
Pirms kāda laika “Druva” rakstīja par diviem drosmīgiem jauniešiem Ievu Zaharovu (24) un Kristiānu Rutkovski (21), kuri aizgāja no darba, lai bez jebkādiem turpmākiem plāniem 88 dienās apceļotu Ameriku. Tagad jaunieši ir atgriezušies dzimtenē. Smēlušies pieredzi un zināšanas ārvalstīs, viņi izveidojuši savu biznesu – mobilo restorānu “IK Food Truck”.
“Pēc tam, kad atgriezāmies, likās, ka kaut kas jādara. Apstāties nevar. Amerikā savām acīm redzējām to, cik labi šie food truck darbojas. Nospriedām, ka to vajadzētu ieviest arī Latvijā. Papildu stimulators šīs idejas īstenošanai bija tāds, ka pasākumos vienmēr ir teltis, kurās nodarbojas ar cilvēku ēdināšanu. Uz tām apnicis skatīties, jo, pirmkārt, tās neizskatās skaisti, otrkārt, tas nav oriģināli. Tāpat, ja runā par ēdiena piedāvājumu, tad mums nav ierastais ēdiens, ko piedāvā katrs ēdinātājs, – mednieku desiņas ar šķovētiem kāpostiem un cukurvate bērniem. Mēs piedāvājam burrito, panini, Cēzara salātus un auzu pārslu cepumus, kurus gatavojam pēc īpašām receptēm, kas uzzinātas, dzīvojot Amerikā. Mēs cilvēkiem gribam piedāvāt jaunas garšas,” atzīst Ieva. “Ir grūti no latviešu ēdienkartes izsvītrot ierastos kartupeļus un cukurvati, bet mēs pastāstām par savu piedāvājumu, kādas sastāvdaļas ēdienā tiek iekļautas. No sākuma cilvēki varbūt skatās nedaudz skeptiski, tomēr pēc ēdiena nobaudīšanas izsakās atzinīgi. Dažreiz pat atnāk un to pašu ēdienu pasūta otro reizi,” Ievas teiktajam piebilst Kristiāns.
Ieva un Kristiāns stāsta, ka mobilā restorāna darbībai visu sarūpējuši paši. “Iznāca tā, ka busiņš jau gaidīja mājās. Jauna mašīna, kura tiek izmantota divas nedēļas gadā. Busiņa dizainu izveidojām paši, izmantojot līmplēves. Savukārt, jau esot Amerikā, pasūtījām pāris iekārtu, kas nepieciešamas, lai varētu pagatavot ēdienkartē iekļautos ēdienus,” atklāj Kristiāns. “Tāpat mums ļoti nozīmīgs ir veids, kā ēdiens tiek pasniegts. Ēdienu nepiedāvājam pierastajos plastmasas šķīvīšos, bet gan kartona kastītēs, lai būtu kaut kas interesantāks. Tāpat mums nav plastmasas dakšiņu, bet gan koka. Katram ēdienam piespraužam arī Latvijas karodziņu. Mēs nepiedāvājam restorānu, kur cilvēki var nākt un sēdēt pie baltiem galdautiem, bet mobilo restorānu, kuram ir cita pievienotā vērtība,” stāsta Ieva. “Dažbrīd mums saka, ka mēs savā iecerē ieguldām pārāk daudz darba, mums vajadzētu tikai pagatavot ēdienu un uzsliet telti, bet tā vietā mēs divas dienas pēc kārtas lokām kartona kastītes un taisām karodziņus. Ļoti lielu uzmanību un laiku veltām rokdarbiem, lai uz pasākumiem viss būtu ļoti kvalitatīvi sagatavots. Līdz ar to ir ne vien liels prieks, bet nav jākaunas,” uzsver Kristiāns.
Jaunieši atklāj, ka, apsverot šo ideju, nebija plānojuši tirgoties Latvijā, vēl jo vairāk Cēsīs. Mobilais restorāns tika izveidots, jo abi plānoja braukt ceļojumā pa Eiropu. “Dažādu apstākļu dēļ ir iznācis tā, ka pagaidām jāuzkavējas Latvijā. Kamēr esam šeit, dodamies ne vien uz publiskajiem pasākumiem, bet arī privātajiem, kas ir ļoti interesanti. Tomēr neapsveram domu, ka ikdienā varētu tirgoties Cēsīs, jo tas ir diezgan sarežģīts process, lai iegūtu atļaujas. Tāpat, ja katru dienu būtu sastopami Cēsīs, tad cilvēku interese par mums samazinātos. Pašlaik nākamo nedēļu nogales mums jau ir saplānotas, jo jādodas gan uz privātajiem, gan publiskajiem pasākumiem. Ir daudz piedāvājumu. Pastāv pat iespēja, ka Eiropas braucienu atliksim uz rudens pusi,” norāda Ieva.
Ja vēlies nobaudīt Ievas un Kristiāna gardos ēdienus, bet Cēsīs nemani mobilo restorānu, tad ielūkojies sociālajā vietnē facebook vai instagram, meklējot “IK Food Point”. Tur atradīsi informāciju par paredzētajiem izbraukumiem.