Ziņas

Sabiedrība

Ēdinātāji gatavojas vasaras sezonai

Noderīgi. Restorānu jomas profesionālis Jānis Jenzis dalās pieredzē ar Cēsu novada ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem.Foto: Māris Buholcs

Uz ikgadējo tikšanos Cēsu novadā un tuvākajā apkaimē darbojošos sabiedriskās ēdināšanas un naktsmāju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumus aicināja Cēsu Tūrisma un informācijas centra (TIC) speciālisti. Tikšanās mērķis – pārrunāt uzņēmēju gatavību gaidāmajai sezonai, aktuālās problēmas, informēt par jaunumiem. Muzeja kamīnzālē aktualitātes pārrunāja viesnīcu, kempingu īpašnieki, bet semināra zālē kuplā pulkā pulcējās ēdinātāji.

Cēsu Tūrisma un informācijas centra vadītāja Andra Magone izteica gandarījumu par lielo interesi, uzsverot, lai arī ēdināšanas piedāvājums ir daudzveidīgs, vienmēr var vēl labāk.

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Malcenieks norādīja, ka sabiedriskā ēdināšana ir viena no galvenajām jomām, lai tūristi no pilsētas aizbrauktu apmierināti: “Ja viņam neizdodas apmierināt gastronomiskās baudas, ceļotājs aizbrauc ar negatīvām emocijām, lai cik pozitīva pirms tam bijusi diena. Tāpēc svarīgi panākt, lai cilvēki, braucot uz Cēsīm, zinātu, ka te varēs garšīgi paēst.”

Ar savu lielo pieredzi restorānu biznesā dalījās Jānis Jenzis, iezīmējot arī aspektus, kas jāņem vērā, ja ir vēlme gūt panākumus šajā biznesā. Uzsverot Cēsu koncertzāles pienesumu, viņš norādīja, ka tā uzliek arī pienākumus ēdinātājiem: “Cilvēki, kuri brauc baudīt pasaules līmeņa koncertus, grib saņemt arī atbilstoša līmeņa ēdināšanu. Viņi apmeklē pasaules labākos restorānus un zina, ko grib sagaidīt. Tāpēc ikvienā restorānā, kafejnīcā svarīga cenas un kvalitātes attiecība, kā arī prasme sagādāt klientam pozitīvas emocijas, jo tas ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki iet uz restorāniem.”

Plaša saruna izvērtās ar novada pašvaldības policijas priekšnieku Valdi Sviķi, kuram nācās atbildēt uz daudziem jautājumiem. Sanākušie norādīja, ka vēlētos biežāk pilsētas ielās redzēt pašvaldības policijas patruļu ne tikai mašīnā, bet arī kājām vai velosipēdiem. M. Malcinieks informēja, ka ir iegādāti divi motorolleri, taču līdz šim gan tie tiekot izmantoti samērā pasīvi. V. Sviķis skaidroja, ka policijā darbinieku nav daudz, maiņā dežūrē vien divi policisti, tāpēc grūti nodrošināt regulāras patruļas pilsētas centrā, jo bieži nākas doties uz izsaukumiem.

A. Magone sanākušos informēja par Eiropas gastronomijas reģionu organizācijas aktivitātēm, jo Cēsis kopā ar Rīgu, Siguldu, Valmieru gatavojas tajā iestāties: “Šis būs liels izaicinājums ikvienam, jo plānots, ka Latvijā 2017.gadā būs šī reģiona galvaspilsēta, un līdz tam mums jānāk klajā ar atbilstošu piedāvājumu.”

Šajā sakarā tika pārrunāts priekšlikums par īpaša Cēsu ēdiena izveidi, kas būtu pieejams vairumā kafejnīcu un restorānu. A. Magone pastāstīja, ka daudzviet pasaulē tiek veidoti šādi ēdieni, ievērojot konkrētās vietas tradīcijas: “Cēsīm gan nav kādas senas tradīcijas vai tām raksturīga produkta, iespējams, šis ēdiens jārada no jauna.”

Klātesošie šo ideju atzina par labu esam, tagad atliek strādāt pie ēdiena izveides. Pirmais solis uz to bija Cēsu saldējuma degustācija, sanākušajiem nobaudot vairākas versijas par saldējumu “Melnais gulbis” un saldējumu ar Cēsu alu. Iespējams, jau vasarā šie saldējumi parādīsies Cēsu kafejnīcās un restorānos.

Tikšanās laikā sanākušie pārrunāja arī daudzas citas aktualitātes.

Jānis Gabrāns