Ziņas

Sabiedrība

Garšaugu daudzveidība plaša

Veselīgi un garšīgi. Tādi ir “Kliģenos” audzētie garšaugi. Par tiem gādā Zane Skudere.Foto: Māris Buholcs

Z/s “Kliģeni” siltumnīcās var iegādāties dažnedažādus garšaugus, taču cēsniekiem iecienītākais ir baziliks, rozmarīns un piparmētras.

“Kliģenu” pārstāve Inese Raubiško – Reķe “Druvai” stāsta, ka šajā pavasarī siltumnīcās iespējams iegādāties dažnedažādus garšaugus, turklāt šajā pavasarī tie tiek aktīvi piedāvāti arī veikalu tīkliem Rīgā.

“Pie mums var iegādāties divu veidu bazilikus, četru veidu piparmētras, podiņos sastādītu rozmarīnu, origano, timiānu, fenheli un citus. Daudzi klienti pamazām iepazīstas ar stēviju, kas ir ļoti salds garšaugs, izmantojams pie tējas kā cukura aizvietotājs. Tāpat balkona dārziņiem ir speciāli audzēti mazie balkonu tomātiņu dēsti un mazie čilli pipariņi. Esam domājuši par klientu ērtībām un lielākos podiņos sastādījuši vairākus garšaugus, kas lieti noder virtuvē uz palodzes, gatavojot ēst,” stāsta I. Raubiško – Reķe.

Dārzniece norāda, ka garšaugus podiņos var iegādāties un turēt tāpat mājās uz palodzes. Var arī pārstādīt lielākās puķu kastēs un audzēt kaut uz balkona. Iespējams šos stādiņus arī pārstādīt dārzā vai siltumnīcās. “Tā ir cilvēka brīva izvēle. Tepat dārzniecībā mēs arī esam gatavi pakonsultēt par katra garšauga audzēšanu un pielietojumu,” teic I. Raubiško – Reķe un norāda, ka šis pavasaris nāk ar lielu aukstumu un augi nevar vien sagaidīt gaišākas un siltākas dienas.

“To redzam arī pēc mūsu puķu stādiem, kuri teju vai apstājušies un nemaz nevēlas augt. Ļoti pietrūkst saulītes, taču tas nozīmē arī to, ka noteikti nav par vēlu iegādāties gan garšaugu, gan puķu dēstus un veidot mājās uz palodzes, balkona dārziņu. Turklāt jāteic, ja kādreiz cilvēki uz balkoniem galvenokārt audzēja ziedus, priecējot sevi un citus, tad šobrīd labprāt izvēlas savā balkona dārziņā iestādīt arī garšaugus,” norāda z/s “Kliģeni” dārzniece.

Liene Lote Grizāne