Ziņas

Sabiedrība

Gardums – “Gotiņa”

Pircēji iecienījuši. SIA "Skrīveru saldumi" valdes locekle Iveta Audziša atzīstFoto: Māra Majore-Linē

Kas ir konfektes “Gotiņa”, šķiet, zina ikkatrs. Lai par tām uzzinātu vairāk, “Druva” viesojās Gulbenes rajona Lizumā, kur atrodas SIA “Skrīveru saldumi” filiāle. Gardās konfektes „Skrīveru saldumi” ražo gan Lizumā, gan Skrīveros.

SIA “Skrīveru saldumi” valdes locekle Iveta Audziša uzsver, ka “Gotiņas” ir roku darbs: “Sastāvdaļas ieber un salej katlā, tieši vāroties konfektes arī iegūst brūno krāsu. Tad masu uzliek uz dzesējamajiem galdiem, pēc tam uz paplātēm, masu ar nazi sagriež strēmelītēs un pēc tam konfektītēs.”

“Gotiņas” ir īpašas ne tikai ar to, ka veidotas ar rokām. To sastāvā ir dabiskas izejvielas, nav krāsvielu, mākslīgu garšas uzlabotāju, konservantu. Lizumā konfektes top no piena, ko piegādā bioloģiski sertificēta saimniecība. Skrīveros piena vietā „Gotiņu” pagatavošanā izmanto augstvērtīgu piena pulveri. I. Audziša skaidro, ka piena pulveris konfekšu kvalitāti nepasliktina, jo tas prasmīgā tehnoloģiskā procesā tiek “atdzīvināts” un līdzvērtīgs pienam.

Liela nozīme gardumu tapšanā ir meistariem. Īpaši smalka jušana un zināšanas nepieciešamas, nosakot īsto brīdi, kad masa gatava. Un meistari ir patiešām pieredzējuši – daļa ražotnēs strādā trīs, četrus gadu desmitus .

Arī piedevas, ko pievieno katrai šķirnei, ir dabiskas – rozīnes, šokolāde un rieksti. Kopumā ir deviņu veidu „Gotiņas”. Jaunākā šķirne – ar dzērvenēm. Jaunums ir arī „Gotiņas” bērniem – “Pasaciņa”. Tās ir mazāka izmēra konfektes. Iepakojumā atrodams pārsteigums – bukletiņš, kurā lasāma pasaka. I. Audziša pastāstīja, ka pašlaik norit akcija – pirmajiem sešiem, kuriem izdosies sakrāt 12 pasaciņu sēriju, balvās būs spēļu auto, tiem, kuri sakrās sešas pasakas, būs saldās balvas.

Gardēži jau noteikti pamanījuši, ka „Gotiņas” mēneša laikā sacukurojas, taču slēgtā paciņā tās mīkstas varot saglabāties līdz diviem mēnešiem. I. Audziša atklāj noslēpumu: „Ja grib, lai konfektes ilgāk ir svaigas, tās var uzglabāt ledusskapī. Tad cukurošanās nenotiek tik ātri. Ja tās ieliek saldētavā, tās nesacukurojas pat gada laikā. Pēc atlaidināšanas konfektes ir mīkstas un svaigas kā tikko vārītas.”

I. Audziša atzīst: “Ir liels azarts saglabāt „Gotiņas” īsto recepti – to, ka konfekte ir dabīga, turklāt roku darbs. Daudzviet šīs konfektes jau vairs nav īstās „Gotiņas”, drīzāk līdzinās īrisam, jo gatavošana ir mehanizēta.”

„Skrīveru saldumi” ražo arī īrisu un Lībekas marcipānu šokolādes glazūrā, kas pircējiem tiek piedāvāti jau gadu. I. Audziša skaidro, ka ražošanā tiek izmantota ļoti augstas kvalitātes Lībekas marcipāna – 70 procenti mandeļriekstu – masa, kas iepirkta Vācijā. Marcipānu veido un glazē Skrīveros. Īrisu no sākuma līdz beigām gatavo Skrīveros. Šis saldums, līdzīgi „Gotiņai”, top uz piena bāzes. Abu gardumu tapšanai Skrīveru cehā uzstādīta jauna līnija, kas veido, glazē un iepako.

I. Audziša neslēpj: „Ekonomiskā situācija liek piedāvāt ko interesantu. Šogad pievēršamies tiešajai tirdzniecībai. Skrīveru ražotnē, sākot ar maiju, piedāvāsim arī ekskursijas. Būs atvērta saldumu darbnīca, kur varēs pamēģināt konfekšu ietīšanu, kā arī uzzināt par „Gotiņu” tapšanu. Būs arī degustācijas un iepirkšanās iespējas.”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *