina, ka tiem, kam 75 un vairāk gadu, latviešu valodas eksāmens nav vajadzīgs, var palikt Latvijā arī, […]

Zinām tikai par vienu

12:23
14.04.2024
20
Druva raksta:

“Tagad, kad uzzinām, ka valsts augstās amatpersonas lidojumiem izvēlas arī individuālus pakalpojumus, gribētos zināt, kā rīkojušies premjeri, kas strādāja pirms Kariņa, un arī Valsts prezidenti. Ar kādiem reisiem, publiskiem vai individuāliem, viņi ar savu komandu lidoja? To žurnālisti varētu pastāstīt, varbūt vēl kādam atklātos pārkāpumi,” sprieda seniore.

Rudenī uzbūvē, pavasarī uzrok

12:22
13.04.2024
37
Druva raksta:

“Brīnījos, ka šopavasar Cēsīs, Bērzaines un Satekles ielas krustojumā, atkal raka. Pērn tur izveidoja drošības saliņu, nu visu jauca laukā un pārbūvēja. Jācer, ka tas nesadārdzinās ielas remontu, kas jau tāpat izmaksā daudz. Tādi gadījumi vienmēr raisa izbrīnu. Vai tiešām grūti saplānot, kas kurā vietā jādara, lai nenāktos atkārtoti tērēt naudu,” pārdomās dalījās apkaimes iedzīvotāja.

Neiecietīgais šoferis

12:20
12.04.2024
36
Druva raksta:

“Izlasīju “Hallo, “Druva”” par laipno autobusa šoferi un nodomāju, cik jauki, ja tādi būtu visi. Diemžēl esmu novērojusi, ka ir arī ļoti nelaipni autobusu vadītāji. Tā vienudien autobusā kāpa sieviete ar atbalsta nūjām, ko viņai bija grūti noturēt rokās, tās krita, šoferis tās vairākkārt pacēla, līdz neizturēja un teica – vai visu dienu tā būs […]

Sludinājumi